Zamurovanie otvoru pre dvere

Dobry den, pre niekoho asi jednoducha vec, ale ja som to este nerobil. Potreboval by som zamurovat otvor pre dvere v nosnej priecke (40cm) vnutri domu. Chcem zrusit prechod z kuchyne do obyvacky. Chcel by som sa opytat na postup, ako to zamurovat a aky material najlepsie pouzit. Dakujem.
Odpovedať
@ansendo skus porobeton, lahsie sa s nim pracuje oproti tehle. Najdi si na internete technicke listy, postup montaze, pripadne videa a studuj. Tam najdes odpovede na svoje otazky.
Odpovedať
@spiderhst na internete je vsetko mozne, ale sem som pisal hlavne kvoli tomu, ze su tu ludia, ktory v tom maju prax. Skusal som hladat nejake technicke listy, kde by bolo spomenute, ako zamurovat otvor a nenasiel som nic. Ja som len chcel v par bodoch popisat, ako sa to robi, pripadne aky material najlepsie pouzit.
Odpovedať
Ja som zamurovaval dvere v nenosnej priecke. Mural som portfixom. Takze ako som to robil. Vybral som dvere. Vybural som kovovu zarubnu. Potom jednotlive rady tvarnic. V rade mi vysli necele 2 vedla seba. Tvarnice kladene na vezbu. Sem tam som medzi rady tvarnic dal roxor, ktory som zapustal do existujucej steny. Pri omietany som daval perlinku. Perlinka pretiahnuta tak 10, 15 cm na existujucu stenu. Omietka natiahnuta tak isto na existujucu stenu. Zatial sa mi ta stena nevyvalila. Mam to vyse roka tak. Ci niekde praskla omietka neviem, mam to za linkou.
Odpovedať
vybúravať zárubňu nemusíš, fakt zbytočná robota. kúp ytongy, pílu na pórobetón, kelňu, vedro, stavebné lepidlo (to je to vo vreciach, nie v tube...), cca 4m sieťky, hladítko nerezové, hladítko penové, miešadlo na vŕtačku, vodováhu/latu ak nemáš, priame spojky cca 10 ks, samorezky do kovu (nemusia byť dlhé) cca 20ks, podložky k samorezkám, 20 klincov cca 50-80mm, vrecko/dve/tri jemnej omietky - napr. feinputz aussen (nepýtaj sa ma, že prečo aussen...), a čo ja viem, čo ešte nemáš. samozrejme dlhé hladítko (60+) na nanášanie a zrovnávanie omietky. zlož dvere, namiešaj lepidlo, založ prvý rad. zohni priamu spojku do pravého uhla cca, jednu časť chyť 2ks klincami do vrchu tvárnic, zboku samorezkami do kovu do zárubne (+ podložky). A tak ďalej až po vrch, tvárnice si musíš skracovať na potrebnú dĺžku, to dá rozum. či ich dáš na väzbu, alebo nie, je to šum-a-fuk. Ale môžeš dodržať dobrý zvyk. vodováhou/latou kontroluj priebežne, či ti na žiadnej strane nepretŕča tvárnica nad úroveň steny. Priamymi spojkami chytaj cca každý druhý rad, nemusíš každý. na druhý deň to zasieťkuj, sieťka by mala presahovať cca 15 cm na každú stranu. sieťka samozrejme z oboch strán "diela". ibaže by druhá strana bola od suseda :-D na tretí deň tam nahoď stierku. ideálne na celú stenu. Postup? jednoduchý, a pritom výsledok veľmi otázny. nezabudni si na youtube pozrieť xyz videí, ako sa to robí. z toho sa veľa naučíš. Alebo na celú stenu dr*ni suchú omietku :-D iná možnosť? Zavolaj si chlapíka, čo to už niekedy robil. Daj mu 50€, kľúče od bytu a choď na tri dni na predĺžený víkend s manželkou/frajerkou/milenkou.
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno by bolo fajn premysliet (spytat sa manželky)či by na tom mieste nechcela mať napr knižnicu. Zamurovat niečím tensim (ak to nie je obvodový múr) a do vzniknutej niky neskôr dorobit police. Nika môže byť s omietkou,ci obložená drevom...
Odpovedať
@ansendo a ak tam nemáš zárubňu, tak priame spojky asi pôjde chytať klincami do tehlového muriva. na tvojom mieste by som dával tvárnice šírky 10/15 cm z každej strany. medzitým by bol vzduch, prípadne môžeš dať minerálnu vlnu, ak sa ti chce. Tak by ti to pekne licovalo z každej strany s okolitou stenou (ak by si to dobre spravil samozrejme). A potreboval by si dvojnásobok priamych spojok a klincov/samoreziek. a nezabudni, pod vrchom zárubne to netlač až na doraz, ale nechaj tam medzeru (cca 1-2 cm) a vyplň montážnou penou.
Odpovedať
@worker_falcon diky moc za detailny postup. Spomenul si aj vec, ktoru som sa chcel opytat a to je zarubna. Niekde som videl ze ju mali a nebol som si isty, ci je to v pohode - ako si napisal, je to ok, ak ostane. Zvyknu sa robit praskliny po obvode(op nejakom case)? Este jedna vec. Pri stavani priecky som videl, ze sa davai hydroizolaciu na zem, tak sa chcem opytat, ci to nemam aj tu dat. Ma to zmysel v mojom pripade?
Odpovedať
@ansendo čo sa týka prasklín - čo som prorok? ak to spravíš štandardne dobre, a dom už "usadol", tak by to nemalo praskať. hydroizolácia - aký dôvod? proti akej vlhkosti? máš to vlhké na tom mieste, kde to chceš dávať? ak chceš, daj, je to fuk. Robia sa kadejaké veci pre "pokojný spánok". Len väčšinou to dopadne tak, že sa riešia blbosti, ale na dôležité veci sa zabudne.
Odpovedať
@worker_falcon je to 50 rocny dom, tak hadam to bude ok :) na hydroizolaciu som sa len pytal kvoli tomu, ze jedna cast steny je v kuchyni. Diky este raz za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
Vedel by mi niekto poradiť, ako urobiť v nosnom múre otvor na nové dvere tak, aby sme sa nebáli, že nám padne strecha na hlavu? Nemáme veniec :-S a dvere chceme presunúť na inú stenu, ako sú teraz, no stena má hrúbku 55cm (nosná/ kváder). Ideálne v bodoch ako pre debilka, nech to viem zreferovať mužovi potom :-D Ďakujem ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Potrebujem zamurovať otvor pre dvere a následne na toto miesto na stenu primontovať sklápaciu posteľ. Mám však obavy, že či tá zamurovaná časť nevypadne aj spolu s posteľou pri každodennom sklápaní postele. Máme malý byt a nikde inde sa tá posteľ nezmestí. Ďakujem za každý typ a radu. Neviem či je to dôležité, ale jedná sa o panelákový byt a stena nie je nosná.
Odpovedať
@kala713 A musí tá posteľ byť uchytená presne v zamurovanom otvore? Nedá sa to urobiť tak, aby to bolo uchytené v betónovom paneli?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Malý byt, málo miesta, takže inde to nejde umiestniť. Jedno-dve uchytenia vždy budú v tom zamurovanom otvore. Posteľ bude uchytená cca 6-10 úchytmi v stene.
Odpovedať
@kala713 Koľko cm má tá stena. Keď nie je nosná, tipujem 8 alebo 10 cm. Stena z 10 cm Ytong je dosť pevná. Napriek tomu by som tú domurovku spevnil kotvami (roxor, závitová tyč) o panel, alebo by som dal rovno na každý druhý rad Ytongu 10 mm roxor cez celú šírku a na oboch stranách zapustil do steny. Potom by nemal byť problém na to zamurované aj posteľ uchytiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?