Hosťovský domček/letná kuchyňa - 25 m2

Rozmýšľam, že niekedy v budúcnosti postavím na pozemku (RD je súčasťou pozemku) drobnú stavbu so základmi 25m2, aby stačilo ohlásenie. Prikladám orientačný pôdorys asi ako si to predstavujem. Malo by to jednoduchú sedlovú škridlovú strechu, základy by boli na rovinatom pozemku, múry Porfix 25cm, zateplenie 15-20cm, zateplenie podlahy cca 10cm, strechy cca 35cm. SV aj TÚV, odpad a rozvod elektriky je nachystaný na potiahnutie z blízkosti domu, okná trojsklá. Vykurovanie by bolo prostredníctvom elektrického radiátora. Podlahy a obklady v kúpelni, či dvere by boli v rozumných cenách. Tipujem správne, že by som sa mal zmestiť do rozpočtu 15tisic € ? Ešte si neviem celkom predstaviť ako finančne náročné by bolo elektrinou nárazovo vykúriť tento minidomček cez zimu na pár dní, keby sa tam niekto mal zdržiavať, ak bude dostatočne zateplený. Asi najrýchlejšie by bolo kachlami, ale tie tam nechcem. Ale predpokladám, kedže obytná miestnosť by mala cca 14 m2, že by nemalo to byť, až také náročné, alebo sa mýlim.
Odpovedať
Ja byt tebou postavim to na zakladovej doske bez pasov. Material by som zvolil porfix 20cm. Ako kurenie 3,5kw klimatizaciu. Zateplenie mas planovane dostatocne. Do 15k sa svojpomocou dostanes i s vybavenim.
Odpovedať
Souhlas s deskou bez pasů a klimou. Já bych to postavil možná i z betonových skořepinových tvárnic a udělal vnitřní zateplení. Dvě výhody : malá akumulace a tedy rychlé teplo jen když je třeba a navíc mě nevadí pohled na beton a tedy bych ušetřil za fasádu.
Odpovedať
@rkorba a stačí 20cm porfix ako obvodové murivo?
Odpovedať
@johnny14 a preco by nemalo stacit? @r4d3k74 Z murovacich betonovych tvarnic momentalne staviam ja, su dost tazke a prekvapuje ma mnozstvo pouzitej malty a zalievacieho betonu, cim sa cela stavba predrazuje.
Odpovedať
@rkorba neviem nie som stavbár ani statik :) myslel som z hľadiska nosnosti a nemajú ani pero drážku - aj keď to by asi nevadilo...a napr. keď v jednom múre by bol vedený aj rúra na odpad 10cm, alebo teda aspoň na tú jednu stranu použiť 25cm múr
Odpovedať
a co tak urobit to z dreva konstrukcne hranoly zvonku drevena fasada medzi hranply izolacia vnutri drevene obkladove profily naviac drevo sa rychlo teplom nabije a zvonku to bude vyzerat pritazlivo
Odpovedať
Perodrazka u tak malej stavby nie je rozhodujuca. Skor by som staval bez nej. Ak mas pochybnosti, tak kludne pouzi 25. Na co potrebujes 10cm kanalizacnu koli jednej sprche?
Odpovedať
@rkorba skôr som myslel 10cm kvôli WC....
Odpovedať
Profilova fotka
@johnny14 Keďže práve riešim niečo podobné viem že záleží na každom kúsku priestoru a použiť stenu hrúbky 400 mm ti zoberie dosť miesta ja uvažujem nad drevenou konštrukciou. Ak to nemá mať poschodie tak ti nebude treba ťahať odpad v stenách.
Odpovedať
@rkorba jak říkám, líbí se mi beton a tedy na úspoře za fasádu by se to asi vrátilo. Navíc na fasádu si netroufám sám. Já budu stavět jen zahradní domek s jedním oknem a dveřmi a zkusím BST 15 cm, tam by toho prolejvání zase tolik být nemuselo.
Odpovedať
@r4d3k74 pozri si moj album akurat staviam zahradny domcek, tak mozes pobrat dake inspiracie. Momentalne riesim hydroizolaciu a vymyslam strechu :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?