Kúpa staršieho domu verzus nový dom. Čo je lepšie?

Byvame v byte 3 izbovom no akosi nás to tahá do rodinneho domu.Otazka znie či je lepšie kupit starší dom alebo stavať.Podotýkam máme 2 male deti no nemame žiadny uver .Ja som momentálne na materskej.
Odpovedať
Profilova fotka
Do starsieho domu vzdy budete musiet nieco vrazit, s tym treba pocitat. Povedal by som od 10,000 do 30,000 eur. Ak nemate uver a ste vo financnej situacii, ktora by vam nerobila problem vziat si uver, tak by som sa na vasom mieste pustil do novej stavby a casom, ak by uz peniazky nevychadzali, byt by ste predali.
Odpovedať
jednoznačne novy dom...
Odpovedať
ono pozri co sa ti oplati, niekedy mas lepsiu cenu stary dom s pozemkom ako len samotny pozemok. Ja som takto kupila starsi dom a zostanu tam len 3 povodne steny a strop ( ten je miako), spevnime tam zaklady a potom nanovo dostavujeme novu cast ( základy, doska, mury, strop, podkrovie, strecha, nove rozvody a vsetko nove) TAkze v konecnom dosledku to bude ako nove. Aj pri staveb. povoleni sa to inak posudzuje ako novostavba a dodrzanie hranic. Takto mame dom na hranici pozemku. Mame uzky pozemok. Ale nam to vyhovuje. Je to nas prvy vlastny dom. Tento rok burame, buduci zacneme stavat. Takze ked dom odzaciatku opravis ako novy tak tolko do toho uz vrazat nemusis. Zalezi v akom stave je ten dom. Keby som mala vlastny pozemok, ktory nemusim kupovat stavam novy. Inac je tu uz kopu takychto tem. Popozeraj aj tam. Btw. lepsie ked toto das ako diskusiu. viackrat sa mozu vyjadrovat k tomu aj ti isti.
Odpovedať
my sme prerabali,vyslo nas to tolko co aj novy,dokopy aj s kupou-akurat ze sme sa museli prisposobovat uz tomu co bolo...takze ja som za novy urcite... ;-) robis si pekne podla svojho,nic ta nedrzi...
Odpovedať
Profilova fotka
Je pravda, ze poctiva rekonstrukcia starsieho vyjde skoro ako novy. Ja som cosi usetril na pivniciach a zakladoch, inak takmer vsetko je nove. Na druhu stranu, tazko najdete pekny, velky a dobre pristupny pozemok na stavbu noveho domu. Pri starsom dome to byva vacsinou splnene vratane vsetkych inzinierskych sieti. ;-)
Odpovedať
my sme kupili starý dom v meste a tiež sme uvažovali. ale nakoniec sme sa rozhodli stavať a som veľmi rada. kuk album. zbúranie starého ani nebolo drahé :-))
Odpovedať
100x stavať, ako raz kúpiť starý dom, my sme sa nasťahovali do 10 ročného domu, ale stále niečo dorábame a nikdy to nebude podľa nás, nakoľko rozdelenie izieb atď už bolo dané.
Odpovedať
Profilova fotka
určite nový dom!bude to podla vas a postupne si ho budeš iba prikrašlovať a stary dom by si musela cely živoť len opravovať a opravovať a opravovať a nikdy nebude presne podľa vas...
Odpovedať
Profilova fotka
Bez rosmyslania novy dom... Este som nestretol cloveka ktoreho prerabka stala menej ako moj novy dom... Pozemok je dolezity, ked mate dobre ceny za 1m2.. 500m2 uplne staci...
Odpovedať
Chvilu som to tiez riesil, ale dnes som neskutocne rad, ze som sa rozhodol pre uplne novy dom. Dnes je hotovy a dufam, ze niekolko najblizsich rokov nebudem riesit vobec nic. Akurat, ze ten 500m2 je neuveritelne maly. Dostat nan dom, garaz, terasu, zahradu, travnik, hojdacku, gril, altanok, bazen, tenisovy kurt a futbalove ihrisko je asi nemozne ...
Odpovedať
Aj stare domy maju svoje caro. Treba najst taky, ktory rozlozenim a pozemkom vyhovuje vasim poziadavkam. Tiez sme rekonstruovali starsi dom, nas odradali tie vybavovacky a papierovacky pri stavbe noveho.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
financne rozhodne novy dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
vzhľadom na to, koľko nedostatkov sa ešte pri prerábaní starého domu objaví, bude asi výhodnejšie si postaviť niečo nové. Predsa len starý dom by musel byť takmer nový aby ste ho nonstop nemuseli rekonštruovať. Navyše rozloženie izieb a celková stavba domu je už daná a ťažko nájsť taký, ktorý bude výhovovať presne Vám.
Odpovedať
Profilova fotka
Nove je len nove to maš ako napr. s autom z druhej ruky su tam skrite vady ktore na prvy pohlad nevidíš a v konečnom rade preplatiš alebo budeš sklamana keby si kupila velmi dobre priklad za 30 000€ a chceš to mať kvalitne a pekne skoro ako nove tak tych 30 000 do toho daš no a to si na cene aj noveho, maš vyhodu pozemok :-) ešte moja rada čo vidím na mojich rodičoch ktory byvaju v zdedenom dome a to sa stale preraba ta mama tomu neda pokoj ale tak asi ju to bavý :-)
Odpovedať
Pozri je to tvoje rozhodnutie , musis zvazit co ocakavas a co potrebujes . Stary dom je vzdy velky problem. Casto zistis skryte ja tomu vravim naslapne miny, ktore znamenaju komplikacie a kopu eur navyse . Zase stary dom ma vacsinou vacsi pozemok ako nove domy v zastavbe . Na druhej strane ak mas k domu nejake citove vazby , ako vravim vsetko treba zvazit . Uplne naj kombinacia je velky pozemok s novym domom . Dobre rozhodni !
Odpovedať
Urcite postavit novy dom, podla svojich predstav. Starsi dom s velkou pravdepodobnostou nebude postaveny podla vasich predstav. ;-)
Odpovedať
Starý dom ... hm my taký prerábame a každého v mojom okolí odhováram od takého činu. Nikdy!!! Leda by mi ho daroval niekto...alebo by to bol nejaký architektonický skvost s históriou...........
Odpovedať
urcite je vzdy lahsie, lacnejsie a lepsie riesenie stavat a nieco budovat na "zelenej luke". Preto aj ja som za novy dom. Na stary dom by ma ukecali iba ak by mal luxusny pozemok, ja vela penazi a aj tak by asi neostal kamen na kameni.
Odpovedať
my sme tiež nad tym premyšlali že kupime stary dom a prerobime, ale nakoniec sme sa rozhodli postaviť novy -svojpomocne na zahrade mojich rodičov ktorí nam darovali pozemok. Keby ale sme nemali pozemok a museli si ho kupovať asi by sme nešli do toho. je to vždy o nazore a hlavne financiach na čo mate.
Odpovedať
My prerabame rodicovsky dom, zatial nas to vsetko stalo tolko, kolko by sme dali za novy...a to nie sme este zdaleka ani za polovicou... Takze, urcite odporucam stavbu noveho, aj za cenu kupy pozemku... Ja v tomto stadiu zvazujem aj predaj nasho domu, a kupu noveho, pripadne dat si postavit na kluc, a este by nam kopec financii zostalo... A aj kopec nervov, urcite... Len ako hovorim, je to po rodicoch, takze ho chceme zachovat pre dalsie generacie...
Odpovedať
..stary dom ma svoju dusu, ale aj svoje neduhy..takze co sa tyka financii si myslim, ze to vychadza v priemere rovnako oprava stareho alebo stavba uplne noveho..zalezi, co sa va viac pozdava, ci hladate dom s dusou a prisposobite sa existujucej dispozicii (s malymi zmenami) alebo chcete novy podla svojich predstav..a zalezi aj, co najdete..ci skor vhodny pozemok alebo skor vhodny pozemok s domom..podla mna je to o pocitoch, naklady su priblizne rovnake.. :)
Odpovedať
Starší dom sa kupuje: Ak je velmi dobrá cena, prípadne, je na lukratívnom pozemku, lokalita a pod. Ak chceš urobiť poctivú prerábku, tak tá bude stáť toľko ako postaviť nový dom a vždy si limitovaná jestvujúcou dispozíciou. My sme kúpili taký dom. Prerábame ho 3 rok a rozobrali sme ho tak, že ostali len holé múry. Kúpili sme ho preto, lebo máme blízko do centra mesta a cena nikdy neklesne, keby sme ho chceli predať, prípadne naše deti. Na dedinách je veľa domov s dôchodcami, čiže ceny domov na dedinách pôjdu dolu, okrem tých ktoré sú blízko miest. Ak sa už nasťahuješ do starého domu, tak potom sa prerába veľmi ťažko. Ďalšia vec je, že staré domy majú vysoké nároky na energie. Palo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?