Kotol alebo gamatky

dobrý den vie mi niekto poradit... do 5 izboveho staršieho domu... je vhodnejšie kurenie formou gamatiek, alebo tam zaviest kurenie kotlom?? doteraz sa tam boli gamatky... čo je vhodnejšie, myslím aj zavedenie a celkovo potom prevádzka... dakujem za opdpovede... pekný den... :-)
Odpovedať
Určite kotol. Búrať steny a vyrábať tepelné straty je v dnešnej dobe hlúposť. Spotreba 2,2 kW gamatky (do izieb treba aj väčšie) je pri plnom výkone 0,27 m3/h a večný plamienok ide celú zimu... A kotol ešte môže aj teplú vodu ohrievať. @vladka201078
Odpovedať
Profilova fotka
mozem sa zapojit?ahojte ...aj my teraz riesime rekonstrukciu bytu a sytm aj kurenie.mame plynove gamatky ale zvazujeme aj kotol a radiatory.cenovo mi je jasny velky rozdiel no neviem ci mame ist do toho ci sa nam investicia oplati alebo len vymenime nove usporne gamatky???
Odpovedať
Profilova fotka
My bývame v staršom dome, sú tu staršie gamatky, jedny sme menili minulý rok..ale do budúcna tu bude rozhodne kotol a radiátory. takže radšej kotol. Ja sa nemôžem zbaviť pocitu, že stále cítim nejakú splodinu, vadí mi to praskanie..bol tu aj plynár, ževraj je všetko ok...ja som nebola na toto zvyknutá, jednoducho sa s nimi neviem stotožniť, aj prádlo občas ked zmokneme na gamatky nedám, na radiátor by som dala v pohode. a zaberajú aj viac miesta ako radiátor. A v kúpelke nie je nič, tá je vstrede domu, zapojiť sa nedajú, takže musíme nakurovať cez kuchynu, inak je tam zima.Možno je to o zvyku, neviem, ale ja by som do toho nešla. toť môj osobný názor.
Odpovedať
práve riešime doma to isté - viacerí plynári nám s pokojom povedali že dve gamatky majú spotrebu ako jeden kotol tak my v tom máme jasno- otázka skôr či radiator, alebo podlahovka :) - gamatky sme mali veľa rokov a už nikdy viac :)
Odpovedať
tak ja mám gamatky v byte 2 izb. nejakých 54 m2 a v pohode ... máme teplučko..je to tehový byt .. ale dom je dom predsa ta rozloha je o inom...v byte nám stačia 2 gamatky a to idu len pár hodin denne a to musí byt už fakt zima aby išli obe...ale zvažujem nahradit byt domom..tak si zistujem dopredu aké su možnosti a hlavne za kolko e... ;-) a podlahovka by bola možna aj staršom dome..nebol by problém... myslím,ž v novostavbe je to ok... ale myslí sa na to už ked sa dom plánuje, ako je to má niekto taku skusenost??
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Už dávno sú na tzrhu gamatky bez večného plameňa... :-) :-) :-) http://www.karma-as.cz/produkty/karma...
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja mám troje gamatky v troch miestnostiach domu a nemám s nimi najmeší problém. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.spp.sk/sk/domacnosti/spp-r... Žijem v menšom byte (45m2) v Starom meste s vysokými stropmi. Vela pracujem a niekedy sa v tomto byte zdrzim iba niekolko hodin. Doteraz bol byt vykurovany klasickymi gamatkami, ktore mali pre mna tu vyhodu, ze ked po 1 alebo 2 dnoch pridem domov, v priebehu niekolkych minut mam vykureny cely byt a rovnako, ked odchadzam, velmi kratko trva ucinok vykurovania. Zial, neviem preco, vyrobcovia zabudaju, na dizajn tychto vykurovacich telies, ale ziadne na trhu sa v sucasnosti nedaju usuvstaznit so sucasnym interierom bytov. Mohli by ste mi laskovo nejako poradit s dizajnom vykurovacich telies alebo nejakou inou alternativou vykurovania v opisanom byte? Adam Vojtek Pri Vašom režime obývania bytu je vykurovanie Gamatkami asi najefektívnejšie. Gamatky majú tú výhodu oproti teplovodnému vykurovaniu, že v čase neprítomnosti nemá čo zamrznúť. Podľa mojich vedomostí sú na našom trhu 2 výrobcovia plynových vykurovacích telies a to: http://www.mora.sk/vykurovacia-technika a http://www.karma-as.cz/cs/spotrebice/... . Na týchto adresách nájdete aj predajné miesta a kontaktnú adresu. Našiel som ešte jednu adresu predajcu vykurovacích telies : http://www.plynex.sk/ . Má tam viac dizajnov ale zdá sa mi, že výrobcovia sú pomiešaní.
Odpovedať
Nemá čo zamrznúť... Keď vypadne elektrika, nepôjdu ani nové gamatky, ani kotol. V prípade plynu tiež :-) Mne sa na tých gamatkách najviac nepáči ten prestup stenou... @jamk1 ... a nutnosť pritiahnuť ku každým gamatkám 230 V. Mám napredaj 4 ks zabehnutých gamatiek Karma Beta 2 (2x) a Beta 3 (2x) Mechanic... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 neviem o takých gamatkách, kde potrebujes dotiahnut elektrinu. Máme 3 velké gamatky MORA a malé gamatky KARMA a vsetky spolu zozerú plynu ako jeden kotol. Výhoda je, ze je nizsia obstaravajúca cena, napr. 5 nových gamatiek s montázou cena okolo 1500 euro, kotol a radiátory cena tipujem bude to pár tisíc euro 4000+... Nevýhoda gamatiek je ten vývod von pri kazdých gamatkách, a prívod plynu ku kazdým gamatkám. @vladka201078 ak tam uz gamatky sú, nahradila by som ich novými a podla mna bez problémov. Clovek si prikúri, kde ako potrebuje. Plynár hovoril, ze kvalitnejsie sú zn. KARMA. Je na ne dostat lepsie náhradné diely.
Odpovedať
@jarun http://www.karma-as.cz/produkty/karma... Tie moje žerú pri plnom výkone 6m3 denne a vykúria jednu miestnosť. Kotol zožerie tiež toľko a vykúri 5 miestností... a o vývod cez stenu sa nezachytím, ako pri gamatkách s vývodom na chodník... :-) Gamatku nedáš do miestnosti bez obvodovej steny alebo bez komína (sú aj komínové gamatky) Plyn ťaháš po celom dome/byte, všade samá rúra, ku kotlu len jedna... no ja neviem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 na radátory potrebujes tiez rúry, ja mám aj 2 pece, tak gamatky pouzívam málo. Rúry mám minimálne, sú schované. Na kotol potrebujes kazdý rok revíziu. To teplo z tých radiátorov tiez nie je výhra. Nie ku vsetkým gamatkám potrebujes elektrinu, asi je to skor ojedinelé. Cím jednoduchsie, tým lepsie podla mna.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň. Kúpil som byt a kúrenie je riešené gamatkami.Ohrev vody bojlerom.Jedná sa o 2 izbový byt 69m.Otázka je či vymeniť gamatky alebo poriesit kondenzacny kotol.Problém je že v byte nemám komin.Je možnosť to dať na obvodovu stenu? Čítal som niečo o turbokotloch.Ďakujem za každú reakciu
Odpovedať
Keďže by to bola prvomontáž, tak na fasádu vývod z kotla určite nie...
Odpovedať
@jarun a načo ti je duálny systém na jedno médium? gamatky majú nižšiu účinnosť ako KK
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?