Daň zo zisku z predaja bytu

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Pred 4-mi rokmi som kúpila byt, ktorý bol v katastrofálnom stave, za nizsku sumu. Je celý komplet prerobeny momentálne a plánujem byt predať a kupit starší rodinný dom, ktorý je treba rekonštruovať. Mala som v plane dom kúpiť na hypotéku a z predaja bytu ho prerobiť. Lenže som sa dočítala, že zo 'zisku' z predaja bytu by bolo treba platiť daň. U mňa by tento 'zisk' predstavoval cca 20 000€ :(. Faktúru za práce samozrejme nemam, mam len pár blockov za stavebný materiál, ktoré situáciu neriešia. Netuším ako situáciu riešit, ale platiť takú obrovskú daň sa mi nechce. Mal niekto podobnú skúsenosť?
Odpovedať
Vravíš že si ho kúpila pred 4 rokmi . Nemôžes počkať ešte 1 rok a tak byt predať? Zatiaľ ho daj do podnájmu nech más na náklady a niečo k tomu.
Odpovedať
Práve do podnájmu sa mi ho príliš v tejto lokalite dávať nechce, mam obavu z toho, že za rok z toho zostane opäť chatrč na rekonštrukciu
Odpovedať
@elinka1051 do nakladov si mozes dat okrem blockov za rekonstrukciu aj uroky z hypoteky cim znizis rozdiel nakupnej ceny a predajnej ceny a tym aj znizis dan na zaplatenie
Odpovedať
mam ten isty problem kupili sme pozemok a vyšlo ešte na hrubú stavbu na dokončenie domu potrebujem predať byt v ktorom však bývame tiež je zaťažený hypotekou ale to je v pohode po dokončení hrubej stavby zaťažím dom a byt bude bez ťarchy mám to o to lepšie že my sme v byte teraz piaty rok v novembri bude 5 rokov od podpísania kúpnej zmluvy teda aspon dúfam že sa v tomto ohlade berie do úvahy podpís kupnej zmluvy - neviete nahodou? keby som mal čakat s predajom bytu až do dátumu ked to bolo na nás napísané na katastri tak to bolo o pol roka neskôr. blbé mam zasa to že nemam kde byvat kým dokončíme to znamená že sa pokúsim predať byt niekomu kto neponáhla s nastahovaním a nechá nás tam este aspon 3 mesiace. @elinka1051 nenarobíš nič bud si zoženieš bločky za material a práce alebo počkáš rok. štátu by som za taketo vydieračské dane prachy určite nedaval tiež už rok čakame.
Odpovedať
@peto2 práve preto budem nútená byt ešte rok nechať a nejako sa potrápiť, aspoň budem mat na tu dobu doriešené bývanie. Bude to ťažšie, lebo s hotovosťou za byt som rátala,ale bohužiaľ. By ma zaujímalo, či toto je aj v okolitých krajinách.
Odpovedať
Ja už teraz budem vyplácať zbytok hypotéky, čiže s týmto problém nemám. Len mala som v pláne doplatiť hypotéku, byt predať ale človek mieni, Slovensko mení :)
Odpovedať
@peto2 nehnutelsnost je pravoplate tvoj dnom zapisu do katastra nehnutelnosti.
Odpovedať
@peto2 doba sa požíta odo dňa zápisu na katastri
Odpovedať
Radsej este ten rok vydrz v byte.Za tie peniaze, co by si zbytocne "vyhodila do luftu",si kludne na novom dome porobis vela veci. Budes mat dostatok casu na pripravu ,premyslanie a hladanie noveho byvania. A ozaj,teraz by si neplatila len dan z prijmu,ale aj do zdrav.poistovne,co tiez nie je mala ciastka.
Odpovedať
@elinka1051 ... alebo to neprizna a hotovo sanca je minimalna ze to bude niketo riesit alebo da na zmluvu nizsiu cenu a vybavene...
Odpovedať
@sysell lenže ak by si kupec chcel brat na byt hypotéku? Vtedy je asi nemožné napísať nižšiu kúpnu cenu
Odpovedať
jasné platí sa 19% daň z príjmu + 14% zdr.poisť.ale potom treba podať daň.priznanie a vám vrátia e,ale ? je to treba si zistiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elinka1051 socky filtruj.. 8-)
Odpovedať
@sysell :-D no, len nie každý má peniaze na byt v hotovosti
Odpovedať
@zuzzqa @1gugu no to ste ma moc nepotešili takže budem čakat do jari ja som myslel že v novembri predávam ved dovtedy aj klesnú ceny bytov kým to ja predám asi začnem zhánať bločky ak budem mať bločky treba aj tak robiť daňové priznanie rok po predaji alebo nič neriešikm ak budem vedieť zdokladovať že som prerobil byt?.
Odpovedať
@peto2 Ano, DP treba robit.Ked prilozis blocky,tak sa ti znizi dan
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?