Koľko by stál tento bungalov stavaný svojpomocne?

Profilova fotka
Ahojte ;-) Našli sme na jednej stránke pekný bungalov, ktorý už dlhšie obkukujeme. (http://www.goldhousesk.com/--6-147-dv...) Jeho cena na kľúč je 128 300 eur. Avšak domček chceme stavať svojpomocne , samozrejme čo sa bude dať. Chcela by som sa spýtať, ak už má niekto skúsenosti so stavbou tohto alebo podobného domu ( s podobnou rozlohou a dispozíciou ) , alebo má už nejaké tie skúsenosti so stavaním a rozpočtom, či by vedel povedať približnú sumu takéhoto dokončeného domčeku stavaného svojpomocne. Taktiež ešte uvažujem o garáži, kedže nieje celkom nevyhnutná. ( tiež môžte písať výhody/nevýhody garáže v dome, a navýšenie na cene domu) Ďakujem vopred za každú odpoveď. :-)
Odpovedať
1
2
takych tem je tu milion, ved si to vyhladaj cez forum a tam mas
Odpovedať
@immi_ss aj cez 80tis, veľmi nahrubo. Ale radšej pocitaj viac. Garáž v dome, hlavne ak má byť energetický veľmi úsporný, ma skoro same nevýhody a jej cena je neúmerne vyššia ako keby bola pri dome. Ale skús najprv hľadať, rozoberali to tu nespočetne krát.
Odpovedať
100tis
Odpovedať
Profilova fotka
@immi_ss To je čo "svojpomoc"...? Okná viete sami založiť? Strechu položiť? Kúrenie spraviť...? Treba pokračovať položku po položke...? 8-( 8-( 8-( Ak v projekte uvažujú s cenou na kľúč "od 120 tisíc", pokojne to môže byť aj 130.. Ak je dom za cca 130, tak materiál je cca 65 -70, robota cca 60. Ak dokážete 1/2 roboty urobiť sami, to je 30 dole. Takže za 100 by sa takýto dom so značnou dávkou svojpomoci možno - s odretými ušami - postaviť dal. Bez zariadenia. Bez okolia. Bez prípojok... Garáž v dome nie je to najlepšie riešenie - je zbytočne drahá, autíčku postačí aj prístrešok.
Odpovedať
Mám pocit, že na modrej streche sú všetci, ktorí chcú mať rodinný dom, multifunkční stavbári, ktorí vedia svojpomocne kopať, šalovať, betónovať, murovať, omietať, vedia urobiť elektrinu, vodu, rozvody kúrenia, plynu. vedia urobiť krov, uložiť šindle a zatepliť dom. Lebo všetci to chcú robiť svojpomocne, za málo peňazí. Alebo ako si predstavujú tú "svojpomoc"? Tak, že si sami zoženú remeselníkov, ktorí to urobia a oni im len budú nosiť vedrá? Uznám, že sú takí domáci kutilovia, ktorí si vedia drvivú väčšinu vecí urobiť sami. Ale tí sa nepýtajú, koľko bude stáť dom svojpomocne. Tí si to urobia a hotovo. @immi_ss Tá cena na kľúč je len veľmi orientačná. K nej sa dostanete len pri veľkom odriekaní a kúpe samých lacných materiálov. Pre porovnanie, ja mám dom 17x10 metrov plus pričlenenú garáž 8x4,5 m k domu. Neviem, či ja robím chybu, ale už teraz som s nákladmi na výstavbu pri 170 tisícoch EUR a to ešte nemám zateplené, ani plot a upravený exteriér. Nekupujem tie najlacnejšie materiály, ale zase to nie je žiadny luxus. Práce mi robí firma, ktorá koordinuje lokálnych živnostníkov. Väčšinu platieb vybavíme dohodou, materiál ide cez faktúry. Ty si si vybrala tiež nie najmenší dom. Náklady sa kľudne môžu vyšplhať na 800 EUR/m2. Takže nespoliehaj sa na to, že si postavíte lacno a svojpomocne za 80.000. Radšej rátaj s vyššími nákladmi. A rátaj tiež s tým, že ďaľších 20-30 tisíc ti zoberie dokončenie - t.j. plot, exteriér, zateplenie. Iba na zateplenie mám ja ponuku za 16.000 EUR a je to porovnateľný dom, ako chceš ty. Pozri môj fotoblog, aby si si vedela porovnať veľkosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 tá tvoja cena je aj s pozemkom a prípojkami? Ja by som skôr povedal, že za 150 sa to dá nakomplet aj so záhradou a s plotami a chodníkmi. A to tvoje zateplenie je astronomické...
Odpovedať
@topvideo Tá cena je bez pozemku. Ale inak je tam všetko - projekt, prípojky, poplatky katastra, za stavebko, aj ten záhradný domček. A to zateplenie vieš urobiť lacnejšie? 15 cm sivý EPS, omietka, podbitie strechy a 45 m2 vonkajšieho obkladu? Alebo vieš niekoho, kto to vie urobiť lacnejšie? Aspoň za 12 tisíc?
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 pred tým si písal o zateplení, nie o omietke a oklade a podbití,...potom je to OK
Odpovedať
@topvideo Však aj immi_ss bude potrebovať omietnuť, podbiť strechu, nielen obaliť polystyrénom. Preto som to napísal v celku. Ak veľmi chce a dobre to naplánuje, dá sa to aj za 150 tisíc. Len treba presný rozpočet a držať sa ho.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Uff, no my kebyze ratame, ze dame 120 000 e za dom tak ani nezacneme stavat, lebo je to celkom palka :-D Snazim sa byt optimistka :-D
Odpovedať
@nicicka Ono stavba sa vždy predraží oproti pôvodnej predstave investora, s tým treba rátať. Lebo inak bude dom nedokončený ešte roky, možno desiatky rokov. My, čo sme si vybrali dom, tak ten vychádza z jedného katalógového - bungalov 1473. Tam bola uvedená cena na kľúč cca 120 tisíc EUR. Keďže sme si ho zväčšili, doprojektovali k nemu garáž, zmenili sme niektoré stavebné veci (napr. otvorili sme strop v obývačke až po strechu, strop sme dali železobetónový, aby som mal pochôdznu povalu tak sme strechu zdvihli o rady tehál, pristavali sme záhradný domček s pivnicou), tak som rátal s tým, že to bude drahšie. Podľa mojich odhadov to malo byť tak 160 - 180 tisíc plus nejakých 30 tisíc exteriér a plot. Teraz sme s domom na 170 tisícoch a ešte do domu musím dať tak 30 tsíc. A to je cena bez pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav @leonardom Ďakujem pekne za názor. No svojpomoc v tom zmysle, že niečo s pomocou rodiny a niečo budeme musieť dať spraviť. V rodine máme chlapov čo majú nejaké tie stavby za sebou. Nejdem to tu rozpisovať čo všetko by sme sami robili, lebo by tu bolo veľa toho na rozpisovanie.. A tú garáž zrejme prehodnotíme, kedže aj ja som bola takéhoto názoru. :) @chrobak7 No myslím si, že odpovede na moju otázku maju slúžiť predovšetkým mne pre informáciu( to je podstata týchto fór, či nie?) A nie na to aby sa tu niekto rozčuľoval.. Jasné že ja sama s priateľom niesme multifunkční stavbári a jasné že nevieme robiť všetko. Ale máme v rodine dosť ludí čo sa venujú tomuto oboru. (Nie na všetko, ale každá kúsok práce od nich je ušetrených peniažkov, ) A pýtam sa to preto, lebo ja osobne som nestavala nikdy dom. Keď niekto z rodiny staval, tak úplne iný čo samozrejme ovplyňuje cenu nie ? A nebudeme sa púšťať do práce bez toho aby sme dopredu vedeli približný rozpočet. Keby mám na účte milióny tak sa tu asi nepýtam a rovno staviam. To tak potom dopadá, keď niekto začne stavať myslí, že si vystačí s hypotékou ale zrazu mu chýba ešte polovica.... A ešte k tomu zatepleniu.. nič v zlom ale naozaj neviem, kde beriete tie firmy, lebo táto cena je prehnaná. Moji rodičia zaplatili za zateplenie 6000eur a to je pristavený nový dom k starému a je to naozaj veľká plocha. A približne taký istý dom u svokrovcov ešte o čosi menej kedže švagor robí v tomto obore... Ale každopádne dík za analýzu ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@chrobak7 Ano viem, ale velmi nechcem ratat s moznostou predrazenia, ja radsej potom uvazujem kde urobit kompromis...Ale su urcite veci na ktorych neupustim...Ale aj tak si myslim, ze sa da postavit resp. zariadit za rozumny peniaz. Dnes je vela moznosti a aj z tych lacnejsich materialov sa da vybrat kvalitnejsi,funkcny a dobre vyzerajuci. Akurat to chce vela hladania a vyberania. A ak sa spravne nakombinuju, tak vysledok moze byt viac ako uspokojivy...Inak mna vo vseobecnosti nebavi kupovat drahe veci. Lebo to dokaze kazdy :-D Ja sa skor tesim ked kupim lacno a dobre :-D
Odpovedať
@immi_ss Ak švagor robí v tomto obore, koľko pýta za m2 zateplenia 15 cm s omietkou? Cudziemu, nie cenu pre teba.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Fuu, momentálne sa nachadza mimo slovenska, ale ak mi dáš pár dní, možno zistím.
Odpovedať
@immi_ss Lebo mne dali ponuku 39 EUR/m2 EPS Greywall 15cm + omietka (alebo obklad) a podbitie a zateplenie podhľadov s omietkou 42 EUR/m2. Mal som ešte jednu ponuku, ale tá bola ešte vyššia. Inak priprav sa na to, že stavba to sú pálky. Tam lietajú tisíce ako na jar bociany. Kotol 2000, okná 8000 a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Áno viem, práve preto chcem všetko pozisťovať dopredu, aby potom neostali oči pre plač že nie sú peniaze a ani dom dokončený :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@immi_ss Ak chceš niečo presnejšie naceňovať najskôr musíš musíš mať projekt ( najlepšie aj výkaz výmer ) ak uvažuješ o svojpomoci tak si dáš v stavebninách naceiť materiál a u majstrov robotu čo nevieš urobiť sama. Odhady cien len z takýchto obrázkov sa môžu líšiť v desaťtisícoch. Ešte ohľadom práce zadarmo od rodiny, ak im to nemôžeš vrátiť inak určite by som dal za prácu nejaké peniaze aj keď menej, rodina nerodina ak ti niekto bude chodiť makať na stavbu namiesto toho aby si niekde inde sám zarobil neviem koľko ho to vydrží baviť len za stravu a ďakujem pekne, nehovorím o jednorázových alebo víkendových prácach ale sú aj roboty na týždne či mesiace ( pri svojpomoci po práci a cez víkendy sa stavba celkom vlečie ).
Odpovedať
Lutujem tie firmy co predavaju dom s pozemkom za 150tisic. Lebo co tu citam musia byt na kazdom aspon 50 minuse. Ale k teme. Treba si dat spravit vykaz vymer nacenit material a vies kolko to bude. Ked chces stavat svojpomocne tak aj ten dom by mal byt jednoduchy bez komplikovanych detailov. Treba povedat tomu co ti robi projekt kolko chces investovat. Pekny projekt je jedna vec ale postaveny dom druha.
Odpovedať
Nikto ti tu cenu nepovie, kedze ratas kazdy gros, daj si dom nacenit. Odhady 100.000 az 200.000€ ti nepomozu.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Áno už som na to prišla 😉 kedze sa odhady pohybuju v rozmedzi 80-150tis. Asi mi to moc nepomoze 😁 Ale dakujem vsetkym za ochotu 😉
Odpovedať
@chrobak7 normálna cena je okolo 13€ meter stvorcovy
Odpovedať
Myslel som za pracu
Odpovedať
@martosko dnes uz take ze rodina pomoze neexistuje, dnes uz nemas nic po trhovu cenu. pricom zarobene prachy by rozbil niekde rychlo, ale slub by sa mu premenil na hmotny statok neskor.. :D hned prve co by smo vytkol je to, ze kazda detska izba ma vstup na terasu. my zijeme v realite a nei americkej telenovele na Beverly Hills beach plaza all inclusive. 5 balkonovych dveri na terasu.. masaker. treba si uvedomit 1 vec. stavba domu je ako hazard v las vegas.. prvy den je vsetko zlato co sa blisti. tesne pred dokoncenim si clovek uvedomi, kolko debilin tam projektant nahodil. a potom pride niekto, kto to aj tak skritizuje. ako ja teraz napr.
Odpovedať
@immi_ss žiadne 80 až 150tis. ale podľa toho ako ta vidím písať skôr 115 až 150 tis. :-) No hej Beverly Hills :-) Cieľom dnešnej reklamy je vnútiť nám niečo čo vôbec nepotrebujeme . Len to neskoro zistíme. Príklad od blízkych známych ... vybrali si raz toľko drahší moderný dom ako ty ... a už by ho chceli po troch rokoch bývania predať ..
Odpovedať
@immi_ss Neviem kde chodia na take zavratne sumy. Ja staviam bungalov zastavana plocha 200 m2 , garaž vsadena do domu, podpivničena terasa a teraz som na 75 tisic a na dokončenie budem potrebovať ešte 25 tisic. Už su v tom aj terenne upravy z oplotenim. Ale musim povedať, ze 90% som robil všetko sam z manželkou. Do štadia po deku som mal na stavbe skoro každy deň ciganov. A na rodinu sa nespoliehaj. Pokial som čakal na stav. povolenie som mal tolkoooo pomocnikov, keď som začal staviať už ani noha. Česť vynimkam pri betonovani.
Odpovedať
@huba2807 13 eur praca, 9 eur eps, 10 kotiev na m2 po 0,30 centov - to je spolu 25 eur. K tomu este lepidlo, sietka za 2 eur/m2. Omietky material a praca nebudu menej ako 14 eur/m2, takze moja ponuka 39 eur/ m2 nie je vobec zla ani prehnana cena.
Odpovedať
Neviem kolko vide materiál zalezi aj akú farbu si vyberies lebo existuje 40€kybel a aj 120€
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren akože, kam chodíme na také závratné sumy...? Stavali sme a to je naša realita. Ty si si porobil veľa sám, preto si na nižšej sume.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo a mozno, ze niektori nakupovali material a pracu aj s papierami :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?