Rekonstrukcia starsieho domu

Profilova fotka
Zdravim, kupujeme starsi RD a caka nas rekonstrukcia. Kedze dom vlhne, davame podrezavat murivo, dalej, treba novu podlahu, kedze pod parketami je skvara, treba vymenit komplet elektriku, vodu, kanalizaciu do zumpy (ta uz je), kurenie (radiatory + kanadske kachle s prieduchmi do izieb), nova kupelna a kuchyna, strop chceme dat znizit sadrokaronom. Mate nejake skusenosti ohladom rozpoctu? Rekonstrukcia by bola viacmenej svojpomocna- v rodine je par sikovnych chlapov :). Prikladam aj nejake fotky z domu v akom stave sa momentalne nachadza. Za kazdu pripomienku budem vdacna :)
Odpovedať
@zuna22 Ked chces pripomiesnku tak napisem, zvaz radsej kupu pozemku a novostavbu,neviem co to stoji ale bude to drahe.
Odpovedať
@zuna22 pripomienka, najprv treba zistiť príčinu vlhnutia a až potom konať. A od najlacnejšej (chýbajúce odkvapy) metódy až po najdrahšiu (podrezanie).
Odpovedať
@zuna22 Žiaľ ja vidím taký starý dom ak sa má kompletne poriadne prerobiť len ako cenu hrubej stavby . Takže teraz má hodnotu ale 25tis . a na prerobenie / dokončenie 50 tis. eur. Veľa práce pritom navyše ...veľa starého materiálu z domu vypratať preč .... a potom veľa nového materiálu zabudovať. Takže pevné nervy :) a veľa pracovitých rúk ....
Odpovedať
Profilova fotka
@zuna22 Pripájam sa predrečníkovi Šťastnému Jimovi, že tých dôvodov vlhnutia môže byť viacero. Dokonca tu môže byť taká príčina, že jej odstránenie môže byť doslova neekonomické. Ale môže to byť aj "blbosť" a potom škoda podrezávať - škoda vyhadzovať peniaze a narúšať statiku objektu. Rád by som ale upozornil, že rekonštrukcia objektu na úroveň roku 2015 znamená aj nové okná (najlepšie 3-oj sklo). Ak vyškrabete škváru spod podláh, vedz, že by ste mali "odškrabať" cca 40 cm, lebo patrilo by sa to aj zabetónovať (minimálne 12 cm), položiť hydroizoláciu, tepelnú izoláciu (minimálne 14 cm polystyrénu) a na to dať ešte seriózny poter, na ktorý pôjde napr. plávajúca podlaha... Takto treba doriešiť aj izolácie stropu (minimálne 35 - 40 cm) a o zateplení obvodového plášťa ani nehovorím... A čo ešte optimalizácia vykurovacej sústavy, aby ste neprekúrili gate...? A čo strešný plášť? Pokiaľ nemáte k tomu objektu väzby (po rodičoch, v blízkosti práce, prekrásna lokalita...), resp. pokiaľ nejde o nejaký pekný príklad pôvodnej architektúry, radšej do toho ani nechoďte. Podľa toho, ako si položila otázku, sa v danej problematike neorientujete a nemáte ani tušenia, čo všetko by Vás čakalo... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Chlapy, dakujem za rychle reakcie a rady :) . Na niektore ukony uz samozrejme mame predbezny rozpocet (podrezavanie, videl to uz aj odbornik- cca 1300 €) elektrikar, cca 1700 €, sadrokartonar pride cez vikend. Vodu a kurenie nam bude robit otec, ten to ovlada pomerne na profi urovni (nebude to robit 1x), pravda, o cene sme sa este nebavili (praca samozrejme zadarmo ;) ). Chcela som len vediet nejake skusenosti od ludi, ktori robili podobne rekonstrukcie. Domcek je po babicke,preto si ho aj chcem nechat. Okrem ineho aj dobra lokalita a zahrada s ktorou sa v buducnosti da pocitat ako novy stavebny pozemok. Ale nevidim to na dozivotne byvanie, takze ani rekonstrukcia nebude od strechy az po zaklady :D Okna su nove, asi 2 rocne, fasada asi 20 rocna, takze to zatial riesit nebudeme. Priecky burat nebudeme, akurat z jednej izby (povodne kuchyna) bude nova kuchyna a stara ostane ako sklad a pracovna, cize dispozicne ostava v povodnom stave. K tomu vlhnutiu, voda je momentalne v dome odstavena, takze to nebude dovod, podla vsetkeho ide o zlu izolaciu od spodu- ked je dazdivejsie, mury su vlhkejsie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ahoj, moc drzim palce. Mne sa pacia presne taketo stare domy, ma to svoje caro. Planujem taky raz kupit a prerobit aj ked to bude pravdepodobne nakladnejsie nez postavit novostavbu. Ale bude ma viac tesit byvat v niecom takomto nez v novostavbe. Vela stastia ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem anita33333, uz sme na dobrej ceste, potom pridam fotky z rekonstrukcie :)
Odpovedať
Držím palce, do niečoho podobného sme sa pustili aj my v lete. Tiež sme mali predstavu že ved len okna,vodu elektriku kurenie, nic sa burat nebude, vsetko bude tam kde aj bolo, len niekde omietky opravime..... Teraz sme v štádiu okna vymene, elektrika hotova, kurenie hotove, vybetonovane, vyvakovane, vystierkovane, kupelna zvacsena a obolzena, baterie zapojene, kuchyna premiestnena uplne inde a spojena z obyvackou. Do konca januara musim vymalovat, aby sme polozili podlahu, pretoze koncom januara nam pride kuch. linka. Este musime komplet rozobrat chodbicku a prestavat ju nanovo. Takze moje odporucanie je velmi dobre zvazit celkovo priestor, pretoze uz ked budete robit siete nanovo, je najmenej to prisposobit, tak aby vam to vyhovovalo najviac. Tie peniaze tam odidu tak ci tak....My tiez robime svojpomoc, ale aj tak clovek potrebuje kopec majstrov. A co sa tyka financii, uz radsej nepocitam...... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez sme zacali v auguste, sme na tom podobne ako vy, nove siete natahane, kupelne oblozena, uz len sanitu osadit. Priatel teraz sietkuje vsetky steny... tiez si to robime viacmenej svojpomocne, samozrejme, na nieco sme museli volat majstrov. album je tu: http://www.modrastrecha.sk/blog/zuna2... :) Drzim Vam palce s dokoncovanim :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?