Hypotéka a dieťa - dá sa to zvládnuť?

Ahojte.Isli by ste do hypoteky a zacali by ste stavat dom ked napr. muz zaraba 600-700eur zena je doma s dietatom cize dostava len tych 200eur.Da sa popri tom splacat 300 eurova splatka??A da sa normalne zit?Dakujem za vsetky nazory a rady
Odpovedať
pri tych cislach,to je tak casom na maslu..ak sa da,pockat,kym bude drobec v skolke,zamestnat sa a potom riesit hypoteku a dom..nevraviac,ze ci by ste za sucasneho stavu ty hypoteku vobec dostali..
Odpovedať
@nre223 zial neda
Odpovedať
Profilova fotka
No ja si to teda neviem predstaviť, skúste si mesačne odkladať čo sa dá a niečo si našetriť, hypotéku žiadajte ked budeš pracovať a prijem bude vyšší....teraz si ľudia bezhlavo beru hypotéky a nie je to správne. Lebo stale tŕpnuť či mesačne vyjdete s peniazmi nie je bohviečo
Odpovedať
Profilova fotka
@nre223 dá sa, ale veľmi skromne.Viaceri tak ziju, ale sú to fakt skromné 3 roky zivota.Treba ale počítať s tým, že pri stavbe je obvykle aj 10tis e za nečakane vydavky a pri každej stavbe sú aj nečakane vydavky
Odpovedať
Ja mam prijem 800e +- , cakame druhe dieta a tiez sme sli do hypoterky a buduci rok staviame... Budeme musiet setrit a uskromnit sa dost tie 3-4-5 rokov pocitam,ale verim ze to zvlladneme...
Odpovedať
@nre223 Nie . Niekto môže napísať, že áno. Ale nepoznáme jeho podmienky a situáciu ... možno má rodičov čo mu môžu pomôcť ak bude treba , alebo pravidelne pomáhajú ...už len zeleninou ovocím zo záhrady prípadne mäsom , alebo sem tam aj finančne - bude sa dediť ... niekto má dobrú životku , možnosť kariérneho rastu v práci, alebo predtým robil v zahraničí a má dobrý rezervný vankúš...aj keď si zoberie hypo na dom... Niektorý chlapi majú prácu ľahkú .....sedavú, fyzicky nenáročnú a pri práci na dome sa môžu trochu aj vypotiť... Majú veľkú rodinu kde si pomáhajú... Množstvo situácii a premenných ... čo môžu byť niektorý vo výhode ...aj keď majú príjmi ako vy.
Odpovedať
Zaujímalo by ma, či tú hypo aj dostanete, resp. či vám ju schvália. My sme do toho išli, ale aj tak nám dali v banke kus menej ako sme žiadali. Mesačnú splátku máme cca 130e, máme to na 30rokov. Neviem na koľko to máte rozpočítané vy, ale splátka 300e je strašne vysoká. To by sme my asi nebrali. Pozemok sme mali vlastný, a byt v ktorom bývame je tiež náš, ten predáme keď sa nasťahujeme do domu. Ak niečo zvýši z jeho predaja plánujeme dlhy ponížiť. Najviac šetríme na sebe, malý má čo potrebuje samozrejme + tiež nemá všetko na svete (myslím hračky a pod.). A ja som už asi 4 roky nebola v nákupnom centre :-D . A po nociach šijem ešte zákazky.
Odpovedať
Profilova fotka
Sama poznám ľudí, čo takto žijú, ale je to často o hubu. My tiež platíme dva úvery, muž pracuje, ja som na rodičáku. Máme viac peňazí ako tu píšeš, ale je to veru ťažké. Človek sa musí uskromniť, dieťa ešte toľko nepotrebuje, ale dom žere ozaj veľké prachy každý mesiac + strava, benzín, oblečenie a iné. A to už je dom postavený, vo vnútri všetko hotové, vonok ešte treba dorobiť a to ozaj len po kúskoch, budúci rok snáď niečo viac, ale moc tomu neverím. Zasa malá už bude mať 3 roky čochvíľa, tak hádam s ďalším príjmom to bude lepšie, ale to nik nevie. Asi by som do stavania nešla, sú to nervy, prachy stále chýbajú a s tým málom, čo máte to bude veľmi ťažké a myslím si, že by to bolo asi aj na škodu. Užite si dieťa a potom uvidíte ako sa bude situácia črtať ďalej. :)
Odpovedať
Neverím,ze niekto dokáže normálne fungovať s takými číslami ako uvadzas.Prijem dokopy 900e,hypo 300e, kde je sipo,telefony,internet,phm? To je ďalších min.200e, dieťa tiež svoje potrebuje a vy dvaja-strava,drogeria.Popritom by bolo vhodné aj niečo ušetriť na ,, horšie,, časy...a kopec iných nepredvídateľných výdavkov..To by splátka musela byť nižšia alebo šup aj ty do roboty a kým ti skončí rodičovský tak budeš mať dva prijmy
Odpovedať
presne ako píše @monikazajacova sú to nervy, napr. my máme zatiaľ hrubú stavbu, teraz sa robí vnútro, a fakt nič iné človek nerieši len peniaze, peniaze a ešte raz peniaze. Vonkajšie úpravy mi ani na rozum neprídu. Raz-dva je treba na stavbe niečo naviac = + e navyše, plus hlavne vybavenie domu, obklady, sanita, podlahy, kuchyňa.... a to som ešte nedošla k nábytku, na ten ani nepomýšľam. Ak staviate niekde ďalej od bydliska a budete dochádzať, rátaj so zvýšenými nákladmi na benzín, alebo inú prepravu - dlhodobo. My takto strašne veľa prevozíme. Už aby tomu bol koniec, tomu dochádzaniu, to je fakt masaker, riešiť toľko vecí za pochodu naraz, lietať hore dolu a ešte aj s malým. Muž chudák jazdí na 3 svetové strany- práca, bydlisko, stavba. Aj dieťa si toho užije... a ja bez vodičáku, keĎ treba aj po autobusoch s dieťaťom, ak treba niečo organizovať alebo dohliadnuť na stavbe. Ak sa človek blíži do situácie že mu peniaze nevychádzajú, alebo je vo finančnej tiesni dlhodobo vzniká samozrejme napätie, nervozita a to sa odráža všade, aj vo vzťahoch. Neľutujem naše rozhodnutie, len vravím že je to náročné.
Odpovedať
Profilova fotka
Ono si treba uvedomiť, že ak takto človek začne fungovať, tak sa aj ťažko niečo odloži. A hlavne keď nám prišla prvá faktúra za vodu alebo za čo to už bolo 200 eur, no skoro nás piclo. Jasné, mali sme na to, ale už zasa nebolo na iné. A to je stále niečo. Myčka odišla, kotol haproval a to len preto, že sem prišiel si vypýtal za cestu, aj keď len zle nastavené to bolo a to my už ozaj bývame. Kolaudácia bola taká pálka, že čo sme dostali svadobné od rodiny (mali sme len o rodičoch svadbu) sme dali do toho a to sme chceli na dovolenku. :-D Na iný život sme boli zvyknutý a teraz je to ťažké, zasa áno bývame, nič nám nechýba, len si tak občas človek uvedomí, že stále len čosi treba platiť a aj by niekam šiel a iné. A to ja si ozaj myslím, že nám nič nechýba na to koľko dávame mesačne peňazí na úvery a ostatné. Aj si kúpime, aj von ideme atď.
Odpovedať
@nre223 veľmi jednoduchá odpoveď - dávaj cca pol roka-rok bokom tých 300e a zistíš, či sa dá... okrem toho ešte aj budeš mať 3600e na horšie časy ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
no a myslíte si,že keby išli do bytu/tiež hypo/ alebo prenájmu,že by to bolo lepšie,či?píšeme tu fin.gramotnosť,ale ked nemajú mladí kde bývať podľa mňa dom menšíííííííí je najlepšia alternatíva,malý ale náš,teraz je nevýhoda ale pozemky ?!
Odpovedať
@veonka toto je len môj názor vôbec sa s ním nemusíte stotožniť,ja na vašom mieste by som predala byt teraz, ceny sú viac než dobré,ked splasne hypo bublina,bude bytov,domov,tým pádom ceny-?!s tým,že nás tam nechajú bývať cca? rok ?niečo z predaja dala do domu,niečo na hypo,jasné a nájom za rok novým majiteľom.
Odpovedať
urobte si excel s mesacnymi vydavkami a budete vediet na com ste. kolko minate na domacnost, cestovne, elektrina/plyn, telefony, tv, internet, poistky a kolko vam ostane. plus nejaka rezerva, keby cosi.. mozno mate aj teraz cosi nasetrene. kazda domacnost zije inac, takze tazko prepdovedat.
Odpovedať
@nre223 je to smutne ale v dnesnej dobe to ma mnoho rodin takto ze ziju a jednoducho to musia nejako zvladat. Musia sa uskromnit zase v inych veciach. Pokial nemusis brat tu hypoteku, tak ju neber
Odpovedať
Ahoj :) Tak podla mna ja by som vo vasom pripade do hypotéky naozan nesla. Hlavne kvoli tym financiam.my mame s priatelom prijem vyse 2.000 eur. Sme bezdetny par ale poviem vám pravdu. Ze je to naozaj dlh na celych 30 rokov. Treba si to vsetko dobre premysliet. Účty,inkaso,telefony,.. cesta do prace..jedlo. Ja by som sa moc do toho nehrnula.
Odpovedať
Profilova fotka
v tatra banke je napríklad postupné čerpanie hypotéky - teda banka vám dá časť a keď niečo za ňu postavíte, uvoľní sa ďalšia časť atď... a kým nemáte vyčerpanú celú čiastku hypotéky, tak platíte len menšiu sumu mesačne - u nás konkrétne okolo 100 eur mesačne to bolo. Teraz prednedávnom som bola dočerpať zvyšok hypotéky a už to teda máme uzavreté a od januára už platíme celú mesačnú splátku - okolo 250 eur (hypo 60 000 na 30 rokov) takže by ste si mohli vziať hypo teraz a pomaly čerpať a stavať a keď už pôjdete do roboty tak hypo uzavrieť a platiť celú čiastku s tým, že už budete mať postavené :) my to presne takto riešime, tiež som na materskej :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?