Aký plat potrebujem pri hypotéke 150 000 eur?

Dobry den, videl som tu niekolko diskusii na temu "mam plat XYZ a chcem sa spytat ci si mozem dovolit taku a taku hypo". S priatelkou planujeme vystavbu domu, kde by sme radi zobrali hypo cca 150 000e. Pri takejto hypo by mala byt mesacna splatko ~505e. Moja otazka znie: Kolko je podla vas minimalny plat pre dvojicu (zatial bezdetnu) aby takuto hypoteku v pohode splacala a nebolo by to len "z ruky do ust"? Aky by mal byt tento prijem ak uvazujeme deti (max. 2)? Dakujem pekne za konstruktivne odpovede. MS
Odpovedať
Veľmi málo vstupných údajov. Odskúšajte si to na sebe. Každý mesiac odložte splátku hypo + náklady na energie a spol. v novom bývaní znížené o náklady na súčasné bývanie. Zo zvyšku sa snažte niečo ušetriť (vybavenie nového bývania zaplatí kto? rezerva pre prípad PN, neočakávané výdavky je kde?) a fungovať tak aspoň niekoľko mesiacov. Každý má totiž iné potreby. Následne nasimulujte výpadok príjmu skrz RD +náklady na dieťa a opäť tak fungujte bez toho, aby ste odsúvali niektoré potrebné výdavky. A potom si sadnite a povedzte si, či ste ochotní a zvládnete toto všetko podstúpiť xy rokov do splatenia hypo. Nie je nič horšie, ako celý relatívne mladý vek rozmýšľať na tým, či si môžem kúpiť 3 alebo 5 rožkov a či môžem ísť na dovolenku alebo nie.
Odpovedať
Predpokladam1600 v cistom spolu .... s vystavblu je to zlozitejsie ked nemate co zalozit.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja bych se neptala, kolik je potrebny prijem pro dvojici, ale mel by sis odpovedet, jestli jsi schopny to utahnout sam. Planujete deti a pritelkyne/zena si s nimi nejaky cas pobude doma. Jste schopni z toho po tu dobu splacet 505EUR + energie, poridit dulezite veci a nehladovet, nez se vrati do prace a bude schopna se na tom znovu podilet?
Odpovedať
@draik, @meesha83: dakujem za nazor. O to presne tu ide. Ak ratame s beznymi vydavkami (energie, benzin/nafta, drogeria, poistenia, jedno etc... + REZERVA) kolko si myslite ze vhodne/idealne/minimalne mat spolocny prijem. Kludne s detmi/bez :) @matusdentik: dakujem za nazor. Vieme ze vystavba je zlozitejsia. Planujeme zalozit pozemok (tych 150 000) bolo bez pozemku.
Odpovedať
@ms_ Nechápem zmýšlane nektorých ludí, nič proti tebe. Zakrývam sa len takou perinou na akú mám. Mnohí v pohode postavia dom za 100 000,-€. Plánujete deti, ktoré si v konečnom dosledku pri takých splátkach ani nebudete moct dovolit, takže pre koho teda stavat dom za 150 000,-? Dnes pri nízkych úrokových sadzbách by bola splátka 505,-€, počítaš aj s tým, že tieto úrokové sadzby sa neudržia a splátka može byt o dost vyššia? Akú máš fin. rezervu pre prípad výpadku príjmu z akéhokolvek dovodu? Si ochtný žit z ruky do úst celý život len preto, aby si v takom dome býval? Ak si jeden z tých úspešnejších a len tvoj príjem je viac ako 1500,-€ a máš predpoklad, že do budúcna to menej nebude, v pohode chod do toho. Ak nie, stoj nohami na zemi a prestan snívat.
Odpovedať
@ms_ Rozumnejšia debata by bola ak by si tu napísal vaše príjmy a predpoklad akú hypo by ste z toho mohli v pohode utiahnut. Najideálnejšie je ak sa pri bežných výdavkoch dá hypo utiahnut len z jedného platu, potom je reálne mat aj deti.
Odpovedať
Profilova fotka
@ms_ : ja som bral hypo 158t a splatku mam teraz 545 ale mal som 600 zo zaciatku...prijem mam asi 1300 deti neplanujem, vydavky nemam prilis vysoke, ale zas mam drahe konicky :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ms_ Ale to je prave to dulezite, ze bys nemel kalkulovat se spolecnym prijmem. Muze se stat, ze jeden prijem vypadne, at uz kvuli materske nebo ze nekdo prijde o praci. Kdyz budu brat tu planovanou variantu, tedy deti, tak bys tedy ty mel mit podle me pri splatce 500eur alespon 1100eur prijem. Ale samozrejme kazdy ma jine naroky na ruzne veci (jidlo, obleceni, konicky, doprava,.. )
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna je to samovrazda...ja by som do toho nesla pokial by som nemala aspon polovicu na dom aj s pozemkom...Inak by to bolo fakt zivorenie a nedajboze sa nieco pokasle a je pohoroma...
Odpovedať
ale pri 150 OOO predpokladam že bude splatka vyšia, 550 to vychadza v mbank, plus poistenie a rozne mesačne naklady na to .... radšej počitat so 6OO. takže človek by si mal byt viac menej isty že zarobi aspon 1200eur aby vyžil. a to na dovolenku asi neostane. ale zas je dom aktivum a ak aj pridu tažkosti da sa predat. len treba stavat s rozumom a mysliet i na zadne dvierka.
Odpovedať
a šporit sa neoplati :) našporene peniaze maju najnižšiu hodnotu..... hodnotu maju peniaze z buducnosti ktore postihne inflacia. ide len o to aka velka ta inflacia bude. ak mam peniaze na učte treba ich investovat do niečoho čo vynaša. Rozbehnut neaku živnost alebo kupit pozemky v dedine, alebo niečo podobnečo bude naberat na hodnote
Odpovedať
Profilova fotka
@matusdentik: velmi netradicny nazor na MS :-) Ale za mna palec hore 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@y2k je to len o tom co vidime a co nas ucia v skole. V zahranici malokto vlastni svoj dom. Na slovensku ma kazdy ak nie dom tak byt. Nevravim ze je to zle. Ale je malo ludi co si uzivaju peniaze ktore tvrdo zarobia. Je viac tych co cely zivot sporia nic si nedovolia vsetko vrazia do domu a ked zomru pre tie majetky je vela rodin rozhadanych a podobne .
Odpovedať
Profilova fotka
@matusdentik je taky dulezite rict, ze v zahranici by lidi dost casto radi neco vlastnili, ale nemohou, protoze by to proste nebyli schopni za svuj zivot splatit, ceny jsou extremne vysoke. U nas to stale jeste realne je, tak proc toho nevyuzit. Pri najmu bych urcite nenasetrila tolik, kolik nacpu do baraku a z neceho v duchodu zit clovek musi. Dum se da vzdycky dobre prodat, kdyz bude nejhur. Jak se rika - pozemky uz se nevyrabi ;)
Odpovedať
@meesha83 plne suhlasim,,,,, ale zahraničie je sice drahe ale napriklat take švajčiarsko.... dom tam stoji 300 000 a minimalna mzda je 3500 to je 85 nasobok,,,, u nas stoji dom 100 000 a priemerna je 700 ( a tych čo maju 700 je naozaj malo ) to je 142 nasobok..... takže,,,, je velmi relativne kde je to drahe,,,,,
Odpovedať
@matusdentik dom vo Svajci 300.000? Myslis Ceske Sajciarsko?
Odpovedať
@matusdentik aky dom u nas stoji 100000€? Jedine tak nejaky malinky holodom daleko od mesta, alebo stary zniceny. Malo ludi zaraba 700€? A ostatni kolko? Zo 700€ by domy veru nestavali.
Odpovedať
@originalx hovorim o dome ktory si clovek postavi sam. Alebo katalogovom. Ostatni zarabaju minimalnu mzdu a je par stastlivcov co zarobia nad 1000.sme na slovensku ak sa nemylim.
Odpovedať
@matusdentik pozemok, okolie domu a zariadenie neratas? Z minimalnej mzdy by nikto nikdy nestaval a nepostavil za jeden zivot dom.
Odpovedať
Napisal som dom, nie pozemok a nie zariadenie. A islo mi o ten rozdiel. Inak zariadit dom u nas a niekde v zahranici predpokladam ze bude skoro rovnako drahe. V zahranici sunajdrahsie sluzby. ( dom s pozemkom na slovensku moze stat 140-150k)
Odpovedať
@originalx na nevravim ze stavaju ludia co zarobia minimalnu.
Odpovedať
@matusdentik za 150.000 u nas ani pozemok nekupis. A ak holodom na 3aroch o rozlohe 80 m2. par stastlivcov co zarabaju viac ako 1000€? Z coho potom ludia stavaju domy a kupuju pozemky?
Odpovedať
waw dakujem vsetkym za komenty/nazory. Je super pocut ine pohlady na danu vec. Hadam sa neurazite ak nebudem odpisovat kazdemu zvlast, ale odpisem vseobecne :) Pravidlo, ze sa zakryvam len takou perinou na ktoru mam je samozrejme pravda - NIKDY by som nesiel do nieco o com nie som 100% presvedceny, ze na to mam. Momentalne platime najom 520e a nemame problem takyto najom platit + si odlozit bokom peniaze. Zijeme tak uz cca rok a teda tuto stranku veci mam zmapovanu velmi dobre. Viem ze samotny dom "zhltne" viacej financii ako najom a preto bola moja otazka na vas, ze kolko si myslite, ze treba mat prijem, aby sa takato hypo dala v pohode utiahnut. dakujem za vsetky postrehy. Y
Odpovedať
Ved ked utiahnes 520€ najom, utiahnes aj hypo, potom este treba priratat prevadzku domu. Nic ine ako vlastna skusenost ti nepomoze, niekto si vystaci s 500€ mesacne, iny minie 1500€.
Odpovedať
Fuha tak davat za najom 520Eur je pomerne dost..A neni to ani tvoje. To uz radsej splacat tu hypo a vies ze je to tvoje. Odporucam si vziat hypo na pozemok a hrubu stavbu na co najdlhsie obdobie.. Hypo si vies v pripade potreby navysit. No do viac ako 100k uveru by som nesiel.
Odpovedať
@ms_ Postav dom ktorý naozaj využiješ. Je samozrejme rozumnejšie splácat vlastné ako platit donekonečna nájom. Len ak máš na nehnutelnst vysokú hypo, si v podstate tiež nájomníkom ale banky. Bývaš kým platíš. Vždy je to riziko, nikto z nás nemá kryštálovú gulu aby vedel čo bude zajtra, či budeš mat aj zajtra zdravie, dobre platenú prácu, nevyletí inflácia do nebies,... Samozrejme človek ktorý má pred očami stále len hororové scenáre, tažko v živote niečo dokáže, ale čo sa týka stavby domu, nedovolila by som si sfinancovat celý dom len z hypo.. Zmente nájom za nečo lacnejšie a odkladajte bokom kolko je len možné.
Odpovedať
@silvia2891: presne tak 520e je dost, ale je to uplne normalna (bohuzial) cena za najom. Mno my by sme chceli kupit pozemok za svoje a hypo na stavbu. Osobne si myslim ze postavit a kompletne zariadit dom za 100k neviem ci je 2x realne (ak neratam svojpomov). @bubulka722: samozrejme taky dom chceme postavit. Nic prehnaneho atd, ale ratame ze v tom dome budeme dalsi 20-30 rokov a teda verim, ze treba zohladnovat aj buducnost, deti, atd.. :) Vzdy si najomnikom banky, pokial nesplatis hypoteku, kedy bude uz dom tvoj. Ako som napisal vyssie, chceme kupit pozemok (tiez to nie je zanedbatelna suma) a samotnu stavby rieist z hypo. Odkladanie podla mna nema velky zmysel. Samozrejme uz teraz odkladame bokom atd, ale ak by si mal odkladat o 120e mesacne viacej (kvoli lacnejsiemu najmu) tak potom tak za 5 rokov budes mat 7200e navyse co mi pride sume ~150k pride ako suma, pre ktoru sa neoplati 5 rokov cakat ;)
Odpovedať
@ms_ Každopádne by som do tak vysokého úveru neišla. Klasický dom s normálnou rozlohou a zo štandardných materiálov postavíš za 100k. Deti zatial nemáš, takže tie izby nemusia byt zariadené. Zo zvyšnej fin. rezervy z príjmu postupne dokončíš exteriér, fasádu a konečné úpravy. Netreba mat hned všetko.
Odpovedať
@ms_ Nad ŠFRB ste nerozmýšlali? My sme náš mini úver riešili odtial. Bolo to dost vybavovania, ale pri stabilnom úroku počas celej doby splácania, sa to oplatí. Neviem aké sú teraz aktuálne podmienky.
Odpovedať
@bubulka772: nie som si isty ci dom z rozlohou 100-120m2 (podla mna uplne normalna velkost) postavis do 100k (hoci rad by som bol aby to tak bolo). Ak ratas holodom tak musis 800-1000e/m2 je uplne normlana cena. A to je len holodom, kde je vybanie extrier etc :) Netreba zabudat ze dnes uz musis postavit NED s mernou spotrebou ~50kwh v priemere za rok, takze ked pouzijes standardne materialy, tak budes musiet pouzit viacej zateplenie + samozrejme kvalitnejsie okna. Uprimne povedane sme nad SFRB nepremyslali. Musim sa na to pozriet, najma na podmienky. Y
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?