Hypoteka a financny poradca

Dobry den,chcela by som sa Vas spytat ci neviete,kedy dostane financny poradca odmenu za hypoteku pri podpise zmluvy alebo po nacerpani uveru. A v pripade ak si chcem preniest uver do inej banky po nacerpani dozvie sa o tom financny poradca? Hypoteku si chcem preniest z dovodu ze dveloper mal svoju banku ale moja banka mi da omnoho lepsie podmienky.Dakujem za pomoc
Odpovedať
... treba si uvedomit ze financny poradca (ak sa rozhodnete vyuzit jeho sluzby) vam ma pomoct vybavit byrokraicku proceduru hypoteky ako aj dobre podmienky hypoteky. Cela otazka mi vyznieva akokeby ste bola "donutena" vyuzit jeho sluzby kvoli kupe kobkretneho bytu. O odmene za sprostredkovanie hypoteky vam nepoviem, kedze nim nie som. :) Pri refinancovani hypoteky pred vyrocim fixacie sa plati 1% pokuta zo zostatku hypoteky. Myslim si, ze banky to taktiez mozu posudzovat ako spekulativne (ak niekto chce refinancovat mesiac po uzavreti hypoteky). Dovolim si povedat, ze pri sucasnej dostupnosti informacii si kazdy financny gramotny clovek vie vybavit dobru hypoteku sam (vytypovat si tri banky a u tych dopytovat). Chce to samozrejme cas, ale hypoteka je vec,ktora nas ovplyvni na dlhe obdobie a tak je ku tomu aj nutne pristupovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@mokusica Odmenu dostane poradca nasledujúci mesiac po nacerpani hypotéky. Ak sa hneď na to prenesie (čomu nerozumiem prečo to nešlo hneď do Vašej banky) tak sa to určite dozvie lebo alikvotnu cast z provízie bude musieť vrátiť. Pokuta za predčasne splatenie je 1% z úveru, ale niektoré banky vedia tento poplatok refundovať.
Odpovedať
@mokusica Hypotéku treba riešiť sám a nie cez poradcu. Ja som si vybavil pred 5 rokmi lepšiu hypo než mi poradca vedel ponuknuť. Osloviť pár bánk priamo ísť osobne, porozprávať sa tam vysvetliť situáciu a oni v banke najlepšie vedia čo vám vedia ponúknuť. Ja som napr sedel priamo s vedúcou pobočky. A keď sme s nou vymysleli ako vyreišiť moju hypotéku, tak ma posunula kolegyni. Ja som si teraz napr. vybavil v mojej bnake pred výročím fixácie zmenu zmluvy bez poplatku a znížil som si úrok z vtedajších 2,19 na 0,89% a podotýkam bez ich úžerníckej poistky... Všetko to je o komunikácii.
Odpovedať
@kajo873 suhlasim, ze niekedy si je lepsie riesit uver sam. Lebo my sme napriklad chceli uver, isli sme najprv cez financneho poradcu, ten nas vystrasil, ze nam vobec banka neschvali, ze mame slaby prijem, nakolko som aj zivnostnik. Tak potom som zasiel aj do banky a nakoniec nam schvalili. Takze niekedy to ti financny poradcovia az moc prezivaju a boja sa.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 toto by som celkom netvrdil, kazdemu to inak vyhovuje. Niekto je v tom uplne strateny, tak taky clovek poradcu oceni, ale tiez neni poradca ak poradca. Ma to vsetko svoje pre a aj proti. Hlavne treba si vsetko dobre prezistit, vsetky podmienky
Odpovedať
Moja priatelka je hypotekarna poradkyna, pre ludi je to dost zradne povolanie a ani sa nedivim. Hypotekarny poradca vacsinou nepracuje na vlastnu past, vzdy robi pod urcitou spolocnostou. Ta urcita spolocnost kazdorocne uzatvara zmluvy z bankami, dohaduje sa s ktorymi bude spolupracovat s ktorymi nie, vyjednava u bank sprostredkovatelske provizie. Nie kazda spolocnost pracuje z kazdou bankou, nie vzdy sprostredkovatel vyberie banku v prospech svojho klienta...to je jedna stranka veci, ktora ludi odradzuje, odradzovala aj mna a preto priatelka robi pre spolocnost, kde su vsetky banky a dba sa na klienta = dobre meno je viac ako jedna provizia za ojebabraneho klienta. Druha stranka veci je, ze financny poradca pozna ludi z bank, pozna veducich, vie zatahat za vselijake motuziky, vie dohodnut ine urokove sadzby, vie proces potlacit. Takze ak najdete hypo poradcu, ktory ma dobre meno, urcite sa vyplati oslovit ho.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzamino velmi dobre si to opisal a konecne som tomu aj ja pochopila, ako to maju financni poradcovia! Lebo fakt nie je financny poradca, ako financny poradca!
Odpovedať
Profilova fotka
@dzamino Presne toto je to, ze skor vie ten poradce vybavit niektore veci, aj prednostne, kedze ma znamosti a stretava sa s ludmi z banky casto a pod ;-)
Odpovedať
Tak poradte nejakeho dobreho z okolia HC :) staci do sukromnej spravy)
Odpovedať
@marek_norway ahoj, financnych poradcov je ako maku, my sa specializujeme na zahorie, prioritne Senica a okolie. Treba zistovat v tvojej lokalite, nemam ziadny zoznam ani ziadnych overenych bohuzial co sa tyka inych regionov, ale je dolezite pod akou spolocnostou dany poradca robi, niektore spolocnosti, ktore nemozem menovat nespolupracuju napr. z prima bankou, slsp, nepracuju z internetovymi bankami napriklad 365 banka, a vela krat sa stava, ze nesprostredkuju najvyhodnejsi uver. Co sa tyka poradenstva vseobecne, je vyhodne najme preto, (nerobim si tu reklamu), ale napriklad moja priatelka vie komunikovat uveri priamo v kancelarii z riaditelkami pobociek, a telefonicky z generalnymi riaditelmi. Banka uprednostni financneho sprostredkovatela, lebo je to clovek, ktory do banky taha neustale novych klientov, cim sa pre banku stava cennym, na zaklade coho vie z bankou vyjednavat nizsie uroky, rozne odpustky, castokrat vybavi financovanie do vysky 90% a viac percent (domy z mensich obci maju problem), dokaze u banky vybavit prizmurene oci, co sa tyka nedostatocneho prijmu, a hlavne zbavi vsetkej birokracie, papierovacky, ziadosti, potvrdenia, kataster, kupnopredajne zmluvy, zalozne zmluvy... Naopak, ked pride klient na pobocku sam, pre banku je to jeden klient, ktory pre nu nema az taky velky vyznam, a castokrat odchadza z nevyhodnou ponukou, aj ked sa to "da aj inak". Clovek co "nebsnkuje" kazdy den, nema sancu udrzat sa v obraze tak ako niekto, kto to riesi den co den a ma figle :-D Ked najdes dobreho poradcu, si odlahceny, a navyse to neplatis ty, provizia pre sprostredkovatela je platena danou bankou, kazdeho by malo tesit, ze odkroji cast zisku banke a dostane ju clovek, co sa tomu rozumie ;-)
Odpovedať
@dzamino dik za odpoved, ked sa do toho tak vyznas, da sa vybavit hypoteka aj "na dialku"? povedzme, ze som dlhodobo v zahranici a mam narok na tyzden volna na jar a 4 tyzdne na leto...hypo chcem ziadat na nehnutelnost na slovensku a nezarabam v eur...
Odpovedať
@marek_norway Nemam sice v tomto az taketo znalosti, ale podla toho jak to bolo u nas ked sme vybavovali, tak vlastne vacsinu veci nam vybavil znamy a my sme do banky sli len podpisovat hypo a veci okolo toho, cize myslim, ze to by sa dalo ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marek_norway ako pise svetkojan, da sa to, treba dolozit prijem, vybavit za teba hypo sa da, ale ziadost/hypoteku musis podpisat ty sam, zatial som take nieco neriesil, ale myslim ze banky vedia zmluvy k podpisaniu dorucovat aj kuriermi
Odpovedať
Profilova fotka
@dzamino vedia, ale moc to robiť nechcú. A toto ešte sú také veci, čo sa nedajú ani splnomocniť, že tam fakt človek musí ísť osobne, ale tak zase je to aj na niečo dobré predsa.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway ak to budes mat vsetko pripravene, tak za tyzden stihnes ist do banky a podas ziadot o uver. ty to potrebujes len podpisat a ist to tam podat aj s tym financnym poradcom (vacsinou aj on chodi s klientmi do banky).
Odpovedať
@izoggy @dzamino ten podpis v banke ani papiere pre banku by nebol problem, len neviem ako so znalcom banky, nakolko ja uz mam hotovu hrubu stavbu a potreboval by som hypo na dokoncenie...a dalsia vec je zapis do katastra ako rozostavanu stavbu, mam to poriesit sam predtym alebo to mam nechat na banku?
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway tak znalca si aj tak dava banka, takze s tym by si ty nemal mat nic a co sa tyka toho zapisu, tak ako rozostavanu stavbu si to mozes zapisat na katastri a budes to mat. no poradil by som sa s poradcom, on ti bude vediet najlepsie poradit ako postupovat v tomto pripade.
Odpovedať
Profilova fotka
@mokusica to, že je potrebné riešiť hypotéku vo vybranej banke bude asi tým, že kupujete byt v rozostavanom bytovom dome a tento je financovaný istou bankou a teda je potrebné hypotéku riešiť v danej banke. Nedá sa totiž riešiť hypotéka na rozostavaný byt, na dom v pohode, ale nie na byt, preto je výber banky obmedzený. Ak plánujete urobiť toto, čo píšete, tak si riešte hypotéku radšej sama, pretože ak využijete služby agenta, tak agent s tým má prácu, má náklady (kancelária, kancelárske potreby, benzín, mobil, ......) venuje Vám čas a zaplatené za všetko dostane po čerpaní hypotéky na nasledujúci mesiac. Vy keď hypotéku bez jeho vedomia prenesiete do inej banky, tak áno, agent sa o tom dozvie tak, že mu príde storno celej provízie, ktorú dostal za riešenie Vašej hypotéky. A teraz si uvedomte, že všetko v podstate urobil zadarmo a dostal sa nákladmi do straty. Agent je tiež človek, ktorý musí živiť rodinu a Vy ho takto pripravíte o príjem a vytvoríte mu stratu. Preto riešte hypotéku radšej sama. Alebo je možnosť tá, že keď budete chcieť hypotéku presunúť do inej banky, tak zavolajte svojmu agentovi a nech Vám znova porieši toto prenesenie hypotéky do inej banky. Tam to potom prebieha tak, že v pôvodnej dostane storno, no v novej dostane províziu, čiže v podstate dostane jeden príjem, za dvakrát vykonanú prácu, ale aspoň ho neuvediete do straty. Buďme k sebe slušní berme ohľad jeden na druhého. Myslím, že je to fér. Ak je to tak, ako si myslím, že kupujete rozostavaný byt, tak presunúť hypotéku do inej/svojej banky budete vedieť po kolaudácii daného bytu. Verím Vám, že Vaša banka Vám isto dá lepšie podmienky, pretože bohužiaľ, ak máte výber banky obmedzený, banka rada v tomto zneužije situáciu. Čo sa týka výšky provízie, ktorú agent dostane za vyriešenie hypotéky - to viete zistiť jednoducho, stačí sa ho na to spýtať a on je povinný Vám odpovedať.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway hypotéka sa nedá tak úplne riešiť na diaľku. V banke určite nie. Jedine môžete cez agenta. Vždy však musí prebehnúť aspoň minimálna identifikácia klienta, čiže ak sa neviete osobne stretnúť, tak je možné všetko riešiť telefonicky a mailom, no keď dôjde k podpisu žiadosti, tak aspoň pri tejto by ste mali byť osobne, ak sa ani to nedá, tak Vám vie agent zaslať mailom tlačivá, ktoré je potrebné podpísať a tieto buď podpíše osoba na základe Vášho splnomocnenia, alebo tieto mu podpíšete s overením podpisu Vy osobne - v zahraničí sa overovanie rieši jedine na zastupiteľskom úrade našej krajiny, na ambasáde, prípadne môžete u akéhokoľvek notára, ktorý má právomoc overovať do zahraničia, čiže prikladá appostilačnú doložku. Presne takto isto postupuje aj banka - čiže ak by ste napr. pri podaní žiadosti boli v banke osobne, ale k podpisu úverovej zmluvy už neviete prísť, tak úverovú zmluvu vie za Vás podpísať aj iná splnomocnená osoba, avšak záložné zmluvy nie je možné podpísať na základe splnomocnenia, čiže ak by ste nemohli/nevedeli prísť na SR, tak Vám vie banka zaslať zmluvy do zahraničia a treba ich podpísať tak, ako som popísala vyššie - na ambasáde, alebo u notára s appostilačnou doložkou.
Odpovedať
@andreah25 dakujem za odpoved, uz to riesim cez financneho sprostredkovatela, u mna je problem, ze mam dovolenku rozdelenu na tyzden na jar (za tyzden to urcite nevybavim) a 4 tyzdne v lete a medzi tymito dovolenkami je viac ako 90 dni, takze nejde to tak, ze poziadat na jar a podpisat v lete...uvidime ako to dopadne...a mam na vyber az 2 banky nakolko nezarabam v eur :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway Prečo iba dve banky? Príjem v inej mene ako Euro akceptujú VUB, SLSP, ČSOB a niektoré meny aj UCB (CZK, GBP, HUF a PLN) A čo sa týka riešenia hypotéky, tak napr. v jari viete podpísať žiadosť, keď budete v SR, vrámci návštevy v SR môžete niekoho z rodiny splnomocniť na podpis úverovej zmluvy. Po schválení hypotéky treba úverovú zmluvu podpísať do 30 dní, to by vybavil ten splnomocnenec a po podpise úverovej zmluvy máte čas na čerpanie hypotéky 6 mesiacov, tzn. zmluvu máte zabetónovanú a keď prídete v lete, tak už sa len dorobia a podpíšu záložné zmluvy, ktoré už podpíšete sám a môžete čerpať. Nie je to také zložité ako to vyzerá. Prípadne ak by bolo nutné, či tlačil by čas, že treba čerpať skôr, tak by sa Vám zmluvy jednoducho poslali do zahraničia a podpísali by ste ich na ambasáde a poslali späť. Všetko sa dá.
Odpovedať
@andreah25 co som sa informoval aj u znamych, tak prijem v norskych korunach udajne akcepuje len VUB a SLSP, ale dakujem za cenne rady, ako je to potom so znalcom a zapisom rozostavanej stavby do katastra? akceptuje banka aj ineho znalca ako toho, ktoreho poslu oni, alebo musi byt len ten ich?
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway v pripade norskych korun je to potom ok. Znalca mozete mat akehokolvek, ktory ma opravnenie. Zapis stavby davate spolu so zaloznymi zmluvami banky. Netreba nic riesit vopred. K zapisu stavby do katastra sa priklada pravoplatne stavebne povolenie, znalecky posudok, geometricky plan o zamerani stavby a doklad z pozemkoveho fondu o vynati pozemku (ak bolo vynatie pozadovane k stavebnemu konaniu)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?