Rozpočet na stavbu - bungalov s rovnou strechou

Ahojte, chcel by som poprosiť všetkých vás ktorý máte skúsenosti so stavbou jednopodlažného bungalovu o rady ohľadne stavby. Vlastním rovinatý pozemok s rozlohou cca 750 m2 (kúpený z vlastných zdrojov, bez pôžičky), na hranici pozemku je ukončená vodovodná prípojka vrátane vodomernej šachty s vodomerom, plynovodná prípojka ukončená hlavným uzáverom plynu, prípojka elektrickej energie vrátane elektromera, kanalizačná prípojka, telekomunikačná prípojka. Pozemok už pár rokou "stojí" a spoločne s priateľkou šetríme peniaze na stavbu (zatiaľ bez detičiek) :-) a zaoberáme sa otázkou či by sme pomaly nemali začať "niečo" na pozemku robiť. Máme v pláne postaviť jednopodlažný bungalov s rovnou strechou (obytná plocha cca 200 m2 + dvoj garáž). V zime tohto roku by sme si chceli dať vypracovať projekt na mieru a začať pomaličky vybavovať stavebné povolenie a pod. doklady potrebné pred stavbou a ak by sa podarilo všetko úspešne vybaviť tak v lete budúceho roku vykopať základy a urobiť platňu a pomaličky začať nakupovať materiál aby sme na jar ďalšieho roku mohli začať s hrubou stavbou. Otázka znie, koľko cca nás bude stáť platňa na 200 m2 obytnej plochy + dvojgaráž? Projekt a "papierovačky" odhadujeme na 3000 eur. Koľko cca bude stáť zastrešenie a okná?? Okná rozmýšlame hliník alebo drevo-hliníkové. Na streche a všetkých ostatných materiáloch neplánujem za každú cenu ušetriť, ako sa hovorí niesme tak bohatý aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci :) inak povedané nechcem niečo za každú cenu urobiť lacno a o 5-10 rokov riešiť nákladnú opravu na niečom na čom "dnes" ušetrím... So stavbou sa nejako extra neponáhlame, bývať vďaka bohu máme kde (takmer zadarmo) takže radšej budeme stavať dlhšie s kvalitnejších a drahších materiálov ako "na rýchlo" a čím najlacnejšie. Čo sa týka múrov, niesme rozhodnutý. Niekto hovorí najlepšia je tehla, iný murár zas povie ytong je najlepší takže s touto otázkou si tiež rád nechám poradiť od vás (samozrejme od tohto sa odvíja aj cena vytiahnutia múrov, takže ak môžme pracujme s oboma verziami). Takže zatiaľ by sme chceli poznať aspoň cca ceny na vyššie spomínané veci, t.j. projekt a "papierovačky", vykopanie a vyhotovenie platne, vytiahnutie múrov, okná+vchodové dvere (aby bola stavba zatvorená), samozrejme počítajme do ceny nákup materiálu a prácu. Čo sa dá budeme riešiť svojpomocne a cez známych + dvaja murári (živnostníci) - nie stavebná firma na kľúč!! Chceli by sme zistiť či peniaze ktoré máme nasporené a reálne nasporíme do začatia hrubej stavby budú na tú hrubú stavbu stačiť. Hypo totiž chceme riešiť až keď bude hrubá stavba s oknami, potom pokračujeme s peniazmi z úveru. Ozaj, a čo sa týka miestností v dome tak chodba, kuchyňa prepojená s obývačkou,spálňa, 2 detské izby, relaxačná miestnosť (možno posilňovňa alebo sauna - "hudba ďalekej budúcnosti"), kúpeľňa + WC prípadne malá kotoľňa a šatník. Vopred ďakujem za rady a názory všetkým ktorý majú skúsenosť so stavbou aspoň podobného domčeku. Majte sa pekne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba11 to, čo popisujete ďaleko nedosahuje 200 m2, tie sú rozpočtovo na 200tis. €, svojpomocne 120-150. Drahé materiála nie sú zárukou kvality. Hrubá stavba 200m2 sa dá postaviť 50tis€, ale ja by som to redukoval, ak nemienite mať viac ako 3 deti, potrebujete tak 120-150m2. Garáž za 30 tisíc je drahý luxus na auto za 15 tis.€. Ak uštríte na stavbe 30tis, máte ešte dlho postarané o dovolenky.
Odpovedať
jan45 ďakujem za reakciu, je mi jasné že drahé materiály niesú zárukou kvality (myslel som to inak) skôr tak že pri rozpočte nemusíme počítať s úplne úplne najlacnejším materiálom, radšej overený materiál ktorý je v niektorých prípadoch o "kúsok" drahší. Chceme sa na komplet s oplotením, záhradou, zariadením atď. zmestiť do 200-230 tis. eur ale to teraz neriešime, teraz ma trápi len hrubá stavba tak ako som popisoval v úvodnom príspevku. Čo sa týka detí, max. 2 :) Zabudol som do úvodného popisu spomenúť pracovňu ktorú určite potrebujem kedže pracujem viac menej z domu, možno nejakú práčovňu (nechceme práčku umiestniť do kúpeľne ani kuchyne) samozrejme s priestorom na sušenie prádla v zime,momentálne žijeme v dvojposchodovom dome ktorý je podpivničený takže je tu priestor fakt pre všetko ale s takýmto priestorom nepočítame pri vlastnom bungalove kedže bude jednopodlažný. Čo sa týka garáže, 6-7 rokov do zadu otec staval dvojgaráž rovnako svojpomoc + 2 murári a stavba samotnej dvojgaráže spolu s oknom a bránami stála cca 10 000 eur , neviem ako sa pomenili ceny od vtedy ale 30000 eur na dvojgaráž sa mi zdá moc. Auto je otázkou budúcnosti, auto ktoré momentálne máme (jeho cenu ste odhadli úplne presne :) ) pôjde na budúci rok z domu a budeme riešiť niečo lacnejšie kôli stavbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba11 dvojgaráž stavaná samostatne má odlišné vyhotovenie, tu musíte počítať s rovnakou ceniou strechy ako na dome, povrchovou úpravou, preto je drahšia.Nie som prívrženec bungalovu, podkrovný dom s väčšou úžitkovou plochou a lepším využitím priestoru stojí min o tretinu menej za z rovnakých materiálov. Keď prízemný dom, tak s rovnou strechou.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba11 pozri môj album, rozmery mám podobné, zatiaľ som na 31 tis€, s oknami a gar. bránou to bude 40 tis€
Odpovedať
@jan45 nemám podmienku aby dvojgaráž stála samostatne, môžem to urobiť tak ako "topvideo" garáž má spojenú s domom čiže pod jednou strechou... Nad podkrovným domom neuvažujeme, sme pevne rozhodnutý pre jednopodlažný dom s rovnou strechou
Odpovedať
@topvideo ďakujem za reakciu, pozrel som si album (veľká inšpirácia pre mňa v niektorých veciach) váš domček bude veľmi pekný :) Presne niečo podobné budeme stavať my, celkom ma potešila aj výška rozpočtu hrubej stavby 40 tis eur s oknami a garážovou bránou (kalkuloval som tak 40-45000 eur) za našu hrubú stavbu. Môžem sa spýtať koľko m2 máte zastavanej plochy vrátane garáže? Aké okná si plánujete dávať ?? Ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
žiaľ. ľudia nestavajú domy praktické, ale módne.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba11 Plocha aj s terasou 192 m2, okná rehau geneo trojsklo
Odpovedať
@topvideo super takže je to takmer o tom istom, okná plánujeme hliníkové takže zrejme kúsok viac preplatíme na oknách ale dúfam sa zmestíme okolo tých 45 tis. eur do štádia v akom ste vy vrátane okien a garážovej brány. Smiem sa spýtať koľko cca vás stál projekt? (ak to nieje tajné) V zime tohto roku by sme chceli začať riešiť veci okolo projektu tak pomaličky sa obzerám po schopnom projektantovi za rozumnú cenu. Mám ponuku 2000 ale aj 6600 eur za projekt :D Preto ma zaujíma koľko ste platil vy za dosť podobný projekt... Ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba11 ja si myslim, ze to co pozadujes je to najlacnejsie :) papierovacky + projekt mozes dat aj 4000 podla velkosti aku ziadas. Lepsie je kupit projekt hotovy kt. by sa ti pacil s dodatocnou upravou (sirka, vyska, okna, dvere, dvojgaraz, priecky a podobne) - vychadza to lacnejsie. Len najst ten pravy orechovy...skus pozriet MasterDesign, iba rovne strechy vacsinou a podla toho co pises, pojde skor o moderny dom. Platna nas stala svojpomocne 5400e komplet ale ako pisem svojpomoc. A rozmerovo to bol nepravidelny stvorec cca 16x15m...To mas mozno pribliznu velkost ak budete mat aj terasu nejaku. Okna, my sme chceli plastove od zaciatky, kedze vsetci naokolo si len pochvalovali, ci uz rodina, svavari naokolo, doma v panelaku... tesnilo, zvukovo, tepelne... nemali sme ani dovod riesit drahsie hlinikove. No teraz by som povedal ze by som chcel hlinikove, ktore menej pracuju na slnku. Dalsia vec je neda sa urcit kolko ta budu stat okna, nedal si pocet. My mame cca 20okien a stalo to cca do 8-9tis, nepamatam. Velke presklene tabule a vela okien od stropu po zem. Tu sa ti neda poradit. co sa tyka murov. ja osobne by som siel do tych novych zateplenych tehal porotherm, ale to len preto aby som nemusel zateplovat lebo mi to zobralo 3/4roka zivota svojpomocne :D. Mury sme mali vytiahnute cca za tyzden komplet a cena tam bola na nasu rozlohu nejako 4500e. Strecha je tazsi oriesok, aj ako ju urobit (bude v projekte) ale aj ako a akej firme ju dat potiahnut. Nas stala tusim 9-10tis komplet so vsetkym (presne mam spisane ak treva). No ponuky mi chodili aj za 4500 co mi bolo divne a opacne aj za 23tis tak to bolo zase prehnane. Volili sme taky zlaty stred. Tazko sa ti bude pisat o cenach ked nemas projekt, to ti tu napise asi kazdy...daj projekt, nakres, nacrt, rozmery, okna... potom sa lahsie pocita.... A stavali sme ho dvaja , iba omietky, osadenie okien, potery a bazen robili firmy a vsetko na prd od nich.. tak pevne nervy pri vybere a ak sa da, radsej nie po znamosti :)) tam sme doplacali najcastejsie na kamaratov a znamosti :) vela zdaru
Odpovedať
Profilova fotka
@stavba11 projekt mám iba na stavebné povolenie, stál ma 1500€, realizačný by bol drahší, potom som si dal urobiť za 60€ výkaz výmer, použil som ho však veľmi málo, snáď poslúžil k tomu aby podľa neho nacenili dodávku stavby firmy, ale od nich realizácia bola predražená minimálne o 50%, takže sme sa pustili do stavby s dvomi živnostníkmi, sem-tam traja, pri betónovaní deky, venca a pod. Pomáhal som tiež. Zaujímajú ťa okná, mám rehau geneo 3-sklo, cena aj s dverami z technickej a vchodovými je 7900€, ale plast, garážová brána ma výjde 1300€, všetko bude obojstarnné, dekor metalbrush F436-1006, ak si dáš biele, môžešsa dostať na lepšiu cenu. N aterasovom okne mám HS portál, ten je najdrahší, ak zvolíš zdvižno posuvné alebo obyčajné, zase môžeš ušetriť. Ak budeš murovať z Heluz-u, zase je to lacnejšie, ale horšie sa v tom drážkuje elektrika a voda... Ak máš ešte otázky, kľudne napíš...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?