Montovaný dom svojpomocne do 40 000 €

Zdravím . Viem že podobných tém tu bolo veľa no nenašiel som odpovede na všetko . Sme s priateľkou mladý pár ktorý nie sú bohatí no snažíme sa sporiť čo to dá . Chceli by sme si našporiť cieľovú sumu 30 000 € v hotovsti čo ešte nejaký ten rôčik potrvá. Zvyšok na dom by sme riešili formou hypotéky. Tak 30 000 € max čo sme plánovali.Svokra nám slúbila že by nám kúpila pozemok čo by nám situaciu o čosi zlepšilo . Ide oto že sa nám s prieteľkou páčia montované domy. Som remeslený typ vyučený elektrikár. Chcem sa opýtať či by ste mali odporučania na nejaké konkrétne firmy a či by bolo možné postaviť holodom ( nie hrubú stavbu) 3 izbový montovaný dom do sumy 40 000€. S tým že by som si základovu dosku poriešil sám .Lebo čo som pozeral tak za základy niektoré firmy pýtajú 18 000e či je nehorázne. Podla mňa na dom do 100m2 základy sa srpavia do 4000€ .A aj celý inttrier podlahy malovky sanity by som robil svojpocne keďže za podobné práce pýtaju firmy nehorázne sumy.Lenže dom samozrejme sám nepostavím to je nad moje sily to nechám na ludí ktorý sa vyznajú do svojho remesla. Elektriku by som si chcel tiež sám ale keďže ide o montovaný dom tak aspon montáž zásuviek a svietidiel aby ostalo na mne keďže káble už budu v sadrokartonoch a dutinách s ostatnými rozvodmi predpokladám . Takže by som chcel iba dom kde by bolo kurenie , neomietkované steny, vodoinštalácia , koanlizcícia a predpripravená elekttrika ,zakryté stropy a steny a z vonka dom hotový na komplet. Myslíte že je možné sa takto s firmou dohodnúť ? Chcem proste čo najviac znížiť náklady na prácu. A keďže nemám ľavé ruky je zbytočne si dávať robiť dom na klúč. Dnuka sa stým potrápi človek trocha sám . Vôbec neviem na koho sa ako prvého obrátiť lebo nepoznám nikoho kto by do montovaného domu šiel . Nám osobne duté steny nevadia. A radšej budeme v novom, kde si priestory a priečky môžem rozvrhnúť ako v starej zatuchnutej kamenine. Vďaka za názor a prajem pekný deň.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Nuž chlape všetko sa dá ,ale každe zníženie ceny sa niekde odzrkadlí.Základy do 4000€ na 100m2 to je tiež o hubu a za ideálnych podmienok.Ide hlavne o betón (koľko ta vyjde m3 a koľko kubíkov minieš) To sa dá celkom presne vypočítať.Robia sa aj takéto domy ale ja osobne by som ho nechcel :-) http://www.domzababku.sk/domzababku/e...
Odpovedať
@jsturbo1994 firmu najdes asi tazko, pri tolkej robote v tejto dobe sa na dobru firmu caka a tak ostavaju vacsinou len problemovy alebo znamosti, vynimka je ak niekto im odstupi a vznikne im miesto na robotu. To co ale chces ty firmy neradi robia lebo ked bude treba aplikovat zaruku tak potom treba hladat zodpovedneho. Jediny dovod stavby montovaneho domu u teba vidim ze to chces mat cim skor a myslis si ze to je najlacnejsie riesenie, ze?
Odpovedať
@codyy no áno tak jak vravíš . hladám čo najlacnešie riešenie . Doba nie je jednoduchá a v bytovke bývať nechcem . A montovaný dom mi prišlo ako najefektívnešei riešenie. Ale samozrejme si nechám rád poradiť :)
Odpovedať
@jsturbo1994 preštuduj si môj profil (albumy a článok). Mám postavenú trojizbovú drevostavbu. Základy, nátery a strechu som si robil sám. Drevené časti, zateplenie, elektrinu, vodu a okná mi robili kamaráti, ktorí sa tým živia. Kúrenie (klímu) mi montovala firma...
Odpovedať
@jsturbo1994 s firmou velmi neraraj. Skor keby si nasiel neaku partiu 2-3 remeselnikou a s nimi sa dohodol, na nich musis dohliadat a riadit si celu stavbu sam. Vela sa da usetrit na materiale ak si ho zabezpecujes sam. Vyuzijes rozne akcie u predajcou. Ak si remeselne zdatny vies si okrem elektriky spravit x dalsich veci sam .... napriklad spravit vodu a odpad je celkom oprimitivna vec ... Zapni si notebook + excel a zacni si od zakladov pisat vsetok material do tabulky a zistis kde sa pohybujes s cenou za material. A hlavna vec je sa nebat ... V dnesnej dobe na nete najdes postupu na vsetko + instuktazne videa. Stavba domu nie je stavba jadroveho reaktoru da sa zvladnut ak nemas dve lave ruky a mas par kamaratov ktory ti chcu pomoct ( v dnesnej dobe je to vzacnost ale su aj taky kamarati ) .... a hlavne sa nedaj odradit " miestnymi expertami " ktory ti tu napisu ze dom pod 1000€/m2 sa neda postavit .... :-)
Odpovedať
Ked das "EKO" rezim tak dokazes postavit dom za 460-500e m2 obytnej plochy. Zabudni na hs portal alarm klimu vonkajsie zaluzie rekuperaciu a take srandy. To je u mna plus cca 12-15 tis. Ale tych 500e je realnych. Sam som tak postavil. Bez okolia samozrejme zariadenia atd atd.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpovede. Budem uvažovať počítať a rozhodovať sa :D Problém je to že takých kamarátov čo by robili na stavbe nemám . Taže jedine remeslníci . :) Pekný deň.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino mohol by si mi hodiť info, asi skôr do IP, aby sme tu neodbočovali od témy ako si spokojný s drevostavbou? Či neľutuješ toto rozhodnutie? Dík
Odpovedať
@jano66 Prečítaj si môj včerajší článok, tam som sa k tomu vyjadril ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino idem nájsť, vďaka ;-)
Odpovedať
@jsturbo1994 tí kamaráti, ktorí mi to robili sú tiež živnostníci a platil som im za to. Nemyslel som to tak, že mi to robili za pivo a guľáš ;-) Len som chcel dať zarobiť kamarátom a nie cudzím remeselníkom...
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke Jasné, že všetko sa dá, len treba tomu venovať oveľa viac času a energie ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@srssen samozrejme ze to chce cas .... Bud mas peniaze doverujes firme, stavebnemu dozoru a vtedy staci sa prist pozriet na stavbu len obcas.... Druha moznost co je aj pravdepodovne pripad zadavatela @jsturbo1994 ze mas nizsi rozpocet a vtedy musis stavbe venovat skoro vsetok volny cas a energiu ....
Odpovedať
Profilova fotka
@jsturbo1994 Na tvom mieste by som najskôr začal projektom, predsa len je rozdiel dom do 100 m2 s rozlohou 50 m2 a 95 m2, ťažko sa zisťuje cena materiálov keď nevieš koľko čoho budeš potrebovať. Druhý problém vydím v tej svojpomoci, to čo píšeš že vieš urobiť to je minimum vecí, čiže to skôr nebude svojpomocná stavba. Podľa mňa máš dve možnosti, alebo sa snažiť postavyť do 40 tisíc a dom dosť utrpý na kvalite a bude musieť byť naozaj malý, alebo navýš rozpočet.
Odpovedať
Profilova fotka
Nepoviem, že sa to nedá, no musíš niečo o takejto stavbe vedieť. Nie je to len tak a už vôbec by som sa na to nepokúšal neúmerne šetriť. Neoplatí sa to. Nepotrebuješ predsa, aby ti padol po čase na hlavu :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Da sa, no treba si uvedomit, ze tych 40 000€ je zalostne malo :/
Odpovedať
Profilova fotka
@jan84 je to málo, ale nie je to nemožné, len si treba vziať, že ozaj ten dom, keď chcem za tie peniaze postaviť, tak budem musieť investovať do toho všetok voľný čas a hlavne mať majstrov pod drobnohľadom ;-)
Odpovedať
svojpomoc 40tis. nedáš. minimum 45 - 50tis. VŠETKO SVOJPOMOC.Montáž okien, komína, tesárčina svojpomocnej, elektro len dopojenie. kamarát staval. po večeroch, nociach. sám... za rok to dal do obývateľného stavu. on si vyrábal aj schodisko, dvere, krb, väčšinu kúrenia, vodu kanál všetko. držím palce.
Odpovedať
@janoorech ver mi, som z fachu...
Odpovedať
@janoorech komin? zbytovne vyhodene peniaze .... a hned mas usetrenych aj s krbom 2000-3000€ ... v dnesnej dobe nizko energetickych domov je kurit drevom totalny nezmysel .... a vyhodit X tisic € len aby som ulahodil uchylke sledovat horiaci ohen? trochu zrucny clovek postavi dom bez problemov...
Odpovedať
@mackoke cim chces kurit, iba elektrikou? Pretoze podla mna treba mat zalozny zdroj. Elektrika nemusi byt aj viac dni, co potom?
Odpovedať
@mackoke kamarátov švagor mu staval kachľovú pec. bruner vložka. kúri len tým, má servoklapku na prístupe vzduchu, servoklapku do komína, čidlo teploty v ohnisku, lambda sondu spalín v komíne. tuším ho stál komplet krb okolo 4tis komplet aj s elektronikou.normálne to stojí raz toľko aj viac.... komín ako keby nebol používaný, fakt dokonalé spaľovanie. spáli za rok 1 a pol tony drevených brikiet. kedže robí v stolárskej dielni kde ich aj vyrábajú, tak neplatí nič/asi len dopravu/. ja by som nechcel kotolnu v obývačke ale kedze je to jeho hobby, tak je to asi ok.. kúrenie drevom je nezmysel? ja teraz kúrim síce uhlím /kúpil som ho "pre istotu"/, ale moje ročné náklady na kúrenie drevom sú okolo 30 - 50euro aj s ohrevom TUV/rátam len olej a benzín dopíly, + nafta traktor/. už teraz ma čakajú na pomletie tuje a konáre od susedov. čistím lesy od kriakov, trniek, náletových drevín. kúrim 1x denne /2 - 3 naloženia/ čo mi stačí na 20 - 24 hodín... aj ohriatou TUV.... to nie sú náklady, to je HOBBY, chodíme so susedom do lesa na traktoroch ako malí chlapci. ja meliem konáre do susedovej vlečky, skúšame kopce, 4x4 a podobné vecičky.... povahou som sedliak, a neviem si predstaviť pohľad na nudný displej tepelného čerpadla.. bŕŕŕ... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
čo sa už tu človek nedozvie? 8-) Držím palce každému, entuziazmus je nádherná vec. ;-)
Odpovedať
@janoorech Už si predstavujem, ako všetci majitelia rodinných domov sadnú to traktorov, zoberú do rúk motorové píly a vyberú sa do lesov a hôr, aby sa zásobili drevom na kúrenie. A nemyslím teraz rómskych spoluobčanov, ktorí to bežne robia. To, že niekto má prístup k drevu je jeho výhoda, ale je zbytočné sa tým chváliť. Pekár sa môže chváliť, že má vždy doma čerstvý chleba a pečivo a že on by si v obchode tie mrazeno-pečené nikdy nekúpil, lebo sú nechutné. Takže je pekné, že si sa nám pochválil, že máš drevo zadarmo, ale my ostatní sa musíme vrátiť do reality a to drevo, plyn, uhlie či iné médium na vykurovanie si riadne kúpiť za svoje zdanené peniaze.
Odpovedať
@chrobak7 aj ja som mohol bývať v satelite, či radovej zástavbe. ked pozrieš po dedinách, nájdeš veľa domov prázdnych.... nikdy som nevidel bytový dom ktorý by nebol komppletne vypredaný /teda 2x :-) ) tým, že zamorujem a čmudík okolie dymom z uhlia vyvažujem tým, že chodím väčšinou peši. ale beriem, dobre zateplený dom nepoterbuje zložité kúrenie.... každopádne držím palce...
Odpovedať
No neviem, ak pocitam 100m2 dom, takze zaklady 10mx10m, spolu 50m zakladov (pocitam aj so strednou nosnou prieckou) do nezamrznej hlbky 1m, so sirkou 0,6m = 50x1x0,6 = 30m3 betonu, ked pocitam cenu betonu 75€/m3 (aj s dopravou) = 30x75 = 2250€ len za beton do pasov. Na zakladovu dosku, pri hrubke 15cm potrebujes 0,15*100=15m3 betonu, co je dalsich 1125€. Takze len cisto za beton das +- 3375€. A to si este nic nevykopal, nemas ziadne zelezo v doske (pripadne aj v pasoch), ziadne DTcka, ziadny salung. Tak chcem vidiet tie zaklady za 4000€ na 100m2 dom. Radim obetovat zo dve stovky a dat projekt rozpoctarovi, ktory vam ti urobi rozpocet a od reality sa to moc lisit nebude.
Odpovedať
@dzonyby kurim 4 zimu 120m2 dom len elektrikou rocne to vychadza podla zimy 300-350€ ,,,, nemam ziadny zalozny zdroj kurenia a za 4 roky som ho ani nepotreboval .... uznavam v meste nehrozi vypadok na viac dni ... ak uz velmi chces zalohu tak za 100€ kupis plnynovu piecku na propan butan ktoru vyberies raz za 10 rokov na 1-2 dni ....
Odpovedať
@janoorech ufff od jari do jesene zvlacac drevo a odpad aby mi v zime nebolo zima? rubat pilit skladovat? Jasne ked mas cast dreva zadarmo druhu cast " ukradnes " v lese .... Ja sa radsej venujem rodine, idem bikovat, na vylet .... v zime pridem do vyhriateho domu aj po tyzdni ked som na lyzovacke .... Nikto ma nepresvedci ze kurit v novom dome tuhym palivom je neaka vyhoda ... proste cele zle ......
Odpovedať
@mackoke ja mam zalozny. Mali sme uz pol dnovy vypadok elektriny cez zimu, ked boli fujavice. Dnes som riesil jednu reklamacku a styri hodiny sa otvaralo a vetralo, takze som povypinal kurenie. V obyvacke bolo 12 stupnov o pol stvrtej. Deti prisli domov, stacilo zakurit v krbe a behom chvilky nadherne teplo. Keby som pustil el. kurenie tak z tych 12 stupnov by som teraz mal mozno 17-18. Aj taketo malickosti doma potesia. Je to taka mala obcas prijemna zmena. Pre teba nepodstatne, pre mna plus.
Odpovedať
@jsturbo1994 keď budeš robiť somnou- vedľa mňa tak za 5k zakladova doska. Ale robit, nie motať sa ..boľavé kríže , pot a tak. A steny tak cca 75-80€/m2 + žeriav. Zoberieš si 10dni dovolenky a spolu zarobíme.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?