Daň na rozvoj obce

Zdravím strecháči, Je tu niekto kto vie niečo bližšie ohľadom dane na rozvoj obce? Mám pocit, že tento zákon je písaný na kolene a je tam veľa medzier. Máme naprojektovaný dom s úžitkovou plochou 140m2+ garáž 28m2. Do 150m2 by sa to nemalo nikoho týkať. ˇÚčinnosť zákona je od 1.11.2016.
Odpovedať
daka čudna dan
Odpovedať
@vrajmantak posielam link www.zakonypreludi.sk/zz/2015-447
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajmantak nic cudne to nie je, je to len sposob ako zlegalizovat vypalne, hold to su tie standartne strany :)
Odpovedať
@majkoj toto cele co vymysleli od 1.1.2016 ,normalne prestavame mat chut stavat
Odpovedať
Profilova fotka
@katuch od 1.1.2016 nevymyslel nikto nic, to je zname dlheeeee roky, to sa len projektanti prebudzaju, niektori este stale pocitaju podla noriem z 2002...
Odpovedať
Dobre chapem dan 10e-35e za m2 z plochy domu tak, ze je to nieco ako dan z luxusu, ze mam vacsiu celkovu podlahovu plochu ako 150m2? Lebo som sa pytal pani z obecneho uradu a ta nevedela nic, vraj nech sa obratim na starostu.. Ked stihnem skolaudovat do novembra, tak som v pohode?
Odpovedať
odpoved najdes v par. 13
Odpovedať
a) odstránenie poruchy stavby alebo havarijného stavu stavby, cize kupit rozpadnuty dom s tym, ze vyuzijem cast zakladovych pasov, (1cm3), zvysok opravim, spada pod tuto vynimku ? :) 28% volicov evidentne nema zaujem o stavanie domu o rozlohe viac ako 150m2, zopar z nich sice ma, ale ti stavaju vylucne nad 15 000 m2 Vtipne by bolo, keby ten co ma 151m2 platil za celych 151m2 a ten co ma 149m2 by platil nula. Malo by sa platit nad 150m2 a nie vratane. Vtipne aj je, ze ja si mozem urobit vysku stropu 4.9 metra a osadit do miestnosti drevo, fosne, resp strop, pokial toto zvysi podlahovu plochu, musi ju zvysit aj postel, stolicka, stol, alebo toaleta, lebo stat mozem aj na nej. Neprisiel s tymto napadom ten pan expert, ktory tvrdil ze plyn zlacnel o 90% ? Nuz, retardovany zakon si vyzaduje este retardovanejsi pristup. Bud pristavba, alebo rovno si postavit dom v zahranici. Ako vypalne za luxus to nie je, pretoze ten kto ma na 151m2 dom, si uz svoju dan za luxus vytrpel a vola sa to dan z prijmu, a kedze evidentne prachy ma, tak ich musi aj tocit, cize aj rozne dane z PHM, viac materialu, viac pasikov, viac DPH. cize je to protiustavne a diskriminacne. mam chut si postavit 26m2 garaz a sudit sa. Alebo dobre - zaplatim dan, ale formou, ze vybudujem alebo zrekonstruujem kusok cesty v hodnote tej dani. sakramensky sa mylia, ak si myslia, ze zadotujem na ich platy. len dve slova - trt makovy.
Odpovedať
@stowasser ale tu sa nejedna o poplatok za kolaudaciu, ale o poplatok za vydanie SP pri dome o rozlohe viac ako 150m2.
Odpovedať
@weggie nechapem, ti, co stavaju nad 150m2, stavaju vylucne nad 15 000m2? To, co znamena?
Odpovedať
@snezienocka100 ze smerakov volia bud bezdomovci alebo developeri
Odpovedať
@snezienocka100 som to stihol o chlp. Clovek chce dochovat rodicov/svokrovcov, urobi bezbarierovu cast domu a ma za to potom spolu platit par tisic eur? Socialisti..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stowasser o tomto zakone nikto nic este nevie. Pisala som starostovi mestskej casti , on mi napisal ze este nic nevie, ze sa musi k tomuto vyjadrit mesto. Pisala som aj na mesto a tam mi napisali ze konkretne nieco budu vediet az v polovici roka a ze sa mam ozvat, somarina. Tak som pisala na urad vlady , odtial som dostala odpoved ze sa mam obratit na ministerstvo financii. A to ma uz totalne nastartovalo, tak som pisala aj tam ale zatial sa mi nikto neozval. Zakon je o nicom, je tam ze platit sa nema za vstavanu garaz na existujucej stavbe. Ako sa da dorobit dodatocne vstavana garaz???
Odpovedať
@katuch Také lahké nevieš ? Vyhodíš terasové dvere, osadíš garážovú bránu a si vybavená :)
Odpovedať
@lubk0 no my z garaye robime pristresok
Odpovedať
@weggie @stowasser @snezienocka100 Len doplnim.Dostala som mail z ministerstva financii.Obce mozu ustanovit tento poplatok.Dolezite,citujem: Ak obec zavedie poplatok,predmetom poplatkuza rozvoj je pozemna stavba na uzemi obce,na ktoru bolo po nadobudnuti ucinnosti vydane pravoplatne stavebne konanie.ucinnost zakona je od 1.11.2016. Plati sa za kazdy zacaty m2.cize do 150m2 neplatia nic a nad 150m2 kazdy zacaty m2. Sadza je od 10-35eur. Takze sup sup vybavovat stavebne povolenie
Odpovedať
Profilova fotka
Výborne!!! Ďalšia daň z "luxusu". Zrejme čakali, že Slovač bude nadšená, pretože priemerný Slovač si povie "Super, potrestajú zbohatlíkov a normálnych ľudí sa to nebude týkať"... To je to isté, ako keď vyšla daň z luxusu pri autách. Najskôr bolo nadšenie, z toho, že sa takto pokutujú bohatí ľudia na silných autách, potom Slovač zistil, že tá daň z "luxusu" sa týka aj úplne bežných áut, ako je Octavia 1.9TDi ....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Toto je celkom zaujimave... povedzme ze poziadate o stavebne povolenie na dom s podlahovou plochou 140m2 a samostatnu garaz 30m2. Bude sa platit len poplatok za garaz 30m2? Alebo ked ma RD 152m2, bude sa platit za 2m2 alebo za 152? To je sakra rozdiel....
Odpovedať
@dgerzo ako už písala katuch vyššie platiť sa bude za každý začaty meter tj do 150 m nič a za 2 m zaplatiť . To bude asi preto lebo poplatkov nikdy nie je dosť🙌
Odpovedať
@soboli @dgerzo platiť sa bude za každý začatý m2, nie rozdiel. To znamená, že ak má dom podlahovú plochu 152m2, zaplať sa bude 152krat 10-35eur. Áno, poplatkov nikdy nie je dosť. Mesto alebo obec môže ale nemusí zaviesť takúto daň.
Odpovedať
@katuch tak môžme čakať ako sa zachovajú obce :-S
Odpovedať
@katuch, @soboli, vase nazory sa rozchadzaju, ako to teda bude? Predpokladam, ze v BA schvalia najvyssiu moznu sadzbu a je rozdiel zaplatit len rozdiel, alebo za kazdy m2 ak bude mat dom nad 150m2. Teda priklad pri 152m2 dome 2x35 = 70 EUR vs. 152x35 = 5320 EUR... Zo zakona: "(2) Predmetom poplatku za rozvoj nie je c) stavba rodinného domu s výmerou podlahovej plochy do 150 m2," je to trocha salamunsky napisane...
Odpovedať
@dgerzo @soboli mail z ministestva financii Zákon č. 447/2015 o miestnom poplatku za rozvoj a o zmene a doplnení niektorých zákonov bol prijatý ako iniciatíva poslancov Národnej rady SR, ktorého účinnosť je od 1. novembra 2016 a dáva obciam možnosť na svojom území, v jej jednotlivej časti alebo jednotlivom katastrálnom území obce ustanoviť miestny poplatok (ďalej len „poplatok za rozvoj“) všeobecne záväzným nariadením (ďalej len „VZN“). Zavedenie poplatku za rozvoj obcou prostredníctvom VZN je fakultatívne. Obec môže stanoviť sadzbu poplatku od 10 eur do 35 eur za každý aj začatý m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby. Podľa § 7 ods. 2 písm. a) až e) citovaného zákona môže obec ustanoviť rôzne sadzby poplatku za rozvoj pre jednotlivé druhy stavieb. Ak obec prostredníctvom VZN zavedie poplatok za rozvoj, predmetom poplatku za rozvoj je pozemná stavba na území obce, na ktorú bolo po nadobudnutí účinnosti VZN vydané právoplatné stavebné povolenie. Podľa § 9 citovaného zákona poplatok za rozvoj vyrubí obec rozhodnutím. Obec môže určiť na základe žiadosti poplatníka platenie poplatku za rozvoj v splátkach. Splátky sú splatné v lehotách určených obcou v rozhodnutí, ktorým sa o platení v splátkach rozhoduje. Predmetom poplatku za rozvoj okrem iného nie je stavba rodinného domu s výmerou podlahovej plochy do 150 m2. V prípade rodinných domov s výmerou podlahovej plochy nad 150 m2 je základom poplatku za rozvoj celá výmera nadzemnej časti podlahovej plochy realizovanej stavby v m2, ktorej povolenie na výstavbu bolo vydané právoplatným stavebným povolením. Podľa § 3 ods. 1 písm. d) citovaného zákona predmetom poplatku nie je iba stavba alebo časť stavby vstavanej garáže a parkovacieho státie v rámci existujúcej stavby.
Odpovedať
@katuch Dobre chapem poslednu cast ze do podlahovej plochy sa nepocita garaz a parkovacie miesto, prip nadvorie atd ? Iba samotna obyvatelna plohca ? Dakujem.
Odpovedať
http://www.poplatokzarozvoj.sk/ Vsetko vratane dovodovej spravy je tu :-)
Odpovedať
@17juraj17 pravdu povediac neviem ako sa to chápe. Dala som im jednoduché otázky a odpísali mi takto. :-) Keď som písala na mesto, tak mi odpísali že v polovici roka sa im treba ozvať, lebo tiež nevedeli ako to bude. Predpokladám, že už by to mali vedieť. Treba sa informovať.
Odpovedať
@17juraj17 Toto by aj mna zaujimalo. Ked idem napr stavat 170 m2 dom, ktoreho sucastou je garaz 30 m2, tak podlahova plocha mi vychadza na 140 m2 - cize neplatim poplatok? Ach jaj, ten zakon je strasne napisany :-(
Odpovedať
Ahojte sorry ja som Katuch nepochopila ...no ale podľa všetkého som určite veeeeeelky smoliar keďže máme 152 m2 coooo môžem mať ja takú smolu?????
Odpovedať
@jan45 Ty ako modrostresny saman tusis ako to je ? :-p Tiez by ma zaujimalo ci to je len na novovydane stavebne povolenie alebo sa to vztahuje aj na uz vydane a poplatok si vypytaju s kolaudaciu. Mas nejake info alebo pockame na prax ? :-D Vdaka.
Odpovedať
@17juraj17 tyka sa to tych.ktori dostanu stavebne povolenie po datume 1.11.2016
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?