Dotácia 8000€ od štátu na dom A0 - podrobnosti

Ahojte, natrafil som na informáciu, že by sa mala dať získať dotácia na A0 v hodnote 8000€. Ale nemôže byť už čerpaná dotácia na rozvoj bývania..., neviem či sa na to vzťahuje dotácia na TČ alebo fotovoltaiku. https://inardex.sk/dotacia-na-rodinny... Staviame jednopodlažný dom v tvare L. Energetická trieda podľa projektu je A1 35kW/m2. Momentálne ideme robiť strechu. Zateplenie podľa projektu: 40cm vaty na žb. strope. 15cm EPS podlaha (budeme dávať 20cm) 20cm eps fasáda 20cm xps základy (dali sme 15cm, dá sa ešte na to dolepiť druh vrstva, ale pochybujem o účinku :-D ) Kúrenie v projekte TČ vzduch-voda, uvažujeme nad voda-voda, ale to s tým nemá asi nič spoločné. V projekte sa počíta s rekuperáciou a aj ju budeme mať. Ako sa dá dostať na A0, teda pod 20kW/m2? :-D
Odpovedať
1
2
25
@peto125 s tym tvarom budovy si to teda nevyhral, ked sa chces dostat na A0.
Odpovedať
@peto125 voda voda by ti mala dopomoct vdaka lepsiemu SCOP. Vatu daj minimalne 40cm 0,033, alebo 60cm 0,040 i ked to pri tych stvorcoch zaboli :-) Na fasadu daj 25cm sedeho a sokel by som uz na tvojom mieste nechal tak. A uz to len nahodit do vzorcov a nechat vypocitat.
Odpovedať
@gashtaan pôvodný plán nebol A0 a ten dom tam projektovaný ani nebol. Ale 8000€ by bolo fajn :-D
Odpovedať
@rkorba ráta sa do toho aj typ kúrenia? Veď celá tá hodnota energetického certifikátu je len potreba na kúrenie na m2 , teda A0 do 20kW/m2. A či tam budem mať vesmírne kúrenie alebo nie, tka či tak budem potrebovať xy kW/m2, alebo sa to ráta inak?
Odpovedať
@peto125 typ kurenia sa do toho nerata.
Odpovedať
@quakdafak A fotovoltaika áno?
Odpovedať
Neverim, ze sa ti jednopodlazny dom v tvare L podari dostat na hranicu 20kWh/m2 za normalne naklady. Teda za nizsie naklady ako je samotna vyska dotacie.
Odpovedať
@peto125 Investuješ dodatočných 15.000 € na to, aby si dostal dotáciu 8.000 €? Inak je to ešte len návrh, nič nie je definitívne rozhodnuté a podmienky ešte nie sú presne stanovené. Viac pozri tu: https://inardex.sk/dotacia-na-rodinny...
Odpovedať
@chrobak7 @danculd To je taký strašný problém sa dostať z 35kW/m2 na 20kW/m2? Nezateplený dom má koľko? 200kw/m2? O niečo väčšia vrstva izolácie to nespraví? Tak to od 2020 sa budú stavať len kocky?
Odpovedať
@peto125 Isto, buď si dom obalíš do 50 cm vrstvy EPS, alebo investuješ do zariadení, ktoré ti zlepšia hodnotenie v energ. certiikáte, napr. tepelné čerpadlo za 8000 €, rekuperácia za 3000 €. Zvyšok bude tá izolácia. To máš ako s chudnutím - zo 100 kg schudneš za pár mesiacov na 90 kg. Zhodiť ďalšie 3 kg je potom nehorázne ťažké.
Odpovedať
@peto125 ked ti niekto vypocita, ze treba 40cm EPS na fasadu a meter vlny do strechy, urobis to? Sice sa do tych 8000EUR zmestis, ale ako ta fasada bude vyzerat...
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 Ja byť tebou tak zájdem za projektantom a poviem mu čo potrebujem nech navrhne nejaké riešenie lebo to nieje až tak jednoduché, nenechal by som to na rady miestnych čo ani nevideli projekt a už tu rátajú sumy čo ťa to bude stáť. A tiež by som si počkal kým sa ten príspevok schváli aby som vedel aké budú presné podmienky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 Ano, nezatepleny ma bezne >150kw/m2. 20kW/m2 pri jednopodlaznom L-ku je problem aj na papieri, nie to este v realite. Ja som sa na to tiez vykaslal. Nebudem otrokom nejakych cisel (ked zatial nemusim) a staviam dom aky sa mi paci a z materialov ake chcem, nie musim.
Odpovedať
@chrobak7 TČ budeme mať tak či tak, aj rekuperáciu... @martosko hej jasné počkám ako to dopadne a popýtam sa projektanta, ďakujem :-)
Odpovedať
@peto125 Si nevyliečiteľný optimista... :-) :-D
Odpovedať
@chrobak7 opak je pravdou :-D
Odpovedať
@peto125 Veď stále veríš, že tú dotáciu získaš.... :-o
Odpovedať
Dotáciia sa bude pridelovať od mája. Spolu bude k dispozícii 200 poukazov. (Realne to vidim tak, ze 80ks bude pridelenych Smeru, 60ks Narodnej strake a 50ks madaronom a 10ks bude vylosovanych v loterii spomedzi asi 5000 ziadosti..).
Odpovedať
@chrobak7 nikde nepíšem že ju získam. Akurát som sa pýtal ,či je to možné. Myslel, som ,že to až taký problém nie je. Preverím to s projektantom.
Odpovedať
@peto125 a co nou chces zaizolovat barak :-D ako aj jednopodlazne L-ko ci X-ko sa da spravit aby to malo do 20kW/m2 len co to bude obnasat :-p ale nie je to nemozne
Odpovedať
asi si necham spracovat projektovu dokumentaciu na dane hodnoty a nikto mi to v zivote nedokaze, ze to tak nie je :-) Vivat slovensko :-)
Odpovedať
@peto125 Ano, je to velky problem pri jednopodlaznom dome do L. Keby to bolo jednoduche, tak by take domy staval a projektoval kazdy. Schvalne skus pozriet projekty po internete a skus najst projekt jednopodlazneho domu (kludne aj obdlznik), ktory ma mernu potrebu tepla do 20kWh/m2. Stavim topanky na to, ze ich moc nenajdes, ak vobec nejaky.
Odpovedať
@peto125 @danculd Ja mám L bungalov a podľa PHPP mám mernú potrebu tepla 15 kWh/m2. Sám som zvedavý či bude ozaj taká nízka spotreba. Obálka domu 120 m2, 30 cm EPS fasáda, 40 cm EPS strop. Kúrenie infrapanely , TČ na TÚV a rekuperácia. Mám nárok na dotáciu keď mám všetko v elektrike, žiadny obnoviteľný zdroj ?
Odpovedať
@petobike predpokladam, ze ten narok bude mat ten, kto taky barak bude stavat a nepredpokladam, ze to bude spatne uplatnitelne pre tych co taky dom uz maju :-D
Odpovedať
@quakdafak :-D -bol skolaudovaný po 31.12.2014. Ani si to neprečítaš a mudruješ...
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 je to problem , napr u mna tym ze mam zly faktor tvaru a velke okna aj ked maju plusovu bilanciu,, a mam meter izolacii v streche,, ktora to mimochodom cele v cislach zachranuje,,+ 32 cm v podlahe, tak uz sa s tym jednoducho neda nic robit, uz lens a spoliehat ze poriesim dobre vzduchotesnost, ale dufam ze pre tie dotacie ktore sa tu rozoberaju sa bude brat do uvahy aj vzduchotesnost ako v cechach, lebo dobre zaizolovany dom nieje vsetko, teda je to nanic ked je v dome diera
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan nahodou siroke mury vyzeraju super ;) mne sa to velmi paci
Odpovedať
Profilova fotka
@petobike ved mas TC, to vyuziva energiu zo slnka
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba len nie tak nahlas ;)
Odpovedať
@jblaze ano, vraciame sa k dobam nasich predkov :-D :-D :-D Oni na hradoch stavali metrove steny z kamena. A presne tam smerujeme aj my, len to bude z polystyrenu :-D :-D :-D "Moj dom, moj hrad" ;-)
Odpovedať
1
2
25
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?