Získanie stavebného povolenia

Ahojte, chcem sa Vás opýtať na názor a aj skúsenosti so získaním stavebného povolenia a energetického certifikátu. Ide totiž o to, že dom je postavený z pálenej tehly (hrúbka 50cm) približne v 70- tich rokoch a k tomu sa pred niekoľkými rokmi zatepľoval (10 cm) polystyrénom. Problém je v tom, že zateplovanie bolo urobené bez stavebného povolenia ;-( . Bojím sa to že na to aby som splnil energetickú triedu bude musieť byť na výkrese (na stavebnom povolení) aspoň 15 cm polystyrén. A chcem sa opýtať ak to takto bude čo mám robiť s už zateplením domom? Strhávať to dolu mi príde drastické a zateplovať od dnu (interierovo) mi príde hlúpe. Ako by ste to riešili vy? Každá rada pomôže. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Dom stoji, na co ti je stav.povolenie a ener.certifikat?
Odpovedať
@jankazb jani bez energ.certifikatu dom nepreda. Takze tu ide o to ze dom chce predat a musi k nemu mat energ.certifikat. Ale rada je jednoducha, oslov firmu ktora ti certifikat urobi na zaklade tvojich dolozenych udajov len cez mail a nikde sanespomina ze musis mat st.povolenie Jednoducho uvedu ze dom bola tak a tak upraveny a zatepleny a teraz je v takej a takej triede hotovo @hades123
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 a to si preco myslis? U nas sa predavaju úplne v pohode a to aj novsie. Je to len zbytocny zdrap papiera. Bud ten dom chces alebo nie. A navyse, ak aj je k dispozicii a clovek vie ako to casto funguje, nema ziadnu vypovednu hodnotu. A tak ci tak ma obmedzenu platnost...
Odpovedať
@cvoky8 Vsak predat dom sa da da ja bez certifikatu, resp. s hociakym certiikatom.. o co ide? Inak neviem ci treba na zateplenei stavebne povolenie, myslym ze ho 95% ludi co robilo nema.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ale vyzaduje to zakon a je za to pokuta, ked predavas dom a nemas ho (a pride sa na to :) ). Tu nejde o teba, ktora dom poznas, ale o kupujuceho, ktory ho nepozna.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj :-D. Nadiktujem co chcem do telefonu. Certifikat dostanem A+ na staru budu,...a? Zakon splneny, 100€vyhodenych... Ved budme realisti.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb nuz povedzme si to takto, ja ako kupujuci by som vyzadoval certifikat od firmy ktoru vyberiem ja :) a keby si mi dala taky certifikat, zavolam energeticku inspekciu a pan co ho vypracoval si na prdel uz nesadne :) a este si za to aj priplati.
Odpovedať
@majkoj stale nevidim problem aky s tym ma autor
Odpovedať
@hades123 Staré domy nemusia plniť energetickú triedu ako nové! Nie je sa čoho báť, je jedno aké písmeko bude v certifikáte.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj predam druhemu zaujemcovi. Ked je dobra ponuka,... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ano a ten bude cely nadseny, ze kupil barak na zaklade falosnych udajov :), da si vypracovat vlastny a mas na krku pokus o podvod :) pisem to preto, ze kolega isel kupovat barak, pani chvalila do neba, ja som mu povedal, ze nech da vypracovat EC. Pani mu dala EC na triedu G a tym cela kupa skoncila.
Odpovedať
Profilova fotka
@hades123 ja by som na tvojom mieste jednoducho nechal vypracovat EC, aby kupec vedel na com je. Ziadne dodatocne stavebne povolenie by som uz teraz neriesil, lebo tym len zobudis spiacich psov. Ako tu bolo spominane, tvoj dom nemusi splnat sucasne platne normy a vyhlasky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj to ako vazne G?
Odpovedať
@gashtaan To akože chceš povedať, že každý starý dom, ktorý sa predáva, musí byť najprv upravený tak, aby spĺňal podmienky na energetický certifikát a až potom ho môže pôvodný majiteľ predať? Však si pozri, v akom stave sa predávajú domy. Až nový majiteľ si ich zrekonštruuje. EC je len pre informáciu pre kupujúceho, aby vedel, v akom stave je dom. Dom musí spĺňať danú skupinu iba pre kolaudáciu. @majkoj Tak si to myslel, nie?
Odpovedať
@chrobak7 ja som tu nic take nepovedal...
Odpovedať
S týmto som sa nestretol a ani tomu celkom nechápem. Však sa stačí pozrieť na to, aké domy sa predávajú. Pochybujem, že ho niekto renovuje a potom by ho predával :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan veru G :) a podotykam, ze bol inzerovany ako rekonstruovany a zatepleny :) @chrobak7 nie celkom :). Ako nahle robis vyznamnu rekonstrukciu a "je to technicky a financne mozne*" dom ma splnat aktualne pozadovane parametre. *kazdy si vysvetli po svojom a parametre nesplni :)
Odpovedať
Profilova fotka
odcitoval som uz neplatny odstavec
Odpovedať
Ahojte, asi sme sa zle pochopili. Práveže ja by som chcel takýto dom kúpiť. Je za nalzaj symbolicku cenu (rodina). Dom poznám je v poriadku v pivnici žiadna vlhkosť o dom sa dobre staralo. Samozrejme by som chcel dom zrekonštruovať (zmena dispozície domu) urobiť podkrovie a pod. A na toto všetko budem potrebovať stavebné povolenie. Ide mi totiž o to že ak bude v projekte že tam má byť 15 cm polystyrén čo potom v takom prípade pretože strhávať to dolu je podľa mna drastické pre steny :-|
Odpovedať
Profilova fotka
môžete to kúpiť, pochybujem, že kataster pýta EC
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ja som to obrazne samozrejme myslela. Akosi neverim ze to fakt niekoho u staršieho domu moze zaujimat.
Odpovedať
@hades123 pokiaľ budeš meniť len dispozíciu (vnútro), nepotrebuješ stavebné povolenie. A ak nebudeš dvíhať strechu, nepotrebuješ ho ani na podkrovie (myslím, že stačí ohláška - výmena strešnej krytiny). A ak predsa, potom prichádzame k tomu čo citoval @majkoj - a kto ti dokáže toto: "ak je to technicky, funkčne a ekonomicky uskutočniteľné" ;)
Odpovedať
Profilova fotka
naco si budete komplikovat zivot? predajte aj bez certifikatu a hotovo :)
Odpovedať
@nikakani Pán nehnuteľnosť kupuje, bude rekonštruovať. Ja by som povedal, že EC nikto požadovať po rekonštrukcii nebude, ale presnejšie by asi odpovedal príslušný SÚ.
Odpovedať
Dakujem Vám veľmi pekne za rady a komentáre. Pôjdem teda asi na ten stavebný sa popítať čo a ako. Ešte raz vďaka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?