Oplatí sa stavať svojpomocne?

Profilova fotka
oplatí sa stavat svojpomocne,viac ako dat postavit na klúč?myslím tým svojpomocne,že na všetko budú zaplatený majstri,podla toho čo sa bude robit,nevyjde nás to potom ked sa zráta akože viac firiem na jednom dome ,nevyjde to viac ako ked dáme postavit jednej firme na kluč,?alebo dat postavit na kluč holodom a vnútro dorobia firmy podla potreby?ako stavate ked píšete že svojpomocne,podotýkam že ani ja ani moj muž nemáme šajnu o stavbe a nikoho v rodine kto by pomohol,preto otázka či svojpomocne ,myslíte viac ludi zaplatenych vyjde lacnejšie jak komplet dom na klúč?
Odpovedať
Profilova fotka
V taktom to prípade bude asi najlepšie dať si urobiť cenové ponuky stavebným firmám a vybrať si z ponúk. Stavba sa zbytočne natiahne keď sa budú stále hľadať majstri a tak to budete mat v jenom. Môj názor :) My staviame svojpomocne ale máme dosť majstrov v rodine takže tak sa to dá. Príjemné stavanie
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Ten pravopis ma vzdy rozosmeje...
Odpovedať
Profilova fotka
@kuratko22222 presne ako pise zuzkazivcak, poziadajte o cenove ponuky vo firmach a rozhodujte sa nielen na zaklade ceny ktoru ponuknu ale aj na zaklade referencii postavenych stavieb. Kedze ako pisete, ze o stavbe nemate ani sajnu tak by som vam doporucoval aby ste si dom dali postavit na kluc jednej stavebnej firme, resp. firme ktora si vsetko sama zabezpeci, vsetkych potrebnych specialistov a material. Vyhnete sa tak starostiam s tendrovanim majstrov na jednotlive fazy stavby, hladaniu dodavatelov, co je velmi casovo narocne cim ich bude viac. Ak sa rozhodnete pre jednu firmu, tak si s nou na zaciatku dohodnete podmienky, cenu a odkomunikujete vase predstavy a moze sa stavat, vy si uz potom v priebehu stavby len vyberate aky obklad do kupelne, aku stresnu krytinu, ake podlahy, farby stien... Vyhnete sa tak stresu, starostiam a problemom s viacerymi skupinami majstrov, ktory sa mozu vyhovarat napr. na nedokonalu pracu ich predchodcov. Solidna firma si na stavbu spravy harmonogram prac a potom to uz len fici, kazdy nastupi na pracu vtedy kedy a necakaju tam jedny kym skoncia druhy. Stavba domu je komplex odbornych prac kde je dobre ak je za ne zodpovedny jeden subjekt, kde sa potom daju riesit aj pripadne reklamacie, dorabky. Uz tu na fore bolo vela krat spominane prirovnanie domu k autam (co mi pride ako vystizne). Predstavte si, ze chcete auto, idete do predajne a poviete svoje poziadavky na farbu, spotrebu, typ... a oni vam take auto ponuknu, ked je nejaky problem tak viete kam mate ist, viete kde plati zaruka, kto za nu zodpoveda... Nejdete predsa jednotlivo za roznymi vyrobcami pneumatik, karoserie, motora aby vam postupne do auta pridavali svoje diely. Ked si to predstavite na dom tak je to nieco podobne s tym rozdielom, ze dom je este financne narocnejsia zalezitost a mal by spolahlivo fungovat ovela dlhsie (na cely zivot). Takze ja doporucujem jednu stavebnu firmu a stavbu domu na kluc.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
oplati sa na beton, usetri sa aj 50%, ale treba makat, stale, za kazdeho pocasia....
Odpovedať
svojpomoce sa to dá výhodnejšie avšak potom je otázne, komu budete chodiť reklamovať prípadne nedostatky. Navyše výhodne je to len vtedy, keď máte majstrov v rodine, že vám to postavia za vatikánsku menu. V inakšom prípade bude asi predsa len lepšie nechať si postaviť stavbu na kľúč nejakou firmou, ktorá je kvalitná, má dobre referencie na stránke foráach Stavreku, alebo aj tu na tomto fŕe je dosť možné nájsť takých dosť. V tomto prípade však bude potrebné rátať so zvýšenými nákladmi a tiež by nebol na škodu stavebný dozor.
Odpovedať
Ak nemate v rodine nikoho kto by pomohol,znamych co sa rozumeju do toho,tak potom je lepsie na kluc jednej firme.My stavieme svojpomocne.Dom uz stoji,okna a dvere namontovane a vnutri elektrika a voda urobena a vystacili sme si na to bez akejkolvek pozicky,len z nasich uspor. Takze v tomto je stavba svojpomocne +
Odpovedať
Profilova fotka
Len tú svojpomoc treba v budúcnosti aj vrátit a to sa uz potom kazdemu velmi nechce a nepáci navyse odbornost vsetkych remesiel v rodine asi nieje,takze tiez na ukor kvality,zvolil by som dodávatelsky a iba vsetko dôkladne kontrolovat.Tiez otázka financii,ked ludia chcu stavat dom za 50 000 EUR co nieje pri dodrzani isteho standartu ani trosku mozne.Potom sa to lepi svojpomocne.
Odpovedať
Profilova fotka
Môžeš si dať vypracovať cenové ponuky, a mnohé firmy sú prístupné tomu, že čo si viete urobiť sami si urobiť možete. Alebo napríklad si objednáte dom len ako "holodom" a dokončovacie práce si urobíte sami. Ale tiež treba zvážiť či sa to oplatí, ak si bude treba brať dovolenku a podobne.
Odpovedať
Nam stavia firma a zatial si nevieme vynachvalit. Peniaze pri stavani svojpomocne mozno usetrite, ale nervy rozhodne nie. Stoji to za to? My sme si sami vybavovali len jedinu vec - drevo na krov cez znameho a toto nas zdrzalao mozno aj mesiac. Neviem si predstavit, ze by nam takto vyskocilo viac veci. A tych nervov, nahanania cloveka, vyvolavania co nam sposobila len tato jedna vec... A tym padom sme odstavili aj stavbarov, aj dodavku skridle, atd. Vsetci cakali za blbym drevom. Firma, ktora nam stavia je uplne super. Jedna partia robi jedno, dalsi zase ine, jedni skoncia, druhi nastupia. Nemusime vobec nikoho zhanat, nahanat, ak to priamo nerobia oni, tak maju na vsetko kontakty overenych firiem. Nam len posielaju cenove ponuky a schvalime, alebo neschvalime.
Odpovedať
Je to na kazdom ako chce, ma to svoje vyhody - usporene peniaze, aj nevyhody - nervy. Ale to tu uz bolo pisane. My staviame svojpomocne, vela penazi usporených, a robim vsetko dôkladne. Kamaratovi robi firma a o tej dôkladnosti sa neda hovorit... Takze je to na kazdom ako sa rozhodne a hlavne co chce obetovat :D Vela stastia.... A este k tomu svojpomocne, majstri nam robili iba krov, cize strechu, ostatne vsetko sami, a tiez som o stavbe vela nevedel, popytal som sa zistil z netu a bolo :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?