Máme stavať dom, alebo kúpiť byť?

ahojte možno je to blbé ale s bud. manželom postupne rozmýšľame a spoločnom bývaní, nevieme sa však rozhodnúť či stavať dom alebo kupiť byt. Naším snom je domček ale sa veľmi bojíme, že začneme stavať a nebudú financie čo potom, zobrali by sme si aj úver ale či nám to bude stačiť mohla by som poprosiť o nejaké skúsenosti poprípade vaše rady budem veľmi povďačná ďakujem :-)
Odpovedať
otazka je, kde stavat a kde kupot byt? kolko stoji byt, za kolko by ste vedeli kupit pozemok. stavba je do 10.000 aj s interierom, obklady ,dlazby, normalny nabytok, nieco okolo domu. zalezi od toho, aky dom, ak maly, ten stoji menej, ak velky, tak aj 10.000 by bolo malo. treba si to poriadne rozmysliet, preratat. cenu, co mate uvedenu asi nikdy nedodrzite, lebo vzdy sa pouzije nieco ine, ako je v porjekte. ak chcete dom, ze je to vas sen, tak urcite nekupujte byt. alebo kupte byt a casom budete stavat. vy s manzelom sa musite rozhodnut. my sme rozmyslali asi 2 roky, zvazovali a potom asi dalsi rok sme prerabali povodny kupeny projekt a za dalsie 2 roky sme byvali. som spokojna a iny dom by som asi nechcela a som stastna, ze sme nekupili byt, alebo stary dom, lebo aj tieto varianty sme znazovali a chodili pozerat byty a domy. a aj ked chcete uver, musite si zvazit, ako manzel zaraba, ci vam to bude vychadzat splacat a zit, ked budete vy doma s detmi, ci ma stabilne zamestnanie a tak vsetko spolu.
Odpovedať
Z mojej strany môžem poradiť dom, predpokladám že si založíte rodinu a potom nie je nič lepšie ako mať domček. Nemusíte rovno stavať nový, kúpiť niečo staršie a pomaličky si to prerobiť ak bude treba. Potom ale treba dať pozor na jedno a to aké veľké prerábky si budete môcť alebo chcieť robiť. Najlepšie je nájsť domček čo najviac zodpovedajúci rozloženiu miestností ako máte predstavu. Keď som bol slobodný tak som už mal vyhliadnutý dom pre seba, nakoniec som ho ale nekúpil, býval som 5 rokov v podnájme v garsonke a myslel som že v bytovke zošaliem. nakoniec som sa oženil, manželka mala starší rodinný domček a obrovský pozemok, teraz postupne za tri roky prerábam, máme tri deti hypo ale ide to. domček je síce maličký 7,5x12m ale je to lepšie ako 5 izbový byt v paneláku. deti majú dvor kde môžu byť do vyčerpania na veľkej oslave sme aj 60-100 ľudí bez problémov. pozemok je cca 200x25m. Sme na dedine ale nič nám nechýba.
Odpovedať
Odporúčam najskôr na 1/2 rok alebo 1 rok vyskúšať samostatné spoločné bývanie napr. v podnájme,aby ste nadobudli praktické skúsenosti ako dokážete vychádzať v krízových a stresových situáciách. ( Dokážete aj ušetriť a spoločne plánovať a čerpať inšpirácie a rady pre budúcu stavbu :-) )Veľa mladých sa hrnie do stavania a potom nastanú problémy pre rozdielnosť názorov a nárokov a často nieje ani hrubá stavba dokončená a už sú rozídení. ;-(
Odpovedať
suhlas s ninkou, bola tu aj niekde tema otom ze kolko domov sa postavilo a nedokoncilo prave kvoli vztahu :-)
Odpovedať
Predpokladam ze ked ide o buduceho manzela, tak mate predstavu o tom, kto to je, aka povaha a pod., pripadne ze ste uz aj niekde byvali. Byt je dobra vec ak chcete byvat rychlo, taktiez ak kupite v dobrej lokalite tak ho v pripade potreby viete aj rychlejsie predat. Ale viacero ludi tu na fore by Vam poradilo ak chcete do domu, veeeeelmi zvazte ci postavite novy alebo budete prerabat. U 95% populacie, ktori rekonstruovali by Vam povedali, ze nikdy viac prerabat. Pri kupe stareho a naslednej rekonstrukcii robite kompromisy a musite vychadzat z existujucej zastavanej plochy a priestoru v dome. Novy si viete prisposobit. Do bytu chodte byvat ak chcete zit aktivnym zivotom (ak nie ste domased resp. mate plny diar), ak chcete vyplnat zivot domom a malou zahradou tak chodte do domu. Mnoho mladych ludi sa tesi domu, ale cim blizsie k velkemu mestu (zvacsa sa z panelaku v meste ide do domu kdesi na periferiu ci okolitych obci) tym viac Ti ludia zvyknu tvrdit ze si ten dom nestihaju uzit (kvoli dochadzaniu a pod.). Este je jedna alternativa. Kupit byt a nejaku chalupu ci zahradu kde budete moct vypadnut az bude pekne resp. budete mat plne zuby mesta.
Odpovedať
Profilova fotka
To ti nikto neporadi... To sa musite rozhodnut sami. Sorry ale je to tak. Kazdemu vyhovuje nieco ine.
Odpovedať
Ako vravel moj dedo: radsej bohaty v byte ako chudobny v dome :-) to len na odlahcenie
Odpovedať
akoze sorry... co po nas chces... mame za teba rozhodnut ci: - chces mat nad sebou (?), pod sebou (?), vedla seba nejakeho suseda.. prijemneho, neprijemneho.. a este neprijemnejsiu susedu... pripadne uplakane a uvrieskane deti... - jediny vyhlad bude susedovi oproti do okna kuchyne... - budes pod drobnohladom ostatnych susedov oproti (niektori maju mozno aj dalekohlad) - chces nemat starosti o vodu, plyn, kurenie, elektrinu... - zatvoris dvere a pustis telku a mas volno, relax, pohoda klidek tabacek... - ci chces kazdu druhu sobotu startovat kosacku a kosit travu (nie pretoze to tak robia vsetci ostatni ale preto, lebo ta trava rastie).. pripadne obliect nieco pracovne, rukavice, vedierko, motycka a sup do zahradky trhat burinku a pliest zeleninku... priapdne so susedmi bojovat o krajsie zakvitnuty balkon... - ci sa ti to paci a ci nie, na jesen a na jar treba skontrolovat a vycistit ryny a ine odkvapy, odpady, pritoky a odtoky.. - ci chces mat nejake pohodlie a komfort... alebo aj nepohodlie a nekomfort domu... ... - spytaj sa mojej zeny, ta ti povie, ze jednoznacne byt.. ja som za dom... (kompromis., dom v intravilane mesta na jeho okraji zial, nebol mozny) ***** - chces, aby sme za teba rozhodli, ci a kam mas investovat a co mas robit... nie je to alibizmus? nikto ta nepozna.. nikto nepozna tvoj zivotny styl, tvoje sny, predstavy o zivote a pod... - moja rada znie: Ak ti mam poradit, tak si rob co chces.. nam je to celkom jedno :) sama musis vediet co je pre teba najlepsie... za teba to nikto nezodpovie lepsie... ak sa vies rozhodnut, chod do toho.. ak si nerozhodna.. pockaj.. zvaz plusy a minusy... zivot a svet patri len pripravenym...
Odpovedať
Jednoznacne postavit dom.....
Odpovedať
Taktisto suhlas s Ninkou. Vyskusat si najprv spolocne byvanie, najlepsie asi v podnajme. Az ked to bude tam klapat urcity cas, az potom sa hrnut do spolocneho vlastneho byvania. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
okrem toho ze vyskusate spolu byvat ,mali by ste si rozmysliet ci uz ked budete kupovat byt alebo stavat dom,ci nejprv nechcete svadbu,tu nejde o to ze by som bola staromodna,ale...kupite byt,ci bude?ak vezmete uver ,bude ho brat len jeden z vas?budete stavat dom na koho bude napisany pozemok?dom?ja by som v najsamprvom rade riesila svadbu,az potom byt ci dom,lebo tu stavali uz mnohi a dusovali sa jak sa lubia a potom sa vadili komu patri dom alebo pozemok a kto splati dlhy,lebo sa rozisli,co nadobudnete v manzelstve to si pekne rozdelite ak by nahodou neco nevyslo,ale ako partneri stavat ,kupovat byt,je takych vela bez svadby,ale ...je tu stale to ale.... :-)
Odpovedať
Ja by som odporúčala dom, ale kedže nepíšeš, kde žijete, ako žijete, aká je Vaša finančná a rodinná situácia, naozaj ťažko radiť. a k poznámke, či to riešiť pred svadbou alebo po svadbe, úver môže mať ako dvaja spoludlžníci, pozemok môžete mať na polovicu, to isté dom. manželia majú akurát podiel 1/1, ale ked príde na delenie, tiež majú každý 1/2. ked máš všetko dobre ošetrené, nie je problém.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dobrý den. Na Vaši otázku se nedá odpovědět. Nepíšete, jaké jsou Vaše finanční možnosti. Nepíšete v podstatě nic jiného, než že máte obavu a v tom s Vámi souhlasím. Tu máte oprávněně. Statisticky vzato většina mužů i žen vystřídá před svatbou několik partnerů ( někteří několik desítek ). Zhruba celá polovina manželství se rozvede. Drtivá menšina má vyřešeny majetkoprávní poměry po rozchodu, či po rozvodu. Moje zkušenost je taková, že buď máte bohatého dědu a můžete riskovat, nebo jeden z Vás dvou je bohatý a utáhne to sám a po rozchodu ten druhý odejde s holým zadkem, nebo se nejdříve přátelství přetaví na manželství a jste v tom společně a nerozdílně. Čili pro Vás bych asi doporučil nejdříve nájemní bydlení, neboť případná finanční ztráta při případném rozchodu ( 50 % pravděpodobnost ) je minimální. Já bych zavedl předmanželské smlouvy u každého povinně a ve škole by se měl vyučovat předmět, jak se vyspat z iluzí po rozchodu od lože, od stolu a od peněženky. :-D :-D :-) :-) :-p :-p ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?