Náklady na život v dome

ahojte, viete mi niekto poradit z vlastnych skusenosti alebo vyrata ( ak by som vedela, tiez si vyratam, ale netusim ako :)) co nas moze stat zivot v domceku ?viem ze zalezi asi tak na milione veci, ale skusim opisat co viem (z rozhovoru so stavebnikom buducim): domcek bude mat 8 x 11 metrov plochy, steny ytongy 30 tka plus 16 cm zateplenie, okna trojsklo ( neviem este ale ake) , dom bez napojenia na plyn, cize aj kurenie elektricke, 4.izbovy, bez podlahoveho kurenia s krbom s prieduchmy ( ktorym budeme kurit v zime prednostne,takze radiatory naozaj iba na dokurenie). ziadne stresne okna , ani velke plochy, presklenne, jedny bezne balkonove dvere na terasu, to je vstko... toto su max. informacie z laickeho hladiska ktore o nasej stavbe mam( mame zacat vo februari/marci 2013).... budeme v tom domceku byvat dvaja, je to bungalov, bez pivnice. a nebudeme kruit privela, obaja nemame radi priliz teplo.spotrebice budeme mat nove, to znamena ze sa budeme snazit vyberat energeticku triedu A++ minimalne, varna doska indukcia... uz ma nic nenapada na com by este teoreticky mohlo zalezat.... budem vdacna za kazdy tip ( popripade aj na nejake tie fajn okna ktore by nam pomohli setrit este viacej :)) dakujem vsetkym vopred :*
Odpovedať
Profilova fotka
od oka - 100-120e mesacne ...
Odpovedať
@sefaa : AK chces topit elektrinou - tak na bungalov daj max stenu 25 a na to 25 cm EPS. Rozmerovo skoro rovnako - kavlitativnce neporovnatelne. - kurit radiatormi a do toho voda z elektrokotla :( ked uz chcete len dokurovat - relativne rychlo - tak elektrina tesne pod dlazbu/podlahy (folie, droty) aj ked v dnesnej dobe sa spoliehat na kurenie krbom ako hlavne je trosku divne. Radsej by som viac izoloval a skoro nekuril. aka je izolacia v podlahe? co strop?
Odpovedať
Profilova fotka
Dajte si podlahove kurenie a elektroakumulacny kotol, ktory sa "nabije" (naakumuluje) pocas lacneho nocneho prudu. Nakolko nemate plyn mozete poziadat o vyhodnu sadzbu od elektrarni. Dom treba poriadne zateplit aspon 20cm EPS, zaizolujte aj podlahu a do strechy minimalne 20-30 cm vaty. Okna najlepsie trojsklo, ale postaci aj kvalitne dvojsklo. Spotrebice A stacia, casto krat sa zvysena investicia do A+++ nevrati za zivotnost spotrebicu (obzvlast ked budete mat 20h denne lacny prud) Pokial uz chcete kurit drevom tak urcite nie krb, prasi sa z neho, zle akumuluje, neefektivny, nizka ucinnost. Radsej sa popozerajte po peci. Su aj do moderneho interieru - napr. mne osobne sa velmi pacia Tulikivi alebo Nunna uni. Su to finske mastencove pece - zakurite a teplo sala este 24h a viac! Nezanedbajte ani spravne natocenie domu k svetovym stranam... Ak dobre zaizolujete nepresiahnu Vase ucty za el. energiu 100 EUR. Otazne vsak je, kde bude domcek stat? Bratislava? Orava? To je tiez dost podstatny rozdiel :)
Odpovedať
odporucam tensie obvodove steny 25 az 20cm ( ved to je bungalov) a pridat na izolacii min. 25cm. na strop cca 40cm podlaha 25cm a potom polozit otazku naklady.
Odpovedať
preco je divne ratat s kurenim v krbe s prieduchmi ? podla mna je super mat moznost v dome kurit dvoma sposobmi, a podstatne v mojom opise bolo hlavne to ze nezvykneme prekurovat aj v byte sme mali vacsinou kurenie beznych radiatorov vypnute , max. na jendotke, dvojke v obyvacke, takze krb by nam teoreticky postacil... a ak aj by nestacil, dokurime radiatormi... som z panelaka a samozrejme o zivote v dome netusim, preto sa pytam.. podlahove kurenie nechceme, to som tam tiez napisala... pre nas je to zbytocne, ked teplo priliz nepotrebujeme, kurit v podlahe... ale som rada za kazdy nazor... o izolacii v strope a podlahe vobec nic netusim... v strope bude nejake asi bezne zateplenie, aspon toto konkretne zatial netusim... ale skusim sa opytat priatela a ked tak to sem dohodim ... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sefaa uplne v pohode vam moze krb stacit, alebo pec ( daju sa urobit aj krasne moderne) a + teda radiatory obcas.... A z dobre urobeneho krbu sa neprasi.. to je zavádzanie.... ;-) , ale pri celodennom kureni treba ratat s troskou bordelu z dreva, nosením a pod... neviem, ci ako cinzakoví ludia si to viete predstavit.. a ci vam to bude vyhovovať....
Odpovedať
@vovo podlahove kurenie sme chceli obist zda sa nam to strasna blbost... kurenie takymto sposobom je citit? ( chapem ze ked po tom chodim, tak asi ano ze je to teple) ale je to citit v dome celkovo ? o tej peci porozmyslam dakujem, dobry napad :) ale ked si dam tu pec, nedosiahnem asi aby sa mi teplo ked uz zakurim tym drevom dostalo aj do ostatnych miestnosti, ci ? teda my sme sa pre krb rozhodli z toho hladiska ze s prieduchmi ide teplo vsade... inak mi je esteticka stranka asi nepodstatna, chceli sme si to zariadit skor ucelovejsie... :) ps.: domcek bude v bratislave :) @roman12 dakujem za radu, kuknem sa ci nahodou nemame vo vykaze vymer kolko cm nam ratali, a skusim navrhnut tieto rozmery ak by sa to velmi lisilo...
Odpovedať
@katrin21 dakujem za tip, ono myslim si ze clovek si zvykne na vsetko a hlavne, po niekolkych najmoch po panelakoch a celozivotnom pustovani z bytu do bytu ma dom tolko vyhod, ze ozeliem asi trochu zapasenia s bordelom z dreva, v bytovkach bojujem s horsimi zivlami ako su sprosti susedia a podobne veci takze, toto asi prezijem, hoci pravda je ze som takto nad tym nepremyslala a predstavit si to presne neviem ake to je , ale tesim sa na to :)
Odpovedať
@sefaa nesrovnával bych vytápění bytu s domem. V bytě jste neměli zimu, protože Vás z většiny stran vyhřívali sousedi. V domě je celý obývaný prostor zvenčí ochlazován. Co se týká podlahového topení, nemám ještě sám, ale plánuji. Mám zkušenosti od několika známých a je to fakt super. Musím přiznat, že když nám řekli, že topí na 20 stupňů, tak mi tam přišlo i horko. A krb s horkovzduchem nechci zatracovat, ale nejsem jeho fanouškem z jednoho důvodu. Je to těžko regulovatelný zdroj tepla. Je tam vždy buď horko nebo zima. Aspon takovou osobní zkušenost mám já.
Odpovedať
@flakac ahoj v ziadnom pripade neporovnavam teplo v byte a dome... ale napisala som to pre to aby ste mali predstavu o tom v akom rozsahu budeme teplo naozaj vyrabat a pouzivat ja osobne poznam ludi co si aj v bytovke vypeckuju radiatory na 5ku stupen, a hreju ich byty susedov rovnako jak vsetkych ostatnych...bola to informacia iba navyse... poznam ludi ktori su teplomilny a doma si robia velke teplo ( pre nas pocitovo je v niektorych bytoch jak v saune)... a viem ze ked je niekto takyto teplomilný, urcite bude mat vyssie ucty za teplo, to je cele, a ked som si pozerala ine diskusie,( pre ine typy domov) tak vzdy sa diskutovalo hlavne o tom, ako kto ma rad teplo podla toho si ma predstavit ucty.... tak som to sem dohodila ako info navyse.. :) myslim ze teplotu v miestnosti ked tak vyvazim el. kurenim, ktore chceme mat ako doplnkove, takze priliz velke zimy, alebo horka sa nebojim.. ( ak si to ovsem predstavujem spravne, lebo mozem sa mylit, urcite sa nebudem hadat som laik ) ale tak sme topovodne chceli... urcite krb nebude jedinym riesenim tepla u nas..
Odpovedať
@sefaa - kurit primarne krbom je otrocina - pripravit drevo, aby bolo aspon 2-3 roky susene, cistist krb, reviziea komina - pri castom topeni tusim minimlane 2 krat cez topnu sezonu, Nosit drevo do vnutra, pravidlene rozkurovat - takze rano vstanes - a prve co bude, pobezis rozkurit v krbe. Pred odchodom z domu, poriadne do neho naladovat - prides domov z prace, tak uz asi nebudu ani uhliky, takze opat rozkurovat - alebo budes medzi tym zapinat kotol, ktory celu noc nesiel a voda vychladla a musi ju do radiarorov zohriat na 60-70 stupnov? Alebo mozte brat vodu z bojlera cez cerpadlo. Proste mne pride topenie krbom nonsense. Tak na chatu. Kolko bude stat krb + komin + prieduchy + obstavba + externy privod ... cca 4-5 tis eur? To mate maly dom - vrazil by som to do izolacii a dotapal podlahovkou . Vam sa to zda blbost - lebo v panelaku ste mali radiatory, pod a nad susedov, takze unik ziadny, ale dom je iny. AK mas teplo od noh si v pohode. A ver ze ti staci mat 25 - 27 v podlahe, duplom ked nie ste zimomriavy, a neprekurujete. Radiatory akurat kazia miestnosti. Myslim ze dom 8x11 je malicky - zastavana plocha 88, obytna bude tak 65 m2 ? tych 4 - tis za krb s kominom - budu v pohode stacit na zvysenie izolaii a fakt by som sa netrapil s nejakym drevom do krbu. A ak date do podlahy 25 cm EPS, do stropu 40 - 50 cm s lambdou 0.035, a na stenu aspon 25 sedeho EPS, co vo Vasom pripade bude stat par Eur navyse, a dali by ste aj rekupercaciu - tak budete vysmiaty bez krbu a radiatora, len s podlahovkou ( to uz moze byt aj na elekrinu - folie) - a urcite by ste s uctami boli paradne nizko - urcite pod 100 E.
Odpovedať
@sefaa - este k vytapaniu krbom alebo radiatormi - oba su rovnake typy kurenia - zohrievaju vzduch, ktory stupa hore, ochladuzje sa a az tak klesa nadol. Takze ten teplotny spad je od stropu dole a moze tam byt dost velky rozdiel. Vacisnou byva vsak zima od noh - ved sa aj hovori, mat nohy v teple :). - pri podlahovom - je v miestnosti prijemne aj pri nizsej teplote ako pri radiatoroch, krboch.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sefaa jiste, vždy je to podle svych preferenci...ale treba neuvadis, zda jsi ve veku, kdy budete zakladat rodinu. Pak se musi urcite topit vice. Ja netvrdim, že neco je spatne a neco perfektni, ale nemuzu se zbavit pocitu, ze na te stavbe potrebujete setrit. Zdroje tepla, ktere uvadis, jsou dle meho nejlevnější k pořízení, ale jsou pracne a drahe v provozu. A to myslim hlavně vzhledem k tomu, že chcete stavět z 30+16, což mi přijde málo. Když už chcete šetřit na zdrojích tepla, tak se snažte aspoň dobře dům zaizolovat, ať snizite jeho narocnost na energie.
Odpovedať
Tieto fora su skvele, len keby ludia aj pocuvali, co im skusenejsi hovoria :) Nemame podlahovku a ak by som stavala druhy krat, dala by som ju, tiez som bola proti, ale clovek starne a mudrie :) Do podlahy by som toho dala, co len da, aj 30 cm ak by slo, odtial ide vzdy najvacsia zima. Kozub je fajn, mame, pouzivame, teraz sme sa ustalili skor na kureni v kozube cez vikend, naozaj je to pracnejsie, treba cistit sklo a tak, asi by som isla fakt do tej pece po tejto skusenosti, ale zas pohlad na kozub je uzasny. Mozno pec s preklenou castou, ak taka existuje :) Mimochodom, ak aj nemate radi teplo, pri nizkych teplotach netreba zabudnut na mozny vznik plesni. Ak dom dobre urobite ,zaizolujete, tak do 100 eur si myslim, ze sa vojdete. A posledna vec, pozri si aj ty projekt, ved ty tam budes byvat, netreba sa spoliehat len na projektanta ci muza.
Odpovedať
Profilova fotka
netreba zabúdať, že v bytovke ťa hriali byty okolo, zospodu a možno aj zhora. Aj my sme veľmi málo kúrili v byte, boli vždy preplatky. Ak máte projekt na mieru, treba takéto záležitosti riešiť s projektantom. A to, že mi nieje zima teraz, neznamená že o 5 rokov už nebude. Ako človek starne, tepelná náročnosť je väčšia.
Odpovedať
@moratibru s tou podlahovkou máš pravdu. Niet nad ten pocit ked vsstúpiš do izby, a s potešením citíš ten hrejivý pocit na nohách. Nehovoriac o tom že od chladných nôh sa chytá dosť chorôb. Papuče nemám veľmi v láske takže podlahovka je v tom super riešenie. A čo sa týka nákladov na taký bungalov nebudú vysoké. Pri kvalitne odvedenej robote sa zmestite mesačne v otm okruhu 100€.
Odpovedať
@flakac samozrejme peniaze nazvys nema asi nikto kto sa pusta do stavby domu, ale tu sa musim zasmiat na nasej situacii, pretoze stavebnik , sk torym sme sa na tomto zhodovali nam chcel dat omnoho mensie zateplenie, odporucal nam 5ku zateplenie, vraj vsetko nad je zbytocne... cim nechcem povedat ze mu nedoverujem a podobne, ale ja aj moj priatel sme uplny laikovia a to ze chceme zteplit na 16 cm sme si takpovediac presadili tiez koli tomu ze nam to odporucil niekto iny, vraj sa dnes zatepluje uz omnoho viacej, a 16 tka by mala byt uz aspon standardom... takze ak s nim budem hovorit, urcite sa o tom zatepleni este pobavime, lebo naozaj by sme sa chceli nasim domom blizit k energeticky pasivnemu i ked, samozrejme je to o tych vstupnych nakladoch... co sa tyka podlahovky, budem to musiet prehodnotit, je to naozaj fakt, ze som o tom nemala nic prestudovane, ale povazovala osm to vzdy za taky zbytocny luxus pre tych co maju radi strasne teplo a nestacia im radiatory, toto je pre mna uplne novy pohlad a urcite to s priatelom prehodnotime... @moratibru dakujem sa tvoje skusenosti, urcite sem pisem a diskutujem presne preto ze staviame dom iba raz a chcem si nechat poradit nez s aposliehat iba napr. na stavebnika a podobne... nazory na tieto veci su odlisne, a presne o tom to je vybrat pre SEBA to dolezite ..... urcite budem podlahovku zvazovat, je vas tu dost co ste sa za nu postavili telom aj dusou :) dakujem vsetkym, velmi mi nazory druhych pomahaju :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sefaa jaaj, keby ste sa chceli blizit k pasivnemu domu, tak 16cm vas nezachrani.. toby ste museli mat tensie mury a izolaciu aspon 40cm... nejaky nanopur a pod.... ;-) Co sa tyka podlahovky - isto nie je pre tych, co maju radi strasne teplo.. tam su vhodne skor radiatory, ktore salavym teplom salaju 50-60st teplo .. kdezto podlahovka kuri inak . Lenže nie je zase moc vhodna len na dokurovanie, lebo ma dlhy nabeh... takze pre vas predsalen skor tie radiatory...
Odpovedať
Profilova fotka
pardon, neopor by ste potom mali davať , nie nanopur :), zmyslila som si slovo :)
Odpovedať
@sefaa tak kdybyste zateplovali 5tkou, tak to bych snad radsi nezateploval vubec, 16 je urcite standard, ale jak pise @katrin21, pasivnímu domu se opravdu ani nepriblizite, spise horkotezko nizkoenergetickému. O podlahovce si opravdu neco nastuduj, je toho hodne na netu k precteni. To studium je velmi dulezite, spousta veci uz se potom zmenit neda. Zde bych zas až tak s katrin21 nesouhlasil, prece je jen na mě, kolik si do podlahovky pustim. Ale je to stejne jako 100 jinych veci pri stavbe vec názoru :-) Takze studujte, ctete a s projektantem diskutujte. At vám dá argumenty, proc tak a ne jinak :-)
Odpovedať
@katrin21 podla mna to bude nejaka nova pur izolacia vytvorena nanotechnologiou :) daj si to patentovat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@borderka :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@flakac ano, ale nikdy nedosiahnes salavu teplotu tepla okolo 50st, ako radiatory :) aj ked vykuris... :) Ale isto mi skor o to, ze ak oni chcu len dokurovať , tak tam su lepsie radiatory, lebo otvorim ventil , kurim, do hodiny mam teplo. pri podlahovke sa to tak neda, predsalen nabeh a vyhriatie betonu a okolia s teplptou podlahy cca. 25st trva ovela dlhsie :) To uz skor pozvať k sebe 5-6 ludi, sadnut si do obyvačky, kazdy ma teplotu cca. 37st :-D, dychaju, vydavaju teplo asi ako 100W žiaarovka a vykurene ma rychlejsie a este im aj veselo bude :) .. To len tak na odlahčenie.. ale funguje to.. Ved na tom principe funguju " maštale".. zvieratka si nadychaju _:) ale som som uz uuuplne inde :-D, ale rozumieme si :) Ved aj pasivne domy to vyuzivaju :)
Odpovedať
hej, myslim ale ze projekt mame z dost dobrej projektantskej spolocnosti, kde nam povedali ze tento nas domcek s istym zateplenim ( odtial tie centimetre vlastne mame ) sa bude priblizovat pasivnemu, teda bude nieco medzi nizkoenergetickym a pasivnym domom... takze to zas si nemyslim, ze ked sme ochotný investovat co to do vystavby ze sa budem horkotazko blizit k nizkoenergetickemu ako pise flakac... ale jasne, ako som povedala budem velmi zvazovat podlahovku, musim si nastudiren vela veci, ato zateplenie veru pridam, nech toho nasho stavbara aj o zem pleskne :) :D
Odpovedať
@sefaa odporucam ti ist na navstevu do domu, kde maju podlahovku a na porovnanie do domu bez podlahovky, lebo to treba "citit" aby si jedno alebo druhe mohla zamietnut. My sme v minulosti mali radiatory, to z jednej strany salalo teplo a od noh bola zima, teraz mame podlahovku, nic ti nesala, ale zimu necitis, vsade je prijemne tak akurat. A len pre info moji znami v byte maju vsetky radiatory zavrete a v byte maju teplo, pre mna z domu az moc! Mne normalne staci 20 stupnov a im je u nas zima! ;-)
Odpovedať
@sefaa ahoj, nechce sa mi citat vsetky pispevky,mozno to uz niekto pisal :D ale....mam kamarata kt. byva v dome uz neaky cas, kury drevom. Velmi sa do toho nevyznam a neviem pomenovat presne veci okolo toho, ale system kurenia ma takyto: V pivnici ma velky kotol kde ma nachystane velke polena dreva, ( nie ako do krbu 5 polienok a musis prikurovat kazde 2-3 hodiny ) ale zmesti sa mu tam toho o dost viac. Ide o to, ze rano zakury, horí to dlho a pobede prikury. Teda cca do dna asi 2x. Teda ziadne velke cistenie krbu kazdý den. Prieduchy ma vyvedene z tej pivnice do domu vykuria sa tym vsetky izby + ma podlahove kurenie len v predizbe a v kuchyni. Vsetky izby vykuruje drevom, nieje to narocne z hladiska cistenia, z hladiska nosenia dreva do obyvacky :D alebo podobne, podla mna nezmyselne veci :/ ( zazila som dennodenne kurenie len krbom, to cistenie, spina, popol, rozkurovanie kazdy den moj nazor ,,otras,, ) a ja som tiez byvala v cinziaku a vravela si ved co zakurime krbom, preslo ma to svetelnou rýchlostou, znovu podotýkam mna :) preto sa mne osobne tento system velmi zapacil. Citala som, ze asi pivnicu nemate ale da sa to riesit aj inde ako v pivnici....ak by si potrebovala nieco blizie opýtam sa ho neni problem.....
Odpovedať
Profilova fotka
@tmonika to ma klasicke kurenie, ako bolo v kazdom dome rodinnom v tejto republike, kym nebol plyn a ako este v mnohych domoch je :) nic nove...ale to chce kotolnu a pec .....
Odpovedať
@tmonika ahoj, hej no ako citas znie to ako otrava :) ( myslim tym to co si mala ty ) ale tvoj kamarat si to zariadil asik lepsie :) no ide o to ze v tom domceku je aj taka mala technicka mietsnost ale mam pocit ze ked tam dam boiler ( ci co to je na elektriku , mylim si to s kotlom tak mi to prepacte ) nezmesti sa mi tam uz nic ine, a to je asi jedine miesto v dome kde by som mohla umiestnit to co ma tvoj kamarat v pivnici , ale si zlata dakujem :) ono ten domcek bude vseobecne taky ja tomu hovorim utulny, ale on bude proste maly, takze tieto zariadenia.. to asi radsej ozeliem cely krb ( alebo si ho vazne ponecham iba ako esteticku zalezitost vyuzitu par krat za zimu) a dam si tu podlahovku uz som viac menej , dost nalomena :)
Odpovedať
@wrzteq dakujem :) to by tak bolo najlepsie, ale zial nikoho nepoznam, ja som totalne z bratislavy, vsetkych co poznam ziju v panelakoch, preto ani nemam kde cerpat taketo info vies... v podstate som si nikdy ani nevedela predstavit ze budem jedneho dna v dome.. takze v tomto sa zial nemam na koho obratit ...pocula som iba od znamych mojich znamych, ze ked je podlahovka zle urobena tak je to samy problem, ale to je tak so vsetkym, co sa zle urobi, na tom nemozem stavat nazor..
Odpovedať
@sefaa to mas pravdu, vsetko zle urobene je problem ;-) este dodam (aby toho nebolo dost ;-) ), ze od mnohych znamych, ktori maju (alebo mali - lebo to zrusili) kurenie systemom krb v obyvacke s prieduchmi, som pocula nazor, ze si urobili kotolnu z obyvacky. My mame v obyvke krbove kachle pre atmosferu a na dokurenie, cize nejake 3-4 polienka za vecer, ale poviem ti, ak si velmi cistotna, tak budes vysavat po kazdom zakureni. O tom, ze drevo musi byt suche tu uz bolo pisane, a na celu sezonu ho budes potrebovat neurekom, tak sa dobre rozhodni ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?