Koľko potrebujeme na svojpomocnú hrubú stavbu?

Profilova fotka
zdravim, chceme stavat domcek, rozpocet je na cca 130.000€ - chceme stavat svojpomocne , cize by to mohlo byt menej. o kolko asi??? kolko treba ratat na hrubu stavbu? 1 :1 alebo 1:2 ? diky za prispevky.
Odpovedať
aky dom rozmer,pivnice,garaz,z coho tehla ytong drevodom ake okna. na toto sa neda odpovedat
Odpovedať
Dobrý deň. Na rovnakú otázku, ale so zameraním na pasívny dom, som odpovedala aj vo svojom albume, takže Vám len skopčím... 1. Poznať svoje finančné a časové možnosti. 2. mať utrasenú predstavu o dome - aby bol praktický z hľadiska užívania. Prízemný, poschodový, moderne poňatý, vidiecky...? Aby sa obom páčil... 3. Z hľadiska dosiahnutia nízkych nákladov na prevádzku (a zároveň aj nízkych investičných nákladov) a) navrhnúť resp. nechať si navrhnúť potrebné hrúbky izolácií... má to byť drevostavba alebo murovaný?, b) zvoliť správnu orientáciu okien a miestností (v tomto bode sa to môže biť s bodom 2, ale bod 2 má prednosť, pretože nie my sme pre dom, ale dom pre nás - aj keby nedosiahol vytúženú mernú potrebu tepla 15 kWh/m2 ročne), čiže už treba mať pozemok, alebo aspoň vedieť, na akom pozemku to bude stáť c) aké zdroje tepla sú k dispozícii? chceme krb, kachle? ak áno, je vhodné a v EPD dokonca nutné využiť ich aj k ohrevu úžitkovej vody, d) podľa počtu osôb a spotrebe teplej vody prípadne uvažovať aj o solári na leto (resp. celoročne, ak by nebol krb) - ale tak, aby to bolo rentabilné, e) na dosiahnutie EPD je nutné aj riadené vetranie s rekuperáciou, to však nikdy - ani pri kúrení drahou elektrinou - rentabilné nie je!!! je to skôr o komforte a trochu aj o "ješitnosti" dosiahnuť pätnástku, f) s návrhom ísť za projektantom --> projekt, ktorý rieši aj detaily ako napr. tepelné mosty a pod. g) dôkladne postaviť. U nás sa rysuje pomer 1:1. Ale tiež je otázka, čo si kto do ktorého "balíčka" zatriedi. Že. @bekrupka
Odpovedať
Profilova fotka
@mima1 dom 10 x11, z polovice podpivniceny, tehla porotherm, okna ani garaz do hrubej stavby nechcem este ratat..
Odpovedať
Profilova fotka
1:3
Odpovedať
Súhlas s @lauretta. @bekrupka Ja pre upresnenie dodám, že som do HS počítala aj okná a všetky izolácie. 33 000 € + ďalších cca 30.000 "dorábka". Nemáme pivnicu. Tá dorábka by sa dala aj za 20.000 €, ak by sme moc chceli / museli škrtiť cenu. A viem si predstaviť, že by sa dalo za 60 000 €. Do Vami uvedenej sumy sa v pohode zmestíte, pokiaľ si nedáte kuchyňu za 30 000 € a kúpeľňu za 10 000 €.
Odpovedať
Pocitate do toho aj zakladovu dosku so vsetkymi izolaciami podla konkretneho typu geologickeho podlazia?
Odpovedať
@janka4276 zakladovka sa neda povedat kolko bude stat. presne ako pises treba vediet co tam je aka zem. moze to stat 5tisic ale nakoniec aj 20tisic. nikdy nevies
Odpovedať
Jarka v tom ma aj zaklady,klobuk dole, ale maju asi lepsie podlozie ako my. Nas to stalo viac ako 5 krat tolko.-( Prave som si pozerala tabulku nakladov na ich webe o pasivnom dome.
Odpovedať
@bekrupka na to sa da odpovedat asi takto: Chcem si kupit auto, mam na to 30 tis e. Ked si kupim bez vybavy tak kolko usetrim? Da sa na to odpovedat? Neda. Kedze nikto nevie ake auto si chcem vlastne kupit. Podobne je to aj s tvojou otazkou. Informacia, ze mam 130 tis na dom je figu platna, kedze nikto nevie co chces stavat, ako to chces stavat, kde budes stavat, kolko chces dat do zariadenia atd....
Odpovedať
Profilova fotka
@janka4276 ano
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp tvoja odpoved mi je figu platna tak sa nezapajaj. a nauc sa citat!!!!! projekt domu je uz hotovy a aj rozpocet. ale ako tu vsetci dobre vedia, rozpocet ktory ti da architekt nie je presny, da sa usetrit na niektorych polozkach, ale to tebe asi nic nehovori. a po druhe, pytam sa na hrubu stabvu hlavne a nie na zariadenie, to aj debil vie ze sa da zariadit od .... do.... kto ako chce... len tolko.
Odpovedať
ok, sak uvidis sama
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bekrupka HS na taky bezny domcek v podobnej cenovej relacii ako mate vy stoji od 25 tisic eur do 50 tisic eur. Je velmi nepresne kedze je vela variant ktore mozu poriadne navysit cenu aj naprik svojpomocnej vystavbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 ved to napr: v rozpocte mame za murivo uvedenu cenu cca 17000€, moj muz pozeral aktuane ceny na nete a vyratal ze za to iste mnozstvo by sme dali cca 8000 €. Aj preto som sem vlozila tuto temu, lebo ja so stavbou nemam skusenosti a naozaj sa mi tie ceny, ktore nam napocital architekt zdaju vysoke. Ale cize aspon 25000€ by som mala pocitat na dobry zaciatok :), hej?
Odpovedať
Profilova fotka
Sumu na hrubú stavbu na Váš projekt by som odhadoval okolo 50 tis euro.
Odpovedať
@bekrupka no najskor treba povedat alebo skor pochopitako sa robi rozpocet stavby. Jednak sa nepocitaju ceny v akciach/zlavach ale normalne katalogove ceny (preto sa vam moze kludne podarit kupit napriklad tie tehly za skoro polovicu ceny). Za druhe, ceny prace su tiez nacenovane ako bezne trhove ceny (teda vo vasom pripade svojpomoc = prakticky zadarmo) Za tretie, vsetky vykazy su robene na standartne podmienky, teda bez nejakych komplikacie...v podstate idealne (toto ale moze byt dost pod cenu ak pridu problemy) Len pre doplnenie... cena tehal je asi jedna z najnizsich poloziek ak ked uznavam ze tiez podstatna. Ja odporucam radsej sa vzdy pripravit na cenu ako mate v rozpocte a kazde zjednanie ceny alebo akcia vas nesmierne potesi. Vzdy je to lepsie ako ratat s tym, ze ked je v rozpocte 130.000€ tak to urcite postaviam za 45.000€ (da sa aj to ale chce to fakt tvrdu svojpomoc a extremne zhananie lacnejsieho materialu...pozor na kvalitu)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?