Prevádzkové náklady rodinného domu - novostavby

Profilova fotka
Rada by som Vás poprosila o radu, Vaše skúsenosti, potrebovala by som vedieť aké sú prevádzkové náklady dvojpodlažného rodinného domu, novostavby, plynový kotol, podlahové kúrenie. Keďže som z bytovky a poškuľujem po rodinnom dome, tak neviem asi aké sú účty za rodinný dom, v akej výške a čo všetko sa platí? Voda, plyn, elektrina, odvoz odpadu......V bytovke to je iste iné ako v dome. Ďakujem za Vaše príspevky.
Odpovedať
@darina85 - velmi malo info. Odpoved od 60 Eur vyssie. Rozloha domu - dvojpodlazna novostavba nie je relevantny udaj. Energeticka narocnost domu - z coho postaveny a ako izolovany. Su domy kde sa skoro vobec nekuri a zase domy, kde kotol bezi skoro nonstop. Vodu mozes mat zo studne, atd atd... Najvyssie naklady na dome su za vykurovanie a teplu vodu, takze treba sa zemerat hlavne na toto. Napr len za plynovu pripojku v dnesnej dobe das 1500 - 2000 Eur. Je tu vela tem o usporach, treba hladat. Ale zakladne pravidlo, ktore Ti tu bude dost ludi opakovat. Izolovat, izolovat, izolovat... - nedat na marketing firiem, ze ich material netreba zateplovat (izolovat) - teoreticky netreba lebo splna normu (to je povedane v tom ze netreba izolovat) ale inak izolovat treba vsetko ;).
Odpovedať
@darina85 vela faktorov vplyva na prevadzk. naklady domu - aka je vykurovana plocha, ci je dom zatepleny alebo nie, novostavba, starsi.,, aké su tvoje naroky na teplo v dome a koppaaaa inych no kolko si spotrebujes tolko si zaplatis
Odpovedať
@darina85 cena je straštne neurčitá od 50 do 400 euro otazka investicie izolacie kurenia počet osob energetickej naročnosti stavby,kolko chceš investovat.
Odpovedať
Hmmm, otazka pre vesticu :-D
Odpovedať
@atlaska preco pre vesticu? Myslim, ze tu je tema s nazvom "Kolko platite za energie" alebo nieco podobne, tam si to skus vyhladat @darina85.
Odpovedať
@mint_blossom dvojpodlazny dom moze mat 140 m2 aj 400 m2, rozne zateplenia,okna ,metarial, orientaciu, V komrne alebo na Orave naozaj to moze byt od 70 - 500 eur aj viac, sauna,bazen......to su energeticky narocnejei veci, uz len pracujuca atka a mata na materskej je rozdiel v spotrebe vody a elektriky aj plynu.
Odpovedať
My byvame v dvojpodlaznom rod.dome (240m2), podlahove kurenie...nemame plynovy kotol ale tepelne cepradlo. Vsetko je na elektrinu a nase mesacne ucty na energie su 120 eur.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri 140m2 ak postavis pasivny dom tak ucty za elektricke kurenie su od 7,60€ mesacne do 22,75€. Elektrina je pritom vraj najdrahsia na kurenie. A pasivny dom neznamena ze je drahsi na zhotovenie. Niekto obycajny dokaze postavit za cenu neobycajneho. Napriklad ked si tam natrepe 3kominy, krbove a plynove a este neviem pre istotu ake kurenie ked pride 3. 4. A nahodou desiata svetova vojna s hospodarskou krizou ;-) mrkni viac na http://www.pasivnidomy.cz
Odpovedať
Ale @darina85 chce porovnat celkové provozní náklady rod. domu, ne jenom vytápění a ne elektrické (má plyn) Já myslím - pokud je to novostavba a trochu slušně zateplená s podl. topením, tak náklady na vytápění plynem nebudou nijak dramatické - elektřina - v podstatě to bude stejné jako v bytě, největší žrouti jsou pračku, sušička, žehlení, mrazák. - voda - pokud nebude bazén, tak podobné jako v bytě, záleží na počtu osob, zvycích (sprcha nebo vana), pokud se bude zahrada zalévat vodou z vodovodu, tak pak je jasné, že spotřeba bude vyšší - svoz odpadu - má každá obec jinak, většinou je to určitá částka na osobu Jinak porovnání nákladů v bytě a rod. domě - už tu podobné téma někde je.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?