Bude stačiť 15 000 na prerábku domu?

Ahoj, máme starý rodičovský dom a k dispozícii 15 000. chceli by sme si hore (klasická povala na hline, škridlová strecha) spraviť podkrovie, ale iba obývaciu časť a spálňu, také celé otvorené.. Dolu sú tri izby a kuchyňa, tam by sme chceli z jednej izby spraviť kuchyňu, a z pôvodnej kuchyne urobiť malú izbu. Samozrejme nové podlahy a omietky,. máme šancu sa svojpomocne, ale naozaj všetko svojpomocne zmestiť do tých 15 000? Alebo aspoň približná hodnota je reálna?
Odpovedať
1
2
Nie. Zateplenie, inštalácie, elektrina, voda, kúrenie, schody do podkrovia, na prízamí takisto idete prehadzovať kuchyňu, tzn. nová voda,..l podlahy, omietky. To sú také položky. A zabudla som strešné okno-okná. Kuchynská linka. Kdeže!
Odpovedať
Profilova fotka
nás vyšlo iba zdvihnutie strechy o kvádre, škridla, drevo, nový strop drevený priznaný, schodisko a komín 12 tis eur robota+materiál, tiež sme čakali menej ale čo už.
Odpovedať
@zajacik1471 hej ale my si to budeme robiť sami, nebude nám to robiť firma.. vodu a elektirnu tiež sami...aj kúrenie. vôbec nič nám nebude robiť firma...takže sa pýtam len na materiál @martul
Odpovedať
Profilova fotka
@bonnieca tak potom minus 4tis to nas vysla robota, neviem tak ci tak je to asi malo, teraz ideme robit kurenie, elektrinu a vodu na viac tento rok asi nevyda (robime bez uveru za pochodu co nasetrime-zarobime)
Odpovedať
Pochybujem že vam to bude stačit aj ked si to budete robit sami musite ratat aj s nejakymi komplikaciami nikde to toitz bez komplikacii nie je
Odpovedať
@bonnieca odpoveď ti nedám, ale odporúčam najbližšie 3 mesiace (aj tak bude zima) zobrať papier, pero a každý večer spisujte čo chcete robiť, čo na to potrebujete a o mesiac si zháňajte za koľko to budete nakupovať. Nezabudnite, že treba kúpiť aj náradie, jedlo pre pomocníkov a dopravu materiálu. Po troch mesiacoch by ste už mali mať na stole presný zoznam čo budete robiť, čo vám treba kúpiť (už budete vedieť aj kde to kúpite). počítajte pri každej položke aj rezervu aspoň 10%. A garantujem ti, že nielen že si splnite sen ale neostanu ti oči pre plač, že ste veľa rozbabrali a neostava na dokončenie, lebo tých peňazí je málo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav suhlasim iba z casti, rezervu by som doporucila dat aspon 20% -- potom je sanca ze sa rozpocet dodrzi. inak skvely postup :) @bonnieca mna rekonstrukcia BYTU vysla cez 20 tisic eur, takze dom s 15 -- nemas podla mna sancu. na druhej strane -- niektori ludia robia rekonstrukciu pre rekonstrukciu, ze aby to pekne vyzeralo... a nezamyslaju sa nad svojou kratkozrakostou (ze o 10 rokov to bude treba spravit znovu)... Ja robim vsetko poriadne -- preto aj ta cena rekonstrukcie. Na druhu stranu - moj byt ziadne investicie najblizsich minimalne 30 rokov naozaj nepotrebuje. Ale aj tak 15 tisic na dom je odvaha sa nad tym vobec zamyslat.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem Ale podľa mňa je to málo na ten materiál |-|
Odpovedať
@kaktusik007 ak budu precízne plánovať netreba ani tých 10% :-) Za 3 mesiace to musia rozobrať do šrubky :-)
Odpovedať
@bonnieca no veď ja som písala len o materiáli. O robote ani nehovorím.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ale to iba za predpokladu, ze si spravia naozaj podrobny realizacny rozpocet, kde zahrnu aj kazdy jeden klincek, co tam minu.... ale co ja mam skusenosti, tak taketo rozpocty sa robia od brucha do brucha a take tie "hluposti" typu srobiky na uchytenie krabic do steny pri elektrike sa zabudne a drrrb, ze 3 eura... hmozdinky, drb - 2 eura.... a v sucte pri celej prerabke ze brrrrb, tisicka :) a ani nevies ako.
Odpovedať
@bonnieca presne ako píše @slavoslav , všetko si to naplánujte - rozsah prác, postup prác, potrebný materiál. Niekto sa v plánovaní vyžíva, niekto nie :-D Keď si všetko viete spraviť svojpomocne, tak predpokladám, že aj materiál si viete bez problémov napočítať - voda, elektrika, sadrokartón, kúrenie, podlahy, omietky, okná, dvere, a čo ja viem, čo všetko. Pri postupe je dobré stanoviť, kde sa dajú spraviť prestávky na doplnenie financii. Predpokladám, že zariadenie kupovať nebudete a presuniete ho zo súčasného bývania. Lebo na zariadenie by bolo treba tak odhadom 10 - 20k. Ale to závisí od nárokov. Napr. dá sa všetko zohnať nie luxusné, ako je teraz zvykom pri rekonštrukciách a novostavbách. Mimochodom, teraz je móda absolútne šetriť na veľkosti a konštrukcii domu - postaviť "stavbu" za 20 - 30k, a potom na zariadenie dať 30 - 50k. Keby som ja mal starší dom a 15k, tak by som sa toho určite nebál. Možno by som si všetko úplne sám nespravil, ale išiel by som do toho, samozrejme, po dôkladom naplánovaní. Možno ešte pred plánovaním by bolo dobre spraviť všetky demontáže, aby ste videli, na čom ste, či náhodou dom nepotrebuje radikálnejšie zásahy. Samozrejme, za predpokladu, že máte kde bývať - teda ak nie ste viazaní na bývanie v danom dome.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ani omylom... aj ked budes robit vela veci svojpomocne, ale tam je take kvantum prac, ze sa to svojpomocne vsetko neda... a 15000 je na dom malo. okrem toho - to, v akom stave je starsi dom, zistis, az ked zacnes rekonstruovat... take vela stastia a pevne nervy.
Odpovedať
určite nie, my sme za takú sumu neprerobili ani 76m 2 byt :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@bonnieca ......... - ak som správne pochopil, idete si zrekonštruovať starší dom po rodičoch. 8-) A ja sa pýtam: Kedy ešte bude taká príležitosť, aby ste SKOKOM posunuli kvalitu Vášho bývania, ako teraz....? Kedy inokedy, ak nie teraz....?! Tu nejde o vytvorenie bývania ako takého, ale o vytvorenie bývania s ohľadom na to, že tento dom po rodičoch sa pravdepodobne nerekonštruoval minimálne posledných 20 - 40 rokov a možno sa nebude rekonštruovať ďalších 20 rokov. Vy musíte KVALITNE zaizolovať šikminy v podkroví, musíte dať KVALITNÉ okná, musíte KVALITNE zatepliť celý dom (vrátane zateplenia podláh!!!)... - a potom si už môžete dovoliť dať aj minimalistické efektívne kúrenie. Kvalitné okná pod 5.000 - 6.000 € na celý dom (vrátane tých strešných) musíte kúpiť, nie si vyrobiť "svojpomocne", ako tu píšeš. 20 cm polystyrénu, lepidlo, sieťku, omietku si tiež doma nevyrobíte... Neviem, ale možno to chce aj novú krytinu... A to sú všetko položky každá jedna za 2, 3, 4 tisíc... Tu nehovorím o drahých dlažbách, obkladačkách, batériách... tzv. luxusných tovaroch. Hovorím o dobe zodpovedajúcich stavebných materiáloch, ktoré by ste mali použiť - lebo TERAZ je na to ŠANCA, aká zas minimálne 20 rokov nebude. 8-) Takže radšej si požičajte, lebo už dávno neboli také výhodné úvery a už dlho nebudú také výhodné ceny stavebných komodít. Ja tipujem, že potrebujete na poctivú rekonštrukciu minimálne 30.000 €. Do toho, samozrejme, nepočítam koberčeky, záclonky, dečky... a nábytok. Kedy, ak nie teraz....?
Odpovedať
@leonardom je rozdiel posunúť kvalitu bývania a kvalitu života. Ty im chceš zavesiť na krk úver? Myslíš, že im to stojí za to? Možno budú platiť mesačne o pár desiatok eur menej za energie, ale budú splácať úver pár stoviek mesačne. Vôbec neplánujú z toho spraviť pasívny či nízkoenergetický dom, tak neviem, prečo im ho nanucujeme... Najväčšia položka sú okná, tie si nevyrobia, ako vravíš. A ostatné budú mať podľa možností. Obývateľné to bude a energeticky to bude ľahko utiahnuteľné. Najprv prerobia vnútro, potom časom/ak ostanú peniaze, zateplia zvonku, vymenia krytinu, atď. Celý tvoj príspevok mi pripadá ako reklama na úver, hypotéku. hŕŕ, hŕŕ, všetko mať hneď a dokonalé.
Odpovedať
@bonnieca @leonardom 30 -50 tis. ak chceš mať všetko pekne zrekonštruované celý dom aby sa tam cítil človek ako v novostavbe ... Je tažké radiť ak tu nemáš aspoň 10 fotiek toho domu a aký štandart chceš vytvoriť a čo presne chceš. Poviem extrémny príklad - vo vedlajšej obci pri Piešťanoch predávali starý 70 ročný dom s pozemkom za 23tis eur 1000m2 ......ja uvažujem hmm ešte ten dom zbúrať ..dalšie náklady atď... na staršej ulici s komunistickými domami.....no žiadna veľká výhra alebo výhodná kúpa ...aj keď idú pozemky v tejto lokalite 30 tis. Po dvoch rokoch idem okolo a v jednom okne toho starého domu kde sa strecha vlní a škridle opadávajú...bolo svetlo televízora ... :-D tak niekto kúpil dom pri pieštanoch za 23 tis ...omaloval izbu a býva no :-D no super paráda...môže sa pochváliť niekde že kupil dom a býva...a niekto kto ho nevidel no super ako lacno :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon - ubezpečujem Ťa, že nemám nič s úvermi. Nemôže byť teda ani reči o nejakej reklame. Ale veľa ľudí si dnes pod pojmom "rekonštrukcia" predstavuje niečo úplne iné, než o čom to v skutočnosti je, resp. má byť. Naopak ľudia, ktorí sem pravidelne prispievajú, vedia, o čom to je. Preto aj všetci unisono píšu, že za 15.000 sa to jednoducho nedá.
Odpovedať
@leonardom "má byť", "musí"? Ty a mnohí iní by ste si mali spraviť štatistiky, v akých podmienkach žije väčšina ľudí na Slovensku. A drvivá väčšina tých, ktorí bývajú v novom či rekonštruovanom, sú zadĺžení až do dôchodku. Niekto jednoducho z jemu známych dôvodov nechce pristúpiť na tú hru. Napr. pracuje iba jeden z manželov, alebo čo ja viem. Odsudzovať niekoho za to, že nechce spraviť rekonštrukciu za 30k, ale iba za 15k, je nechutné. Ako keby si zamestnancovi kórejskej fabriky nanucoval najnovší Iphone a odsúdil ho, ak si ho nemôže kúpiť, lebo by ho stál celé dve výplaty. áno, je teraz veľmi jednoduché dostať úver. O to viac obdivujem ľudí, ktorí nepodľahli trendu a nechcú mať všetko hneď. Vyrovnať sa susedovi bez ohľadu na to, čo ma to bude stáť. Mať pekný dom, pekné auto, a pritom byť chudobnejší ako sused, ktorý má staršie auto a lacnejšie prerobený dom, ale býva vo vlastnom a vozí sa vo vlastnom. Nie v dome, ktorý bude ešte dlhé roky vlastniť banka.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Ja som prezentoval svoj pohľad na vec. Hovoril som o hrúbkach, centimetroch, cenách... Predstav aj Ty svoj pohľad a nefilozofuj o sociálnych aspektoch. Napíš, čo sa dá spraviť za 15.000. A ako to bude fungovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom @worker_falcon Ja súhlasím s Leonardom. Viem to podľa seba.Boli sme mladý nemali sme deti,kúpili sme byt a nič sme v ňom nerobili,len sa vymalovalo.To pred 20 rokmi.Veď načo sa zadlžovať,bývame,tak načo?Aj rodičia do nás hučali,že nemusíme mať hneď všetko,že aj oni začínali postupne a pod. Ano oni začínali postupne za socíku dostali nenávratnú mladomanželsku požičku,byt nekupovali,lebo dostali štátny a pod. Ale dobre,dali sme na ich rady,šak postupne keď budú peniaze sa porobí. Od vtedy sme byt prerábali na dvakrát,počas bývania v ňom.Najprv okná,dlážky. To sa dalo.Ale robiť jadro počas bývania s dvomi malými deťmi mnohý vedia o čom hovorím.Som vtedy banovala,že prečo sme si nejakú požičku nezobrali hned jak sme kúpili byt,už sme to mohli mať .Vtedy sme mali na byt hotovosť a požička na prerábku by nás nezabila.Ale rodičia radili,šak postupne,nemáte sa kam ponáhlať. Aj tak sme na to jadro nakoniec menšiu požičku brali,len neskor . A moja sestra,prerába takto dom už 15 rokov.Lebo aj jej rodičia radili,že načo sa ponahlať.A ona to mala ešte horšie.My sme vydržali 3 týždne burať jadro a stavať nové.Ale ona žila v starom dome,teda žije a postupne od výplaty do výplaty sa niečo pomaly prerábalo. nemá to konca kraja.Nemyslím si že sú ludia náročný,že chcú mať všetko hneď.Ale naozaj ak chcú bývať a urobiť prerábku kvalitne,tak nech netrochária. Dom zdedili,majú 15 tisíc k dispozícii,zobrala by som 15 tisíc k tomu požičku , a urobila to poriadne.Nech si domček užívajú,nech nežijú 15 rokov na stavenisku.Veď strechári tu na MS majú úvery až do 100 000 niektorí,a to je teda pálka.Tak otázka či stačí 15,nestačí. a nebojte sa ísť do toho a dopožičajte si a dorobte to poriadne,netrochárte.Ja som vobec nepochopila Leonarda žeby robil reklamu na hypouver.Ja som ho pochopila že dnes je iná doba ako pred 20 rokni,dnes ponúkajú banky nízke úvery,majú šancu si to pekne,kvalitne celé prerobiť.Závidím v dobrom dnešným mladým.Pred 20 rokmi sme dali na rady rodičov,a až v 40 tke konečne bývam ako som chcela :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 @leonardom @worker_falcon Až teraz som si prečítala čo napísal leilak 1 ,presne o tomto to je. Ja som sa tu rozpísala,on to v dvoch vetách podal.Veď sú tu samé statusy,kúpili sme byt,ideme prerábať.Nikto sa nesťahuje do bytu neprerobeného tak ako my pred 20 rokmi.Nikto nechce 20 rokov žiť v starom dome, a trocháriť od výplaty k výplate.Kolko domov som videla,najprv postupne strechu,potom pristavíme izbu potom zateplíme a potom zistíme že máme 60 a pomaly aj dochodok sa blíži a celý život len makáme a makáme.Žite dnes a teraz,ste mladý.Makáme šeci jek šrúbi v práci,tak doma máme oddychovať a nie sa deň čo deň 20 a vic rokov vracať na stavenisko.Žijeme len raz.A peniaze boli a budú.... ;-)
Odpovedať
@leonardom no a ešte k výmene okien. Dom, v ktorom teraz bývam v podnájme, je zateplený nejakou osmičkou. Okná staré. Náklady na kúrenie máme niekoľko násobne menšie ako v 3i zateplenom byte s novými oknami. Koľko rokov by sa domácemu vracalo 5k za výmenu okien? Že koľko sa dá kúpiť materiálu za 15k? Neskutočne veľa štrku, piesku, cementu, omietky, lepidla, sieťky, SDK, profilov, klincov, skrutiek, podlahy, polystyrénu, min. vlny, A keď si to vie spraviť svojpomocne, má veľkú výhodu.
Odpovedať
@leonardom a mimochodom, keby som bol ja v takej situácii ako zadávateľka otázky, tak by som takmer naisto šiel do nejakého úveru (za predpokladu, že by som ešte žiadny nemal). Robil by som podľa svojich predstáv a kritérii, a keď by došli peniaze, tak by som zobral predpokladanú čiastku na úver. Nie som žiadny odporca úverov, ale viem pochopiť, keď niekto nechce/nemôže. Okrem toho zadávateľka má možno tých 15k práve z úveru, ktovie. Okrem toho každý má inú predstavu o komplexnosti rekonštrukcie. Sa divím, že tu nik nenapísal v štýle "veď za 15k ti nevyjde ani tepelné čerpadlo a solár"... Zato o zateplení, novej streche, oknách tu už voľakto písal, že?
Odpovedať
fuuuha, uz som to tu na fore pisal nejedenkrat, presli sme tym istym problemom a nikdy viac v zivote, vtedy som napisal toto, takze to len skopirujem "rekonstrukcia stareho domu vyjde pekne draho, my sme prerabali stary dom, nebudem pisat co sa prerabalo, ale napisem to, co sa neprerabalo a zostalo povodne... povodne zostali ZAKLADY a HOLE MURY, ktore sa este aj podpilovali kvoli vlhkosti a automaticky sa izolovala a robila nova podlaha k tomu, takze mozem s kludnym svedomim povedat a otazku polozit aj vam, co myslite, kolko by stal samotny material na tie zaklady, hole mury+robota? dom ma podlahovu plochu cca 70m2, takze ak este raz by sme to isli prerabat, radsej stary barak zburat a komplet od zakladu nanovo... co to stalo penazi pista nebudem... radsej este dolozit cca 10tisic€ a bol by fungl novy barak, nevraviac o tom, ze mohol byt aj vacsi a dispozicne inak rieseny..." ucime sa na vlastnych chybach, vtedy sme o diskusiach na modrej streche ani len netusili ale nikdy viac podobnu chybu snad neurobime... P.S. v podstate sme mali urobeny ako taky plan rekonstrukcie, lenze pocas jednotlivych prac sme objavili dalsie a dalsie veci ktore bolo nutne vyriesit, nakolko sme sa doma zhodli, ze nemienime rekonstruovat za par rokov a preto sme nic nepodcenili...
Odpovedať
Ak chcete ušetriť, tak nič neinvestujte od starého domu, časom to pravdepodobne oľutujete. "Vybývaný" dom treba zreciklovať. Staré drevo použiť, tehly očistiť a urobiť z nich plot a postaviť nové. Budete mať presne to čo chcete a myslím, že vás to nakoniec víde menej. Svojpomocne hrubú stavbu veľkorysého domu postavíte od 20-25t. Doložíte ešte 40t a máte to hotové :-)
Odpovedať
všetci čo mi tu radíte dolož si vyber si úver alebo zbúraj a postav nové.. :-D vám je teda sveta žiť.. neviem, ale ja asi žijem v inej dobe, kde je to ťažšie ako v tej vašej .. kde banka nedá úver len tak, jednému nezamestnanému, druhému s nízkym platom na papieri... Postav nové. hej a kde? ceny pozemkov, nič??? zadarmo??? v danom dome súčasne bývame je nás 5 takže asi ťažko môžem obiť na holodom a rekonštruovať kompet všetko . Najprv chceme spraviť podkrovie, a keď sa tam hore zabývame, tak spodok začneme pomaly, ke=dže dole budú %daľší dvaja ľudia. Spraví sa z jendje izby kuchyňa a ke´d budú kuchyne dve, tak pôvodná sa zruší a spraví sa z nej izba. Nakoniec príde kúpelňa, možno nie hneď , možno o pol roka nato, Hneď porebujeme urobiť hore podkrovie a tú kuchyňu.. a nové omietky a ak vystane tak aj fasádu. Iné nie je nevyhnutné. Okná meniť neplánujeme keďže sú tam pôvodné robené na mieru a v dobrov stave. To má čas. Tak isto podlahy nie sú nevyhnutné, takže ja si myslím, že kúpiť novú strechu, izoláciu a sadrokarton na steny a hore spraviť podlahu by sa nám možno aj podarilo do tých 15 000. neponáhlame sa, dom je obývateľný a radšej bduem prerábať 10 rokov akoby som každý deň trpla že sa niečo udeje, príde exekúrot a máme vystarané.. Dnes to nie je tak ako volaked,y dnes sa na prácu stoja rady...
Odpovedať
@bonnieca ak chceš poradiť od ľudí musíš dať aj konkrétnejšie čísla, rozmery. je rozdiel robiť strechu cca 120m2 a napríklad 340m2 ako máme my. My sme menili strechu toto leto, všetko svojpomocne a aj preto nám to trvalo 6 víkendov (naštasie sme mali dobre počasie) materiál som zohnal za super cenu (ostatok som predal na Bazoši ešte drahšie ako som kupil) Cele to vyšlo cca 10.000€ a to sme vôbec nezateplovali.
Odpovedať
@bonnieca ahoj ja náhodou presne viem v akej si situácíí, a milujem tieto rady ,, že postav nové, alebo prečo byvať s rodičmi? budete lutovať" od kedy som tu čítam toto stále to isté dokolečka.......hlavna vec že sa nikto vopred nespýta, aké máte vzťahy s rodičmi a v akom stave je povodny dom.........mi sme tiež mladý, nemáme velmi veľa penazí, na nové pozemky a nové domy, ..........máme za to ale skvelých rodičov, obrovský, dvojgeneračný dom, ktorý nenecháme len tak pre 2osoby. Na další rok tiež berieme úver a ideme nadstavovať podkrovie + si urobime samostatný vchod...... popravde 15-tisíc je fakt málinko, my sme to tak predbežne počítali a chceme si zobrať aspoň 50-tisíc, už aj na nábytky a tak :) takže vela štastia ti prajeme, a tieto niekedy fakt ,,mudre rady" ani nečítaj
Odpovedať
@bonnieca @alinka717 Nekonkrétna otázka tak sú potom nekonkrétne odpovede. Každý si svoje bývanie ináč predstavuje , na základe svojich možností. Tak ja sa nad rôznymi odpoveďami a názormi vôbec nepozastavujem , však každý chce poradiť len to najlepšie zo svojho uhľa pohľadu. Na modrú strechu chodia ľudia s rôznymi finančnými možnosťami .....preto niekto si zaobstará na svoje bývanie mobilný dom a niekto si postaví za 200tis. nový dom a ani si nezoberie úver.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?