Začať stavat nový dom alebo prerobit stary dom (dedičstvo)????

Ahojte vospolok! :) Chcem poprosit o nazory/rady... Sdedila som dom na Kysuciach - postaveny v 70. rokoch, tehlovy "klasicka kocka" ale dvojpodlazna! Dom je stale v povodnom stave. Muselo by sa robit kurenie, nova elektrina, vykopat studna - vodovod, uvazujem nad zburanim najvyssieho patra a ponechanim iba prizemia. Dom je celkovo podpivniceny. Pozemok 3000m2. Na pozemku hosporadska budova a garaz... No je tam vela roboty tak neviem ci radsej nekupit pozemok a nepostavit nieco posla vlastnych predstav?! Navyse som milovnik tradic a folkloru, pacil by sa mi domcek styl Kopanice alebo drevenica. Dakujem pekne za pocity, rady, otazky a reakcie ;-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@marcyna určite choď do toho čo sa ti páči....Budeš tam bývať zvyšok života 8-) Keď nie.....Budeš si to potom vyčítať..... Možno predať tu kocku a zato stavať ;-)
Odpovedať
@marcyna Malo info...urcite ale neprerabaj, zhod vsetko a stavaj uplne nove...ak je financii pomenej, rozdel pozemok na 3 ak je to mozne, 2 predaj a za utrzene peniaze si postav taky, po akom tuzis...
Odpovedať
@logo22 kocku predam tak za 20tis max... no tiez sa mi k tomu viazu spomienky na detstvo a mam ku tomu vztah, preto to vobec zvazujem.. |-|
Odpovedať
@marek_norway kludne doplnim info ale neviem ake... hodnota domu je max 20tis € za viac sa nepredavaju v nasej lokalite...
Odpovedať
@marcyna a ako si na tom financne ty? mas na postavenie noveho? ak mas moznost, urcite neprerabaj, aj ked mas k domu citovy vztah, neoplati sa to!
Odpovedať
Profilova fotka
@marcyna brať kúpil starší dom....cca 70roky...Stále preraba :-S ......no aj keď ho komplet preroby aj tak nebude úplne podľa jeho predstáv (nosné steny, dispozícia atď) Ja stavam nový.....podľa mojich predstáv :-D No a stímy € ti moc neporadím....Toto sú skôr otázky na finančného poradcu
Odpovedať
netreba sa báť-keľ postavíš akokoľvek mudro -za pár rokov budeš mudrovať prečo si to neurobil takto -pre logo 22 treba sa trošku aj prispôsobiť situlácii
Odpovedať
prerabal som stary dom ale nikdy viac,narobil som sa ako koň.Nove je nove ,netvrdim ze stary dom sa neda pekne prerobiť aby bol úšporný ale ......
Odpovedať
@marcyna Ja osobne som tiež proti prerábaniu starých kamenných domov, ale ak je tento už z tehly a je suchý, možno by sa oplatilo ho prerobiť. Je podpivničený, takže škoda prísť o pivnice. Strop nad prízemím je zrejme betónový, čo je výhoda. Možno by stálo za to zavolať cigáňov, nech zbúrajú vrchné podlažie a vyberú všetky okná a dvere a za odmenu si zoberú všetok materiál a nábytok. Ostane ti hrubá stavba a pokračuješ novou strechou, oknami a dverami, zasekaním sietí, zateplením, omietkami a pod.
Odpovedať
@marcyna Všetko sa dá, len šikovného architekta ktorý to vie vyriešiť k Vašej spokojnosti ...Všetko má za aj proti... ;-)
Odpovedať
@marcyna moj nazor je, ze prerabanie stareho je drahsie ako stavba noveho. Nehovoriac o moznych problemoch - izolacie podlah, hydroizolacia, kanalizacia, voda, elektro, odpady .... Podrobnejsie som to tu uz pisal v inej teme. Prerabanie bude vzdy o kompromisoch. Ak mas burat vrchne podlazie rovno zburaj cely a stavaj nanovo. Spravit vrch novy, cele to prerobit a nechat stare zaklady nie je stastne riesenie, navyse takmer nic neusetris.
Odpovedať
Profilova fotka
novy.... moj stryko sa pustil do prerabky, len chalupy, nema to konca, stale nieco a vyslo ho to uz podla mna drahsie ako keby postavil novy. Len treba vediet co chcete a hlavne, aky mate cca rozpocet :-| treba vzdy pocitat s tym, ze nieco nepredvidatelne urcite vybehne..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ak je dom kvalitne postavený (nevlhne, ziadne pliesne, ziadne praskliny) tak by sa dalo o tom uvažovať - mas de facto hrubú stavbu - ak to chces spravit kompletne. Ja som prerabal dom z 50-tych rokov a nechal som len 3 obvodové múry a som spokojný.
Odpovedať
Zalezi od lokality,pozemku a celkovo stavby. Ak je stavba v dobrom stave,nevlhne a ma rozumnu dispoziciu,rekonstruovala by som. S dobrym arvhitektom aj z tohto domu vytvoris nadherne byvanie. Zaklad je kvalitny projekt. Ludia lamentuju,ake hrozne je prerabat,ale ani sa necudujem,lebo malokto si dava robit projekt a vacsinou ludia podla seba tam nieco zburaju,tam dolepia ... vezmi architekta,nech tam ide s tebou a zmenis pohlad. Bud ta nadchne alebo sklame,ak zisti nedostatky stavby. My sme chceli vzdy len stavat a nasli sme uzasny pozemok s domom,ktory je zo 60tych rokov. Do placu mi bolo pri obhliadke. Proste zo sna o stavbe domu som sa mala nastahovat do stareho domu? No a ked tam bol s nami architekt a behal tam cely nadseny a fascinovany a zacal hovorit o moznostiach,co a ako by sa dalo,hbed som si dom zamilovala. Sice stale tuzim po novom dome,ale uz som sa zmierila s tymto. Ved aj novy dom,ked postavis,stale najdes nieco,co si mohla inak urobit
Odpovedať
@roberttom stavali ste novy dom? Myslite,ze tam sa nenarobite?
Odpovedať
Ja som už v živote aj prerábal aj 2x staval aj pýtal sa veľa kamarátov ako čo... Pokiaľ to nie je tak že ak zbúraš tak kvôli odstupom už nedovolia nič rozumné postaviť a dom je stavaný ešte za socializmu tak podľa názorov tých ktorí to robili v 90% je rozumnejšie zbúrať a stavať nové. Je to aj lacnejšie aj si urobíš presne to čo chceš.
Odpovedať
@hoblinka13 novy dom ideme stavať na jar,samozrejme ze sa narobim aj na novom dome ale dam priklad,isli sme robiť kupelnu a po odtraneni podlahy sme zistili ze mur bol postaveny bez zakladov,boli tam len tehly naukladane na zemi,bolo to treba podkopať,zaistiť,podbetonovať,zaizolovať a pod. veci. U noveho domu ide vsetko postupne a verte ze to urcite neni take naročne ako prerabka toho stareho domu. Ako som pisal,osobne nikdy viac
Odpovedať
stavaj novy, ja prerabam a bola to kokotina, ale uz to nejde vratit s5 ale moja vina, nechal som sa prehovorit
Odpovedať
Este ma napadlo,v tomto pripade je super,ze o zdedenom dome vie rodina ako sa staval a podla toho sa rozhodni. Kdezto cudzi clovek by to basnil o dome,tu ti povie rodina pravdu.
Odpovedať
Ja som kupil dom z roku 1962, tiez kocka. Dom bol suchy, mury nepopraskane.Rok sme prerabali,teraz uz byvame. Vela zavazia fiancie. My sme mali nieco usetrene ale bolo to malo na kupu pozemku a stavbu noveho domu, teda vystavanie murov aby sme dostali uver z banky. A tak sme kupili dom na hypo z banky a za uspory som realizoval rekonstrukciu. Nelutujem ani ja ani manzelka. Dom je zdravy a v dobrej zabyvanej lokalite. Myslim,ze je to pripad od pripadu a kazdy si musi zvazi plusy a minusy. Hlavne realne a neprikraslovat. Tiez poznam ludi co sa na rekonstrukcii popalili,netreba sa ponahlat.
Odpovedať
Ahojte.Tiez by som potrebovala poradit.S priatelom mozme ziskat dom v hodn.55tis eur,tak ho ohodnotil odhadca,aj ked mne sa to zda privela.Mozme ho mat zadarmo(dedictvo).Je to klasicka social kocka dvojpodlazna je to v podstate len hruba stavba iba mury na kt su neni ani omietky,museli by sme spravit novu strechu okna vodu vlastne vsetko.Oplati sa nam to prerobit?Alebo radsej postavit novy?kedze pozemok mame.Dakujem vopred za odpovede
Odpovedať
Zabudla som dodat ze ta stavba ma tak 25rokov ale je sucha aj riesenie domu nie je az take zle.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme prerabali.vobec sme neratali ze tolko veci treba prerobit opravit,vyrovnat.no horor.zo stareho nikdy nebudes mat novy ,rovny.opravovat medokonalosti z odvodnovanim no katastrofa.nikdy viac.a svokre sme pristavovali k nasemu staremu a je pokoj.do nasho investujeme a investujeme.praska,voda tecie pod dom treba menit odkvapi,riesit novu elektrinu,vybrat staru.podlahu venit,narovnat. Ac ach.nildy viac!!!!!!!URCITE NOVY!
Odpovedať
Profilova fotka
My sme prerabali.vobec sme neratali ze tolko veci treba prerobit opravit,vyrovnat.no horor.zo stareho nikdy nebudes mat novy ,rovny.opravovat medokonalosti z odvodnovanim no katastrofa.nikdy viac.a svokre sme pristavovali k nasemu staremu a je pokoj.do nasho investujeme a investujeme.praska,voda tecie pod dom treba menit odkvapi,riesit novu elektrinu,vybrat staru.podlahu venit,narovnat. Ac ach.nildy viac!!!!!!!URCITE NOVY!
Odpovedať
Profilova fotka
@vikiroman Ahoj, My sme zdedili RD starych rodicov, vsetko sme menili a aj tak sme vysli lepsie ako keby sme stavali od zakladov. Ja mam dobre skusenosti v rekonstrukcii stareho domu. Ak ten dom je v celkom dobrom stave a v dobrej lokalite tak sa oplati do toho pustit. :)
Odpovedať
Dobrý večer - poraďte kto má skúsenosti máme vo výhľade starší dom viď na foto cena je prijateľná, dom je postavený v roku 1972, z materiálu kvádra - oplatí sa ísť do toho?alebo len opraviť a predať? Ďakujem
Odpovedať
ešte som zabudol k tomu dopísať ,Oplatí sa zavolať statika? Odhalí chyby na nehnuteľnosti?
Odpovedať
@lucinka233 ked je cena prijatelna naco sa pytas? :-)
Odpovedať
@lucinka233 v 72hom sa stavali lepsie domy. Hento je neudrzovana buda, ktoru len zburat. A tie nizke stropy hotova katastrofa.
Odpovedať
@marcyna akurat trochu davam dokopy starsi dom ,prva otazka by mala byt co vlastne k zivotu potrebujem .. vela ludi sa zenie za novym a potom do 60 maju na krku pozicku . tiez som kedysi planoval zburat stare a ist do noveho .. stary dom ma svoje miesto a zalezi ako su financne narocne rekonstrukcie,drahsie ako novostavba asi nebudu .. vacsinou to je aj tak menej ako novostavba .. stary dom znesie nejake rekonstrukcie .. kdez to novy ,, plany , pripojky , siete . atd... ci si clovek vobec uzije nejaky dochodok koli pozicke .,, pravda je aj rekonstrukcia nieco stoji no ako som napisal ,otazka je co potrebujem k zivotu .. od toho sa odvija zvysok ..vela stastia :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?