Mali ste pred stavbou domu našetrene peniaze?

Ahojte. Je mi jasne, ze vacsina mala nasetrenu aspon polovicu, ale aj tak sa pytam... Manzel ma tlaci do stavby malinkeho domceku, na dedine mame lacne pozemky (vysiel by cca 10.tisic) dokonca jeden (aj ked nie idealny) vlastnime. Ale manzel je toho (pre mna hlupeho) nazoru, ze setrit sa neoplati, ze to straca hodnotu a ze je vyhodnejsie vziat hypoteku. Nemame nasetrene nic., max. tak tisicku. Obaja pracujeme, teraz platime najom 200eur, presne o rok dospalacame leasing na auto, este by sme si zvladli utiahnut opasok mesacne. Je toho nazoru, ze svojpomocne to postavime lacnejsie, mame v rodine bagristu, elektrikarov, vodoinstalaterov, moznost niektorých materialov kupit lacnejsie.... Ale mne sa to nezda - ist stavat bez nasetreneho. Svagor tak sice postavil bez problemu vacsi dom, tiez mali len pozemok. Aky je vas nazor? dakujem velmi pekne!
Odpovedať
A teraz byvate v com? V najme alebo vo vlastnom? Lebo najom pisete ze 200 eur. To je nejednoznacne slovo najom v slovenskych pomeroch - myslite naozaj najom v prenajatom byte, alebo sluzby spojene s uzivanim vlastneho bytu?
Odpovedať
u svokrovcov, platime 200e.
Odpovedať
@zozo111 tak sa necudujem ze chlap chce vypadnut...no nic, neporadim, nemate to ruzove. Horsie by bolo, keby Ty si chcela stavat a manzel nie. Takto mu to kludne zver, ked ho poznas ako zodpovedneho, praktickeho, realistickeho cloveka, tak mu mozes doverovat. Ale ak to je nejaky snilek a fantasta (to musis mat Ty uz tu vedomost) tak potom pravda bude na Tvojej strane...Inak na Zapade je bezne ze ludia nemaju ani vindru zoberu hypoteku kupia dom a splacaju az do dochodku 40 rokov po 1500 eur mesacne ...
Odpovedať
My sme nemali nasetrene nic a ani pozemok sme nemali...a postavili sme ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zozo111 snivat trochu treba. potom ale treba vsetko velmi dobre spocitat. velka vyhoda ze mate pozemok. polovicu teda mate zasebou. zacnite sa bavit aky dom chcete postavit. projekty pozerat. pytajte sa znamich kolko ich stal dom. dohodnite si naisto pomoc znamich. na zaciatok vam urcite treba nejaky kapital. mozete zalozit pozemok. dost penazi stoja inzinierske siete.. a hlavne stavajte s rozumom. nic velke. meter stvorvoy navise moze byt tisivka navyse ako dom chcete, chodte dotoho, financie presne naplanujte. aj ked si este nieco nasetrite a pockate rok dva a manzel ked je zrucny, ma rad robotu, tak ho to bude bavit . drzim palce
Odpovedať
@mon84 a kolko ste brali hypo? my zarabame len tak priemerne, nic extra, ja mam taky njaky respekt pred tym - na rozdiel od neho...
Odpovedať
no nemáte to ľahké, my sme mali zhruba polovicu+ pozemok, šesť rokov sme viac menej šetrili, prehodnotili prijority..nekupovali nepotrebné len sem-tam skromná dovolenka možno riešenie začať robiť po častiach, svojpomocne, keď budete popri tom dvaja aj robiť tak niečo sa bude poriešiť, no otázka je výška príspevku svokrovcom, možno by to chcelo nejak sa s nimi dohodnúť na nižšej platbe, počas stavby...
Odpovedať
@zozo111 Bez servitky: Preco ked obaja robite a byvate u svokra nemate nasetrene aspon par litrov? Kde davate tie prachy Ake mate auto? kolko stlale ze ste museli brat lizing? Nemali ste cash ani na neho? Toto mi pride ako bezstarostny styl typu miniem vsetko co mam vsak zas zarobim a nejako bude aked zrazu nahodou nebude nebudem mat co do huby. Dom je draha sranda bude to schopni zaplatit a este aj zit? A stavanie svojpomocne - ak obaja robite tak sa to neda, opakujem NEDA nemas na to cas silu chut energiu proste sa to neda, stavali by ste 20 rokov ver mi.
Odpovedať
obdivujem tu odvahu, bez nasetreneho baliku je to fakt ODVAHA, ale jak sa vravi "za peniaze aj sprosty kupi"
Odpovedať
@zozo111 Tvoj muž by si mal zložiť ružové okuliare a začať sa pozerať na situáciu reálne. Dnes nemáš istotu v ničom. Zadĺžite sa po uši, splátka vám vyjde tak min. na 400,-€ a ako to budete riešiť ak náhodou prídete o prácu? My sme pred stavbou pár rokov pri veľmi slušnom zárobku naozaj priškrtili naše výdavky a odkladali koľko len bolo možné. Treba si postaviť dom, ktorý bude splňať vaše potreby a nie stavať za každú cenu šopku z tých najlacnejších materiálov. My sme si postavili dom svojpomocne aj napriek našetrenej sume aby sme sa nemuseli zbytočne zadlžovať a ver mi, že život bez slučky na krku akou je úver je teraz oveľa jednoduchší. Pre mňa je lepšia cesta pár rokov šetriť ako sa zadĺžiť a potom so strachom žiť celý život. Nikto z nás nemá istotu, že bude až do skončenia splácania hypo zdravý, bude mať slušne platenú prácu, alebo sa nevyskytnú mnohé iné nepredvídateľné situácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 kde sa dá prosim ta bývať zadarmo?? Mam záujem😉 Ja som rozhodne za 400€ hypoteku ako 400€ nájom 😊
Odpovedať
@zozo111 Ahoj ja by som do toho išiel. My sme na tom podobne,teraz ideme kúpiť pozemok. Povedali sme si ,že keď teraz nepôjdeme do toho tak už nikdy. Manželka už pracuje tak to nebude problém. Nemáme našetrené nič nakoľko manželka bola na rodičovskej.Možno sa čudujete a budete ale keďže tento sk... štát nám nič nedá a ani trošku nepomôže tak sa musíme starať sami. Teraz bývame v 3iz. byte a platíme cca. komplet 550€/ hypotéky atď). Pri dome to bude vychádzať približne tak isto. Radšej sa zadĺžim a vychovám deti v dome nech si to užijú ako v zasmradenom panelovom byte s príjemnými susedmi. Nakoľko bývate u svokrovcov to máte v porovnaní s ostatnými lepšie pretože počas stavby domu máte stále kde bývať a za celkom slušné peniaze. Ak manžel chce malý domček tak Vás to vyjde aj s pozemkom tak do 70000€ komplet.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ako som pisala vyssie - nemame nasetrene preto, lebo muz ma proste inu teoriu o setreni a s tym som roky nedokazala pohnut. Zo 600e mojho platu zazrak nenasetrim, jeho plat sa vzdy rozlozil na splatky auta, muz si neodtrhne od ust, ja som bola aj na materskej, mame dieta. Zariadovali sme si u svokrovcov (mame cele podlazie, takze nabytky, sedacka, podlahy, aby to bolo obyvatelne....), splacali auto, mali sme malu pozicku. Takze preto nemame nasetrene. tiez sa bojim hypo, zda sa mi to onicom kupovat od nuly s hypo.
Odpovedať
@sysell To čo bola za otázka???? Čo našetrené? My tiež nemáme nič našetrené a dôvod je jednoduchý pretože tento senzačný štát od teba všetko vycicia a nič ti nedá. Povedz mi aspoň jednu vec čo ti štát dá aby si sa mal lepšie. Neprispeje nanič ani len na posrané plienky pre deti.
Odpovedať
@blackomt a druhe dieta neplanujete? bude to vychadzat, ak by zena isla zase na matersku? toho sa tiez bojim...
Odpovedať
@blackomt Dokonca pekne ošklbe pri všetkých tých zbytočných potvrdeniach a papieroch, ktoré sú potrebné na vybavenie stavebného povolenia alebo kolaudačného rozhodnutia. Ano ja viem, že to nemá nikto jednoduché. Ani ja som sa nenarodila na zlatých poduškách, ale ako zaplatiť hypo po čase kedy príjmy budú stagnovať a úrokové sadzby budú rásť? Osobne by som vedela ísť len cez ŠFRB, bez našetrených prostriedkov je hypo z komerčnej banky naplánovaná samovražda. @sejbry Ak máš stabilnú prácu a úver s pevnou úrokovou sadzbou po celú dobu splácania, tak veselo do toho. My sme kopec rokov bývali u rodičov a brali sme ako nevyhnutnosť našetriť si.
Odpovedať
@zozo111 My už máme dve detičky :-D . Tiež sme čakali nato keď sa skončí rodičovská a to sme čakali 6 rokov, ktorými sme sa prebíjali ako sa len dalo ako aj ostatné rodiny na SVK,ktorým štát nič nedaroval. Nakoľko som mal príjem iba ja pretože o manželke sa to nedalo povedať tak sme nedokázali nič našetriť a ešte v čase krízy sa k nám VUB banka zachovala pekne keď som žiadal o pozastavenie splácania hypo.odpoveďov ,že jedine čo nám môžu pozastaviť bola istina ale úroky musím platiť. Takže takáto istota nás zastihla.
Odpovedať
@bubulka722 Ja som si povedal,že to idem robiť pre deti. Veď keď vyrastú tak predpokladám,že aj tak zostaneme spolu a každý pôjde svojou cestou a aj keď sa niečo stane tak už dožijem ten rôčik aj v jednoizbovom byte.
Odpovedať
@bubulka722 Definuj pár rokov :-D Poniektorý nedokážu pri tých svojích príjmov našetriť ani na pozemok a čakať 10 rokov aby som si mohol kúpiť pozemok tak ďakujem pekne.
Odpovedať
@snowy66 Presne ako hovoríš na západe majú všetko na hypo a úver a žijú. Keď pozerám tie ceny za rozpadnuté domy na západe tak mi je až zle.
Odpovedať
Radšej dám na hypo na dom. Keď so si to porátal tak 3iz. byt nás vyjde: Hypo: 300€ Bývanie: 170€/ teplo, voda / Elektrika: 27€ Tak mi prosím vyvrátte ,že sa viac oplatí bývať v byte s výdavkami cca. 500€ ako v dome.
Odpovedať
@blackomt prosim ta co tu trepes ze sa neda nasetrit lebo sa o teba nepostara stat? A co si ti ma stat davat, ziveme vo vysnemon kapitalizme tak co cakas, pisla ze su dvaja ziju u svokra za 200, ziadna hypo ona 600 on mozno 700 a viac to je 1300 neviem kolko je lizing a pozicka dufam.ze nebrali auto za 20k tak prezeniem 400e takze 700 na zivobitie z coho neusetriabnic. A.teraz.zoberu hypo min 70k a to budu myslis mensie.splatky? Nie nebudu a svokrovi pojdu platby dalej tak z coho sa bude zit ked.je manzel bohem? A taky manzel co si dopraje si dopraje po praci dalsiu pracu do noci kazdy den sobota nedela min. 2-3 roky? Stavba je o odtrhani si od huby a skromnosti a tvrdej praci. Ak si niekto nevie usetrit ked ma minimalne naklady na zivot tak stavba ho moze lahko zruinovat. A co ked pride dieta plat pojde prec a naklady hore... uz to vidim na hadky a rozvod :-D
Odpovedať
Profilova fotka
netreba to brať tak tragicky, aj sa niečo vypije, aj urobí, keď nemá doma čo robiť, je v krčme, len stavajte, problémy sa budú riešiť keď prídu. Dom sa dá urobiť aj za menej ako 70k, kým našetríte už nebude materiál a pôžičky také lacné ako dnes.
Odpovedať
@blackomt a kde je napisane, ze zena musi byt doma s dietatom 3 roky? To iba u nas je taky blby zvyk a potom ludia placu, ze nemaju dostatok penazi. Dokonca stat prispieva sumou 230€ na opatrovanie do veku 3 rokov dietata. Nikde vo vyspelych krajinach neostava zena s dietatom doma tak dlho ako u nas. Je to o volbe. Ale ten kto sa rozhodne ostat doma tak dlbo, nech sa nestazuje, ze mu isiel standard rapidne dole. Samozrejme to neznamena, ze stat podporuje mlade rodiny dostatocne.
Odpovedať
@snowy66 hlavne v Amerike, preto banky majú toľko veľa nehnuteľnosti :-)
Odpovedať
@zozo111 Posledné roky aj v súčastnosti je najlepší čas na na šetrenie, ale aj na bratie si úveru. Každý má úplne iné podmienky v rodine. Niekto si zoberie hypo na celý dom, ale vie že za pár rokov zdedí nejakú nehnuteľnosť ktorú môžu predať, takže je to "istota" Ak rozumne a lacno postavíte , veľa vlastnej práce , pomôže rodina a známi, dokážete veľmi efektívne zhodnotiť požičané peniaze. Takže jasné áno, alebo nie neviem povedať, záleží vždy od ľudí. Každý spravodlivo dostal pri narodený dve nohy , dve ruky a dvoje oči ale každý tento dar počas života dokázal ináč využiť :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zozo111 nechápem dnešnú dobu, zažil som biednejšie časy, nie síce ako moji rodičia, ale nie ako dnes. Funkčný dom nemusí mať škridlu mediteran, 10 komorové okná, bezpečnostné dvere, dlažbu 60x60, krb za 6 tis. silikónovú omietku, obložkové zárubne. Funkčné sú aj lacnejšie veci, netreba podliehať tlaku reklamy a príspevkom tých, čo sa potrebujú pochváliť. Poznám bohatých ľudí, čo majú vo veľkom dome 40€- vé dvere, ale žijú v pohode. A poznám domy, ktoré stáli niekoľko stotisíc €, mľkve a studené. Skôr Vy sa pripravte na funkciu managera, psychológa, podporovateľa v čase, keď bude horšie. Ženské nástroje dávajú veľa možností, záleží to len na Vás.
Odpovedať
@jan45 vase nazory su motivujuce! skoda ze vacsina ludi sa pozera na svet cez prizmu prachov a statkov. clovek nepotrebuje k zivotu vela penazi, potrebuje zdrave ruky, nemat v hlave nasrate a chapat ze nikto za neho nic neurobi. @zozo111 nechodte do stavby domu bez nasetrenych penazi aspon 10000€ co je asi 1/5 - 1/7 potrebnych penazi na rozumny dom svojpomocne.
Odpovedať
@zozo111 Máte pravdu. Hodnota peňazí = úspor klesne každých 8 rokov na polovicu. To je v prepočte ročná inflácia 10 %. Akýkoľvek úrok na pôžičke menší ako 10 % je pre vás zisk. Bežne sa dávajú 2 - 3 %. Na dlhú dobu je to možno polovica domu zadarmo. Je dobré si zafixovať úrok na celú dobu splácania. Môžete si požičiavať postupne, vzhľadom na výšku majetku ktorú máte vy alebo ručiteľ. Ako budete stavať dom, váš majetok sa bude zväčšovať. Peniaze do domu sú trvalá hodnota, nezničí ju inflácia. Postavte si kvalitný jednoduchý dom, aby ste ho nemuseli opravovať (komplikované riešenia s elektronikou) alebo aby nezhnil (drevo).
Odpovedať
@zozo111 len by som sa nespoliehala, že ak máš v rodine bagristu, elektrikára .... Že tie práce budú zadarmo..... A k svojpomocnej stavbe rátaj s výdavkami okolo stravy, alkohol, pivo ..... Už len na takéto výdavky by som nejakú finančnú rezervu odporúčala, to hypotékou nepokryjete ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?