Beton na dielnu

Idem robit dielnu a chcem sa opytat aky pomer kameniva a cementu mam dat beton to nemusi byt celkom silny pojde tam maximalne motorka dik :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@skalla myslim ze v tom pripade ti bude staci maximalne jedno vrecko.
Odpovedať
@psychx Jedno vreco na 1 kubik CCA?
Odpovedať
Profilova fotka
@skalla myslim ze hej ked nemusi byt celkom silny
Odpovedať
@psychx a hrubku betonu by si odporucal aku rozmyslal som nad 10/12 cm
Odpovedať
Profilova fotka
@skalla tak 10/12 sa robi zakladna doska pre dom. cize ak tam nic tazke chodit nebude tak to je strasne hrube
Odpovedať
@skalla http://urobsisam.zoznam.sk/dom/staveb... Vrecko cementu stoji nieco cez euro, na tom sa uz ozaj neoplati setrit.
Odpovedať
@psychx vrecko na m3 :D , co ked nepochopi tvoj humor a naozaj to tak da.
Odpovedať
@skalla zisti aku miesacku mas. Ak taku, z ktorej budes mat cca 4 furiky betonu tak kludne mozes na 1 plnu miesacku pocitat 1 vrecko cementu.
Odpovedať
Profilova fotka
@skalla ak len pochodzne tak 6cm + kari
Odpovedať
Profilova fotka
@skalla Ale cement je základná zložka betónu toho nemôžeš dať menej ak chceš aby mal betón požadované vlastnosti môžeš použiť cement s menšou pevnosťou namiesto 25 alebo 32,5 môžeš použiť 16 alebo 12 ak sa taký vyrába. To je ako s koláčom nemôžeš dať polovicu múky a čakať že bude rovnaký môžeš sa akurát rozhodnúť či dáš polohrubú alebo hladkú. Ak chceš ušetriť radšej pouvažuj o hrúbke platne a nie o tom že dáš menej cementu.
Odpovedať
@martosko ja chapem nechcem ani setrit na betone ja chcem vediet aky je pomer kolko coho
Odpovedať
@skalla ....daj do miesacky 4lopaty strku a 1lopatu cementu.....atd...az do plna.... a samozrejme vodu....pekny den
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jurajm17 a čo keď to @psychx myslel vážne? :-) @skalla rátaj tak 180-220 kg cementu na kubík betónu a asi 1,2t štrkopiesku. platňu nerob tenšiu ako 10cm ak chceš aby sa po rokoch nerozsypala.
Odpovedať
@slavoslav OK ak urobim z 8 vriec na 1 kubik a dam 12 cm udrzi mi to auto nemate skusenosti?
Odpovedať
@skalla neviem aku velku mas miesacku, ale na malu co urobis 3 táčky, daj 20 lopat strku 0/22, jeden 25 kg mech cementu 325 a 8 litrov vody. Ak chces mat silnejsi beton tak daj 15 lopat strku, 7 litrov vody a 25 kg mech cementu 325. To co ti tu niektori radia je fakt sila.
Odpovedať
Ja som robil v malej miesacke cca 70l betonu, do kazdej som daval jedno 25kg vrece cementu, cize cca 360kg na kubik. Jedno vrecko na kubik ako to @psychx radil, to uz je ina zverina :) To potom nie je beton, to je toto: http://www.modrastrecha.sk/blog/ondro...
Odpovedať
@gashtaan 25L cementu nie je 25kg cementu, myslim ze pomer je 1,2:1 cize 1,2kg cementu je 1L cementu co by znamenalo, ze si tam nedal 360kg ale 432kg cement je relativne lacny, v malych objemoch tie 2 eura navyse za vreco navyse... mne voslo 35kg cementu do 0.05m3 nenosneho prekladu, co je zas na druhu stranu extremne vela (700kg na kubik), takze kludne mozem dat o polovicu menej a bude to maximalne postacovat.. ale kedze na cely dom mam asi pol kubika nenosnych prekladov, tak som to nejak extra nesetril... :) az na to ze takto extremne navysena davka uz ohrozuje ucinok cementu..
Odpovedať
@dusantt ale no... 70l betonu som mal z jednej miesacky, cize do kubika dam 14 miesaciek, a kedze som do kazdej daval 25kg cementu... je to matematika zo zakladnej skoly. Nad 450kg cementu na kubik je uz kontraproduktivne, pevnost to uz nezvysuje, akurat ho oberies o kamenivo.
Odpovedať
Pred tyzdnom som betonoval 6x5x0,15 garazovu platnu z C25 kvoli spodnej vode.4,6m3 stal 280€ aj s dovozom,chce sa ti je....t v miesacke? V dielni hocico agresivne kydne na zem,zacne sa krusit beton,aj nosnost pochybna pri niektorych receptoch,co ti pisali,jednoliatu celistvost miesackou neurobis a robis to hadam nastalo.
Odpovedať
@skalla to je úplne v pohode, ak máš pod tým betónom pevný zhutnený podklad udrží to aj auto. to čo Ti radí @originalx je betón tak na podklad, alebo vyplnenie nejakej konštrukcie. Odhadujem 145kg cementu na kubík čo je podľa normy asi tak B7,5 v súčasnej kategorizácii taký slabý už ani nevidím. Tak to robili naši otcovia a my tie betóny teraz meníme a opravujeme, ale na chatu na chodník úplne v pohode, tam nevadí ak praskne.
Odpovedať
@slavoslav mas to trosku pomylene. Neviem sice aky beton to je pri tom pomere, ale je taky "mazlavy" , ze nejde vysypat z miesacky. Samozrejme, ze domiesavac dovezie beton podla normy aku si objednas. Dojdi sa pozriet na moju zakladovu platnu ako sa krasne trusi a to mal byt B20.
Odpovedať
@gashtaan ano mas pravdu, zle som to vypocital v predoslom prispevku. otazne je, ci ten cement znizuje kvalitu, pokial ju uz nezvysuje, pretoze dalsia teoria zas hovori, ze idealny stav je, pokial je kazdy strk a kazde zrniecko piesku dokonale obalene cementom, co sa ti, pomerne logicky, pri pomere 1 cement ku 4 strkopiesku nepodari, nie ?
Odpovedať
@dusantt nuz, tam moje vedomosti nesiahaju. Neviem co sa tam deje chemicky ked cement hydratuje a krystalizuje sa, ale asi to nebude take jednoduche ze 1 cement k 4 strkopiesku je logicky malo. Hadam ten co vypocital ten maximalny pomer cementu vedel co robi, ci?
Odpovedať
@dusantt prave som sa docital, ze vacsie mnozstvo cementu uz kvoli tomu, ze hydratovanie produkuje privela tepla, znizuje pevnost betonu kvoli prehnanemu zmrastovaniu... dochadza v nom k mikrotrhlinam. Su ale specialne betony, kde sa do kubika dava az 700kg cementu - na to uz ale treba specialne prisady.
Odpovedať
@originalx prezraď čo mám pomýlené? lebo neviem či myslíš normy na výrobu čerstvého betónu, alebo tvoju miešačku, alebo čo? vyveď ma z omylu, nechcem tak ostať žiť. To že je betón mazľavý a nejde vysypať z miešačky nič neznamená z titulu pevnosti, je to len o tom, že je tam málo vody a aj keď je to cieľom mať v betóne čo najmenej vody, hrozí že sa ti za prvé môže nedostatočne premiešať zmes a za druhé pri jej ukladaní môže vzniknúť veľa bublín v hmote a to zasa len znižuje jeho pevnosť. Preto ak chceš hustý betón musíš použiť plastifikátory a po uložení ho vibrovať, čo sa pri podomáckej betonáži zvyčajne nerobí, preto použiť hraničné množstvo cementu je holý nezmysel, zvlášť ak sa jedná o ušetrených 13€ na celú dielňu. @gashtaan @dusantt zo 420 kg vyrobíš C45/50 a ten sa používa na 18m železobetónové prievlaky, v rodinnom dome absolútne nepoužiteľný (teda skôr zbytočný), jedine žeby to mal byť protiletecký kryt, ale tam skôr pomôže hrúbka dosky :-) to len tak pre zaujímavosť.
Odpovedať
@slavoslav to, ze ten beton bude slaby na tu jeho dielnu co chce robit. Ver mi, ze bude uplne postacujuci.
Odpovedať
@slavoslav a da sa zistit, kvalitu betonu, nejakym domacim testom, napr kladivom alebo zbijackou ? pripadne vrtanim? mam odlozeny kusok, ale nie je to 15x15x15cm kocka, aby som to zobral do labaku, a ani neviem, kolko by taky test stal. zaujima ma to preto, lebo priblizne tolko (450kg) cementu mi islo do venca + nemrznuca zmes (podla davkovania), ale strk bol skor podlahovy, neboli tam 22mm kamene. Takze staci 250kg pre bezne vence? Pripadne nenosne preklady? uz neviem kde som to cital, ze cement by mal obalit kamenivo, ale napr tu to tiez spominaju http://www.mujbeton.cz/cena-betonu Smícháním vody a cementu vznikne chemická reakce, která se nazývá hydratace. Díky ní se vytvoří tzv. cementová pasta, která obaluje kamenivo a spojuje jej. Osobne nedavam viac cementu ako je nutne len z dovodu, aby som mal betonovy bunker, (kedze su bomby ktore prerazia desiatky metrov betonu lubovolnej pevnosti skoro), ale preto, ze ak sa to z nejakeho ineho amaterskeho dovodu (zle rozmiesa, zla kvalita kameniva, piesku, viac vody) zle urobi, ak nech to zvysene mnozstvo cementu pomoze zachranit, aj ked netusim, ci sa to da chapat v takto jednoduchej rovine.
Odpovedať
Profilova fotka
@skalla Ok už chápem keď dáš tých 250 kg/m3 bude to OK @slavoslav mýliš sa v tom že môžeš dať aj 600 kg/m3 betónu ak to bude cement C 16/20 nikdy s toho neurobíš C45/50. Mimochodom rád by som niekde videl tie prievlaky na rozpon 18 metrov okrem toho že by boly vysoké aspoň dva metre a väčšiu rolu by v nich hrala výstuž ako betón dosť by uľahčili navrhovanie lebo bežné rozpony ktoré sa navrhujú zo železobetónu sú tak max 7,5 metra. Na vyššie rozpony napríklad pri halových stavbách je lepšie použiť oceľ alebo drevo @dusantt Aký druh cementu si použil takú pevnosť betónu máš.
Odpovedať
@martosko clovece ty teda davas! Aspon zakladne pojmy si nastuduj...
Odpovedať
@originalx no minimálne jeden rok by vydržať mohol. Ak ho nebude namáhať, nenamočí ho a nepremrzne mu :-) @dusantt schmidovym kladivkom, ale kto ho má ? Trieda betónu vyjadruje pevnosť v tlaku, takže ak máš prístup k lisu s meraním tlaku, ale to by chcelo asi ešte veľa matematiky a neviem či by si presne odsledoval moment kedy to pukne. Ale skúška pevnosti v tlaku stojí pár euro, len neviem či nebudú chcieť normalizovanú vzorku. Skús zavolať do skúšobne možno sa ti zadarí. Ja pre bežné konštrukcie ak je treba spraviť na stavbe zvyčajne dávam okolo 220kg. Áno, na elimináciu chýb pri výrobe je dobré zvýšiť dávku ale to stačí o 10-15%, čiže tých 250kg, je už aj s rezervou.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?