Kúpiť radšej byt alebo mini dom?

ahoj. riesim dilemu. potrebujem sa osamostatnit a som sam. rozpocet mizerny - cez banku uver do 25 000-30 000€. Za tu cenu unas zozeniem prerobeny 1.izbovy byt. Ale do bytu sa mi popravde moc nechce. Rozmyslal som nad niecim malinkatym v blizkej dedine. zaujali ma "chaty" od "domnamieru". a teraz bez vtipu. myslim to vazne. pre jedneho pripadne dvoch by to snad stacilo? + pristavba jednej izby v buducnosti keby nahodou. zaujali ma: http://domnamieru.sk/projektyDomov.ph... na poschodi by to okrem zachoda bolo bez priecok, na prizemy jedna priecka navyse by vytvorila zadverie http://domnamieru.sk/projektyDomov.ph... v podstate by to ostalo - mozno vramci setrenia bez prestresenej terasy - ale pozemok co sa mi paci ma 11m sirku iba http://domnamieru.sk/projektyDomov.ph... trosku uz extrem ale paci sa mi - dole by jedna priecka navyse vytvorila zadverie a na poschodi vedla schodiska by sa spravilo este jedno WC, trosku este prestresit hlavny svtup - vykurovanie by bolo el. foliami pod laminatovu podlahu + kachle/krb, tepla voda - el. boiler, kanalizacia - zumpa/cisticka? - ma niekto nieco take zrealizovane aspon ako chatu? potreboval by som vediet ci by som sa stym zmestil bez pozemku do 25000-30000€ bez nabytku. - ocakavam rozumnu diskusiu.
Odpovedať
1
2
@malydom Ak by som ja bola v tejto situacii (s pozemkom), nevaham a staviam dom. Osobne budem radsej byvat mimo mesta, ale s vlastnym pozemkom a s domom. Ty si urci priority - dom je aj o tom, ze na vsetky opravy a udrzby si sam. Tiez si vycisli naklady na material (obehaj obchody, stavebniny a informuj sa podla toho, z coho by si staval). Potom si vezmi rozpocet a vynasob ho 1,5. Ziskas realnejsiu predstavu co to bude stat. Nechod naknap s peniazmi, budes robit kompromisne rozhodnutia, ktore ta budu potom mrziet. Pamataj aj na to, ze aj svojpomoc stoji peniaze. To len na margo toho, co to bude stat. Zasadna otazka - moze byt takto postaveny dom trvale obyvany? Netusim, ci nie su nejake normy, kolko metrov stvorcovych musia mat miestnosti. To si zisti asi na stavebnom urade. Inak je mi to celkom sympaticke, rozhodne sa mi to paci viac ako jednoizbovy byt. Drzim palce pre spravne rozhodnutie. (A odporucam aj forum ostavbe sk, tam to vo fore zije trochu viac ako tu ;) )
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom určite stavať . Prajem veľa úspechov
Odpovedať
Profilova fotka
sused stavia niečo podobné základy má 8x8
Odpovedať
dom je dom ja som určite za dom aj za mini 8-)
Odpovedať
súhlas so všetkými tu, radšej mini dom, ako za tie peniaze mini byt
Odpovedať
Súhlas.
Odpovedať
urcite dom... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
jaka mala chutna tema x-) x-) x-) x-) x-) mileeee. ja osobne som ako tusim vsetci doteraz rozhodne za dom. Budu to nervy, to je pravda, na to sa treba pripravit, ale stoji to za to vsetko! Tiez drzim palce! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom a ak by clovek bol co to zrucny a spravil by si nieco sam, alebo dokonca vsetko, tak neni o com rozhodovat, rano sa do toho pusti ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bosoriak fajn rozumna odpoved, vcelku suhlasim.
Odpovedať
Urcite ak mas pozemok, tak na nom stavaj dom. Aj ked malinky ale stavaj.
Odpovedať
určite dom, ten "luxus", ktorý vám poskytne dom s kúskom záhrady, vám žiaden byt nenahradí
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
aj ja by som radsej byvala v malilinkatom domceku, ako v byte... v lete by som mala obyvacku vonku :) a v zime je to aj tak jedno :) takze som uricte za domcúrik :)
Odpovedať
ahoj malydom, ja mozno dam len pragmaticky pohlad na vec, kedze neviem o akom meste pises ani co to znamena blizka dedina. Kazdy ti radi dom... ja by som sa pozrela na svoje priority. - kde pracujes? kolko ta vyjde z blizkej dediny dochadzanie do prace? kolko casu ti to vezme? ( pre mna napr. najvacsi luxus je skor cas ako byvanie...) - aky si typ? rad sa staras o zahradu? o veci okolo domu? - zahrada je mila vec ale vyzaduje tiez pracu ak ju chces mat peknu ( alebo investiciu do zahradnika ) Ked si clovek zoberie len tie 2 moznosti - maly dom alebo 1-izbovy byt, tak urcite maly dom... nezabudni ale zohladnit aj ostatne fakty pri rozhodovani ( mlady ludia obycajne chcu mat v dosahu kina, restauracie etc. - je to v dedine? ak nie, je v dosahu dediny taxi sluzba a je aj zaplatitelna? budes zahradu realne vyuzivat alebo travis volny cas skor na vyletoch , s priatelmi? )
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som sa na to pozrela z trošku iného pohľadu. Neviem či som to správne pochopila. Si sám? Možno si budeš chcieť do budúcna založiť rodinu. To ale nebude jednoduché tlačiť sa v malom domčeku. Ja by som sa rozhodla na začiatok pre byt. A pozemok by som si ušetrila do budúcna, keď bude rodina, možno viac financii našetrených a potom postavila normálny dom. 1 izbový byt asi predáš, prípadne prenajmeš v budúcnosti ľahšie, ako malý domček...
Odpovedať
nepises svoj vek - - ak si mladsi a planujes v buducnosti mat aj rodinu, rozhodne by som takyto dom nestavala - ak ho budes chciet predat, pre dochodcov je idealny, ale schody ich odradia prave preto by som investovala do bytu, vyplatila co najskor hypo a potom s uz nejakym zakladom riesila vacsie byvanie, mozno aj dom ak si starsi, resp. planujes byt sam - ano, domcek
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna to je skor mlady chalan, lebo pise: potrebujem sa osamostatnit :)
Odpovedať
Suhlasim s trnavackou....najprv byt a potom ked si budes chciet zalozit rodinku riesit vacsie byvanie...
Odpovedať
Suhlasim s mtinou ,dom je sice dom, ale na zaciatok by som v mladom veku brala byt, jednak kvoli kulturnemu vyzitiu, jednak kvoli casu, sam na pracu a udrzbu okolo domu ... to nie je celkom dobry potencial pre mladeho muza, ktory by mohol cas venovat rozbiehaniu svojej kariery a hladat si svoju vyvolenu, s ktorou by si potom raz postavil vlastny domcek ... Navyse mesacne naklady na dom budu asi vyssie ako v 1-izbovom byte a nema vyznam obetovat celu mesacnu vyplatu na splatku hypoteky a inkasa a vysedavat doma kvoli nedostatku financii zatial co znami sa zabavaju v meste :-) Ale zalezi od povahy cloveka.
Odpovedať
Profilova fotka
inak, je asi pravda, ze domcek, aj maly je lepsi ako byt, ale zase... vecne v nom nebudes a ide o to, ci si potom schopny takyto maly domcek predat a prip preniest hypo na nejaky iny, vacsi, alebo na kupeny byt..... atiez zalezi, kde sa ten domcek vlastne ma stavat?? ci je to nejaky vacsi pozemok a moznost jeho pristavenia, zvacsenia a pod...
Odpovedať
Profilova fotka
este dodam, ze po podrobnejsom prezretí tych projektov, by som uvazovala asi iba nad prvym :) ale chyba mi v nasich zemepisnych sirkach na trvale a teda aj zimne byvanie nejake zadverie este.,... a mozno by som zmensila,alebo zrusila WC hore a urobila satnik tam..... na rarohy :)
Odpovedať
ja by som sa tiez rozhodla pre ten byt ako domcek...
Odpovedať
moj nazor, dom je sice dom... ale ked je clovek mlady, bez rodiny, este aj maly rozpocet, tak radsej byt zatial a neskor by som riesil nieco vacsie....
Odpovedať
Profilova fotka
@huma nie je pravda, ze vydavky su mensie v malom byte ako v dome... tu v BA urcite nie ;-) argumenty, ze by potom do toho malinkeho domceku nevliezla rodina, co s nim potom, tazko sa preda taky maly, navyse poschodovy, ziadnemu dochodcovi sa to nepreda....su ok a suhlasim s nimi, je to pravda, ale prizemny by bol fajn... a je pravda, nevieme kolko ma rokov, odkial je, ci ked mu travicka vyrastie si bude goooglovat firmy na pokosenie travnik, alebo naopak, si cely dom vie postavit sam... .........jaaaaj, ale dom je dom x-) x-) x-) x-) x-) no uvidime, ked sa @malydom zapoji do debaty.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna, naklady v tom domceku napr. na vykurovanie budu malicke.... napr. vrch sa da riesit prieduchmi z krbu, prip. krbove kachle dat :) vazne... :) a ked nebude mat uplne mini pozemok,. moze pristavit jednu izbu a uz bude mat plnohodnotny dom:)
Odpovedať
hej som mlady. kino a podobne .... mi nechybaju. dedina = hodina peso/15min autom do mesta. rodinu zatial neplanujem ale clovek nikdy nevie. doriesilo by sa to pristavbou - myslim ze ku kazdemu znich je to realne. z dediny je vela moznosti na turistiku a o to mi ide. pokosit travnik, natret plot mi nerobi problem. skor mam obavy o financie lebo co som cital zatial nazory tak pod milion v starej mene sa postavit vraj ani neda.
Odpovedať
Profilova fotka
postavit, ci aj zariadit?? tie domceky co mas v linkoch??? SAMOZREJME, ze daju... z akych dovodov si cital, ze nie????
Odpovedať
no do melona aj zariadit radsej :-( nehodlam robit karieru, nemienim robit od rana do vecera. ale byvat sa musi. peniaze by som si rad uzil aj inak ako len investovat do byvania a auta.
Odpovedať
Profilova fotka
bývam v dome s dvoma bytmi, jeden má asi 70m2, využívam z toho reálne 20 m2, ostatok príležitostne pretože chodia návštevy, pre pohodlný život stačí,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Celkom dobré príspevky aj argumenti aj z jednej aj z druhej strany.Každý hovorí dom je dom to berem je to pravda ale pre mladého človeka ako je malydom a ako hovori z mizerným rozpočtom a hovorí že peniaze si chce užívať nie len vrážať do bývanie by bol lepši na začiatok byt.Dom potrebuje peniaze v nutri na zariadenie ale aj vonku čo ti pri byte odpadá že vonku.Ten plot nenatreš len raz za život budeš muset kupovat stale farby potrebuješ kosačku potrebuješ možno cilkulár alebo motorovú pílu do každej tejto mašiny potrebuješ benzín pokiaľ nemáš na elektriku tie stroje nie sú to malé výdavky. Ďalej neustala výmena drevenych časti na dome alebo dreveného plotu,drevených eurokien ktoré budeš musieť každé dva roky lakovať a ošetrovať drahým lakom viem o čom hovorím. proste drevo odhníva od vody dažďu mrazu a kolom do kola sa vždy vrátiš na začiatok kde si pred par rokmi začal. Nehovorím od zámkovaj dlažbe okolo domu ďalšia investícia. Proste kopec kopec peňazí a ešte ťa ta práca musí baviť.Preto moj názor je že v tvojom veku a s tím mizerným rozpočtom ako si sám povedal by bol aj malý domček mašinéria a žrút penazí pri čom by si bol sám zo začiatku.A pri dome ked si poveš aha už mam všetko urobene sa ti ako na potvoru zase niečo pokazi , zhnije .alebo si vižaduje výmenu za nové.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?