Propsim o radu poschodovy dom alebo bungalov?

Poprosim rady,skusenosti,financne rozdiely. Dakujem
Odpovedať
1
2
6
Ahoj, To zalezi od pozemku a inych veci. Rozhodne ta ista plocha bungalov je lacnejsi ale zabera viac miesta na pozemku. My sme isli do poschodoveho domu ale keby som sa mal rozhodovat znova idem do jednopodlazneho. Cena za meter mensia stavba rychlejsia jedina realna nevyhoda je ta zastavana plocha.
Odpovedať
@lubiee dalšia nevýhoda je väčšia TS, no má jednu veľkú výhodu je pohodlný
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiee viete to doložiť rozpočtom, alebo je to len odhad. ?Ako odhad je to nesprávne.
Odpovedať
Profilova fotka
Poradim bungalov aj za cenu mensieho pozemku,mam poschodovy a lutoval som to uz pri narocnosti vystavbe 2np a druhy krat uz by som postavil mensi dom a bungalov.
Odpovedať
@darina123 my sme poschodovy pred rokom predali, schody nam vadili a vlastne hore sa chodilo len spat..., treza uz byvame v bungalove a zatial absolutna spokojnost kurit ale bude treba zrejme viac, ako pri poschodaku...
Odpovedať
@darina123 Sliepka alebo vajce ? Bez podkladovje to vzdy len dohad. Aky rozpocet, pre kolko ludi, aky pozemok, pre zahradkara alebo profi povalaca u telky prip bazena. Pohodlnejsie je bungalov ako uz aj na stare kolena.
Odpovedať
@lubiee Myslim ze poschodovy je naopak lacnesji ako bungablov a rychlost stavby je ozaj mimo jedine co moze zdrzat je par dni pokiaz zaschne beton na poschodi. @rimi888 Narocnost 2 poschodia je bezpredmetna pokial nestavias ty osobne to ze by si postavil menzi bungalov neni rada ale to ze ti staci mesni, niekto potrebije vacsi. @peta_petruska No hore sa chodi spat pokial mas tam mas spalne. Ked mas spalne dole chodis tam v ramci prechadzok pozret ci sa nahodov nabytok nehybe? To su rady... @darina123 Ide o to za prve aky mas velky pozemok a kolko mozes zastavat. Za druhe kolko vas je, ak ti staci mensi dom stavaj bungalov, ak je vas viac, je rozumnesjie poschodovy. A mas vela penazi a velky pozemok resp mozes zastavat velku plochu stavaj kludne velky bungalov. Bungalov ma vacsie straty, byva tam viac jaloveho priestoru nakolko potrebujes chodby aby si sa dostala do jednotlivych izieb. Nevyhoda schodov je blbost pokial nepocitas s tym ze budes na voziku alebo budes mat zdravotne problemy. Ak ti je vsetko jedno stavj co sa ti viac paci, bungalovy su podla mna vseobecne trochu krajsie ako poschodove aspon z vonku.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubiee bungalov vo vseobecnosti lacnejsi nie je a to pisem ako jeho majitel :) @darina123 ak mas dovod stavat bungalov (npr nechces behat po schodoch), neries financie. V principe bude poschodovy stat priblizne tolko co bungalov. Pri kazdom je len rozlozenie financii ine. Osobne som byval v (cudzom) poschodovom, teraz byvam vo "vlastnom" bungalove a pre MNA, je to urcite lepsie riesenie.
Odpovedať
@darina123 suhlasim s tym co napisal @sysell. Do velkej miery to zavisi od pozemku a tvojej predstavy do akej miery ho chces zastavat. Schodov by som sa nebal. Ja momentalne uvazujem nad stavbou RD na 16m pozemku, cize mne sa bungalov na takomto uzkom pozemku nepozdava a teda rozmyslam nad poschodovym s tym ze na prizemi si necham jednu mensiu izbu - zatial ako pracovnu a neskor ked budem starsi a nebudem chciet/vladat chodit po schodoch si z nej spravim spalnu. (samozrejme na prizemi budem mat z tohto dovodu aj mensiu kupelku so sprchacom)
Odpovedať
Ako uz bolo pisane vyssie, je to skor asi o kombinacii, co sa ti paci a toho aky typ domu sa dany pozemok hodi. Financne to vyjde priblizne rovnako, najme ak by si chcela betonovy strop. Ja osobne by som volil tak, ze pokial sa jedna o rovinu s roznorodou zastavbou, tak by som zvolil bungalov, pokial je pozemok v miernom az prudkom kopci, pripadne niekde v strede dediny s klasickymi domami, tak radsej poschodovy.
Odpovedať
pred 3 rokmi sme riešlili rovnaký problém, vybrali sme bungalov. je tu vela starších diskusií na tuto temu treba čítať. teraz bývame v poschodovom, až ked sa nastahujeme do nového uvidím či nebudem lutovať.
Odpovedať
Je hlúposť, že poschodový vyjde drahšie ako bungalov :) Malo by to byť dokonca mierne lacnejšie ... Síce pri poschodovom máš náklad na podlahu + schodisko druhého poschodia, a ešte jednu obvodovú stenu, na druhej strane máš o polovicu menšie základy ako aj strechu ... Prevádzkové náklady bývajú u dobre postaveného poschodového domu o kus nižšie ... Ak sa rozumne rozvrhne, jedna miestnosť a komplet zariadená kúpelňa na prízemí, nerobí to problém ani na starobu ... Najdolezitejší je ale pozemok samotný ... Napríklad v meste, kde bývam sú ceny pozemkov od cca 120 Eur po 200 Eur za m2 ... Ak si teda kúpim menší 4 árový pozemok = modelový príklad 400 m2 za 150 Eur m2 = 60 tis. Eur, tak na tak malý pozemok nebudem predsa rozťahovať bungalov ... Pri dodržaní odstupov od chodníka, od jedného aj druhého suseda by mi totiž ostala smiešna záhrada a z okna obývačky by som mal výhľad tak akurát na plot pár metrov pred oknom :P Ak máš niekde 20 árov, tak takúto vec riešiť nemusíš ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubk0 zase neprehanaj :). Medzi poschodovym a bungalovom bude v zastavanej ploche daleko mensi rozdiel ako sa rado prezentuje. Pomerne velky priestor bude treba na schodisko a priestor aby bolo funkcne a pri dnesnych hrubkach stien stratis par m2 aj na druhom poschodi tou stenou navye co sam spominas. A ak mam pravdu povedat na 400m2 pozemku by som JA nestaval ani poschodovy :). Pretoze smiesna zahrada vyjde tak ci tak :)
Odpovedať
@darina123 Vidis, vsetko tu uz odznelo. V otazke financnej narocnosti sa ludia nezhodnu, co znamena, ze velky rozdiel to nebude. Ovela viac o cene rozhodne konkretny projekt a materialy, ci cena prace. Vela napovie aj pozemok (rozloha, tvar, svah), uzemny plan, ci styl okolitej zastavby. Okolo BA sa aj na malickych pozemockoch stavaju bungalovy, u vas hore zase dvojgeneracne poschodove, hoci na velkych pozemkoch. Uplne najpodstatnejsie je, co sa VAM paci. Tu treba dat fakt na dojem a pocit v zaludku. Nepozerat na to cez peniaze, ale z dlhodobeho hladiska. Ci budes 10-20-30 rokov chodit po schodoch napriklad...
Odpovedať
@sysell tak u nas schody byvali skor nevyhoda ako vyhoda. Ked bol synovec maly tak sa mu pacili hlavne schody, stale bolo treba davat pozor aby na ne nesiel. Dalej, ked otec chodieval domov pod parou, vzdy chcel spat vo svojej izbe a bolo treba ist hore po schodoch. Vecne to bolo trapenie pretoze aj ked ledva chodil tak naschval po tych schodoch isiel a nezraz tak skaredo z nich spadol, ze to bol hrozny pohlad, casto som chodieval za nim aby nepadol aj ked mi skaredo nadaval preco idem za nim. Pre starsieho cloveka tiez skor nevyhoda ako vyhoda a pre mna takisto aj ked este nie som stary. Takze vyhoda ako pre koho.
Odpovedať
@sysell nuz mali sme hore aj detske izby, fakt je, ze vacsie deti by tam uz mozno cas travili, ale male deti znamenaju, ze hracky boli v obyvacke a izby sluzili len na spanie kazdopadne ja som nedavala radu, napisala, co vadilo nam a myslim, ze na to sa zakladatelka pytala...
Odpovedať
@lubk0 Ak das dole jednu izbu a kupelnu "na starobu", plus mas dole kuchynu so spajzou, schody, zadverie nejaka chodba, a hlavne velky obvyvak - lebo ked su male deti ver ze budu sa hrat tam a nie hore... tak Ti hore vznikne priestor na 3-4 dalsie izby, kupelnu. Ak spravis podkrovne byvanie - budes opat limitovany sikminami a pod... Dole by stacilo pridat 2 izby po cca 14m2 a este jednu malinku kupelnu (namiesto schodiska) tak podorys nebudes mat 100m2 ale mozno cca 135m2. Takze zaklad nebude 10x10 ale 10x13.5 takze mas len o 7m dlhsie zaklady (nemaju 40 ale 47 po obvode) a plocha 35 m2 aj ked pri napr. 20 cm hrubky dosky minies o 7m3 viac betonu - usetris z hornej deky a schodov (ak nebudu dreveve). Pri izolovani, fasade atd... nepotrebujes velke lesenie ale max. male mobilne. Obvodove steny budu tiez mensie ako pri poschodovom..., vnutorna nosna nemusi byt (strecha z priehradkovych vaznikov), ziadne stresne okna a detaily okolo nich, ak komin - tak staci kratsi akurat strecha bude vacsia - ale mozes ju lepsie izolovat (lahsie, kvalitnjsie a viac izolacie) ako by si izolovat sikminy v podkrovi.
Odpovedať
@darina123 Býval som v 3 izbovom byte s bratom v jednej deckej izbe. Povedal som si že toto svojim deťom nespravím. Teraz bývam u svokrovcov v poschodovom dome kde každý má svoju izbu. A plus ešte aj jedna volná izba pre návštevu. Kúpili sme úzky pozemok vo svahu takže bungalov sme ani neuvažovali a ani sme nechceli. Staviam dom poschodový so suterénom a pultovou strechou. Na prízemí je pracovňa hned vedľa kúpelna pre nás na starobu sa tam môžeme nastahovať, a celý vrch môžu potom deti využívať pre seba. V tej pracovni môžeme aj rodičov dochovať pretože v dnešnej dobe stoja domovy 700€ a na to človek nemá... Pultová strecha je jednoduchá lacná a veľmi dobre sa izoluje a nemáš obmedzenia podkrovného poschodia (obmedzenie pre nábytok, ťažšia izolácia) Rozumne navrhnutý poschodový dom má nižšie náklady na kúrenie ako rozčapený bungalov. Jednoduchá kocka alebo obdĺžnik má pri výpočtoch tepelných strát najlepší koeficient tvaru. A ešte jeden z môjho okolia. Známi postavili bungalov 2 izby + spálna. Majú dve deti. Keď niekam idú preč alebo teda potrebujú aby im deti strážila ich mama, tak nemá kde spať musí spať v obývačke spojenej s kuchyňou na gauči... Všetko je to o prioritách a zvyklostiach aké máte v rodine zaužívané.
Odpovedať
@mr79 V konkrétnom projekte, ktorý sa mi pozdáva, vyjdú hore presne 3 izby a samostatná kúpelňa s wc. Horné izby akurát, ideál 1 spálňa + 2x detská. Spodná môže byť pracovňa / hosťovská ... To čo ty popisuješ je uplne mimo, prepáč ... Niekomu dávať ako protiklad dom s oveľa menej metrami úžitkovej plochy a tvrdiť, že potom na pozemku nezožerie o nič viac miesta ... Nehnevaj sa ... Velke lesenie nepotrebujes ani pri poschodáku, úplne rovnako stačí obyčajné mobilné :) Ťažko na všetko reagovať, popísal si spleť argumentov ktoré spájajú ako nevýhody podkrovia tak aj nevýhody plnohodnotného poschodia a celé to do niečoho zaobalil ... Ja osobne by som staval už riadne izolovaný dom bez komína, v tom prípade musím rátať s riadnym zateplením základov / podlahy + strechy ... Toto zateplenie je o kus drahšie ako izolácia klasickej steny štandardným EPS ... Podlahu na prvom poschodí izolovať nemusím, zato väčšie základy áno ... @majkoj = OK, tak to neni 50 percent, ale 45 ? Ideme sa tu o toto handrkovať ? Ja viem, že ty nie :) Nie všetci sme však ty :) Niekto chce ostať v meste, viac mu to vyhovuje, a pozemky sú drahé :) Takže ak mi niekto zastavá napríklad o 80 m2 pozemku viac (kvôli bungalovu) a môj náklad bol 150 Eur meter, tak za to, že nemám schody som prišiel o "12 tis. Eur" :) Navyše priamo k téme :) Stále sa tu ľudia oháňajú starobou ... Vy všetci, čo chcete stavať 120 - 130 m2 baráky, chcete na starobu ostať v tom dome sami 2 ja ? A to už je k čomu dobré ? Ak raz budem na starobu vlastniť taký barák, tak ho predám a nasťahujem sa do nejakého montovaného 2-3 izbového novopostaveného domčeku aby som si v klude dožil :) A ušetrené peniaze ktoré získam predajom si nechám na čo len chcem ... (a je jedno, či by som vlastnil tak veľký bungalov či poschodový dom) ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 ziadnych 80m2 to nie je pri beznych bungalovoch to bude 40-50m2. A rozhodne sa to nekupuje sposobom, dajte o 50 viac aby som mal bungalov :). Pozemok je vacsinou danny a bud tam postavim bungalov alebo nie, cena bude stale rovnaka. A preco by som sa mal na stare kolena stahovat do nejake kutice ? PS: to strucne reagovanie namiesto elaboratov si musis este stale precvicovat :)
Odpovedať
Profilova fotka
Výber typu domu z hľadiska pozemku je tu viac menej rozobraný. Staviam poschoďák na 5á parcele. A to luxusné ticho keď sa môžem zatvoriť a byť neručený žiadny bungalov neponúkne. A že je to pracnejšie? Za pár rokov si na to ani len nespomeniem....Okrem toho vidím ponad všetky tie placky z terasy hory dookola :-p Ale na starobu si postavím malý 3i bungalov ;-)
Odpovedať
@lubk0 tebe sa este len pozdava projekt, este si nestaval. Rad by som videl ten projekt... Pisal si "Síce pri poschodovom máš náklad na podlahu + schodisko druhého poschodia, a ešte jednu obvodovú stenu, na druhej strane máš o polovicu menšie základy ako aj strechu ... " co je konina, a uz duplom ked si robis podkrovny. V ziadnom pripade nemas pri bungalove dvojnasobne zaklady a strechu. Tiez som nepisal ze o nic viac, ale +2 izby su tam cca 35m2 navyse. Este raz. Ak budes mat dole izbu na starobu (alebo len pre navstevy - co je luxus, neviem kolko u vas prespavaju ludia), tak a rozumne dimenzovane dalsie priestory (ziande kuchyna s obyvakom spolu 30m2), tak hore budes mat minimalne 3 velikanske izby, ak nie 4. Ak pridas 2 izby po 14m2 dole, mas o cca 35 m2 na plochu zakladov viac ako pri poschodovom. Druhu kupelnu so zachodom das namiesto schodiska. Pri poschodovom je to uz minimalne 5 izbovy dom s velkymi izbami, co sa povazuje uz za luxus a ver tomu ze dane za to pojdu hore. - ak budes robit poschodie, musis riesit vnutornu nosnu stenu, pod co ide tiez zaklad. Pri bungalove si spravis Obnodove steny a uz len priecky ak pouzijes priehradkove vazniky. Viac izolovat zaklady ... ved predlzis len 2 steny tych zakladov o par metrov... atd.. atd... Ty budes mat 120m2 - 130 m2 spolu na 2 poschodiach? ten tvoj vybrany projekt.. ze to potom predas...
Odpovedať
AK mate postavit rovnaky poschodak alebo bungalov tak rozhodne bude o cosi nakladnejsi bungalov. Ak chcete dosiahnut rovnaku TS tak pri bungalove musite dat viac izolacie do podlahy a strechy. Schody su pre mna najmensi problem, dokonca mne schody vytvorili skvelu dispozicne riesenie pre presvetlenie domu. Ale hlavny dovod preco som siel do poschodoveho boli moznosti parcely. JEdnoducho pri malom 4 i bungalove by som mohol mat okna iba na juh a na sever, po stranach by som cumel na plot/ k susedovi. Poschodak mi uvolnil ruky pre natoceni a umiestneni domu...chytam slnko pocas chladnych dni (juhovychod) a mam clonenie od obeda pocas leta. A toto mi za tie schody stoji...aj tak vecer ide bud behat alebo na steper. Samozrejme pre rodicov resp. az by som dozival v dome mam izbu na prizemi. ved posudte sami...http://www.modrastrecha.sk/blog/niless/message/po-roku-a-pol-sme-konecne-dospeli-k-proj-ahfyhz/21915417/
Odpovedať
Profilova fotka
len málokto z nás reálne obýval oba druhy domov, tak sa ťažko porovnáva. Ak aj, tak sa to nedá porovnať s vekovo rovnakými stavbami, lebo predošlé bývanie bolo určite staršie a s inými parametrami. My sme uprednostnili prízemný bungalov...nechceme schody. Viac sa nám páči tento typ domov, pozemkom sme neboli obmedzení ale všetci okolo postavili iba prízemné domy /34/, tak to tiež niečomu nasvedčuje. Náklady na bývanie nám vychádzajú cca 100€/mesiac.
Odpovedať
Vacsina z nas niekde byva. Ci uz v byte alebo v dome. Najlepsie je zamysliet sa nad tym, ako prebieha Vas aktualny domaci pohyb. Som cez den len v obyvacke, kuchyni a WC/kupelni, alebo idem denne x-krat aj do spalne, satnika, detskej izby... ? Ja osobne som rad za bungalov. Po schodoch by som za den vysiel 30x. Radsej pojdem na prechadzku von. ;) Zo znamych, ktori maju poschodove domy, vsetci nadavaju na chodenie po schodoch a keby mali moznost, radsej by uz poschodovy nechceli. Vsetci maju medzi 30 a 40 rokmi a deti. 25-rocni bezdetni na to mozu mat iny pohlad. 50-rocni, ktori uz deti vykopli do sveta takisto...
Odpovedať
@mr79 = tak skús počítať na streche, stavať som staval a dokonca poschodový a bývať som býval 25 rokov (v prízemnom) :) Aká konina ? Projekt ktorý sa mi páči, som tu už rozpisoval v iných témach, ale kludne: ZD 019 http://moderny.zdravydom.sk/ zastavaná plocha : 79,3 m2 úžitková plocha : 125 m2 rozmery: 7,6 m x 10,45 m počet izieb: 5 Pozrel som nejaký tvarovo jednoduchý bungalov s pododbnou úžitkovou plochou Bungalov 1473 http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... zastavaná plocha: 150 m2 úžitková plocha: 123 m2 rozmery: 10 m x 15 m počet izieb: 5 Takže: Má o 70,7 m2 väčšiu zastavanú plochu (čo je o 47,13 percenta VIAC) a teda má o 70,7 m2 väčšiu plochu základov a má o 70,7 m2 väčšiu plochu strechy. A to má stále o 2 m2 užitkovej plochy menej, takže ak by sme ju tam predsalen chceli, tak sa dostávame skoro na tú polovicu, ktorú som spomínal :) PS: Prosím, nechytaj za slovíčka z hosťovskou izbou :) Môže to byť šatník, môže to byť pracovňa a možno budem musieť postaviť dom na lazoch a bude to predsalen hosťovská izba :P
Odpovedať
@majkoj - Fakticky :) Vyššie výpočet, pri daných metroch to nie je 80 m2, ako som písal ja, ale ani tvojich 40-50 ako si písal ty. Takže 70 :) - nevytrhávaj s kontextu. Písal som, že pozemky v meste sú drahé, a preto sa parcelujú zväčša na menšie, aby sa ľahšie predali a nového majitela to finančne nezrujnovalo. Hold, taký je trend ... Ak teda niekto má záujem o kúpu takéhoto pozemku, lebo peňaženka mu väčší v meste "nedovolí", je dobrých aj hore spomínaných 70 metrov :) - U mňa budem starobu považovať dobu za cca 30 rokov :) Za 30 rokov bude ten veľký barák starší, menej moderný a tak ďalej :) Uvítam na starobu menší, nový, modernejší s možno úplne inými vymožiteľnosťami :) Navyše takých 70-80 m2 pre 2 osoby sa mi nezdá ako kutica, ale OK :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 porovnavajme to co je podstatne a to obytna plocha :), zobral som od euroline prvy poschodovy co ma cca rovnaku obytnu plochu ako moj. http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... Zastavana plocha:106m2 Obytna plocha 84m2 a npriklad moj http://www.n-p.sk/projekt142.php Zastavana plocha:136m2 Obytna plocha: 83m2 obytna plocha rovnaka zastavana vacsia o ? :) Sorry, ale z tvojim pristupom budes o 30rokov byvat stale niekde v panelaku :)
Odpovedať
@darina123 bungalow a to minimálne z týchto dôvodov: nie sú potrebné schody, čo uľahčuje výstavbu a pohyb po dome aj v budúcnosti, menej chodieb, postačuje jedna kúpelňa (pri poschodovom je to otázne), jednoduchší pre svojpomocnú výstavbu (nie je potrebné debnenie, lešenie, rozvody na obidvoch podlažiach), Nie je potrebné zhotovovať betónovú dosku pre prípadné podlažie, lacnejší? Čo sa týka nákladov nenájdete jasné porovnanie. Na to, aby ste pri poschodovom dome mali k dispozícií rovnakú užitkovú plochu potrebujete mať dom o čosi väčší. To znamená, že ak pri bungalowe máte základovú platňu 120 m2 nie je to to isté ako 2x platňa 60 m2 pri poschodovom dome (schodisko, chodby, "hluché" miesta). Väčšinou sa uvádza, že poschodový dom je lacnejší s čim nesúhlasím. Myslím si, že pokiaľ máte na bungalow dostatočný pozemok je úplne jedno pre čo sa rozhodnete (samozrejme v rozumnej rozlohe). Podľa môjho názoru či už sa jedná o bungalow, alebo poschodový dom, tak v jednoduchosti je nie len krása.
Odpovedať
Jee dakujem este som neatihla vsetko precitat ale idem na to,takze mam pozemok 2250 strvocovych metrov,takze nemam probelem s miestom,sme stvorclenna rodina plus hostovska cize mam predstavu o cca 140m obytnej plochy s garazou,nechcem nic velke deti vyrastu a odidu,a bungalov je moj sen ale ako kazdemu asi financie robia najvacsie starosti
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?