Platba za vykonanú prácu

Ahojte. prerábame byt a konečne sme našli majstrov. Dnes mi dali ponuku. Pozaduju vsak zalohu vo výške 300eur na nákup materialu, čo samozrejme chápem. Chcem sa len spýtať, čo mám robiť aby nás neoklamali? Máme platiti prevodom na účet alebo do ruky a vypýtať prijímový doklad? Taktiež by som chcela vedieť, ako to spraviť s faktúrou, aby bolo jasné, že sme zálohu dali. Treba s nimi pospísať zmluvu? Ak áno je niekde na internete voľne prístupná? prosím poraďte čo robiť a čo nie. Ďakujem :-)
Odpovedať
Ja by som moc nedoverovala majstrom, ktory pytaju vopred peniaze. Ani za material. Dala by som si urobit vopred rozpocet,presne vykalkulovany. Aj podla toho zistis,aki su to majstri. Ti sikovny a skuseni vedia ceny "od oka". Ak su z vasho kraja, pravdepodobne maju podchytene obchody, kde nakupuju lacnejsie, za mnozstvenne zlavy. Aj na to sa ich spytaj. Ked budes mat od nich rozpis materialu, over si na nete,alebo v okolitych obchodoch, ci ceny zodpovedaju... Ak sa ti budu zdat seriozny aj po pociatocnych prepoctoch, chod nakupovat s nimi.Vo vela obchodoch sa da dohodnut vratenie prebytkoveho materialu, skus sa dohodnut. Zmluvu napriek vsetkemu s nimi spis,dohodnite si presne podmieny, ceny, datu skoncenia a pod. Zide sa ti to,ak by nastali problemy. Pokym nebude dokoncene, nevyplacaj celu sumu. Az po dokonceni, prip. odstraneni chyb-to si daj tiez do zmluvy.
Odpovedať
dnes je tazka doba, aj pre majstrov aj pre investora. ponukam navod na riesenie ktory je myslim si rozumny a akceptovatelny pre obe strany. 1. ) dohodnut s majstrami ze tovar si zozenie sami. potom nebudu pytat zalohu na material a odpadne vam povinnost platit im vopred. 2. ) ak pristupia na zmluvu o dielo, tak samozrejme ju spravit, co najpresnejsie...musi obsahovat co najpodrobnejsi popis diela..tj. co maju spravit, termin (nezabudnut na termin ukoncenia a nechsi aj po sebe upracu!) , sumu za dielo a najma PENALE v pripade nedodrzania terminu alebo kvality...a nie systemom ze 5% z diela...ale penale napr. 0,02% z celkovej sumy za kazdy den omeskania....lebo inak si to percento zakalkuluju do ceny a zavady neodstrania. ak vsak maju penale za kazdy den, tak ich aj tlaci cas. ak je dobre spisana zmluva, tak by som z pozicie investora pristupil aj na nejake platby po etapach za vykonanu pracu. ak chcu len bez zmluvy a pristupite na to, tak denne kontrolovat, kontrolovat, kontrolovat a zaplatit az uplne na konci. ak im nevyhovuje ani jeden z horeuvedenych variantov, tak by som hladal inych majstrov.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@puserla moje zasady: 1. zmluva o dielo pri vacsich zlozitejsich, drahsich zakazkach ( ja som mal - hruba stavba, okna, zateplenie) 2. zaloha za material ANO - v den ked ho privezu zlozia na stavbu s FA 3. platba za pracu po ciastkach (vyplyva zo zmluvy o dielo) 4. posledna ciastka az po uplnom dokonceni a ciastka musi byt taka vysoka aby zhotovitela "motivovala" vcas a podla poziadaviek investora zhotovit predmet plnenia 5. a stale kontrolovat pracu :) perlicka k majstrom. ked som riesil vodu rozhodil som ponuky. Niekomu stacilo na nacenenie kolko ma dom pochodi kolko wc, kupeliek... cenu mi povedal behom 20s do telefonu. samozrejme som sa mu uz neozval. Vodar ktory mi robil vodu chcel najprv projekt . za cca 2 dni som mal podrobnu ponuku ktora bola na urovni 60perc . toho prveho "majstra"
Odpovedať
@pssclient k tomu bodu o penáloch. Ono to dobre vyzerá, ale keď si to vypočítaš, napr. tie tvoje 0,02% napr. z 1000€, vyjde to na pokutu 0,2€ na deň. Inak súhlas.
Odpovedať
@worker_falcon ved sa mozu aj na inom percente dohodnut...to bol priklad, ze pokuta nesmie mat vrchny strop, lebo si ho proste zakalkuluju do ceny. a pri stavbe RD na kluc je to uz lepsia suma, nie?
Odpovedať
@pssclient ono je to stále %. Takže je to jedno... Pomer voči cene diela sa nemení. To ale nič nemení na tom, že zmluvná pokuta je veľmi dobrá inštancia.
Odpovedať
moji majstri zobrali material na fakturu, skontrolovali sme...a ked mi ju predložili vyplatili ju a som im dala peniaze
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?