Rozpocet - bungalov

Ahojte. Chystame sa stavat dom a chcela by som poprosit ci uz odbornikov alebo neodbornikov o radu co sa tyka rozpoctu. Chceli by sme sa zmestit do 100 tisic € (+- max 10 tisic €) a nevieme ci je to realne. Kolko by ste prosim odhadovali cenu za hrubu stavbu, prip. aj za komplet stavbu domu pri takomto podoryse? Spravili sme si ho sami podla jedneho vzoru, len s nejakymi upravami. Samozrejme chceme oslovit aj odbornikov a dat si urobit cenove ponuky. Nie velke stavebne firmy, skor partie sikovnych chlapov. Stavat budeme na Liptove. Obytna plocha je 132 m2 + terasa 22,5 m2 a zadverie 3,5 m2, cize dokopy 158 m2. Celkovy rozmer je 13,5 x 14 metrov. Strecha valbova, skridla, previs by sme chceli zhruba 1 meter. Terasa a zadverie budu pod strechou, cize by mala pravidelny takmer stvorcovy tvar. Stavali by sme z Ytongu 50 cm, oteplenie by sme uz nedavali. Kurenie elektricke podlahove. Viac podrobnosti asi teraz neviem povedat, som len laik, nevyznam sa zatial moc v tychto veciach. Vedeli by ste poradit ci je to vobec realne za tu cenu? Ak uz niekto staval bungalov podobnych rozmerov, kolko vas to vyslo? Este co sa tyka podorysu, vnutorne priecky sme si zatial len sami odhadli (nosne/nenosne), takze nevieme ci je to dobre. Dakujem pekne za akukolvek radu. Mozte kludne napisat aj ak mate nejaky napad na vylepsenie podorysu.
Odpovedať
1
2
@aleinad31 ahoj, dispozicia domu je pekna. Ale taky velky dom asi za 100 000 nepostavis. Bude to bude tvrda svojpomoc a velke obmedzenia pri zariadovani. Inak dom fakt pekny. Len na taky treba vyssi rozpocet Zastavanu plochu mas cca 170 m2, bez terasy. Na kluc razaj cenu domu 1000 eur/m2. Svojpomocne to bude menej. Ale k 100 000 sa asi nepriblizis.
Odpovedať
@jurkoboss dakujem za reakciu, zastavana je tych 158 m2 s terasou aj so zadverim, je to uz vsetko poratane aj s vonkajsimi prieckami a vyslo nam to takto. Tych 132 m2 je vnutorna plocha izieb+kuchyna+chodba+kupelne. A tu sumu myslim bez zariadenia, len cisto dom.
Odpovedať
@jurkoboss aha, pardon, ano zastavana je tak ako ste napisali, sekla som sa... to co som ja uviedla je uzitkova asi, neviem presne co tieto pojmy zahrnaju
Odpovedať
Profilova fotka
@aleinad31 No nezačali ste moc dobre jednak že ten pôdorys nevyzerá najlepšie ešte ho aj budete potrebovať zmenšiť tak o štvrtinu aby to bol dom za cca 100-tisíc. Odporúčam navštíviť nejakého odborníka čo sa veci rozumie a nechať si poradiť.
Odpovedať
@aleinad31 budete sa mať čo obracať aby ste to postavili za tých 110 000 eur. Ja mám síce rozmery 23x13 m lebo súčasťou domu sú aj garáže a prekrytá 20 stvorakova terasa ale robil som si takmer všetko svojpomocne a podarilo sa mi to postaviť za Stovku. Ale bola to poriadna makacka ale všetko sa dá. Ten pôdorys mi príde taky dosť členitý, je tam všade dosť tých rohov. To zadverie má rozmer 2,9 x 3 m? Čo tam všetko chcete mať? Príde mi to ako veľmi veľkorysý priestor... Čo sa týka Ytongu v pohode, ale odborníci z pohľadu prestupu tepla ti povedia, že je lepšie dať Ytong 30 cm a zatepliť 20 cm niečoho polystyrén alebo minerálna vlna. Je to teplotne úplne inde ak ešte chcete kúriť elektrikou. Ja som dával 30 cm tehlu a 20 cm polystyrén a celý dom vykurujem elektrikou. Vedľa kuchyne máš zrejme spajz. Veľký nieje a chces otvárať dvere do vnútra. Nie je lepšie otvárať ich do priestoru kuchyne? Jedno wc bude pre spálňu? To treba? Dve wc v bungalove treba hoc ako sa mi to nezdalo ale mať ho tak nie je z môjho pohľadu výhodné. Vidím to doma keď je u nás veľa ľudí je dobré ak sú obe wc prístupné napríklad z chodby. Pekne riešite obývačku a terasové dvere, len ten stôl sťažuje normálne prechádzanie. Tam by som bral viac voľného miesta smerom von na terasu. Vidím ako nás deti behajú von a dnu. Všetci ale vnímame veci po svojom. Snáď to nebol veľmi kritický pohľad len podľa mňa zopár veci ktoré by som ja zmenil ale vám to všetko takto môže vyhovovať a domček bude určite pekný :-)
Odpovedať
@martosko mozem sa spytat preco podorys nevyzera najlepsie? Ci by ste zmenili?
Odpovedať
@adidasko1 v pohode, dakujem za kazdy nazor. Sme len uplne na zaciatku, takze urcite pride este vela zmien. Toto je len taka prva predstava. 2,9x3 metre je vstupna chodba, ratame s tym ze bude odtial vstup do technickej miestnosti a tiez vstavana skrina na kabaty, obuv + nejaka vesiakova stena. Chceli sme vzdy vacsiu vstupnu chodbu lebo vieme ako to je ked pride vacsia navsteva alebo aj nas ked bude viac a vsetci sa zacnu obuvat, obliekat, aby sa bolo vobec kam zohnut a otocit.. Na to (ne)zateplenie su rozne nazory, musime sa este popytat viacerych odbornikov ale pocula som uz aj taky nazor od cloveka ktory staval z 30ky + oteploval ze uz by to druhykrat robil takto a bez oteplenia, takze uvidime. Kupelne sme urcite chceli zo spalne, aby deti mali blizko detskych izieb v podstate akoby sami a my s manzelom sami a wc je preto osobitne a aj s umyvadlom aby navsteva nemusela chodit ani do kupelne, rovno si po wecku umyje ruky tam. A tych rohov ako moc? To nerozumiem. Ak myslite ten kusok pri kuchyni (medzi vstupnou chodbou a kuchynou) tam planujeme nejaku taku vitrinu prip.nejake vymurane policky na dekoracie alebo nieco podobne, cize sa to akoby zarovna.
Odpovedať
za 100vku tento dom jedine ze to bude svojpomoc .. asi tolko k tomu. Cez zivnostnikov to vidim na minimalne 130 000
Odpovedať
@aleinad31 Ahoj, my máme podobný pôdorys a aj na m2 nám to vychádza skoro rovnako a bez pozemku a okolia nás ten dom vyjde určite minimálne 150tisíc a to si dosť vecí robíme aj svojpomocne...
Odpovedať
Profilova fotka
@aleinad31 Ťažko to konkretizovať bez poznania potrebných vecí ale na prvý pohľad je tam kopa rohov a odskokov a miestnosti z divnými tvarmi. Ale keďže to má byť dom za 100-tisíc bude to treba prekopať od začiatku a zmenšiť čiže zbytočné hľadať chyby. Ale ide aj o technické riešenia s ktorými by vám vedl odborník pomôcť, napríklad myslím že s vykurovaním elektrinou môžete rovno zabudnúť alebo od budúceho roku budete musieť dom stavať v energetickom štandarde A0 a na to treba tiež myslieť pri návrhu.
Odpovedať
@aleinad31 zariadenie som myslel finalne podlahy, interierove dvere, obklady, dlazby, baterie, umyvadla, zachody, ... Lebo pri takychto polozkach sa potom riadne laviruje a tie dost tvoria celkovu cenu domu. Samozrejme da sa nakupit to najlacnejsie co je na trhu. Tvrdim jedno, radsej mensi dom, ale z kvalitnych komponentov. A nech to aj trocha vyzera :-)
Odpovedať
@jurkoboss s tym suhlasim, urcite to este cele premyslime a asi teda zmensime po precitani nazorov... vravim, sme len na zaciatku, nevyzname sa moc do toho ale dobre vediet taketo nazory, aby sme vedeli co opravit, zmenit... takze vdaka ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@aleinad31 ľudia vám tu píšu užitočné veci. Ja keď sa na ten pôdorys pozriem je to také nie celkom dobre usporiadané. Určite by sa zišiel pohľad odborníka. Viem si predstaviť ktoré veci popreraba a bude to ok. Aj to otváranie dverí na chodbe oproti sebe nie veľmi šťastné riešenie... Ideálne je keď ma chodba 1,3 m je to úplne super menej nie a zas viac je plytvanie. Máte tam aj širšie časti a je to nevyužitý priestor keď si vezmete že v konečnom dôsledku ten m² stojí naozaj okolo 800 eur... Izby by som nerobil väčšie ako max 14m² my máme detské 12m² a je to v pohode. Spálňu samozrejme treba okolo 16m². K tomu vchodu... Máme dĺžku zadveria 3 m a šírku 1,6 m. Je tam obrovský botník a veľká vediakova stena a dosť miesta pre návštevu. Robiť tam akoby obytnuy miestnosť je plytvanie. Nerobte tam žiadny iný prechod do technickej a netreba vám vela priestoru. Tu technickú treba spraviť inde napríklad smerom od obývačky tam je kopec priestoru. Pozrite sa na ten projekt efektívnym pohľadom kde pouberat a pozmensovat. Rezervy tam sú a bohaté. Kľudne sa opýtajte hoci čo ale poviem len svoj názor odborník v tomto niesom. Postavil som si prakticky sám celý dom od komplet návrhu s pani manželkou a je funkčný aj po dvoch rokoch a nemenili by sme absolútne nič čo ma veľmi teší.
Odpovedať
Zmestite sa na Liptove ,bez firmy ,len murári bez dane, a bez okolia ./ploty,chodníky,terén..../ Ale musíte zmenšiť dom,zbytočne veľké izby ako už hore písané .
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@aleinad31 nie je to cele zle, lebo sa to z lahka podoba na moj, ale kam sa pozriem tam vidim nutnost zmeny. Chcete tam mat vsetko, pricom je to take nasilu. Taktiez neviem svetove strany ci sa hodi na pozemok ...
Odpovedať
@mcsmekac uvedomujem si ze som sa asi zle vyjadrila s tym minusom a ze to bude skor plus... ale az taky odfajc hadam nemusi byt. V poriadku, pisem ze sme v tom laici, chcela som sa len poradit, to je vsetko. Rada by som aspon vedela preco je to podla vas cele zle. Ok, izby poupravujeme, aj celkovy dom zrejme, ale ake kurenie mame dat ked tam zatial plyn potiahnuty nemame? Je tam len elektrina.
Odpovedať
Profilova fotka
@aleinad31 chcelo by to trosku dorovnat ale inac fajn, a 100 000 s partiami? myslim ze ano, ale nebude to aj s okolim a najluxusnejsi interier
Odpovedať
@rkorba dakujem. Svetove strany - vchod je z vychodu a detske izby na zapad. S tymi detskymi izbami sme si neboli celkom isti ale ak by bolo moc teplo v nich tak sme planovali dat aspon na detske vonkajsie zaluzie. Mozem sa spytat z akeho podorysu ste vychadzali pri svojej stavbe, nasli ste nejaky na internete alebo ste si sami kreslili vsetko, prip. nemohli by ste mi ukazat vas (kludne do spravy) aby sme mali lepsiu predstavu?
Odpovedať
@adidasko1 my sme planovali dat do vstupnej chodby rovno aj vstavanu skrinu, preto taky rozmer ale je pravda, ze by asi stacilo aj menej. Detske izby sme ratali kazdu pre 2 deti, preto sme dali vacsie. Teraz v byte mame detsku vyse 12 stvorcov a pre dve deti je to myslim take na fix. Ano, budeme to musiet zrejme cele prerobit, kuchynu s obyvackou by sme radi zachovali a so zvyskom skusime spravit zmeny. My sme vychadzali z tohto podorysu len sme ho pomenili este https://www.djsarchitecture.sk/projek... Preto je aj ta jedalenska cast s obyvackou tak usporiadana. Som rada ze som to tu dala, aspon som zas zistila nieco nove a viem ze na podoryse bude treba este popracovat :-) Vy ste mali tiez nejaky vzorovy podorys z internetu alebo ste si uplne sami navrhovali?
Odpovedať
@martosko plyn tam zatial potiahnuty nie je, preto mozme kurit jedine elektrickym
Odpovedať
@aleinad31 my sme si predstavovali ako by nám to asi vyhovovalo a podľa toho sme si začali kresliť až sme si nakreslili celý dom. Potom sme si to trošku poupravovali a tak sme to dali projektantovi nech to presne navrhne a bolo. Preto by som hneď vedel čo a ako poupravovat ale všetci máme svoje predstavy a požiadavky. Vedľa toho WC je čo za miestnosť? Má rozmery ako to wc. Inak keď máte wc v strede domu treba nútené odvetranie trošku komplikácie
Odpovedať
@aleinad31 keď to bude dobré zaizolovane kľudne kúrenie elektrikou mám to doma funguje to ako má
Odpovedať
@adidasko1 vedla wc je miestnost nieco ako sklad (mame ju aj teraz v byte a mame tam veci ako vysavac, mop, cestovne tasky a pod.) Mozem sa spytat ake presne mate kurenie? Nejak detailnejsie myslim. Mate spiralove alebo nejake ine? Predpokladam ze mate bojler, nemate vysoke naklady na kurenie +ohrev vody pri elektrickom kureni?
Odpovedať
Čo sa týka ohrevu vody máme veľké vzdialenosti pre jednotný systém. Preto máme bojler v kúpelke len pre kúpeľňu voda 80 l. V kuchyni pod drezom 15 l bojlerik na ohrev vody. Kúrenie tam kde je dlažba odporovy drôt a tam kde je plávajúca podlaha tak tenká vykurovacia fólia označovaná ako infra fólia čo je zle pomenovanie. V spálňach máme na stene také sklenené radiátory. Náklady na celkovú elektriku v dome aj s varením a kade čo iným je okolo 100 eur pri ploche cez 150 m²
Odpovedať
aleinad31 myslim ze 100tis nie je uplne nerealnych ale niektore veci si budete musiet urobit svojpomocne. Pozri si moj pôdoris domu mozno ti niečo pomože, je to niečo podobné ale celkom iné :-) . Pôdoris 15x13 Stavám to svojpomocne respektíve sámpomocne a spolu so samostatne stojatou garázou 7x6,5 ma hrubá stavba s oknami a garazovou bránou stála cca 47tis.
Odpovedať
@koco639 dakujem :-)
Odpovedať
Este jedna rada (skusenost), ak chceš usetriť nerob dom v tvare L ale v tvare obdĺžnika, respektíve dom može byt v tvare L ale do toho volneho rohu treba dat stĺp , tak aby nebola strecha do ,,L" , je to najdrahšia strecha. Tým padom ti vznikne prekryta terasa čo je v dome na nezaplatenie. A este bude aj lacnejšia strecha. A este jedna vec, rozmysli si tie kumbálky 1,5x1m , radsej jednu komoru pri kuchyni a jednu väčšiu technicku miestnost. Ja mam 2,8x2m a je to ideal (kotol, pračka, sušička atd.)
Odpovedať
@koco639 ano, ano, ved ta terasa by bola cela prekryta a tym padom strecha by bola takmer stvorec, nie do L, bol by tam stlp, len som ho tam nenacrtla.. :-) Prave preto je to tazsie urobit dom s takouto dispoziciou ked ma byt pod strechou zahrnuta aj cela terasa a na lavej strane cela denna cast, aby zaroven nebol ten dom prilis velky..neviem ako by sa to dalo, lebo tu terasu sme chceli aspon 20 stvorcov aby mala. A s tymi miestnostami mas pravdu, skusime to spravit tak ze bude vacsia TM aj spajza mozno a ten sklad zrusime :-) vdaka
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?