Aká je reálna spotreba energie po dostavaní?

V desiatkach tém a nekonečnom množstve príspevkov sa dá dopracovať k zásadám, ktoré by sme mali ako stavitelia dodržiavať s cieľom minimalizovať energetickú náročnosť našich domčekov. Viem že sa to nebude niekomu páčiť, ale fakt že dokážeme svojpomocne postaviť svoj dom naozaj neznamená, že sme odborníci a nedopustili sme sa chýb. Keďže teoretické polemiky o vzorcoch, parametroch a výpočtoch sú síce vec pekná, ale pre väčšinu málo pochopiteľná, mohli by sa v tejto téme uvádzať konkrétne výsledky toho, ako nakoniec teória v praxi zafungovala. Cenné budú najmä konkrétne skúsenosti stavebníkov, ktorí to už majú "za sebou", aby tí čo iba začínajú mali aspoň v hrubých rysoch predstavu, kam sa asi dopracujú. Stačia základné údaje ako druh a hrúbka stavebného materiálu, izolácie (zateplenia) a podlahová plocha. No a samozrejme následne reálna ročná spotreba energií. Samozrejme bez preháňania :-) Aj z tých málo údajov sa dá rozhodnúť, či investovať do nákladných systémov alebo nie. Lebo tak či onak, stále to je a bude iba o peniazoch.
Odpovedať
Profilova fotka
vypocet je jedna vec a reality niekde inde bud je to lepsie alebo horsie :-) a potom si povies ze sudruhovia z NDR udelali nekde chybu ;-)
Odpovedať
@novekosariska No právě proto, že výpočet a realita se mohou dost lišit, chce tazatelka znát skutečnou spotřebu energie těch, kteří to už "mají za sebou".
Odpovedať
Profilova fotka
ale ved to je odlisne tiez.neznamena ze ked maju rovnaky dom aj konstrukciu ale kazdy byva v inej lokalite ma inak orientovany dom ze budu mat tu istu spotrebu.toto je vsetko len a velmi len priblizne :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@aneri53 ale ved to je odlisne tiez.neznamena ze ked maju rovnaky dom aj konstrukciu ale kazdy byva v inej lokalite ma inak orientovany dom ze budu mat tu istu spotrebu.toto je vsetko len a velmi len priblizne
Odpovedať
@novekosariska Jasně, už to tady bylo mnohokrát diskutováno. Neexistují dva srovnatelné domy, proto podobné diskuze nemají moc velkou cenu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Treba si uvedomit, ze nie je rozhodujuci az tak vysledok (realna spotreba), ale z akych hodnot sa vychadza, pretoze tieto su u kazdej domacnosti ine. Ak hovorime o priprave TUV a vykurovani, lebo to su realne najvacsie polozky, tak vsetko velmi zavisi od navykov clenov domacnosti. Niekto sa sprchuje, niekto si napusti vanu. Niekto sa umyva 2x denne, niekto raz za dva dni. Niekto potrebuje mat v celom dome 24 stupnov, niekomu staci 21 v obyvacke a 18 stupnov v spalni. Niekto v zime vetra raz za den, niekto kazde dve hodiny a niekto ma stale pootvorenu ventilacku. Rozdiely v navykoch clenov domacnosti vyrazne naburavaju teoreticke vypocty, ci pouzivane technologie (zateplenie, druh paliva, typ okien, orientacia,...). Takze otazka "Aká je reálna spotreba energie po dostavaní?" je rovnaka ako otazka Kolko stoji nove auto.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?