Zlá statika domu

Ahojte, s manželom uvažujeme nad kúpou starého domu a následne jeho prerábkou. Narazili sme na jeden, ktorý by nám aj vyhovoval, ale žiaľ, nie sme celkom istý statikou domu. Je popraskaný na viacerých miestach, vyzerá to tak, že len omietky, až na jednu prasklinu na rohu domu. Prikladám aj foto praskliny a ak by sa tu našiel niekto, kto s tým má skúsenosti, budem rada ak sa vyjadrí. Samozrejme, máme aj zajednaného statika aby sa šiel pozrieť na miesto. Ja len by som rada bola trošku v obraze. Dom má kamenné základy, múry sú kombinované - váľky a tehla, niekde len váľky. Ďakujem :-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Je to statická prasklina s najväčšou pravdeppodobnosťou sadnutý prasknutý základ domu.Toto môže byť finančne pomerne náročná oprava na čas .materiál minimálne.
Odpovedať
@antonmesaros aj sme si mysleli, že to bude tým... čo to znamená finančne náročná oprava? viete mi povedať koľko cca eur máte na mysli?
Odpovedať
@susanax dám ti dobrú radu: zbúrať a postaviť nový. Ad. 1: nikdy by som nekúpil starý dom, možno kvôli lukratívnemu pozemku, ale dom aj tak zbúrať. Ad. 2: budeš tam bývať ty a nie tvoja "svokra" že by to mohlo aj spadnúť. Ad. 3: neustále rekonštrukcie ťa časom pripravia o nervy, rozum a nehovoriac o financiách. Ad. 4: ach môj bože som myslel že vaľkové domy sú už minulosťou :-) to ako keby si si dnes kúpila škodu favorit za 110,-€ a dala tam reprosústavu za 3000,-€.
Odpovedať
@martin85 asi nevies ze valkove domy su dnes IN, lebo su vraj Eco friendly, to ze tepelne neizoluju a ich statika tiez nie je zrovna 2x slavna, vobec nie je podstatne. ;-)
Odpovedať
@susanax nakoľko dom zrejme nemá dostatočne pevné a hrubé základy, bude ťa čakať podbetonovanie čo tiež nie je sranda. Asi tam nebude ani hydroizolacia, takže zrejme by to bolo treba podrezať alebo injektáž, tiež nie lacná záležitosť, urcite budete chcieť meniť okná, treba dať skontrolovať krov či nie je prehnitý. Múdrejšia budeš keď budete mať na obhliadke statika.
Odpovedať
@martin85 @hop377 keby sme chceli stavať katalogovy bungalov, tak tu neriesim tuto otazku.. dakujem, ale nechceme patrit k väcsine slovakov, ktori budu vsetko burat hlava nehlava, len aby si tam postavili nieco top skvele s najmodernejsimi technologiami. tak vas poprosim, ak nemate realne skusenosti s mojim problemom, radsej sa zdrzte tychto poznamok a komentarov, nie som na nich zvedava.
Odpovedať
@borderka je samozrejme ze si to bude vyzadovat nielen cas ale aj financie, ale zatial riesime hlavne tu statiku, ci ist do kupy, alebo radsej nie.. na krov sme boli pozriet, je zdravy, strecha je tiez v poriadku. Uvidime, co nam na to povie statik
Odpovedať
@susanax My sme mali taky dlhy dom po starych rodicoch a chceli sme ho rekonstruovat. Staticky problem mala len jedna predna stena, ktora sadala. Podotykam - pracujeme s historickou architekturou, takze zachovanie takych objektov je pre nas prioritne. Ale ked sme si zratali kolko by rekonstrukcia stala, vzdali sme to, zburali a postavili mierne upravenu kopiu. A nepalena tehla nie je vzdy kvalitna a nie vzdy je to vyhra. Takze mudrejsi budete po statickom posudku. Plusom pre vas moze byt ak je dom suchy.
Odpovedať
@susanax nemusis hned prskat, moja skusenost v 2008 som chcel rekonstruovat dom z 1938 tehlovy, vyhodit nejake priecky, spravit podkrovie, po zacati prach sa zistilo ze to nepojde, tak som skoncil tak ze na povodnych zakladoch som postavil komplet novy dom. Podotykam ze bol tehlovy a nie valkovy na kamennych zakladoch. Ako vidim tie fotky tak ak ten dom nevlastnis tak ruky od neho prec, pretoze aj ten zdravy krov musi na niecom stat.
Odpovedať
@stanica presne tak, budeme mudrejsi po obhliadke statika, teraz je predcasne nieco planovat. co sa tyka vlhkosti, tak dom je suchy, ani na stenach nie su viditelne stopy vlhnutia... a vy robite aj projekty na rekonstrukciu takychto domov?
Odpovedať
@hop377 ja este neprskam len som, si myslim, adekvatne odpovedala na tvoj komentar.... my hladame moznosti, riesenia... najst starsi dom, dlhy, orientovany idel na J, vidiecky je celkom aj fuska v nasom okoli, ale zasa samozrejme nepojdeme cez mrtvoly. uvidime aky posudok da statik a rozhodneme sa. ale co sa da zachovat zachovat chceme.
Odpovedať
@susanax preto som dal priklad ako som dopadol ja, preto ak starsi dom tak ho treba poriadne prevetrat aby si neskoncila na zakladoch a podla Tvojho popisu ten dom naozaj nestoji za trapenie zo neho trci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@susanax no my sme tiez podobne riesili ... rataj tak ze dat tento dom do kopy na byvanie ta bude stat tak 1,5 krat viac ako by si dala za novy dom ... ak mas k nemu fakt ze silny citovy vztah a rodisko, je zadarmo mozno mozno by som sa do toho pustila ... ale asi nie ja som dost racionalny clovek ... ta prasklina je riadna ... taketo domy nemaju zaklad v zemi ... a co sa tyka hypo na takyto dom ... no tak to moc nerataj s tym tam musis mat hotovost a riadne vela hotovosti ... lebo v podstate prerabkou budes spociatku teda dost dlho hodnotu domu len znizovat... ak sa do toho pustite tak najprv musis poriesit zaklady ... nejaku injektaz... podrezanie uvidis ako to pojde dole bolo to vykurovane neni to podmocene ... atd atd...
Odpovedať
tendom bysom nekupil .pretoze kamenne zakladysa nevyspytatelne to skor zburat az materialu postavit nanovo aby vyhovovalo ak je pekny pozemok
Odpovedať
za mna tiež velké nie....práve sme dokončili prerábku domu z roku 1960,ach jaj.....ale po rodičoch,takže srdcovka.....tamto vyzerá na väčšie investície......Ked sa zamyslíš,alebo si sama odpovieš na otázku...čo vlastne z toho domu aj tak nakoniec ostane - 4 staré steny....???? aj to jedna so statickou prasklinou!!!!
Odpovedať
@susanax kedze z napisaneho je zrejme, ze dom chces zachranit stoj co stoj, nebudem ti pisat, ze ho mas zburat, kazdopadne si priprav vela penazi - budes opravovat jednak na prvy pohlad viditelne chyby a potom aj tie skryte, ktore teraz nevidis a objavia sa postupom casu. Pri takejto rekonstrukcii musis ratat naozaj so vsetkym a hlavne s neocakavanymi vydavkami. Byt na tvojom mieste, hladam dalej nieco zachovalejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@susanax Ťažko je sa mi k tomu nejak presne finančne vyjadriť.Ten poškodený roh domu sa musí zbúrať urobiť pod ním násobne väčší základ a znovu postaviť.To všetko si vyžaduje okolo toho veľa bočných činností ,ktoré sa nedajú z jednej fotky bez obhliadky presne určiť ,cca od 500-700€.Môže sa stať ,že sa vyskytne nejaká skrytá chyba a potom tá cena úmerne rastie.Oporúčam pred kúpou obhliadku serióznym človekom znalým problematiky.
Odpovedať
Rodicia si pred 25 rokmi kupili 50 rocny dom, vyzeral velmi zachovalo, stal 230t korun, teda asi 50tis litrov nafty, v roku 1992 ho komplet rekonstruovali - krytina, okna, podlahy, nove elektricke kurenie, rozvody, keramicka pec... cena za to bola cca 80tis litrov nafty, v 1998 dalsia prerabka - kurenie plynove, nova krbova vlozka, nova fasada (stara bola kvoli vlhkosti oduta), drenaz okolo zakladov, upravy okolo domu cena 30tis litrov nafty, v roku 2012 dalsia oprava fasady a sokla cena vyse 7tis litrov nafty. Dom stale nemaju zatepleny, ked vonku fuka maju vnutri prievan, naklady na kurenie su astronomicke, odnoh pocit chladu..cele zle. Otec je uz uvazujeo prestahovani sa naspat do bytu, ktory v 92tom opustil. Spolu ich tato skusenost stala teda cca 170tis litrov nafty, teda cca 200tis eur. Ja staviam svojpomocne nizkoenergeticky dom s plochou cca 250m2 (2byty, jeden bude bezbarierovy) a ratam s nakladmi cca 90-100tis eur a dufam, ze aspon 15rokov nebudem musiet robit ziadne investicie. Tym som chcel len povedat, ze stare domy mozu byt zakerne casovane bomby, ktorych naklady mozu byt astronomicke.. Jaby som stary dom radsej zbural, hruba stavba je to najlacnejsie na dome..
Odpovedať
Ak mozem nieco podobne par ludi z okolia sa snazilo opravit ale nikdy to nebolo ono. Par krat sa to tu uz spominalo, taketo domy maju svoje caro, klobuk dole pred tymi, ktori sa rozhodnu nieco podobne zachranit ale je to narocne na peniaze a nervy. Tiez par ludi odporucalo tychto panov http://www.ludovaarchitektura.sk/ Na Vasom mieste by som to pofotil, zvalil a urobil kopiu, rozhodne to bude rychlejsie, istejsie a bezpochyby lacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@susanax to je tak, ak narazíte na radcov, čo tomu nerozumejú, ale chcú zarobiť, je to drahé. Problém nie je v dome, ale v odborníkoch, čo to majú urobiť. Posudzovať dom podľa jednej fotky je neuvážené, a tvrdiť, že oprava je drahšia ako nové tiež. Zostanú základy, murivo, strecha, a hlavne treba zaplatiť za búranie a skládku. Treba sanáciu, niektoré prerábky.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Ja mám presne opačný názor .Staré sa dá opraviť len tomu treba rozumieť.Starý dom nieje pre človeka čo vyrástol na činžiaku a nevie si na ňom opraviť veci sám,myslím to všeobecne .Co sa týka tých pasívov ,tam je viac psov zakopaných ako v starých zrúcaninach.Náročné na údržbu čím zložitejšia technológia tým častejhšie poruchy.O takom dome si veľa laikov myslí ,že postaví a dosmrti nebude nič len si užívať.Veľa z nich na ten omyl príde po pár rokoch.Ešte aby ich za pár rokov neprerábali ,alebo nebúrali, ako ekologickú záťaž.
Odpovedať
@antonmesaros Pasív nemusí byť zložitý ani poruchový. Stará zrúcenina asi nemôže byť pasív.
Odpovedať
@susanax ale prskáš..., človek ti dá radu zdarma, ty ju neprímeš, lebo už si vopred presvedčená o opaku a potrebuješ k tomu súhlas od ostatných aby sa stotožnili s tvojou mienkou. Takže aby si bola rada, tak ti napíšem: je to super domček, aj mne sa páči, hneď by som ho kúpil aj ja a dokonca má aj moje štastné číslo "101"
Odpovedať
@susanax my sme riesili ci kupit dom s narusenou statikou, prisiel statik, pozrel na to a povedal ze sadaju zaklady a tazko odhadnut, ci tomu pomozu navrhovane riesenia a ci to bude stacit a hlavne co to bude stat. povedal ze mozeme tam bez mihnutia oka utopit milion (skk) a nebude to ani vidiet. dom sme nekupili. kupili sme ale iny stary dom, kvoli super lokalite, bez narusenej statiky, 2 znalcov sme mali ze plna tehla a prerabka v pohode, v rozpocte atd. nakoniec to bola zmeska tehly a kadecoho co bolo po ruke, skoro sme plakali. isli sme na obvodove mury spodneho podlazia a keby sme vedeli, kolko roboty a financii bude s prisposobovanim sa povodnym pomerom, dame to dole. nehovorim, postavili sme, byvame, dobre sa nam byva, ale stavba ako taka bola o vela kompromisoch, ktore ma niekedy skru doteraz a o prekroceni rozpoctu, keby sme vedeli co vieme dnes, asi by sme rovno burali.
Odpovedať
@staronova ano 4 steny, 2 kachľové pece, krov a dyle- ktoré by sme chceli opäť použiť, krásne drevené okná, ktoré určite niekde zakomponujem, 2 starožitné komody, 1 starožitná posteľ a skriňa a niekoľko dverí a zárubní a samozrejme dobrý pocit, že sme niečo zachránili ;-)
Odpovedať
@martin85 "dvakrát meraj a raz strihaj", ja som sa nepýtala či ten dom kúpiť alebo nie, ja som chcela radu ohľadom statiky domu od niekoho, kto s tým má reálne skúsenosti
Odpovedať
@cililink samozrejme všetko ma svoje riziká. či kúpiš starý dom, ktorý chceš opravovať, či novostavbu, alebo si postavíš dom. Možno nevieme do čoho ideme, ale chceme to skúsiť :)
Odpovedať
@antonmesaros TO ako mam brat za par rokov burat novy dom a likvidovat ako ekologicku zataz? Nieco kokretne?
Odpovedať
Profilova fotka
@susanax my sme prerábali 100 rocný dom z hliny, ale nebola narusená statika a poviem ti, je to velmi nárocné, dom je zo surovice na kamennom základe, zachovalo sa vsetko povodné a je tam naozaj príjemná atmosféra. Mali sme ten problém, ze susedove prasce kedysi dávno rozryli cast múru na boku, opravilo sa to a zatial je dobre. Tá prasklina moze a nemusí byt zlá. Ja by som este na vasom mieste hladala dalej, urcite nájdete nejaký starý dom aj v lepsom stave, tam u vás. Vela zdaru
Odpovedať
Profilova fotka
@cililink dobrý chcem sa opýtať. Máme vyhliadnutý starý dom podlhovastý, na prvý pohľad v dobrom stave, pár malinkých prasklín na prednej fasáde, voľným okom vyzerajú povrchové. Aj tak by sme však chceli dať obhliadnuť dom statikovi. Dom sa predáva cez realitku čiže neviem aký je postup. Dohodnúť sa s realitkou a zavolať si vlastného statika a financovať si obhliadku alebo je možné aby to zafinancovala realitka, prípadne majiteľ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?