Najprv kúpiť pozemok za vlastné A potom brat hypotéku, alebo brat hypotéku na stavbu+pozemok?

Ahojte. Chceme si S manželom zobrať hypotéku na kúpu pozemku A stavbu domu.... máme niečo nasetrene. Je podľa vás lepšie kúpiť pozemok za vlastné peniaze A požičať si "len na stavbu domu" ale V tom prípade nám nedostanú žiadne prostriedky... alebo si požiadať O hypotéku na pozemok A na stavbu domu A mať nejaké financie vlastné. ... myslím že bez nejakej vlastnej rezervy nám aj tak žiadna banka nič nepozicia. .. no neviem....ďakujem za každú radu A názor
Odpovedať
Profilova fotka
@anastazia94 Ja by som kúpil pozemok za svoje a potom ho môžeš založiť na hypotéku.
Odpovedať
@martosko ale banky vraj nechcú brat pozemok ako ručenie. ...
Odpovedať
Banka nechce zobrať pozemok chce aby som mal mury do 1m a tak to budu brať za ručenie...
Odpovedať
Profilova fotka
@anastazia94 Nevravím že tým môžeš ručiť celú sumu domu ale môžeš zobrať len hypotéku na pozemok koľko ti dajú, aj keď zasa na druhej strane nebudeš mať nič na účte čiže by si sa mohla ísť rovno spýtať do banky s ktorej chceš brať že čo je lepšie.
Odpovedať
Ale ešte ktomu čo som písal tak ak postavíš do 1m dostaneš potom peniaze ako oni ohodnotia pozemok + zato na aku hodnotu ohodnotia stavbu aktuálne. Potom napr len troška vytiahneš vyšie múry a môžeš zasa fotiť a pýtať ďalšiu maržu peňazí.
Odpovedať
@mpfnordy tak to budem musieť ešte premyslieť. ... môže sa stať že po postavení toho 1m mi banka odmietne poskytnúť ďalšie peniaze? ?
Odpovedať
@anastazia94 Nemalo by sa to stať. Ty vlastne už ručíš tým čo si postavila a oni ti vždy dávajú už len peniaze zato čo si už investovala. Len vždy to je podľa toho ako to oni hodnotia. Veľa ľudi to určite takto tu stavia.
Odpovedať
@anastazia94 obehajte viacero bank, a poradte sa tam, ktory variant by prefinancovali, nic lepsie vam nikto nemoze poradit. Ani "financny poradca" z OVB a podobnych, ktori "poradi" zadarmo to, z coho ma najlepsiu provizu.
Odpovedať
@cache A tu je tá ďalšia vec.... Ten finančný poradca. Tiež sme chceli ale nepočuli sme moc dobre názory na nich.... vraj je lepšie sa vypytovat aj za cenu že budeme vyzerať ako debilkovia. . Takže Asi Pôjdeme Z Banky Do Banky. .. A uvidíme. .
Odpovedať
@anastazia94 môžete kúpiť pozemok a založiť najskôr ten . Nam banka dala 70% hodnoty . Potom.aby ste mali minimálne na to aby ste vytiahli múry do toho 1m treba ale rátať s tým že banka pustí peniaze az keď bude zapísaná rozostavaná stavba - teda 30dní kataster plus ešte to čo trva vypracovať znalecký posudok a geometrickým plán. My máme tiež postupne financovanie výstavby na tranže. Dá sa to avšak závisí ci budete stavať s svojpomocne alebo mať potom firmu ktorá akceptuje to ze na peniaze musia obcas počkať :) .
Odpovedať
@katikarcoolka my určite svojpomocne. Takže keď budem ručiť pozemkom tak mi dá banka 70% hodnoty pozemku? Prepáčte ale moc sa V tom nevyznám
Odpovedať
Profilova fotka
@anastazia94 My sme najprv kúpili pozemok za 20000€ (10svojích a 12 z banky na spotrebný úver.)Potom sme brali hypotéku 65000 € s čerpaním na tranže.Ručili sme pozemkom s tým že banka uvolnila prvú tranžu max.60% hodnoty pozemku.Čo u nás bolo 12480€. (musel byť znalecký posudok) Za to sme vystavali základy a obvodové steny.Potom musel byť zase znalecký posudok a zapis na katastri ako rozostavaná stavba samozrejme všetko v prospech banky.Potom nám uvolnili dalšiu tranžu 20070€ Za to sme urobili veniec strechu priečky okna.... potom nasledovala dalšia tranža 9310€ a dalšia 11270€ a dalšia 7770€ a posledná posledná 4100€.Vždy som dokladoval banke súpis vykonaných prác a fotky. Niekedy som žiadal aj o viac prostriedkov ale banka má svojich odhadcov a tí pustili iba toľko koľko oni uznali.Ale to mi nevadilo iba sme to čerpali na 6 krát :-) Je lepšie mať aj svoje prostriedky bokom na vykrytie hluchých miest ked treba ešte dačo dorobiť aby banka dala zase peniažky.Ale celkovo sa to dalo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@anastazia94 áno da sa založiť aj pozemok :) tam by ste potom nejake peniaze mali na tú počiatočnú výstavbu - len tam si treba zvážiť ci vám to bude stačiť. Lebo potom dostanete ďalšie peniaze az po zapísaní tej stavby . banky si treba obehat. Niektoré nechcú slovo výstavba domu abu počuť ... Alebo potom jedine že máte ušetrené tolko ze viete kúpiť pozemok a postaviť do toho jedného metra a potom az hypo .
Odpovedať
@katikarcoolka veď tohoto všetkého sa bojím. .. že kúpime pozemok A nakoniec nám žiadna banka nič ne požičia. . Alebo že nám nepožičajú dostatok... :-(
Odpovedať
@anastazia94 tak šup pobehat banky a pozistovat ci vám založia aj pozemok(kolko percent z hodnoty pozemku vám vedia dat) a ci umožnia výstavbu na tranže ;) ono dost závisí kde ten pozemok bude a aký domček to bude . Oni si na základe polohy pozemku a projektu stanovia buducu hodnotu a na základe toho plus teda vaše zárobky budete vedieť kolko maximum hypo môžete dostať.
Odpovedať
@katikarcoolka Prosím čo to to financovanie na " tranže" ?
Odpovedať
@anastazia94 najprv treba mat dobry pozemok, kludne sa moze stat ze pokial nan budes vybavovat uver tak sa preda, v dnesnej dobe je to horuca komodita.
Odpovedať
@codyy to viem..ale čo potom keď miniem peniaze na pozemok A banka mi nepozicia na stavbu domu. .? Musím to mať veľmi dobré všetko pozistovane A premyslené. Preto hľadám riešenia A pýtam sa na názory Vás. ..
Odpovedať
@anastazia94 mozes sporit dalej ale uz mas pozemok takze to bude len otazka casu, bez pozemku to je omnoho tazsie
Odpovedať
@codyy ja čakať nechcem...potrebujeme byť čo najskôr vo svojom.... radšej budem platí hypotéku než ten nenormálne vysoký nájom V akom bývame
Odpovedať
@anastazia94 to je ze ti banka púšťa peniaze postupne v závislosti od hodnoty nehnuteľnosti . My sme brali hypo komplet na pozemok + výstavbu . Prvú tranžu penazi sme dostali keď sa založil pozemok v prospech banky , druhu potom keď sa zapísala rozostavaná stavba ( kým sa to zapísalo na kataster stihla nam firma spraviť komplet múry , veniec strechu a osadiť okná) to sa dofotilo pred čerpanim takze v tej druhej sme nacerpali celkom dost :) (staviame vsak s jednou firmou ktorá nam postaví do stavu holodom a od začiatku vedeli ze budeme takto stavať postupne tak nemajú problém čakať na peniaze ) (vy ak budete stavať svojpomocne tak budete musieť čakať asi kým nebudete mať peniaze aby ste mohli pokračovať. No a teraz akurát čakáme na tretiu tranzu _ to už máme hotovo vodu elektrinu omietky a podlahove kúrenie a poter.
Odpovedať
@anastazia94 as predstavu za aku dobu postavis dom? Ak mas vysoky najom teraz, ostane ti na splatky hypoteky? Ak je ten pozemok naozaj super, tak ak nedostanes hypoteku vies ho kedykolvek predat a hladat dalsie riesenie. Schvalne, kolko si myslis ze ta bude stat ten dom az do finalnej podoby?
Odpovedať
@codyy nechceme veľký dom. Pozemok nás vide na 25000 A dom chceme postaviť aj so základným vybavením ( kuchynská linka, podlahy, kúpeľňa) za 80 000. Nejaký nábytok máme svoj... A zvyšok dorabat už keď budeme tam... Na začiatok prízemie zariadiť A keď tam budeme tak dozariadovat poschodie. .
Odpovedať
ahoj, mi sme založili rodičovskú nehnuteľnosť, zobrali hypo tak aby som mal na pozemok (naskytol sa fakt TOP slnečný pozemok len nebol dostatok peniažkov v daný moment) + hrubú stavku, keď dojdu peniažky tak si zavolám znalca na rozostavanú + budúcu hodnotu podľa projektu, refinancujem (prenesem založenu nehnutelnosť na tu rozostavanú) + zo zvyšku čo ostane / čo bude uvolnovať banka dostavám. chystám sa stavať svojpomocne, pozemok 21K, hruba počítam do 30tis aj s oknami, hodnota buducej priblžne 140tis - hodnotím podľa okolitých už dokončených stavieb (ak mi dá banka z toho 110K tak za tých 60K čo ostane to musím dostavať). :D dúfam ak máš finančného poradcu , ale pozor len ktorému dôveruješ (napríklad z rodiny - to som mal ja - brata), tak to kľudne nechaj na neho. Síce zhrabne za teba províziu z banky, ale vybaví ti celkom slušné veci.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@katikarcoolka možem sa spýtať na firmu, ktorá vám stavala? Spokojnosť s ňou?
Odpovedať
@stefanl ked proviziu nezhrabne tvoj brat poradca, zhrabne ju banka. Resp. zhltne si ju banka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?