Nakladna rekonstrukcia velkeho domu vs novy mensi bungalov

Zdravim, na uvod sa ospravedlnujem za dlhsi prispevok, ide mi o ziskanie co najpresnejsich odpovedi na moj problem, nakolko som uz prestudoval tonu materialov, ale stale si nie som isty svojim rozhodnutim (neuvadzam, kvoli moznemu ovplyvneniu odpovedi) Takze, moj problem: nakladna rekonstrukcia vs novostavba Mam starsi rodinny dom, cca 60rokov stary postaveny z siveho porobetonu(plynosilikat) podpivniceny s obrovskym podkrovym (v najvyssom bode cca 6m na vysku). Moj predosli prieskum s cenovymi ponukami mi vysiel tak, ze kompletna rekonstrukcia (kompletna = vsetky rozvody, dispozicne zmeny, podlahy, zateplenie, okna, strecha, nove kupelka/wc + predpriprava na obytne podkrovie by mohli vyjst na 100k eur, mozno viac mozno menej, ako sa hovori, vela sa ukaze, ked sa zacne natom robit...) Nie je to malo. Planujem preto oslovit architekta na vizualizaciu a nasledne urobit projekt. Vela ludi mi ale pri takej sume odporuca to zburat(vyhodit do luftu xtisic eur plus dalsie za buranie) a postavit za danu sumu maly bungalov. Vsetko nove, ziadne problemy. Co mi ale vrta hlavou je, ze teraz mam pivnicu, obytnu cas a po prerabke aj podkrovie. Novy dom by mal len obytnu cast. Samozrejme tolko priestoru nepotrebujem, ide mi skor o efektivne vyuzitie penazi, ako sa hovori, dostat za co najmenej penazi co najviac muziky. Aktualny dom ma rozmery 13x13m, 7izieb(4priechodne), vseto v povodnom stave. Podlaha podkrovia je riesena zaliatim drevenych tramov do betonu. Ak treba dalsie informacia, rad poskytnem. Dakujem za vsetky nazory a napady.
Odpovedať
Ahoj, zober si to takto Teraz máš hrubú stavbu mega domu. Využijes v budúcnosti tých 7 izieb? Dokončenie takého veľkého domu ťa bude stáť samozrejme viac peňazí, ako postaviť od nova menší bungalov 100-120m2. Si pripravený utiahnuť prevádzku veľkého domu? Si si vedomý kompromisov ohľadom danej dispozície? Toto všetko ti pri stavbe nového domu odpadá. Dispozíciu si dáš aku chces, bude to potom lacnejšie na prevádzku, budeš vedieť, že ťa nemá čo prekvapiť pri stavbe, to pri rekonštrukcii nikdy nevies. Veľký, starý dom by som osobne rekonštruoval iba vtedy, ak by mal nejakú historickú hodnotu. Inak by som vždy bral radšej novostavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mart445 dizajnovo sa ti dom paci? ono ak je podpivniceny, je to obrovske plus, pretoze vies zateplit strop pivnice (kludne aj 40 cm polystyrenom a znizit tak pivnicu do nepouzivaténrj vysky, za ten konfort hore to stoji). Rovnako podkrovie vies poriesit vdaka jeho vyske paradnymi izolaciami, o ktorych sa inym moze pri prestavbe iba snivat. Ak je dom OK - a ak je strecha ok - je velka pravdepodobnost ze krov bude rovnako vo fajn stave. Takze potom urcite nemen tvar, iba vymena krytiny, stresne okna. Pri dodrzani par zasad - okna zarovno vonkajsieho muriva a podobne to mozes dat dokopy naozaj do kvalitneho stavu. Ak som to spravne pochopila, novy by si staval na tomto istom pozemku - cize nie len zaplatit stavbu, ale aj buranie tohto co tam stoji. Rovna sa neskutocne mnozstvo penazi za smeti. Uplne nove pripojky sieti (musis odhlasit a prihlasit). A mas vlastne elektriku tahanu v zemi? Lebo teraz ak mas zo stlpa, ok. No novy dom Ti uz tak nepripoja ani nahodou.
Odpovedať
vsetko nemusiš zobytnovat -ved neboj carachov sa nazbiera aj zide a vsetko pod strecou.netreba sa bát ,ze v dome sa budes nudit .len do casu ..... na mileticke sme prerabali na byty take ked sa zazenies tak odrazis vsetky lampy v byte a predali sa skôr ako boli hotove
Odpovedať
@jurkoboss ako sa hovori lokalita, lokalita, lokalita. Keby bolo nieco rozumne dostat v rovnakej lokalite, predam to a kupim nieco nove. Ale to sa bavime o radovo vyssich sumach, @kaktusik007 pivnica uz teraz ma dost nizky strop cca 2m, zateplenie podlahy by som teda riesil z obytnej casti, tam ma strop 2,7m cize do 2,4 co je standard, mam 30cm co mozem vyuzit. Dispozicne to chce tiez znacne zmeny, napr tie 4priechodne izby, potom mala kupelka(bytova). Strechu treba menit, krov povedali, ze je ok. Samozrejme, otazka, ci sucasny tvar bude vhodny pre obytne podkrovie, Asi ano, ale cast podkrovia by kvoli malej vyske ostala nevyuzita. Elektriku by som asi aj tak prerobil na podzemnu pripojku, kedze sa cela bude menit, hodiny pojdu von(co som pochopil, tak musia byt vonku aj pri rekonstrukcii). Staval by som aj inde, len nie su pozemky, ak su, tak so starym domom, nie ciste. Ano to ma odradza, Zohnat najom, zburat, zacat stavat...ale keby to bolo lepsie, preco nie...
Odpovedať
@vrajmantak zatial by to bolo predpriprava, cize asi nejake hole mury, elektrina, voda, nieco ako holobyt
Odpovedať
@mart445 V januári sme začali rekonštruovať dom po starkých (60 ročný), je zateplený , ale vo vnútri to ideme celé prerobiť (viď album, pár fotiek zatiaľ). Elektrina, voda, podlahové kúrenie, prístavba - 35 m2, so strechou robiť nič nebudeme a ani s pivnicou, len zobytniť prízemie s prístavbou. Firma bude všetko robiť, cca 110 000 €. Za tie prachy máš nový bungalov, ale mal som vzťah k tomu domu a nechcel som ho zbúrať.
Odpovedať
@mart445 myslel som, že lokalitu by si nemenil. Samozrejme tá je dnes veľmi rozhodujuca
Odpovedať
My sme prerabali. Aj ked je to ocistec zatial nelutujem. My sme do toho sli kvoli lokalite a ze cast domu sa vyuzije na podnikanie. Pri takej vymere by ti mozno tiez vysla cast na samostatnu jednotku a prenajat napr. Moznosti je vela a nikto to nerozhodne za teba. Ale dalsi budem stavat uz novy :-D
Odpovedať
Pises ,,....kompletna rekonstrukcia (kompletna = vsetky rozvody, dispozicne zmeny, podlahy, zateplenie, okna, strecha, nove kupelka/wc + predpriprava na obytne podkrovie by mohli vyjst na 100k eur,, Z toho, co si sam vymenoval, co ti chyba k postaveniu noveho domu? Mne vyslo, ze len zaklad a nosne steny (pises, ze dispoziciu by si aj tam potreboval menit, takze priecky nezaratam). Podla mna sa neopalti prerabat, Aj dat dole omietku, strechu, vybrat stare rozvody, buranie stien, uprava okien atd je dost prace a nie malo penazi. Pri novom mas hole steny a ides pekne dalej. Ako uz bolo spomenute, vacsi dom vacsie naklady na prevadzku. Stoji to za to? Vies dat prerobeny dom do stavu nizkoenergetickeho? (Nie som odbornik to je len moja uvaha...) Ak je doma na takej super lokalite, tak by som osobne zburala... Ideal kupit prazdny pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mart445 ? 13x13 ... zbúrať na základovú dosku, pivnicu nechať. Ušetríš 15 tisíc za novú základovku a máš aj pivnicu. Na tom vytiahneš múry, krov, strechu, okná a robíš vnútro. Budeš mať bungalov s pivnicou po ktorej tak túžiš a budeš mať hlavne NOVÉ bývanie, bez prekvapení ktoré sú pri prerábkach starších RD úplne bežné, nakoniec zistíš že budeš musieť dať tam o 3 tisíc viac, hento je zlé, to treba nakomplet prerobiť bum bác a už lietajú bomby za nepredvídateľné položky ... ja bych se na to vysrál velebnosti ... nový dom je nový dom. Kohokoľvek poznám kto prerábal starší rodinný dom, musel riešiť kompromisy. Tam taká izba, hento úzke, tam hrubá stena, nafigu dispozícia... na tom základe 13x13 postavíš už slušný barák s rozlohou skoro 170m2, dispozične si to rozvrhneš PRESNE TAK ako budeš chcieť TY - alebo skôr partnerka alebo žena 😄 majú v tom prevahu hnusoby 😄 a budeš mať to čo chceš ... nie to čo máš. A v tom je zásadný rozdiel, podľa tvojich predstáv, nové, voňavé. Nelutuj tú veľkú habaďúru, nie je jej škoda ... ten dom sa už osvedčil, využil ... vybýval sa. Ide sa ďalej ... A poviem ti takto ... pivnica, prízemie, podkrovie ... povedzme 140m2 dole, hore 90m2... kto to bude upratovať a kúriť ? má to 1. 60 rokov ... a za 2. to bol nie jedno generačný dom ... úplne zbytočné. Kedysi bývali aj 2-3 generácie v jednom dome ... dnes tomu už tak nie je, a keď ano. Tak z finančných dôvodov alebo sa tí ľudia proste znesú 😄 GL.
Odpovedať
@mart445 ako vidieť na tomto fóre, ani nový dom nemusí byť úplne bez starostí. 😁 Keď už som mal stavby plné zuby, povedal som kamarátovi (stavbyvedúcemu v jednej stavebnej firme), že asi sme mali radšej kúpiť starší dom a zrekonštruovať. Jeho názor bol taký, že ak sa dodrží technológia, dnešné stavby sú lepšie (napr. kvalita betónu, hydroizolácia...). A asi mal pravdu lebo veľa starších domov má problém práve s vlhkosťou. Poznám tiež človeka, ktorému na staršom dome zrazu "povolili" základy a po stenách mal veľké praskliny. Našťastie to zachránil, ale vedel čo a ako a mal šťastie v nešťastí, že akurát nemali toho v robote veľa a stihol to urobiť do zimy. Zima bola totiž hraničný termín od statika.
Odpovedať
@cotibebemore to podkrovie by mala byt samostatna bytova jednodka. Ratam do 100m, neplanujem zvysovat strechu cez mury. Ak teda peniaze dovolia. @Dominik Galaba Ta pivnica sa nevyuziva ani teraz, mozno by som ju prerobil na garaz/dielnu/posilnovnu/vinnu pivnicu, cokolvek, ked uz je. Nie je mi luto domu, ale tych penazi, nedostal som ho zadarmo, zaplatil som ho, nestal tolko ako novy, ale su to peniaze...plus zburanie by ma vyslo cca 12k+ nie malo... Este k tomu kolko ma bude stat udrzba. Planujem to spravit do maxima. A0 to asi nebude, ale ratam so zateplenim 20cm (R = 6,64 m2K/W) trojskla kvoli rosenie na vnutornej strane, samozrejme strecha s min 40-60cm min. vlny. Naklady budu o nieco vyssie ako v novostavbe, ale pri rovnakej vymere to je par euro. Samozrejme da sa to spravit na vzhlad, 10cm polystyren, nova fasada, 2sklo, strecha cez nejaky plech...no proste 30k a bude hotovo, ale za 5rokov si budem hovorit, preco som to nerobil poriadne. Ci nekupit novy dom...keby bolo co kupit, kupim to. Ale ak ma vide rekonstrukcia na 100k a novy maly bungalov v podobnej lokalite na podobnom pozemku o 150k drahsie, finacne je vyhodnejsie rekonstrukcia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Spytam sa este 2veci, kontaktoval som viacerych architektov/projektantov nech mi napisu pribliznu cenu za projekt, ozval sa iba jeden s tym, ze sa to neda takto urcit, pritom som napisal, co vsetko chcem, kolko m2 ma dom...neocakaval som sumu na centy presne ale aspon priblizne...ostatnych x sa ani neunuvalo odpisat...je to bezne? 2.otazka, mozem vymenit okna a nasledne, niekedy neskor burat v dome priecky? Ratam s tym, ze okna tak ako su teraz ostanu zachovane. Neprejavi sa to na tesneni okien? Moj laicky pohlad je, ze moze.
Odpovedať
@mart445 nas vysiel projekt na 2k Ak ides "len" rekonstruovat povacsinou na to staci ohlaska. Vnutrivsi v peincipe mozes robit co chces (je to ovela jednoduchsie, ale nebol to nas pripad)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?