Ako by ste navrhovali financovanie domácnosti?

Ahojte, ako by ste navrhovali financovanie domácnosti? Opíšem našu situáciu: Ja-byt na hypo Priateľ-byt na hypo Zarábame približne rovnako. Bývať budeme v mojom byte, on svoj prenajal (jeho byt je ale v zlej lokalite, takze ho prenajima za nizsiu cenu ako su jeho vydavky na najomne, hypo a energie). Ako by ste podelili, kto čo má platiť v novej spoločnej domácnosti (dočasne, kým nie sme manželia a nemáme deti, potom sa to môže prehodnotiť).
Odpovedať
zalezi ci mate financie spolocne alebo zvlast.. v pripade, ze ich mate zvlast, myslim, ze mate viac moznosti. v kazdom pripade obaja platite hypo, ty mas navyse najom ako vydaj on ma prenajom ako prijem.. urobila by som nejaky rozumny kompropis a platit tvoj najom povedzme ze ty das 35 a on 65 percent alebo 40 a 60. zvysok predpokladam ze spolu - jedlo, domacnost, ine vydavky :)
Odpovedať
@ada1981 Ano, financie mame zvlast.
Odpovedať
@aquabelka a co tak vydavky spojene s byvanim v Tvojom byte 50:50 (myslim energie atd, nie hypo) a ostatne tiez tak? alebo jeden vsetko suvisiace s bytom (napr ty,kedze je Tvoj) a on napr vsetky vydavky na jedlo (pochopitelne vydavky suvisiace s jeho bytom by si hradil sam)- samozrejme ak by tie sumy boli priblizne rovnake :)
Odpovedať
Profilova fotka
s partnerom s ktorým sa nevieš dohodnúť na fin. do manželstva nechoď. Urobte si spoločnú kasu, každý dá rovnaký diel...hotovo :-D
Odpovedať
Profilova fotka
My to máme podľa mňa poriešené veľmi efektívne, vzhľadom na to, že manžel zarába viac, tak to riešime tak, že dávame nie sumu, ale % z príjmu, my konkrétne 20% na celkový chod domácnosti + plyn do auta. Tak sa mi to zdá spravodlivé.
Odpovedať
odpoviem ti ako finančný poradca - byt je priateľov, ak ho chce držať, nech si platí stratu, zvyšok by som riešil na polovicu :-D
Odpovedať
@finsluzby Dakujem za odpoved. Aj ostatnym.
Odpovedať
Profilova fotka
@aquabelka ahoj, asi s priateľom nie ste spolu ešte moc dlho, lebo inak mi takéto delenie príde trocha divné (hlavne ak myslíte aj na to, že sa v budúcnosti vezmete). delenie na moje a tvoje vo vzťahu a zvlášť v manželstve nerobí dobrotu. na začiatku vzťahu je to však pochopiteľné. určite by som to ale "zrušila" ešte pred svadbou. aby ste potom (keď už bude neskoro) nezistili, že je v tom problém. ale k veci. ja by som na vašom mieste delila výdavky na polovicu. do výdavkov by som zahrnula aj tvoju hypo a priateľovu stratu z prenajímania bytu. tam si treba zvážiť či tie vaše hypo sú tiež na približne rovnakej úrovni, aby to teda bolo spravodlivé :-)
Odpovedať
Profilova fotka
tak ja bych hypoteky, ktere platite jakoby skrtla, a pak bych secetla naklady na domacnost(elektrika, nakupy jidlo atd) a ty vydelila 2. zarizeni bytu by jsi mela kupovat jen za sve,... obleceni take kazdy za sve,.. a spolecne vecere, kina atd.. jednou ty a jednou on ... ;-) ale je pravda, ze to musite poresit hlavne vy dva... my tu muzeme psat cokoliv, ale musi to vyhovovat vam oboum...
Odpovedať
@hhranolka Takze pri tvojom systeme by som ja platila celu svoju hypo a jemu by sa jeho vlastna splacala prenajmom. Ja som kvoli nemu musela poslat moju ponajomnicku prec, takze nejako by mi to kompenzovat mal nie? @ups Uz som sa raz skaredo popalila v dlhorocnom vztahu, takze teraz finacie a city velmi prisne oddelujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som zrátala časť jeho nákladov, ktoré dopláca na jeho byt (ktoré sa mu z prenájmu nevrátia), plus tvoju hypo, všetky energie a stravu a podelila to dvoma. Veď predsa keby nebýval u teba, býval by vo svojom byte a platil by celú jeho hypo. Takto keď môže bývať v tvojom byte, on si svoj dal do prenájmu a ten mu tú hypo skoro celú uhradí. Bolo by to podľa mňa nefér, keby ty máš platiť celú hypo a polovicu nákladov na energie a stravu, on len minimálnu časť nákladov na jeho hypo, keďže prenájom mu ju zaplatí a tiež polovicu na energie a stravu. To je ale iba môj názor. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@aquabelka a ty jsi bydlela predtim kde? ty jsi v tom byte nebydlela?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hhranolka Ja som stale byvala v mojom byte. Plus som mala jednu podnajomnicku.
Odpovedať
ja by som spocitala tvoju hypoteku + jeho doplacanie na jeho byt + komplet mesacne naklady v tvojom byte a podelila by som dvoma.... takto by ste mali uplne rovnake naklady na zivot....
Odpovedať
Profilova fotka
@aquabelka tak v tom pripade se pro tebe nic nemeni,.. pritel ted bude podnajemnik... takze ano presne jak jsi psala, ty si platis hypo a on si podnajmem splaci cast hypo(prijde mi to stejne, jako kdyby proste jeden z vas vydelaval vic) nebo 2. varianta...ty jsi musela vyhodit podnajemnika, tak at ti plati tolik co ti platil podnajemnik.... nevim o kolik vic to je... zda to bude mit nejaky efekt... me to tak jednoduse prijde spravedlive, ackoliv ja to mela uplne jinak, nebot jsem byla jeste student, kdyz jsem se stehovala nyni jiz k manzelovi(byt koupil on, byt splacel on, energie take on, vsechny velke nakupy on, ... ja jsem koupila prakticky jen lednicku a chodila kazdy den pro cerstve pecivo a za me penize jsme jezdili na dovolenou)
Odpovedať
@hhranolka Tak keby si tahala hypoteku a vsetky naklady niekolko rokov sama a mala na to dve prace, aby si to zvladala, tak by si ma chapala...
Odpovedať
Profilova fotka
@aquabelka ja te chapu .... manzel penize nezdelil, ale tez si je musel vydelat,... a ja ted take vydelavam a diky tomu jsme mohli koupi pozemek a postavit dum.. ale to uz je jina vec... ja jsem napsala svuj nazor, jak by to podle meho nazoru bylo spravne. tvuj pritel preci taky musel tahnout hypoteku a naklady sam... tak v cem je rozdil? ja prijem z najmu bytu vidim jako dalsi prijem... psala jsi ze vydelavate +-stejne,.. to je co,... rozdil ve stovkach korum? nebo je rozdil v nekolika tisicovkach? kdybys chtela opravdu vse delit, tak bys musela delit tak, aby kazdemu z vas zustalo stejne....nicmene si nemyslim ze je to spravne.... koupit byt v dane lokalite a vzit si hypoteku xy bylo tvoje rozhodnuti....on udelal obdobne rozhodnuti a resit zda nekdo plati vic, ci min, na hypotece,... zda mu momentalne nekdo hypoteku splaci najmem.... ja nevim, proste se mi to moc nezamlouva, proc by ti mel prispivat na splaceni hypoteky? nebo jsem to spatne pochopila? a co vubec na to tvuj pritel? co je pro nej prijatelne? co navrhuje on?
Odpovedať
@hhranolka Medzi tym, ze vy ste manzelia a my iba "frajeri" je velmi velky rozdiel. Ked si dam dole ružové okuliare, tak musím myslieť aj na to, že čo ak sa rozdídeme... A preco by mi mal prispievat na hypo? Lebo tym, ze byva u mna a nie u seba, on moze svoj byt prenajat a ja nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@aquabelka jasne ze pritel a menzel je rozdil ;-) ohledne splaceni hypoteky,... tak to je presne to, co mi prijde nefer.... kdyby to po me pritel chtel, tak nesouhlasim... (nastesti jsme si s manzelem a drive pritelem rozumeli i v otazce penez, meli jsme na to stejny nazor) a co na to tedy tvuj pritel? ten ma na to jaky nazor?
Odpovedať
@hhranolka Ten mi povedal: ty sa rozhodni a mne iba povedz sumu... Ale ja mu chcem povedat aj argumenty.
Odpovedať
@aquabelka ja si myslim ze hypo by si mala platit sama a na najomne a ucty by ste mali ist na polovicu. Pretoze aj keby ste sa rozisli tak byt bude stale tvoj,tu odpada moznost aby ti prispieval na Hypo,to by si potom mohol narokovat na byt.Alebo by ti pri odchode z neho kludne mohol zobrat veci v hodnote ktoru ti na tu hypo prispel.Zober si to opacne,keby ste byvali u neho tiez by si mu davala len na ucty a na hypo nie,ci?Nebudes predsa platit za nieco co nieje tvoje.Skus jednu z variant a ked vam to nebude vyhovovat tak to mozete zmenit,ked sa vezmete mozete to zmenit atd. Vela stastia ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@5ka25 presne souhlasim,... hezky napsano
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?