Aké by boli náklady na tento dom?

Profilova fotka
Ahojte. Prosila by som o radu. Chceli by sme kúpiť rodinný domček - novostavbu a keďže sa do toho nevyznáme, chceli by sme vedieť, aké by boli cca mesačné náklady. Prikladám energetický preukaz, vyšli sme v Céčku, čo sa mi zdá dosť zlé... Taktiež neviem, či tam zvolili dobrý kotol na vykurovanie. Sused má ten istý dom (je to developerský projekt) a tvrdil, že platí mesačne 8000 - 9000 Kč. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
žiaľ, takýto certifikát alebo preukaz nemá žiadnu vypovedaciu schopnosť ani hodnotu. Podľa dostupných informácií len zn´ženie vnútornej teploty o 1st môže znížiť náklady na vykurovanie o 6%, takže neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 to mi hovorili, ze tento certifikát sa dá získať aký chcem, keď trochu priplatím... a myslíte,ze ked si pozveme človeka s termivíznou kamerou,tak zistíme viac? @zeld áno kúpa je výhodná, sused má 6 člennú rodinu, my sme traja, tak možno aj preto má také vysoké náklady, neviem...
Odpovedať
Profilova fotka
@zeld ďakujem za odpoveď. Predajca tvrdí, ze tento certifikát bol robený pred zateplením, že teraz vyjde lepšie. Ale aj tak, radšej by som si to overila a tá kontrola termivíznou kamerou stojí len 3000,- Kč takže to si dáme spraviť. Ale kto by nám urobil analýzu stavby a spočítal prípadné náklady na opravu, keď my sme úplní laici? Existuje na to niekto?
Odpovedať
@yvulienka pred zateplenim - a s cim a ako zateplovali? Inak 124 kWh/m2 je katastrofa, nad 50 by som novostavbu ani nekupoval a pochybujem ze tym zateplenim by sa tam dostali. Termokamerou teraz nic neodhalite - vonku je zu teplejsie ako dnu. Najlepsie je metat v zime ked je topna sezona a pekne sa ukaze kadial teplo unika. Teraz by to boli vyhodene 3 litre.
Odpovedať
Tak ako pise @jan45 podla tohto tazko povedat. Ja len pridam to, ze tiez spadam do C-cka, a zle to vobec nie je. Ten certifikat je podla mna kus papieru. Mam 2 male deti, v dome cez zimu plynovy kondenzacny kotol nastaveny na 23 stupnov, kazdodenne kupanie, atd. nebudem to rozpisovat - proste ziadne uspory tipu nech malo platim za plyn a moze nam byt aj zima. A financne ma vychadza kurenie na necelych 30 eur mesacne aj s TUV. Takze moj zaver je taky, aspon podla mojho zistenia, ze ene-certifikat je iba papier, ktory robi tiez "iba" clovek, ktory sa, aspon umna to plati, taktiez moze mylit, a preto by som ho ja osobne nebral moc vazne.
Odpovedať
Profilova fotka
@cvickos to určite nespadáš do "c"-ka. Ved takúto spotrebu nemajú ani B domy
Odpovedať
@cvickos 30 Eur za plyn za kurenie aj vodu? A kolko dreva popri tom spalis? necelych 30 Eur ... ak zoberiem fix je cca 5 Eur, tak Ti zostava 25 Eur pri cene 0.041 (CEZ) - je to na na cca 61 m3 plynu alebo 610 kWh. To by si mal spotrebu za cely rok 7320 kWh alebo 720 m3 plynu za teplo a vodu, pricom len na vodu treba tak 3MW za rok. Takze ak mas C-kovy dom, tak bud je velmi maly, alebo poriadne dokurujes drevom.
Odpovedať
@mr79 drevo sem-tam - skor ked sa deti pohrali vonku a hlavne zenske pohlavie, a pridu domov, a pocitovo im je zima, pritom je stale rovnako. Takze co ja viem, mozno 20x do roka ? mozno 30 viac urcite nie, a ano dom neni velky, ma 130 m2. Ja nechcem polemizovat a navadzat ludi ze nech sa neriadia ene-certifikatom, len chcem napisat aj to, ze vlastne nie vsetko co je napisane a na papiery vzdy aj plati. To vsio. Samoska zalezi od xyz faktorov, vetranie, pouzite izolacie, kvalita prevedenia prace, atd. atd. To je ale na inu temu mozno.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Napisala som im mail, aby som zistila, cim sa to zateplovalo. V tych vypoctoch na energeticky preukaz je uvadzane len strecha 22 cm izolace ORISIL Orsik a podlaha EPS 150S hr.80 mm, zrejme sa potom este zateplili steny. Ale ten preukaz bol robeny zrejme ked dom nebol ani dokonceny, lebo sa tam pise v tom zmysle, ze je v plane, v projekte je uvedene a pod... takze tomu sa neda verit. A tepelne straty nieco odhalia? ci je to tiez len kus papiera? ja uz fakt netusim, ako zistit, ci je ten dom energeticky narocny alebo nie. fakt neviem za kym sa ist poradit, este ze je tu tato stranka a clovek sa aspon co-to podozveda ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cvickos to mate super, bodaj by sme aj my tak mali :-D krb mame tiez v plane, ale nie na kazdodenne kurenie, len na prilezitostne, vo velkej zime :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@yvulienka ake tam ma byt topenie? 22cm Orisil Orsik je tepelny odpor cca 5.5 co ltt splna normu 5. - dnes sa odporuca davat aspon 30 - 40 cm 8 cm EPS je tepelny odpor 2.35 ... co je dost malo - odporuca sa davat od 15 cm vyssie... - ak je tam topenie na elektricky kotol, tak to nekupuj... budu vysoke naklady. topenie na elektriku musim mat inak izolovane.
Odpovedať
Profilova fotka
@yvulienka ja teda z toho domu nemam dobry dojem. :-| Predstav si,ze sa tam nastahujete a mesacne naklady budu 300 e a vyssie,v ČK 9.000...Polozte si otazku,je Vam vela tolko platit mesacne??ak ano,asi by som tento dom nekupovala...Merna potreba tepla na vykurovanie 124 kw/m2 je teda dost...Mozno to cislo by sa dalo nejako aj skresat zateplenim,ale rapidne dole nepojde...
Odpovedať
Profilova fotka
@zeld 1. oslovíme asi toho pána, čo robil certifikát, dúfam, že si na ten dom spomenie :-D odporúčania som tam žiadne nenašla... 2. tepelné straty máme vypočítané, developer mi ich poskytol, takže celkové straty pred zaizolovaním boli 10603W a po zaizolovaní 9639W. Je to veľa? 3. steny sú zateplené 10cm polystyrénom, okná sú s 3sklom a plochy konštrukcií to myslíš veľkosti jednotlivých miestonstí? :-) sorry ale v takýchto veciach sa vôbec nevyznám a manžel už vôbec nie :-D 4. ak je možnosť, že sa to dá znížiť, tak budem rada, ak budem vedieť ako, aby som mohla zatlačiť ešte dole na cenu. myslíš, že sa môžem popýtať aj susedov, aké majú náklady? (tých domov je tam asi 20 a bývajú tam cca 2 roky) alebo je blbosť porovnávať sa s inou rodinou, aj keď som je ten istý? vďaka ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 kúri sa tam plynom, konkrétne kotol je plynový s ohřevem TUV Buderus Logamax UO 52-24T. rozmýšľali sme, že by sme si dali časom vymeniť ten kotol za kondenzačný, ak by nám ušetril nejaké peniažky. ale keď aj zateplenie je zlé, tak asi neušetrí :-| plus je tam ešte vývod na krb, ale bez prieduchov do horného poschodia. inak viac v správe vyššie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zeld ďakujem za rady :-) áno dom je z tehly, porotherm. dnes sme predsa len objednali toho chlapa s termovizí, ideme to vytopiť na 30stupňov a merať príde ráno o 4tej, aby bol ten teplotný rozdiel čo najvyšši :-) odhalia sa tým aj skryté rozdiely a hlavne, či bolo dodržané to, ako je v projekte... a druhý chlap sa nám pozrie na tie tepelné spády, projekt kúrenia, či je dobre zvolený kotol a pod. takže som rada, že sme našli nejaké riešenie. dúfam, že aj výsledok bude priaznivý ;-)
Odpovedať
@yvulienka Tepelne straty 9,6 kW je teda dost velke cislo. Este ked beriem ze pre Prahu je vonkajsia vzpoctova teplota -12, tak je do dost vysoke cislo. Tu uz by sa oplatilo tepelne cerpadlo, ale problem su radiatory. Vsade je topenie na radiatory ako pozeram na foto - ziadna podlahovaka - takze na kondenzacny kotol tiey zabudni. Musite kurit vodu aspon na 50 stupnov - do poladlahy skoro len na polovizu. Dodatocne ho uz velmi nezaizolujete - max dofukat pod strechu vlnu. s podlahou a strenami nespravite nic. Sorry, ale osobne by som nekupoval - je pekny, ale bez podlahovky, s dost velkou tepelnou stranou, s ktorou uz velmi nepohnete. Ak by som bol optimista a bnesiel podla certifikatu ale zobral spotrebu len 100 (namiesto 124) kW/m2, tak pri ploche 181 m je to cca 18 MWh. Plus tepla uzitkova voda... tak cca 21 - 22 MWh. Co je cca 2200 m3 plynu a to je uz dost. Pri cene 10,5 KC za m3 je to cca 23000 KC len za plyn za rok. @zeld - nemyslim si ze mozu nieco robit so strechou. Podla foto je tam velmi nizka strecha, takze maximalne uz len fukat. Steny - ked pozriem ako su okna osadene z vnutra a z vonku, tak predpokladam ze to bola cca 40 tehla a na to 10 cm EPS. Co je zle riesenie vzhladom na rosny bod. Co by na to pridali? A duplom ze uz je tam fasada, tak by sa to komplikovane riesilo. Okna to ma na vsetky svetove strany velke - keby aspon na sever boli male. Kedze su tam radiatory 8 cm EPS v podlahe je malo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja se nebudu vyjadrovat k prukazu. Zalezi Totiz hlavne na tom, na kolik budete vytapet - propocty byvaji na teplotu okolo 20c, my treba ale topime na 24c - a to hned spotreba poradne stoupa, takze ackoliv mame pasiv(chybi nam jen kolektory) tak nas ucet na plyn je cca 23tis.... Soused muze mit treba 9tis a treba taky doma chodi v teplakovce :-p
Odpovedať
@hhranolka ale co yvulienka spominala suseda, tak ma 9 tis mesacne. 23 tis za plyn? To mate aku spotrebu? Ved co som pozeral tak kubik plynu stoji do 11 korun. takze by ste museli pretopit cca 2200 kubikov, aby ste tolko platili
Odpovedať
@zeld koncepcia tehla asi 40 cm + 10 EPS je zla od zaciatku - predpokladam ze to nemali na zaciatku v umysle ani len zaizolovat... 1) strhavat fasadu, nanovo izolovat - kolko by pridali, aby uz bolo jedno cim budu kurit? To by museli pridat dalsich aspon 15 cm a potom nanovo nahodit fasadu - hmmm... tak lacne by to nebolo. Dalej ma sa to riesit komplexne a s podlahou uz toho vela nevymyslia 2) problem su tu aj tie uzka okna - dost to zvysuje stratu - ideal je vacsie neotvarave okno, teda minimalizovat ramy. Pri tych malych je skoro vsetko len ram. 3) tepelne cerpadlo by sa im ani neoplatilo, bol by problem zohrievat vodu do radiatorov. 4) s podlahou kde je 8 cm uz nespravia nic 5) nafukat - ok beriem, ale aky je pristup na povalu, ale urcite by som toto riesiel ako prve 6) podlahovka oproti radiatorom usetri dost - radiator Ti zohreje vzduch na 28 supnov - vystupa hore, a az ked sa ochladzuje klesa dole aby si na tele citil nejake teplo, ale nohy - ktorymi najviac pocitujes tepelne rozdiely by boli este v chladnjesej zone. Podlahovka zohrieva podlahu, teda vytvara pocit tepla od noh a clovek nemusi prekurovat dom 7) predpokladam ze stena od garaze asi nebude izolovana 8) zaujimalo by ma ako je rieseny sokel - predpokladam ze minimalna ak nejaka izolacia - myslim ze im tam ikaze pekny tepelny most. 9) tepelna strata je rana aj s vetranim co je cca na tento dom 3.5 kW, len problem je ze uz nenatahaju rozvody na rekuperaciu. - na foto je kupelna kde je doskovy radiator a vedla este trubkov na uteraky - toto je uz fakt divoke riesenie - doskovy by som tam nedaval Moja odpoved - nekupujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 vim, ze psala ze soused ma spotrebu 9tis, ale taky nemusi skoro vubec topit a doma chodit ve svetru, take jsem si vsimla, ze dum ma komin, tak treba topi prevazne krbem. My komin nemame, vsude podlahovka, dum podobny jako @yvulienka, termokameru jsme tu meli, nikde zadne uniky, az na vchodove dvere. .... Mame rekuperaci, takze v zime nejsou uniky vetranim, ale topime na hodne.... Zatim jsme meli jen jedno vyuctovani, takze ted jsem zvedava na to letosni...
Odpovedať
@hhranolka ale ona pisala ze sused ma spotrebu 8-9 tis mesacne, nie za cely rok. Preto pochybujem ze chodi doma zababuseny.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 ach, omlouvam se, ale to jsem prehledla
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?