Chybný rozpočet na hrubú stavbu bungalovu

Hlavne že pani vedie stavebnú firmu, nebrastav a my sa kopec razy potom tu čudujeme že preco niekto nacení hrubú stavbu malého bungalovu na 70 000€ keď tam robia rozpočet takéto panicky 😀 A ešte k tomu ani m3 nevie, si mysli že zaručene to musí byt 1 tona 🤦‍♂️
Odpovedať
Profilova fotka
@peter1968 😄 😄 😄 😄 tak tomu sa hovorí "pani odborníčka", všade bola, všetko vie 😄 😄 😄
Odpovedať
@peter1968 to si sa z celého príspevku chytil jednej takejto veci? pani vie o čom hovorí mimochodom. skôr ty tu vyzeráš ako strašný odborník, čo sa chytíš jednej veci, ktorá nie je explicitne správne napísaná. možno to pani tak zjednodušene napísala, aby to pochopili aj jednoduchší ľudia. samozrejme, že má pravdu. napr. ľudia čakajú, že dopravné náklady sú iba o nafte (ak vôbec). akosi nechápu, že pri zakladaní firmy podnikateľ nedostane od štátu vozidlo, ktorým môže činnosť vykonávať. musí si naň zarobiť, teda zahrnúť ho do cien. toto ale nevedia ani samotní "majstri", preto niektorí dopravu v cenách ani neriešia. ale neskôr im to nejak nevychádza... so mzdami má pani tiež pravdu. za 5€ v čistom na hodinu nebude nikto robiť ani najjednoduchšiu robotu. to je minimálne 7 v hrubom, a v tom nie je ani budget na dovolenku, paragrafy a podobne. nedávno mi jeden klient, čo som mu naceňoval montáž, povedal, že je to drahé. že to čakal za polovicu. ja som mu povedal, že je to robota na toľko a toľko dní, a nech si spočíta, koľko sú mzdové náklady na 4 ľudí na toľko dní. už neodpovedal... doprava nehrala rolu, lebo to bolo v "našom" meste. ako ja môžem povedať, že mám na výpočet ceny jednoduchú tabuľku s niekoľkými premennými (odhadovaná dĺžka prác v dňoch, vzdialenosť v km, náklady na betón). a milerád by som si ju s hocikým prešiel, kto by tvrdil, že mám príliš vysoké ceny. nech mi povie, kde som nenažraný... od jedného, s ktorým som to zľahka začal preberať, som aj pýtal, že nech mi zabezpečí dodávku na potrebný počet dní s plnými nádržami, a ja mu zľavím z ceny fakt slušnú čiastku (bolo to dosť ďaleko). hádajte, ako to dopadlo.
Odpovedať
Nevidím na tom čo napísala nič zlé. Kto nevie pracovať, nech si tú prácu zaplatí so všetkým čo k tomu patrí a namiesto toho môže sedieť pred televízorom.
Odpovedať
@worker_falcon no už len podľa toho ako si začal tvoj komentár som vedel že ty budeš určite robiť v stavbárčine alebo pod. že si tak precitlivelo zareagoval :-D je mi jasne že poväčšine majstrov by sa lubilo najlepšie 20€na hodinu...ale to som tu nezačal ani rozoberať očividne si nepochopil :-) Pani sa rozpísala ako najväčšia odborníčka a pri tom nevie základne veci (komentov od nej tam bolo viac ) ako je napríklad že murivo každý ráta na m3 je to absolútne bežná vec a ona ide tvrdiť že každý m3 má 1ton sa zamysli a potom niečo komentuj.
Odpovedať
To bude dobre tupelo tá pani, že 52€ za m3 a ešte plus 13€ by chcela fuuuha s pečene holuby aby padali z neba by nechcela ? :-D m3 ytongu bežného muriva váži cca 350-400kg
Odpovedať
@worker_falcon a inak nerozumiem že čo si sa tak rozpísal o veci o ktorej nebola ani reč...ide o to že pani sa robí odborníčka že všetko vie všetky ceny a na modrej streche sú len kraviny a nevie ani len ako sa ráta murovanie obvodoveho muriva a ešte vraví že za 27/m3 by robil len nesvojprávny človek ? Tak toto je trosku silne tvrdenie na to, aby sa zadávateľ témy chytil niečoho iného z toho príspevku a nie práve tohto :-) takže neviem kto čo nepochopil :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peter1968 nuz ja v stavebnictve nerobim a cez to vsetko si myslim, ze pani ma pravdu :). Ty si sa chytil uplne nepodstatnej veci, kolko ton je to naozaj, je absolutne nepodstatne v tom co chcela povedat.
Odpovedať
Profilova fotka
@adiso noze sa predved, najdi normohodinu na murovanie a spocitaj co ti z tych 27€ ostane ked zaplatis dane a odvody.
Odpovedať
@majkoj hh
Odpovedať
Ti co platia 52 plus 13e za kubik bez dane nech platia. Preratajte si na na hodinovu mzdu. Ja som platil 30e. Majkoj mudrosyi o dphx ehaj tak o tom sa nik nebavi stavbarcina je 90% na cierno, legalne su ine ceny. Jasne ze 7e za hodinu je ktavina 10e cisteho je minimum na murara.
Odpovedať
@majkoj no tak dajme tomu že páni sú živnostníci...majstri priamo od ytongu alebo hociktorí skúsení majstri ti vymurujú menší bungalov za 1 deň to je cca 40m3 muriva, berú si 30€/m3 to je 1200€ a sú 6ti takže pre každého 200€ na hlavu...keď má paušálne výdavky tak 60% predstavuje automaticky náklady zo 40% si uhradí odvody a dane vo výške 33% čo predstavuje cca 26€ a to nehovorím že ešte tam sú úľavy ako nezdaniteľná položka čo zvyšuje tým pádom čistý príjem. Takže mi chceš povedať že 174€ na deň v čistom je málo ano?
Odpovedať
@adiso zakladateľ otázky reagoval na tú pani a postol jej príspevky. ja som reagoval na veci v tých príspevokoch popísané, ktoré zadávateľ otázky hodnotil ako výplody "veľkej odborníčky".
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja sa len smejem na tom ako sa to tu rozdelilo na 2 tábory tí čo poskytuju služby a tí čo za ne platia :-D :-D :-D :-D ale aby som platil 60€ za m3 muriva tak by som musel byt sprostý na hlavu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@karoli12 tak to máš potom celkom veselý život pretože väčšina tém tu rozdeľuje ľudí na 2 alebo 3 tábory, aj to je totiž podstata diskusie. A predstav si že medzi nami žijú ľudia ktorí zaplatia za niektoré veci viac pretože si chcú priplatiť za kvalitu a niesu "sprostí na hlavu" ale majú na to peniaze.
Odpovedať
@peter11balog počkať takže mi chceš povedať že 60€ za m3 je v pohode cena ano a že to predstavuje kvalitu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter1968 to som nikdy nepovedal. Pre niekoho kto hľadá spoľahlivú firmu, osobitný prístup, kvalitu a záruku môže byť dobrá cena aj 80€/m3.
Odpovedať
Profilova fotka
@adiso Normohodina na m3 muriva je 2,4h ak si dobre pamatam. Takze , hodinova mzda ti potom vychadza nieco cez 11€/h (pri tych 27€/m3) a to v hrubom. Mas trochu romanticke predstavy :). Pausalne vydavky su maximalne 20 000 rocne a stale to neznamena, ze ziadne vydavky nemas. A rovnako pri tvojom bajecnom denom prijme spadnes do kategorie milionarskej dane a na nejaku odpocitatelnu polozku mozes zabudnut. Stale nerozumiem, preco je nedostatok stavbarov, ked vsetci tak bajecne zarabaju. Ja som si vela krat na stavbe povedal, ze za nieco tolko penazi nedam a spravil som si to sam. Ale este sa mi nestalo, ze by som prisiel k tomu, ze keby ma to malo zivit, tak dokazem ponuknut nizsiu cenu. @karoli12 ja ziadne sluzby v stavebnicte neposkytujem. Akurat ako zivnostnik podavam danove priznanie a vidim co mi z toho zostane.
Odpovedať
@peter11balog no to neviem aký osobitný pristup by ku mne museli mat aby som im dať 60 alebo 80€/m3, ale dobre sprostosť nemá hraníc ved :-)
Odpovedať
@majkoj ja nemám romantické predstavy, to je realita. Zárobok do roka môžeš mat 33 000€ a keď máš nad tak sa ti už neuplatňujú paušálne výdavky to je celé. A predsa živnostníkom som najmä vtedy ak poskytujeme nejaké služby. Predsa nebudem nakupovať materiál keď som živnostník a potom davat ľuďom na faktúru zahrňujúc aj materiál. Výdavky sú a ja viem presne aké pretože som si dokupoval kopec vecí, ktoré som na stavbe využil ale určite nie je malo platiť 30€/m3. Bože môj poznám kopec kamarátov a známych čo sú živnostníci, jeden je obkladač druhý murár další na bagri chodí a rozhodne sa majú lepšie ako niekto za pasom čo robí za 700€ a ideš tu z toho robiť ako keby boli chúďatká, ktorým ešte musíme do vačku dávať navyše lebo ved pomaly na chleba nebudú mat....
Odpovedať
@adiso dal by som ti denno denne zabudovať 40m3ytongu i. Som zvedavý ako dlho to vydržíš robiť.
Odpovedať
@daralbajda ty si dobre sprostý alebo nevieš čítať :-) ja som písal že sú 6ti takže poďme matematicky 40:6=6,66m3 pre jedného. Takže nie je problém. Postavil som vlastnými rukami 3 domy takže viem čo hovorim. Jeden s kamarátom druhý bratovi a další svoj som staval len ja sám takže denno denne si môžeš zabudovavat 40m3 sám.
Odpovedať
@daralbajda pane bože nestačím sa čudovať čo to tu za výkvety sú :-D :-D pán sa snaží niečo vysvetlit ale mierne zaostalý si berú z toho len to čo sa im hodí,,,,kokos kde písal že jeden človek robí 40m3 denne? :-D :-D Sa spamatajte uz
Odpovedať
Ja som platil 20€/m3 ytong, za pol dna dom postaveny aj z prekladmi, teraz beru za tehlu 30€/m3 a nestazuju si, ze je to malo. Teraz robili vodari vodu a odpady, cena materialu do 100€ a zobrali 1150€ za pol dna roboty, neunuvali sa ani nastenky zasadrovat, proste fuseri, ale vypytat si vedia. Kazdy nech si da cenu aka mu vyhovuje.
Odpovedať
neviem čo sem furt pcháte akýsi príplatok za kvalitu, za dohodnutú platbu vyžadujem VŽDY kvalitu, či je to za 5€ alebo za 50€ na hodinu. Ak nechce robiť kvalitne nech ide do preč. Žiadny príplatok za kvalitu!
Odpovedať
Profilova fotka
@adiso Ja z nikoho chuda nerobim, ja ti len vysvetlujem, ze tvoje kalkulacie su znacne romanticke, konkretne ja odvadzam statu 43 percent cisteho zisku a kym zacnes o tom polemizovat, aj tym netvrdim, ze to mplati pre kazdeho. Vypovedna hodnota tvojich vyrokov je rovnaka ako ked budem tvrdit, ze ti za pasmi v skutocnosti zarabaju minimalne 2x tolko. A podla zakona si pracovne nastroje, pomocky, ci dopravu musis hradit sam, inak sa to moze chapat a zavisla praca s naslednou pokutou. @originalx a ku vsetkemu si dostal faturu na plnu sumu ? Ale odpoved prosim poctivo .
Odpovedať
@foox tak určiteeee. len či sám vieš, čo znamená kvalita. napr. pri omietkach si môžu majstri pod tým drzo predstaviť to, čo hovorí norma (preštuduj si, ak nevieš). ale väčšina klientov by zhodnotila takú prácu ako fušerinu a poslala majstrov kade ľahšie. hej, "príplatok za kvalitu" znie zvláštne a neprijateľne. inými slovami, vopred treba dohodnúť kvalitu a rozsah prác, čo za dané peniaze klient dostane a môže požadovať. to by mal byť štandard. hovorí sa tomu zmluva o dielo.
Odpovedať
Profilova fotka
robím v stavebníctve bez troch mesiacov 61 rokov, a som znechutený z toho, čo na stavbách vidím. A keď čítam tieto príspevky začínam chápať prečo. Kto držal v ruke kelňu (tri domy) alebo hasák, sa cíti stavbár, ale podľa obsahu príspevkov, by títo ľudia ani nemali dostať živnostenský list. Remeslo nie je len o pracovitosti, to majú aj Rómovia, ktorých zaznávame, ale aj o všeobecnom rozhľade ku ktorému patrí vedieť si spočítať náklady. A to som v žiadnom príspevku ani nevytušil . Majkoj nie je stavbár ale naznačil čo všetko treba aj stým, že je to len časť. Vykrikujeme ako nás socializmus poškodil, ale súčasný stav nie je o nič lepší ak nie horší, boli aspoň učňovky na ktorých učili bývalí partizánie, dnes tam učia ľudia, čo nevedia väčšinou o remesle nič. Pre mňa z celej debaty vyplýva, že málokto rozmýšľa s úctou k zákonu a serióznemu podnikaniu.
Odpovedať
@worker_falcon "normu" urobí učeň, ja platím majstra a tak vyžadujem "majstrovské dielo", to bez debaty. Inak vyplatím učňa.
Odpovedať
@majkoj ziadna faktura. Poviem ti, ze ani jedna firma co mi robila sa ani neunuvalo opytat ci aj fakturu. Ja davam kazdemu fakturu a je jedno co to je mala suma, alebo velka.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx tak potom chapem tie ceny :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?