Realizácia ne-jednoduchej stavby

Dobrý deň, ideme stavať RD, 5x16m, 2 plnohodnotné poschodia, rovná strecha, bez pivnice. Keďže podľa stavebného zákona to už nie je jednoduchá stavba, nemôžeme si ju postaviť svojpomocne, ale musí nám ju stavať firma. Zhotoviteľa by sme mali zdokladovať už k papierom k žiadosti o stavebné povolenie. Lenže každý nemá na to, aby si nechal dom postaviť firmou na kľúč, preto by ma zaujímalo či niekto riešil podobný problém a ak áno, ako. Lebo my sme mali zámer, že to čo sa bude dať urobíme svojpomocne, resp. s miestnymi robotníkmi. Ďakujem za názory, pekný večer.
Odpovedať
tých problémov bude viac , nebude jednoduchšie zohnať lepší pozemok?
Odpovedať
@veonka nepotrebujes do stavebka davat firmu a nemusi to stavat firma. Napis do ziadosti o SP poznamku, ze realizator bude vybraty vyberovym konanim.
Odpovedať
@stowasser hm, ja som kvoli tomuto zmensoval podorys. to co pises, dava zmysel vo faze stavebneho povolenia, ale toho neexistujuceho realizatora potom musis fejkovat pocat celeho trvania stavby vratane kolaudacie. celkom by ma zaujimalo, ako sa to da urobit.
Odpovedať
Profilova fotka
@benco Sú st.dozori, ktorí majú aj razítlo stavbyvedúci. Aj veľké stavby stavajú firmy, ktoré nemajú zamestnacov, garanta im robí človek s razítkom.
Odpovedať
@duzu pozemok je rodinné dedičstvo, dostal ho muž a na druhý by sme aj tak nemali :-S inak by som si samozrejme rada vybrala :-D @stowasser no ale mne na stavebnom úrade povedala, že môžem zatiaľ napísať že firma bude vybraná na základe výberového konania, ... ale že potom to musím aj tak doložiť ten výsledok toho výberového konania. A to ešte dúfam, že nebudem musieť nejak oficiálne vyhlasovať to výberové konanie. Cítim sa ako keby som išla stavať mrakodrap. @benco zmenšiť pôdorys mi nepomôže, tam ide o to, že nemáme prízemie+podkrovie, to by bola ešte jednoduchá stavba, ale máme prízemie+poschodie, rozdiel je prakticky v streche, a podľa mňa je to dosť od veci, ale sme na Slovensku, tak ma už málo čo prekvapí. A presne ako si napísal, že aj keď firmu nezadám už pri žiadosti o SP, budem to musieť aj tak dokladovať neskôr. Chcú od realizátora osvedčenia+ osvedčenie stavbyvedúceho, živnostenský list alebo výpis z obchodného registra + po ukončení stavby ešte odovzdávací protokol a bohvie čo ešte .... @jan45 čiže ak tomu dobre rozumiem, dalo by sa to riešiť tak, že nájdem stavbyvedúceho? viem, že treba doložiť jeho osvedčenie, ale čo tie ostatné papiere? a ako to funguje v praxi?....celkom tomu nerozumiem, mohol by si mi to presnejšie vysvetliť? Ďakujem.
Odpovedať
@veonka ahoj, rozumiem, v podstate som reagoval na prispevok pod tebou, tiez som bol v situacii kedy by uz dom nebol jednoduchou stavbou, ale u mna to nebolo kvoli dalsiemu plnohodnotnemu podlaziu ako u teba, ale zastavanej ploche. na druhej strane sa mi zda, ze to co napisal @stowasser je logicke, pretoze pokial viem, stavebne povolenie sa vydava na 2 roky, resp. do 2 rokov je tvojou povinnostou zacat stavat a pride mi absurdne, aby od teba hned na zaciatku pozadovat SU informaciu, kto bude zhotovitel, ked ty mas 2 roky casu na to aby si si ho vybrala. skusil by som presne tymto argumentovat. to co napisal @jan45 by riesilo aj tu druhu cast otazky
Odpovedať
neviem, ako to funguje, ale možno by som skúsila dať projekt podkrovného domu (aby to teda bola jednoduchá stavba), postaviť tak ako chcete a potom povedať, že to bola zmena počas realizácie. Niečo také sa robieva. (Ak som niečo napísala zle, prosím ostatných, nech ma neukameňujú :-) )
Odpovedať
My staviame prizemie, poschodie(plocha strecha) a do stavebka som uviedol, ze si staviame svojpomocne+dolozil peciatku stavebneho dozoru(8/2015).
Odpovedať
@veonka staviame bungalov, nie je to ako jednoducha stavba, a do stavebka sme uviedli ze budeme stavat svojpomocne, no potrebovali sme dolozit osvedcenie stavebneho dozora, presne tak ako @macko053. stavebny urad ti predsa nemoze rozkazat ze ti to ma postavit firma. svojpomocne neznamena len to, ze si to postavite vy, ale aj to, ze si zozenies partiu na mury, inu zase na strechu a pod..
Odpovedať
@macko053 @lucka_d tiež som si myslela, že budeme potrebovať len dozora, ... a potom ma usmernila a vyslovene povedala, že stavebného dozora nie, že potrebujeme stavbyvedúceho a musí to stavať firma lebo to nie je jednoduchá stavba a podľa stavebného zákona to tak musí byť. :-S A tiež som si myslela, že každý nemá na firmu a nemôžu ti rozkazovať, ale asi môžu. Otázka len je, že či a ako sa to dá obísť. A vy ste mali zlúčené územné a stavebné konanie alebo ste to mali zvlášť? Lebo my sme to museli mať osobitne, preto že to nie je jednoduchá stavba. :-S
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?