Pozemok bez vody, kanalizácie a plynu

Zdravím Vás, rada by som poprosila o rady a skúsenosti. Darom sme s manželom dostali pozemok na stavbu domu od rodičov, ktorý predtým slúžil ako záhrada ich rodinného domu. Teda skôr záhradka, celý pozemok má 280 m² a stojí na ňom letná kuchynka (malá stavba bez vody a elektriny). Problém je, že pozemok je v lesnej osade, je svahovitý (teda je vysoko pravdepodobné, že plánovaný dom bude musieť byť podpivničený), nie sú k nemu vedené siete :voda k domu rodičov je vedená samospádom z horskej studne, ale náš budúci dom by už nezvládla zásobovať, odpad riešený žumpou, plyn rovnako nehrozí, elektrina našťastie je. Moja otázka je, či sa nám oplatí stavať malý, dvojizbový dom vo veľkosti chaty (deti neplánujeme), ale s tým že budeme musieť podpivničiť, navŕtať vlastnú studňu, žumpu alebo čov, nehovoriac o zbúraní a odvoze starej hospodárskej budovy, alebo radšej kúpiť nejaký menší dom v okolí v cene okolo 70 000 a mať pokoj... (teraz myslím finančne, ostatné faktory zatiaľ vynechávam) Ďakujem vopred za rady, prípadne ak by ste vedeli poradiť, na koho sa mám obrátiť? Vyhľadať rovno nejakú stavebnú firmu, alebo skôr architekta...(okres Žilina)?Sme v tejto problematike úplní začiatočníci, rodičia tiež dom nestavali, len zdedili a mne stavba domu a všetko okolo toho príde ako úplné sci-fi, ale keď vidím kde všade sa stavia a čo, tak si občas hovorím prečo do toho neísť... Lenže na druhej strane nechcem sa zbytočne (príliš) zadĺžiť do konca života len kvôli tomu aby som bývala v novom postavenom dome, to nie je moja priorita... Ešte raz vďaka za akékoľvek rady a postrehy.
Odpovedať
Utekajte kade ľahšie, pozemok a lokalita o ničom, navyše za plotom sa do vás budú večne starieť rodičia. Budú tam ťažké podmienky na stavbu, môžeš sa tam báť, búrka, vietor, dážď, samota, niekto vás tam prepadne, choďte z toho depresívneho prostredie preč. Na takých miestach býva pekne, ale od jari do jesene a buď víkendovo, alebo v lete cez dovolenku, na trvalé bývanie nevhodné.
Odpovedať
Bez vody, kanalizácie, plynu, vo svahu a na 280m2...? Ak nemusí byť dom nový, tak by som sa pozrel aj po niečom staršom, ale so sieťami, lebo toto by bolo na veeeeeeľmi dlho. A toto vašim vráť, budú tie dva pozemky časom spolu skôr predajné, ako taký malý, vo svahu a v lese...
Odpovedať
kupte si byt niekde v civilizacii a tam si postavte budku na vikendy
Odpovedať
Profilova fotka
@veprik1987 voda ak je prameň, dá sa riešiť zásobníkom (vodojemom), ktorý sa plní priebežne, kúrenie sa dá riešiť od pevného paliva až po tepelné čerpadlo. Ak Vám stačí 60 m2, urobte si kontajnerový dom na pilótach
Odpovedať
ťažko povedať čo je to depresívne prostredie. Ak ste zmierení s prostredím a páči sa vám tam tak základné rozhodnutie máte za sebou, navyše stavba malého 2-izbového domu aj s pivnicou, trúfnem si povedať, že určite menej ako 70 000€. Teraz otázky: - je iná alternatíva na vodu? napr. vyvŕtať studňu? - dostane sa k miestu stavby stavebná technika, nákladné autá s materiálom? - ak postavíte aj keď malý dom, z 280 m² pozemku vám veľa už neostane, bude to stačiť? - internet, televízia, mobilné siete? - zimné obdobie a dostupnosť autom, - blízkosť obchodov, zástavky atď... Predpokladám, že ste v rodičovskom dome strávila mladosť, tak asi ste už na tieto podmienky zvyknutá, čo na to Váš partner, tiež je s tým v pohode?
Odpovedať
ČOVka je najmenej, bez plynu sa žiť dá. Vŕtanie studne už čosi stojí, podpivničenie taktiž. Ono to vo výsledku nemusí byť zlé, malé stavby môžu byť obzvlášť energeticky úsporné. Pozemok je to však na stavbu v takých podmienkach maličký. Je to taký danajský dar. Rozhodne by som uprednostnil stavbu vlastného, na ktorý si môžte dohliadať a postrážiť si veci, ktoré sa zvyknú odfláknuť (a na tomto fóre veľa nájdete). Dom podľa vás je niečo úplne iné, ako kúpiť hotový - mačku vo vreci. Nikdy neviete, koľko problémov po čase vypláva na povrch, o ktorých v dobe kúpy nebudete tušiť a nič nezmôžete, nevyreklamujete. Za mňa - hľadajte vačší, alebo aspoň rovinatejší pozemok a stavajte. Záhradku nechajte záhradkou.
Odpovedať
@veprik1987 Na začiatok ťa trochu schladím z toho nadšenia. To, že máš nejaký pozemok pri lese ešte neznamená, že tam aj budeš môcť stavať. Treba zájsť na miestny úrad, odbor stavebný a spýtať sa, či na tom tvojom pozemku je možná výstavba. Podľa ich odpovede potom môžeš realizovať ďalšie kroky. Ak tam je možné stavať, potom rozmýšľaj o veľkosti. Pozemok je dosť malý, navyše má len elektrinu. Vodu by si musela riešiť studňou. Je predčasné riešiť tieto veci ako aj to, či musí alebo nemusí byť podpivničený. Takže budúci týždeň zbehni na ten miestny úrad a zisti si možnosť výstavby. Potom napíš, čo ti povedali a môžeme sa posunúť ďalej.
Odpovedať
@jan45 Kúrenie by sme radi riešili na drevené pelety - myslím že sa dá takto riešiť aj krb... je to čistejšie a menej pracné ako drevo či uhlie (ale tu vyvstáva problém, kde ich uskladniť- k tomu tá pivnica). 60 m je si myslím úplne dostačujúce-len ako vravím, nemám zatiaľ vôbec prehľad. Ten kontajnerový dom ma však zaujal...
Odpovedať
@yakkuza dostupnosť je po normálnej ceste, aké sú inde v obciach, akurát je to trochu do kopca, údržbu v zime zabezpečuje obec, nie je to úplná samota kilometre od všetkého...ostatné siete sú, akurát tá voda-kanalizácia-kúrenie. Manžel je tým prostredím nadšený, len mňa odrádza možno zbytočne vysoká cena ktorú nás bude stáť malý dom...a ako hovorí theodosy vyššie - možno sa starostovi niečo znepáči a nepristúpi na to, i keď o dva domy ďalej bola nedávno (2 roky) realizovaná stavba rodinného (oveľa väčšieho) domu...
Odpovedať
Najskor si zisti na SU,ci vam tam, na takom malom pozemku vobec povolia postavit dom. Myslim, ze vacsiu sancu mate postavit tam iba nejaku zahradnu chatku.
Odpovedať
@veprik1987 pokiaľ by novostavba zasahovala do ochranného pásma lesa, ktoré je 50 m, tak treba zájsť opýtať sa prv na Okr. úrad, odbor pozemkový a lesný, či je vôbec možné stavať stavbu pod lesom :) Ibaže by ste to riešili ako prestavbu - zmenu exist. stavby hosp. budovy, pokiaľ bola v minulosti povolená, alebo bola postavená pred okt. 1976.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?