Pomoc pri výpočte - rozpočet na výstuže

Dobry den ...v skratke by som Vam chcel vysvetlit ze o co by som Vas chcel poziadat. Statik mi poslal vykres na oporny mur ktory by som chcel realizovat...oporny mur je navrhnuty na zhotovenie s DT tvarnicami...Ja som vsak svoj zamer prehodnotil a povedal som si ze lepsie by bolo urobit to z liateho betonu tzv.skeletu. moja otazka znie...vedel by mi prosim Vas niekto vyratat v rychlosti leb tak orientacne ze kolko cca zeleza a kari sieti by bolo potrebne na tento mur? Zaklad ostava ako je na vykrese plus by som prerobil tu cast s tymi dtckami na skelet.....Skor nez mi niekto povie ze ved daj preratat statikovi.....ano dam ale bude mu to trvat zas bohvie kolko ....mam sancu kupit lacno zelezo tak preto take blbe otazky ....a info k muru....vyska ostava hrubka tiez a dlzka je 20 metrov ...Ak sa niekto najde co by vedel v rychlosti pomoct budem velmi vdacny 🙂
Odpovedať
1
2
@kraken147 "liatý" betón je monolit nie skelet (to len na okraj), výstuž bude zrejme identická akurát tam nevidím pozdĺžnu, ale tá asi bude tiež fi12 spojená do 20m. Jediné čo by ti statik mohol poradiť, spraviť ten múr tenší alebo s premenným prierezom - ušetril by si betón.
Odpovedať
@slavoslav diky za info .... nevies to len tak od oka strelit kolko by tam mohlo ist prutov a kari sieti?
Odpovedať
@kraken147 okrem toho ze natom obrazku je vidiet hole nic tak sa ta opytam odkial budes mat debnenie a kto ti ho spravi.
Odpovedať
@kraken147 prúty sú po 15cm aj vodorovné aj zvislé (ktoré treba poohybať do tvaru ako je nakreslené, karisiete tam nie sú žiadne, ale ak sa v tom nevyznáš, zavolaj si dozora a keď ťa nepošle do zadku, že sa púšťaš do vecí ktorým nerozumieš, tak ti vysvetlí ako to treba vyskladať. @jozefsv na obrázku je všetko, čo potrebuje priemerný železiar, alebo stavbár vedieť 🙂 okrem jednej položky.
Odpovedať
Profilova fotka
@kraken147 návrh je v princípe správny, ale s praktickou stránkou nemá moc spoločné, je navrhnutý niekoľkokrát drahšie ako sa dá urobiť. Ako chcel navliekať tvárnice na x tvárnic?
Odpovedať
@slavoslav ja tam praveze nevidim absolutne nic na tom obrazku,nejde mi zvacsit ty zeleziar
Odpovedať
@kraken147 je to velmi jednoduche. Ak to chces z monolitu, daj tam to zelezo, co ti navrhol statik a zmensi hrubku steny na hrubku jadra DT tvarnice. Ak mas hrubku steny 300mm, tvarnica ma vnutri ciste jadro tusim 240mm, tak sprav monoliticku stenu hruby 240mm s identickym zelezom. http://prntscr.com/qysusi Este jednu poznamku. Je tam nizka trieda betonu co sa tyka triedy prostredia. Triedu prostredia by si tam mal mat XC4 (beton na ktory moze prsat), XF1 (beton na ktory posobi mraz). Pre take prostredia je trieda betonu C30/37.
Odpovedať
@kraken147 obrázok nie je čitateľný. Ak zameníš DT za liaty betón, tak výstuž môžeš realizovať podľa pôvodného návrhu.
Odpovedať
@jan45 Vidite problem v 2,8m vertikalnej vystuzi ak spravne chapem?
Odpovedať
@kejsix problem je v technologii betonovania pri DT tvarbiciach. DT tvarnice je nutne betonovat maximalne po 4 radoch - co je vyska 1m. Ak tam mas osadenu vystuz vysky 2.8 vetra, a zabetonujes prve 4 rady, tak nasledne musis vsetky rady navliekat na uz trciacu vystuz (1.8m) z DT tvarnic, co je znacne neprakticke.
Odpovedať
@minonkysk Vsak dam kratsie roxory a prelozim cez dva rady a je.
Odpovedať
@minonkysk Vertikálnu výstuž môžeš rozdeliť aby sa to lepšie navlekalo. Ale musíš výstuž potom prekladať 50x priemer roxoru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ked das kratsiu vystuz musis ju stykovat na stykovaciu dlzku. Pri priemere 12mm na to potrebujes 50xpriemer t.j. 50x12 = 600 mm. Na kazdy meter vysky potrebujes 1,6m vystuze a razom ti stupne spotreba vystuze o 60%. Pri vyske muru 3m ako je v zadani to mas na 1bm dlzky muru namiesto (5x2,8m = 14bm) 14x1.6 = 22.4bm vystuze.
Odpovedať
@jozefsv debnenie si poziciavam a pracu si robim sam so svokrom ktory je tesar a vie co kde ako
Odpovedať
Vsetko co ste tu doteraz napisali to vsetko viem ....ja som len chcel od Vas mnozstvo zeleza...ale radsej si to asi vypocita. TedA sam ked nikto tu nepise k veci....a nechapem niektorych ludi co tomu vykresu nerozumeju....ja som sice laik ale na to vykrese je vsetko dopodrobna.....akurat som potreboval pomoc pri tych karisietach to je vsetko ...diky za ochotu ....
Odpovedať
@kraken147 ako mozem tomuto rozumiet. Takto to zobrazuje na mobile. Aj by som poradil,len nemam cas ist za pc ked tam to asi vidno normalne.
Odpovedať
@jozefsv ani na PC to nie je vidieť a to som nenapísal len ja @kraken147 treba čítať čo ti ľudia píšu. Veď si sám pozri obrázok, ktorý si pridal, či z toho niečo vieš prečítať.
Odpovedať
Profilova fotka
Dosť zaujímavá otázka, keď Vám dal statik projekt. Malo by to tam byť napísané. Naozaj sa obrázok nedá zväčšiť aby to bolo čitateľné, ale pod prútami v texte by malo byť koľko je tam prútov na 1mb. Tvar oporného múru (OM) nasvedčuje, že tam je menej únosné podložie alebo zemina v zásype s malým uhlom vnútorného trenia , alebo je tam voda..... Zrejme by som radšej išiel do OM so zásypom vystuženým geomrežami alebo do vegetačného strmého svahu. Ak je tento OM za domom vytvorí sa tam jedno veľmi nepríjemné miesto a budete sa cítiť ako vo vypustenom bazéne. Pozrite si články na našej PRO stránke. V článku 09 som dnes doplnil aj niečo o múroch z DT.
Odpovedať
Lepsie? Mne to zobrazuje normalne aj pri priblizeni tak neviem ako to je mozne
Odpovedať
@kosto13 počúvajte Vy ste akože profesionál na oporné múry?A to neviete z tých vykresľovanie vyčítať koľko ide prútov na bm .Ved to je pri každom prútený napísané.Co ste vyučený, kuchár,či cukrár? Profík na oporné múry nedokáže prečítať výkres vystuze.....to čo za oporné múry staviate? Z lega?
Odpovedať
@kraken147 ja Vám teda poradím a beriem to zodpovedne a rozumiem tomu.Pretoze betón bude monolit treba splniť minimálne požiadavky.tzn prúty treba nechať o pôvodných rozmeroch,ale nie 15 CM ako je výkres ,ale 20 CM.5 profilov na ňom je minimum.vodorovnu vystužené by som dal od seba 33cm ,max 40cm ,tam by som išiel o dimenziu nižšie teda na 8mm.a ten múdrosť "pro" nech sa naučí čítať výkresy,tam má napísané všetko ,aj o Tom nasype ,mieru zhutnenia uhol ,uhol vnútorného trenia....No čo dnes sú ľudia odvážni....A smelo to urob ako som ti napisal...
Odpovedať
@daralbajda vdaka bohu za takychto ludi ,ktori to pochopia na šupu a vedia aj objektívne poradit 🙂 a kari siet by si mi odporucil kolkatku teda? Tiez osmicka?
Odpovedať
@daralbajda este doplnim info ze ten mur bude drzat dost velky kopec nad sebou ....preto to robim lebo som skopaval z neho kvoli rozsireniu pozemku
Odpovedať
Isiel by som aj do tych dtciek kludne....ale v strede svahu mam stale.mokro a bojim sa ze by to casom presiaklo cez tie dt....nevie. ci by pomohlo to odrenazovat
Odpovedať
@kraken147 ja by som kari nedaval....zvislu daj kazdych 20cm ako je projekt .Zajtra ti vlozim PD podobneho muru ,teraz som mimo....,vodorovnu 8mm kazdych 33-40cm a mozes dobre spavat...
Odpovedať
Ale drenaz poza mur musis dat...viac by som neuberal...
Odpovedať
@daralbajda no ved jasne drenazka tadial pojde tak ci tak 🙂
Odpovedať
@daralbajda zatial ti velmi pekne dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@kraken147 Konečne na 3-tí krát sa to dá otvoriť tak, že je to ostré a čitateľné. Naozaj sú tam všetky potrebné údaje okrem tej pozdĺžnej výstuže. Možno je na inom výkrese alebo dakde nižšie, tá spodná časť výkresu je na foto ustrihnutá. Tak isto by tam mala byť aj tabuľka s výkazom výmer. Ak tam nie je, tak to je už asi vada projektu a mali by ste žiadať projektanta nech ju doplní. Tak ako píše jan45 tie DT sú veľmi nepraktické. Predpokladám, že projektant to navrhol zodpovedne so znalosťou geológie. A to, ako ste neskôr napísali, že je vo svahu stále mokro naznačuje prečo je OM tak masívny a prečo dával projektant prúty každých 150 mm. Ak zmeníte na každých 200mm je to praktickejšie a s najväčšou pravdepodobnosťou múr bude stabilný. Ale ak náhodou nie, tak za projektantom už ani nechoďte. Keď zmeníte na monolit do debnenia, zajdite za projektantom, ktorý by mal jednoduchým zápisom alebo schémou určiť hrúbku múru. Pokiaľ necháte hrúbku takú, ako sú hrubé DT , malo by to byť v poriadku aj bez zápisu projektanta.
Odpovedať
@kosto13 som o rok mladší... Ospravedlňujem sa ja som myslel že ste nejaký sebavedomý mladý dobrodruh samouk..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?