Aké sú náklady v nízkoenergetickom dome?

Chcem sa spytat .Ma niekto postaveny nizkoenergeticky dom?Ake su naklady v takom to dome?Za odpovede dakujem.
Odpovedať
Ahoj. No, ak má niekto naozaj NED, spotreba na vykurovanie nesmie presiahnuť 50 kWh/(m2a). Čiže: Ak má niekto dom s vykurovanou plochou 100 m2, tak 50 kWh/(m2a) x 100 m2 = 5 000 kWh ročne. Ak kúri plynom, pri ktorom stojí 1 kWh cca 1,40 Sk, tak prekúri 7 000 Sk ročne. Plus ohrev vody a bežná spotreba elektriny. Ak kúri elektrinou, bude to na kúrení trochu viac peňazí, ale zas má vďaka vhodnému tarifu finančné úspory na bežnej spotrebe elektriny. Takže v konečnom dôsledku sa to vyrovná, alebo to môže byť ešte menej než v prvom prípade. Ak k niektorému z týchto dvoch zdrojov má ešte krb, náklady budú nižšie. Toľko teória... Majitelia NED-ov, chváľte sa! Jarka z http://pasivnydom.blog.cz A radostné Vianoce všetkým! :-)
Odpovedať
Ahoj, podla energetickeho certifikatu nemame NED, mame energet. kategoriu B , vykurovana plocha 122 m2. Nasa spotreba po rocnom byvani: elektrikan1500 kWh za 12 mesiacov - bezna spotreba a denne varenie na sklokeramickej platni, nonstop 2 cerpadla (COV a studna), 4 mesiace denne velmi vela betonovania, miesacky, a podobneho elektrickeho naradia - to je cca 23 EUR mesacne kurenie plyn - 900 kubikov - (ak si pod 1700, si v drahsej tarife plynu) - takze to je cca 50 EUR mesacne krb pouzivame vacsinou ako naladovku, poobede alebo cez vikend
Odpovedať
Ahoj trnavacka mozem vediet aky mate dom? Z coho je postaveny?
Odpovedať
Trnaváčka: K spotrebe elektriny - máte deti alebo ste zatiaľ dvaja? Totiž - veľmi nízka spotreba. ;-)
Odpovedať
blacksr Pozrel som si vas dom a chcem sa spytat mate rozvody spravene s pvc trubiek na rekuperaciu ,nebude tam vznikat elektrostaticka energia mate stym skusenost?
Odpovedať
velmi sa ospravedlnujem, manzel ma zvozil, ze neviem pocitat.... ta spotreba 1500 kWh elektriny bola za 7 mesiacov... takze realne je to nieco pod 3000 na rok HAMBIM SA, materska sa podpisala na nervovych zapojeniach :-) nechcem nahadzovat super nizke nerealne cisla, len niekedy nechapem to strasne nahananie sa za pasivitou. Ci to naozaj ma vyznam a realne sa tie peniaze niekedy v buducich 50 rokoch vratia. Ked sme isli stavat a vyberali material, taketo udaje som pytala od viacerych a nikto mi ich nejak nevedel- nechcel dat. sme traja (2 dospeli plus dieta), stale doma aspon 2 ludia :-) to stanleytu: dom uplne obycajny Wienerberger profi tehla 40 cm, zateplenie steny 10 cm polystyren sever, ostatne 5 cm, ale nie je osalena izolacia v podlahe. Stavat este raz - bud to iste alebo Durisolm, dnes ma uplne ine ceny ako pred 2-3 rokmi.
Odpovedať
trnavacka dakujem za odpoved.Mna skor zaujimaju montovane domy.Chceme stavat montovany dom ,ale neverim tym prepoctom mna skor zaujima realita a nie cisla.Rad by som spoznal ludi ktory byvaju v takych to domoch.
Odpovedať
ja sa stahujem do montovaneho domu,ale nevyznam sa v spotrebe a neviem to preratat na kWh a ani na peniaze. Takze jediny sposob, ktory ma napadol je ze som si na okoli vybral par referencnych domov, od ktorych odpisem stav plynomeru. zatial mam najlepsiu spotrebu, ale kurim na 20 stupnov, cez vikendy 22, lebo to tam uz chodim spavat. teraz, ked mrzlo som mal spotrebu cca 10m3 za 24hodin. Ostatne domy mali od 11,5 uz poschdooveho domu (ja mam bungalov), bungalovy v cca rovnakej velkosti 12,5-13,5. Predpokladam, ze ked sa tam nastahujem, tak budem mat rovnaku spotrebu ako oni. Ale este mam dost vyladovania na dome, viem o par chybach, koli ktorym mam tepelne uniky, a ktore budu musiet stavebnici opravit.
Odpovedať
stanleytu píše: Pozrel som si vas dom a chcem sa spytat mate rozvody spravene s pvc trubiek na rekuperaciu ,nebude tam vznikat elektrostaticka energia mate s tym skusenost? Zatiaľ s tým osobnú skúsenosť nemám. Avšak takéto realizácie už existujú a sú v pohode. Vzduch tam bude prúdiť len pomaly, predpokladám veľmi malé trenie, málo náboja. Aj preto som navrhla väčší priemer rúr (125 mm). Podľa mňa je to okrajový problém. Ako môže vzduch, ktorého pár častíc zmenilo náboj, ublížiť zdraviu človeka? Viem, že sú známe prípady, kedy statická elektrina vážne ublížila človeku, bolo to v závodoch, kde sa vyrábajú syntetické vlákna. Ale to je úplne iná káva. Rúry nebudeme chytať. Ale uvažujem o tom, že nejaké merania by sa mohli spraviť.
Odpovedať
Profilova fotka
my bývame v takomto dome len 2 mesiace...takže reálne :-p :-D náklady budem vedieť až o rok:-)))))
Odpovedať
lucinka7 dakujem za odpoved:Mozem vediet aky mate dom?
Odpovedať
lucinka7 uz som si pozrel vas domcek .Je pekny ako ste spokojny s pracou a mozem vediet kolko vas vysiel ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Stanleytu,IP :-p
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Rad by som ozivil tuto temu po vyse roku. Pribudli nejake nove cisla? 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr k tým rozvodom rekuperácie z PVC trubiek: statická energia spôsobí zachytávanie prachu a bordelu v rozvodoch a tým množeniu kdejakej hávede.
Odpovedať
@poliacik321 To skôr v zemnom registri by mohlo byť. Avšak tí, čo majú ZR už niekoľko rokov, ich majú čisté a ak ich preplachujú, tak len "pre istotu". O čo menej nečistôt sa zachytí vo vnútorných rozvodoch, keďže vzduch prejde ešte cez 1 filter vo vetracej jednotke.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr no ja som myslel na nečistoty nasávané z miestnosti. Tiež som mal taký istý názor ako Vy , ale po absolvovaní školenia a rôznych ukážok a videí som ostal dosť prekvapený čo sa stane keď ľudia ,,špekulujú" ako ušetriť na nesprávnom mieste a použijú na určité technológie materiály ,ktoré tam nepatria.
Odpovedať
@poliacik321 Takto to vyzerá po 10 rokoch v neudržiavanom odvodnom potrubí z kúpeľne: http://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze... Tá rúra je kovová. Myslím, že ide najmä o to, aby človek napr. raz za rok nakukol na určité miesta a pretrel to tam handričkou, opláchol filter napr. raz za mesiac, dva týždne... V kuchyni jednoznačne pri varení a najmä pražení používať cirk. digestor s vysokým vzduchovým výkonom a príslušnými filtrami. Nerobím si ilúzie o odťahovom potrubí.
Odpovedať
@blacksr odkial ams to foto? z montovaneho domu?
Odpovedať
@stefan222 Dom je starší murovaný. Majiteľ: "Vzduchovody přívodního vzduchu jsou celkem čisté, neboť jimi prochází filtrovaný vzduch. Vzduchovody odpadního vzduchu jsou po delší době provozu většinou značně znečištěné, jelikož se odpadní vzduch u nasávacích otvorů většinou nefiltruje. Přiložené foto je ze vzduchovodu odpadního vzduchu ve stropě koupelny (čili žádný extrémně prašný provoz) po deseti letech provozu." Na inom odťahu má sieťku proti hmyzu, ktorá zachytáva prach - oplachuje ju 1x týždenne. http://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze...
Odpovedať
@blacksr take rury je basen pre mysi
Odpovedať
@stefan222 Prihlásim ich na Hurbanov pamätník.
Odpovedať
@blacksr nechapem....
Odpovedať
@stefan222 Mala som tam dať ;-) , lebo som to chcela odľahčiť. Aké myši zas? Proste v rúre, ktorá odvádza odpadný vzduch, je špina, ktorú treba z času na čas vyčistiť. Lepšie je mať tam sieťku a tú raz do týždňa umyť. Keďže odvod je v kuchyni a hyg. zariadení, kde sa takéto upratovanie pravidelne robí, "zvezie sa" popri tom aj sieťka. Nemám k tomu viac čo dodať.
Odpovedať
@blacksr no ja som videl video v usa co v takyhc potrubiach svaby a ina haved vznika z toho prachu,ta sietka je fajn vec
Odpovedať
@stefan222 Žartujete? Z prachu niečo živé? Už asi viem, prečo som otehotnela... málo upratujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?