Rozpocet na pristupovu cestu k pozemku v dlzke cca 600m

Ahojte, potrebujem postavit pristupovu cestu k pozemku v dlzke cca 600m od najblizsej komunikacie - http://prntscr.com/lik390 momentalne je na tej trase len polna cesta (prechodna za pekneho pocasia). Na pozemku planujeme stavat dom. Teren cesty je v niektorych castiach v miernom svahu. Sirka cesty max 2,5m. Lokalita Orava. Samozrejme to doho nechceme vrazit vela penazi, takze asfalt a beton sme vylucili. Zvazujeme makadam, nevedeli by ste mi niekto povedat, aka by bola orientacne cena material+praca? Viem, ze to bude drahe - len by som potreboval vediet kolko presne... Dakujem, ze kazdu radu...
Odpovedať
Jednoducho pôjdete do stavebniny, a spýtate koľko stojí makadám + doprava, podla mňa cca 300 m3 budete určite potrebovať a "bágeristu" chytíte niekoho na ulicu.... A pod makadám dal by som nejakú textíliu aby kamene nesadli...
Odpovedať
Bager na zhrnutie ornice a vyrovnanie a na konečnú úpravu povrchu, 1h cca 27-35euro. 1 tatra 12t makadamu s dopravou(do 10km) bez papiera á 100eur je to 6-7m3 makadamu, makadam je dobré užabovať. Alternatívou je frézovaný asfalt, býva zadarmo, platíte iba dopravu, asfalt sa na slnku spečie a celkom drži. Pozor, bez údržby cez makadam a drvený asfalt postupne zarastie, treba ho priebežne dopĺňať a systematicky likvidovať burinu(chémia) Problém môže s povolením, s nevysporiadaným vlastníctvom pozemku pod cestou ... Makadam sa vo veľkom kupuje v bani(stavebnminy sú len ďalší medzičlánok), netriedený makadam je najlacnejší a máte tam všetky frakcie + môžu sa objaviť väčšie kúsky, ale tie rozbijete kladivom(vápenec) Drvený asfalt kúpite u firiem, ktoré majú veľké sklady a realizujú živičné povrchy.
Odpovedať
Dobrý je aj vyradený makadam spod železničných podvalov, skaly pevné, rovnaké, nie je to vápenec, ten asi nezoženiete. Pri tak dlhej ceste by som asi iba spevnil pásy a investoval do auta, ktoré taký terén zvládne 4x4 napr. Suzuki SX4
Odpovedať
@petersvj To bude chata, alebo dom? Najskor si zistite, ci tam vobec budete moct stavat a mat nahlasene trvale byvanie, lebo tym sa obec zavazuje zabezpecovat odvoz komunalneho odpadu, taktiez moze byt problem s poziarnikmi (sirka pristupovej cesty 2,5m nesplna minimalnu sirku 2,75m).
Odpovedať
Treba zistiť či tam vôbec sú siete - elektrika, či je v dosahu voda, či máte vysporiadanú cestu(môžete mať problém s úverom), kto je jej vlastníkom, či je vôbec v katastri zapísaná a či vám stavebný úrad vydá stav. povolenie. Treba sa aj zamyslieť či sa to oplatí, či radšej nezainvestovať(neviem aké sú tam ceny)20-30-40 tis a bývať v civilizácii a mať v siete v dosahu. Manželka sa tam bude báť, deti sa budú báť v zime chodiť cez horu, v lete tam budete mať z polí záplavu ovadov, všade tam bude tma, možno tam silno fúka. Dá sa všetko, otázka je koľko to bude stáť a druhá vec je tá, že na takýchto odľahlých miestach je prácnosť na stavbe dvojnásobná, sú to veľmi náročné podmienky.
Odpovedať
Vyberte sa tam dnes večer po 20:00, pešo a sám iba s baterkou, ako sa tam budete cítiť, prejsť cez horu, žiadne svetlá, mesiac v splne, niekto na konci cesty na vás tam už čaká ...
Odpovedať
Profilova fotka
Čo je to prechodná len za zlého počasia ? S peši, autom s motorom vpredu a zadným náhonom, SUV-kom alebo V3S či traktorom ? Je dáke foto za zlého počasia ? Je cesta dáko odvodnená rigoly, priečne odvodňovacie žľaby priepusty pod cestou ? Rastú v okolí cesty dáke vodomilné rastliny a pod. Je a bude cesta aj po výstavbe využívaná na nákladnú dopravu ? ( lesáci, hospodári a pod ) Aké sú tie mierne stúpania ? Určite šírka 2,5 m je málo treba počítať min. 3m lepšie však 3,5 - 4 m na pláni cesty a na dĺžke 600 m aj dáke výhybne. Taktiež pri takejto výmere stavebniny nie sú dobrý nápad, treba rovno z kameňolomu. Nákup a doprava kameňa je vždy najväčšia položka !!! Kde sa cesta nachádza parc.č. kataster ? ( pošlite mi to priamo na E-mail uvedený v PRO ) Veľa sa dá vyčítať aj zo základných geo máp a zistiť kde je najbližšší kameňolom a ceny. Pre stavbu potrebujete mať vyriešený dobrý prístup pre ťažké nákladné autá a po výstavbe, ak je cesta navrhnutá správne stačí presypať tenkou vrstvou jemnejšej štrkodrvy. Pri 600 m-ej ceste však tie náklady budú asi vysoké pokiaľ sa nejedná len o jednoduché presypanie. A tie veci s povelením, vodou, eklektrinou, odpadom a bývaním na samote asi už máte vyriešené či nie ? Ja sa osobne cítim väčšie komplikáciev noci v meste ako v tmavej hore, kde na jeseň ručia jelene spoza každého stromu, v zime zavýjajú vlci a za vetra praskajú stromy.......... Takže dáke konkrétnejšie údaje potom sa dá pokračovať.
Odpovedať
Mame v plane tam postavit dom, k dispozicii mame velky pozemok, ale je pravd,a ze vzdialenost 600m je 600m :/ V tomto momente je pre nas v podstate jedno ci kupime niekde v okoli pozemok za 30 000E, alebo cast tych peniazi vrazime do cesty k pozemku, kt. mame zadarmo a je 5nasobne vacsi ako ten co by sme kupili za tych 30E. Elektrina tam je, stlpy idu kusok od pozemku. Pramen pitnej vody vyviera kusok od pozemku, takze vodu by som riesil studnou. Nepredpokladame, ze s povolenim stavby bude niekto robit problem a tak ako som zakreslil cestu na obrazku, cela patri pod pozemkovy fond, takze vysporiadanie tiez nevidim ako najvacsi problem. Manzelka sa nebude bat, dufam :D Ale ako je to v tej oblasti momentalne trendom, ked sa tam nastahujeme, tak je len otazka casu, kedy niekto zacne stavat na okolitych pozemkoch (v tomto pripade sa samozrejme budem snazit, aby buduci sused aspon ciastocne financne participoval na nakladoch, ktore stala cesta) Teraz by som ale potreboval vediet, kolko by ma taka cesta vysla, aby som s tou informaciou vedel dalej pracovat... Diky za rady
Odpovedať
@petersvj To vážne tam chceš postaviť dom? A si si istý, že ti to povolia bez toho, aby si mal riadnu prístupovú cestu? Ak pozemok pod cestou patrí SPF, tak nerátaj s tým, že to bude také ľahké získať povolenie s právom prejazdu, alebo že ti na počkanie zriadia vecné bremeno prechodu. My sme odkupovali iba 70 m2 kvôli ceste, a celý proces trval 5 rokov - od žiadosti po zápis vlastníctva v katastri. Právo prechodu nám rovno odmietli dať - že máme si to odkúpiť. Ale dajme tomu, že sa udeje zázrak, a budeš mať právo prechodu a nejakým väčším zázrakom ti povolia tam stavať (a je to v územnom pláne určené na výstavbu domov?). Potom náklady na cestu - najlacnejšiu - rátajme s tým, že by si tam naviezol len makadam a iba ho rozhrnul a uvalcoval, tak by boli: 1. makadam - 300 ton; 16 €/tonu = 4800 € 2. dovoz - 1 náklaďák 10 ton; t.j. 30 otočiek, jedna fúra 100 € = 3000 € 3. rozhrnutie navezeného makadamu - práca s bobcatom - 1 hodina min 30 €, práce odhadujem na 3 dni, t.j. 24 hodín = 720 € 4. valec, ktorý to potlačí - 1 deň, 8 hodín, hodina 50 € = 400 € 5. ostatné výdaje - 3000 € (poplatky na stav. povolenia, projekt, ...) Spolu. = 11920 € To je len základné riešenie. Ak ti prikážu vystavať riadnu cestu, tak výstavba betónovej cesty stojí cca 100€/bm. Za takú cestu k domu by si zaplatil 60.000 € a viac. A ešte - ak by si tam chcel stavať cestu, tak na to potrebuješ stavebné povolenie a hlavne - súhlas vlastníka pozemku. Obdivujem tvoj optimizmus. Ale skús to, môj názor je, že to rýchlo vzdáš, alebo to nebude realizovateľné. Ale nádej zomiera posledná.
Odpovedať
O makadamovú cestu sa treba riadne starať a pravidelne dosýpať na chýbajúce miesta, likvidovať burinu, vždy je to dočasná cesta. Ak tam chodia družstevníci, tak ti ju zničia. Pozemok za 30tis, zo sieťami a infraštruktúrou, ja neváham, nie je o čom. Robil si si rozbor vody? Pitná možno je, len nevieš aké škodliviny(z bývalých polí) v nich, prejaví sa to po 30 rokoch. Ako je na tom prameň po dlhodobých dažďoch, alebo po intenzívnej prietrži, nedostáva sa tam povrchová voda? S cestou patriacou pod SPF môžeš rátať max s chatou, ťarchu si na pozemok nezapíšu, dajú ti jedine písomný súhlas s prechodom k stav. povoleniu. V tomto prípade s úverom nepočítaj, pretože ho nedostaneš.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem za informacie. Vzhladom k okolnostiam mi ta cena nepride az taka vysoka. Vyskusam a uvidim, prinajhorsom mi to nepovolia. Dam vediet ako som dopadol.
Odpovedať
Profilova fotka
No moj tip na 3 m sirku je +/- 30 tisic. Ja som robil 80 metrov, miestami je aj 1,5 m navazka a oporny mur a cca 7000 Eur to stalo isto. Oporny mur a beton mohli hyt za 2-3000 zvysok bager, strk, doprava, cestny valec... Ak niekde pojde vacsia vrstva ako polmetra je vhodne to zhutnit pred dalsou vrstvou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
300 T / 600 mb je 0,5T/mb pri šírke len 3m je to 0,16T/m2 čo je cca 8cm novej štrkodrvy. Ak je podložie v poriadku dáky čas to vydrží. Ak nie tak na miesta kde sa to bude prepadať treba pravidelne dosýpať a dosýpať a ! aj hutrniť, alebo dať geomreže a riadnu 20-30 cm vrstvu štrkodrvy TTen odhad 30.000 t sa mi viac pozdáva.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersvj a na stavebnom ti povedali ze tam mozes postavit rodinny dom? Aby si neinvestoval do cudzieho a zbytocne a bez povoleni
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?