Vyvod digestora do susedovho dvora

Profilova fotka
Ahojte. Idem si k vam pre radu a nazor. Kupili sme starsi rodinny dom, ktory mame takmer dokonceny. Je to klasicky rodinny dom, kde jedna stena domu hranici so susedovym dvorom. Cize ked sa pozriete na ulicu, tak je to dom+dvor, dom+dvor a kazdy ma zahradu vzadu za domom. Pri prerabke sme si dali namontovat do kuchyne digestor a do sprchy a kupelne ventilator a su na stene, ktora je do susedovho dvora, cize ustia do ich dvora. Nasim susedom najprv zacal vadit hluk z ventilatorov. Povedali sme im, ze hluk je podla noriem ok, ale ponukli sme sa, ze kupime nove a tichsie. To nestacilo, zacal im vadit smrad z nich, aj ked neviem aky a samozrejme smrad z digestora. Za ten digestor sme sa ospravedlnili, ze to urcite nejak poriesime, ale nie hned, kedze tu stenu z ich dvora este musime zateplit a budeme to riesit ked to budeme zateplovat. Nevarim kazdy den, mozno 3-4krat do tyzdna. Tieto ventilatory a digestor v projekte nemame zakreslene a ked som sa bola pytat na stavebnom urade, u projektantky a na hygiene, z eci su na to nejake 'smernice', tak vsetci nechapavo pozerali na mna, ze co to riesime. Susedia tvdia, ze ak to v projekte nie je, tak si to nezelaju. Ze ani oni nemohli mat vyvod k susedom, ale asi si neuvedomili jeden detail, ze oni byvaju v dvojdome... Nemal niekto podobny problem? Ako ste to riesili? Alebo co by ste nam poradili spravit? Naozaj nemame chut vrtat do stropu a prekladat ventilator tam. K digestoru sme objednali uhlikovy filter, ale ja by som chcela pary vyvadzat von, kedze mame drevene stropy.
Odpovedať
1
2
Bud si vyvedte zapachy z digestora cez strechu,alebo vymente digestor za taky, co nema vyvod von.
Odpovedať
@elzika aky je siroky ten dvor? Preco ste boli pri prerabke tvrdohlava a neurobila to hned smerom hore na povalu? Ak robite aj vyprazane jedla, tak to veru nie je radost dychat. Najjednoduchsie by bolo digestor prepnut na recyklaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
A nie je to náhodou len rozcicany sused? Ak na to nie sú normy, ani zákony, tak sused má smolu
Odpovedať
@megosoft Zober si to opačne...keby to išlo do Tvojho dvora od suseda bol by si rád???? No ja nie!!!!! TAK by si mal smolu Ty..v tomto prípade by som nechcel byť Tvojím susedom... ;-) Mal predsa a má možnosť to urobiť cez povalu alebo uhlíkový ako píše stowasser.... ;-)
Odpovedať
A co tak poriesit to nejakymi exterierovymi vyvodmi po stene zvonka smerom nahor, ktore neskor schovas do zateplenia?
Odpovedať
Profilova fotka
@elzika Tiež máme starší domček v uličnej línii na dedine. Po kúpe sme pristúpili k pomerne rozsiahlej rekonštrukcii - vrátane zateplenia. Do susedovho dvora sme potrebovali vyústiť nielen digestor, ale aj výduch lokálnej rekuperácie. A potrebovali sme v rámci rekonštrukcie vybúrať diery na 3 malé okienka s mliečnym sklom 60 x 60 cm (WC, kúpeľňa, špajza). Tak som ich navštívil a informoval ich o mojich plánoch. Netvárili sa nadšene, ale nepovedali ani nie. Potom som si bol popozerať, ako to majú iní a v podstate všetci susedia mali minimálne 2 okienka do susedov, vrátane mojich horných susedov. Aj môj spodný sused má k nám 2 okienka s mliečnym sklom. Aj vývod od kondenzačného kotla. Sú to veci, na ktoré sa nezomiera. Preto si dovolím tvrdiť, že Tvoji susedia asi nie sú veľmi tolerantní ľudia. Skús sa s nimi spriateliť a nejako si ich nakloniť, nech Ťa neberú ako votrelca, ale ako suseda. A susedia si majú predsa pomáhať.
Odpovedať
@elzika A to je tak blízko, že ti to môže zo svojho pozemku zapchať? Aj keď sused nebude mať vinu (v zime sa tam natisne sýkorka), budeš ho z toho obviňovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 @stowasser @technik007 @marek_norway Ked nam montovali kuchynu, tak nam to automaticky spravili cez stenu von. Popravde, nejak nas to nenapadlo, ale ked to susedia prvykrat spomenuli, tak sme sa ospravedlnili a hned slubili, ze to budeme riesit, ze je nam to luto a tak. Neboli sme vobec tvrdohlavi. Bez strechu by sme to vyviedli, a snazili sa to schovat pod zateplenie, ale je tam velmi uzky podhlad, ani nie 30 cm. Ak by sme to risili v kuchyni cez strop, tak vyvod rovno hore by isiel rovno cez tram. @viktor811 Tu dvory popri dome nie su velmi siroke. Asi 7m? @megosoft @leonardom Sused uz troska vymysla. My sme si dobre vychadzali, aj im muz bol parkrat pomoct, ale zlom nastal ked im povedal, ze sa nam nepaci, ze si pred nasim domom na ulici (travnata plocha) spravili mensiu skladku vykopovej zeminy a bordelu z burania v dome. PS. Vyprazam mozno raz za mesiac ak nie menej. Ked vypraza tato suseda, tak to citit aj u nas a to nema k nam ani digestor :D A nikto neviete o ziadnej vyhlaske, norme, ktorou sa treba pri vyvodoch tohto typu riadit?
Odpovedať
som na strane suseda,na vasej by som zjednala v ramci fair vztahov napravu a vyvody -vsetky-si dala tak,aby neobtazovali susedov a tak im neuberali na kvalite zivota,ani vam by sa nepacili susedove smrady z varenia a hucanie ventilatorov
Odpovedať
Profilova fotka
@elzika ak tam date uhlikovy filter smrad tam nemoze byt. Urcite by som to neriesil vytvaranim noveho prieduchu niekde cez strechu... Je to digestor nie komin ! co mozete spravit je mozno dat na konic potrubia koleno resp. nejako smerovat prud hore ak sa da...
Odpovedať
Profilova fotka
Ono je to vlastne jedno, tieto plyny sa aj tak šíria tak, ako sa im chce (a tak ako fúka vietor). Neraz sa stáva, že ti dym z komína zráža vietor smerom dole do dvora a čo teraz? No musíš to dajako prežiť... a to isté platí aj pre susedov... a ešte ak oni vyprážajú a cítiš to, tak im to povedz... Udržiavať dobre vzťahy so susedmi je dôležité, ale nemôžeš zas ty byť fackovací panák a nechať si všetko "líbit" a susedom sa pchať do r... len aby sa oni mali dobre... treba robiť kompromisy
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 Tie ventilatory 'hucia' 2krat za den asi 2 min. @richard71 Uhlikovy filter mame uz doma a urcite ho namontujeme. Ja by som rada vyviedla paru von a uhlikovy filter by mal pachy zachytit, ale manzel to tam chce cele zarobit. Ventilatory muz tvrdi, ze sa daju vyviest pod strechu a budu nam fukat na poval. Ja sa len bojim, ze ked teraz 'zacneme skakat ako oni pisakaju', tak neviem s cim pridu nabuduce... Ja chapem opodstatnene namietky. Pri digestory a 'smradoch' sme sa hned ospravedlnili. Ale zaujimave je to, ze najprv im vadil hluk a ked sme hluk ponukli vyriesit tichsimi ventilatormi, tak uz to bol smrad z ventilatorov (neviem aky smrad je pri sprchvani) a smrad z digestora. A v ramci dobrych medzisusedskych vztahov neprisli oni za nami, ale poslali svojho zata, ktory tu ani nebyva.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@megosoft Suhlasim. Naozaj ten digestor ma mrzi, ale zase ak vyhovieme kazdej ich pripomienke, tak asi tie pripomienky nebudu mat konca kraja. Ked sme robili strechu, tak prisiel sused, ze chce, aby sme si dali na strechu snehove zabrany, lebo nechce, aby sa mu sneh z nasej strechy zosunul do dvora. Ked sme to povedali strecharom, tak len krutili hlavami. Bez jedineho slova sme im vyhoveli. Kupili sme, zalozili sa a hotovo. (Nikto na ulici ich nema a strechari povedali, ze to ani nezvyknu davat. ZIjeme v Galante a nie na Orave)
Odpovedať
Profilova fotka
@elzika Asi tu niekde - v týchto Tvojich slovách treba hľadať príčinu: ..."zlom nastal ked im povedal, ze sa nam nepaci, ze si pred nasim domom na ulici (travnata plocha) spravili mensiu skladku vykopovej zeminy a bordelu z burania v dome"... Aj oni asi potrebovali niečo riešiť a Vy ste neprejavili dostatok pochopenia - tak to teraz máte naspäť. Ja keď som ťahal od stĺpa elektrinu zemou, tak som dolnému susedovi pred domom vykopal jarok, že cez ten víkend nemohol ísť ani autom do dvora. A než potom tá zem uľahla a zarástla opäť trávou, tak to tiež nejaký týždeň trvalo. A nikto mi nebol povedať, že čo sa mu nepáči, že som mu spravil výkop pred domom. Videli, že ťaháme elektrinu - ja som nevyskakoval, ale slušne požiadal o strpenie - a oni prejavili pochopenie. Určite by som neradil zvyšovať napätie. Skúste sa opäť nejako "znormalizovať". ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@elzika @maria123 co to je "v ramci fair vztahov" ??? ved elzika pise ze ked suseda vari je to citit aj ked nema digestor..co s tym? pre susedov to neplati? poznam ten typ susedov, stale im bude nieco vadit... su to zrejme "starousadlici" zvyknuty na nejake podmienky.Nevedia a hlavne nechcu sa prisposobit zmenenym podmienkam
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom oni maju rovnaku plochu pred ich domom, ale vynosili to pred nas, kedze mi tam nemame tak krasne udrziavany travnik ako oni. Predtym ako sme dom kupili tu asi 2 roky nikto nebyval a na tu plochu vysypali aj travu z kosacky. Potom sme ich poprosili, ze ci by mohli sledovat, ze kto to robi, lebo sa nam to teda nepaci, ze si niekto pred nasim domom robi 'skladku. Potom to prestalo a vztahy boli ok. My sa to snazime znormalizovat a sme k nim naozaj mili, nechceme prilievat olej do ohna, ale rada by som sa ropatrala aj nejakych noriem, alebo niecoho coho sa treba drzat. Vyvediem digestor hore a zase im to bude vadit? Kolkokrat ho budem prekladat? Alebo mi nebodaj pridu zaklopat, ze sa im nepaci farba nasej fasady a z ich dvora to mame dat na taku ako maju oni? Bez opytania uz tu stenunamalovali rovakou farbou ako je ich dom, ale nastastie to bolo predtym ako sme dom kupili.
Odpovedať
@technik007 Ako sory ale keby mal ssuel vyvod ku men bolo by mi to u riti a ak by mi to nebola tak by som si povedal ze hmm a sral by som na to. Keby som tam mal dake sedenie ze mi to tam fuci alebo jkeby to bola daka jedalen kde varia od rana do vecera ale par minut za den? A dalej vsak z oho nejde smrad z hoviem ale z jedla, to je uz aka koncentracia aby mi tovadilo, co mam nos nalepeny na stene. Evidentne su to kreteni, poslal by som ich dpc, a zavolal geodeta nenapadne nech premeria pzoemok, mozno je tam vas kus a ten by som este aj oplotil.
Odpovedať
@elzika Ja sa tuto skorej prikláňam k Leonardovi. Vám vadí, že bordel vyhadzovali na váš "trávnik" pred domom, pritom logicky si nechceli robiť náklady a kaziť si svoj, pekný, udržiavaný. Vy máte principiálne rovnaký problém, tiež máte dvor a tiež ste si mohli vyviesť digestor doňho, či napovalu ale zvolili ste najlacnejšiu cestu a všetko vyviedli na susedov dvor ... Princíp je žiaľ rovnaký, neustúpili ste Vy, robia teraz problémi oni ... Predpokladám, že tam máte aj ventilátor z WC, to bude asi odpoveď, aký smrad sa tam môže šíriť :) To isté z kuchyne. Osobne by som tiež nebol 2x happy, ak by si sused kúpil vedľa mňa starý dom a vytvoril nové vývody takého zápachu rovno do môjho dvora ... Hlavne bez nejakého predošlého jednania. Uvedomte si, že budete chcieť danú stenu zateplovať, ak tam bude chcieť dať napr 15 cm EPS, tak s tým "zúžite" susedovu cestu povedľa domu ... Bude Vás musieť pri tejto prerábke pustiť na svoj pozemok. Aj keď mu to zákon ukladá, môže robiť problémy. Snažil by som sa s nimi vyjsť v ústrety alebo sa ľudsky dohodnúť ... S nimi za stalom, nie tu na modrej streche ... Tu Vám problém nevyrieši nič ... Uvedomte si, že budú vašimi susedmi pravdepodobne hodne dlho ... Takže ano, môžete si začať robiť napriek, môžete sa oháňať ohláškami či nariadeniami, ale to pošle Vaše susedské vzťahy do hája a bude si to musieť "odtrpieť" po zvyšok času, čo tam budete bývať ...
Odpovedať
@elzika NEUSTUPUJ ! uz len toto je chore, ze nejaky ICH odpad nedali pred ich dom ale pred VAS! toto keby mne spravil sused, tak mu poviem, nech to da hned prec, ze je to chore
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Asi takto sa vyjadrili na nasom stavebnom urade, projektantka, na hygiene a vsetci co sme im o tom povedali. Nikto vsak o nicom nevie podla coho by sme sa mali riadit. Vi je na to nejaky zakon, vyhlaska, smernica, norma. Hocico. Naozaj nechceme robit napriek, ale zase nechceme nechat so sebou ani zametat preto, ze sme mladsi a oni su dochodcovia a byvaju tu dlhsie. Oni si s povodnymi majitelmi nasho domu robili co chceli, ale, bohuzial, ti uz neziju a byvame tu my. A ako som uz nielkokrat napisala, ten digestor nas mrzi, ospravedlnili sme sa, budeme to riesit uhlikovym filtrom aj keby v zakone bolo, ze je to ok tak, ako to mame teraz. To naozaj beriem, lebo by to mozno vadilo aj mne. Aj ked, ako som spominala, varim len 3-4-krat do tyzdna a urcite nie vyprazane veci.
Odpovedať
@sysell Ináč máš pravdu ale aj tak nevieme aká je vlastne skutočnosť...To nevieš ani Ty ani ja... Je ťažké sa jednoznačne k tomu vyjadrovať...Možno je to úplne ináč ako je to napísané-podané k nám do diskusie.. ;-)
Odpovedať
@technik007 to tak byva bezne, ale keby bol jediny problem ta rura tak by som neriesil, neverim ze je na to norma ze ci ide 10 minut za den daka para zo steny bez skodlivych latok a v podstate bez hluku.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Ano, ventilator je vo WC, ale pri zachodovych smradoch ho nezapiname, kedze si uvedomujeme nasledky. Mame ho hlavne kvoli pare pri sprchovani. Ked sme hocico robili z ich strany, tak sme si po sebe vzdy upratali. Ked sme zhadzovali staru strechu, tak nejaky prach a bordel napadal aj k nim do dvora a vecer som isla a cely dvor im vyzametala, aby tam nemali ziaden bordel od nas. Ked manzel robil podhlady, tak tiez vsetko naokolo na ich dvore pozakryval a po sebe bordel upratal. Vsak my sa snazime ludsky dohodnut, ale ked jeden den sa na nas usmievaju a na dalsi den nam vola ich zat a robi bu-bu-bu, tak neviem co si mame mysliet. A ja sa to nesnazim vyriesit tu, len sa snazim dopatrat, ze ci je na to nejaky zakon. Pisala som, ze sme ochotni vymenit ventilatory aj digestor poriesit, ale s cim pridu nabuduce, ak budeme ustupovat aj napriek tomu, ze by sme pravdu mali my?
Odpovedať
@elzika mat vo WC ventilator a nepouzivat ho na to na co je urceny, no nechapem tu nejde vobec o ludske dohodnutie, vyzera to tak, ze mate susedv debilkov, nechapes, ze tu ziaden ludsky pristup nepomoze? este toboz, ked ti debilkovia ICH odpad dali pred Vas dom
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 WC mame aj v kupelni s vanou aj v druhom so sprchou. ventilator zapiname len po kupani/sprchovani. To, ze nasi susedia su 'svojski' sme poculi uz od nejedneho cloveka... Doteraz bolo vsetko ok, len odkedy sme im povedali, ze sa nieco nepaci nam, tak zacali problemy :(
Odpovedať
Profilova fotka
nerozumiem preco v kazdej debate je za neprisposobiveho ten, ktoremu vadi smrad a hluk. Tazko posudzovat rozsah problemu, lebo verim, ze druha strana bude mat na "2x do tyzdna" uplne iny nazor, ale pri vsej ucte ak prerabam dom tak urcite by ma nenapadlo nasmerovat vyvod digestora do susedovho dvora. A nech som za debila, ani na poziadavke na zadrziavace snehu nevidim vobec nic neprisposobiveho, dokonca by som povedal, ze to vyzaduje aj norma.
Odpovedať
@elzika Takže ja by som to riešil nasledovne...Nebudem to riešiť so zaťom ale s majiteľmi domu...Budem sa snažiť sa s nimi dohodnúť a spýtať sa bez emócií čo sa im na Vás nepáči a opak..Vysvetliť si to a ak nepríde k náprave a je len ten ventilátor-odsávanie problém tak nech sa s tým musia vyrovnať či chcú alebo nechcú..Už bez ústupkov..vymenili ste ventilátor a urobili ústupky, ale si myslím že by som už donekonečna ja nerobil ústupky...A ak je dvor veľký 7m, tak už niet o čom debatovať a rozoberať to.. ;-)
Odpovedať
@richard71 a preco by sa starousadlici mali niecomu prisposobovat,ked to nezapricinili,jednoducho tam nemaju co vypustat vypary ci uz vonave ci smradlave a nechcu pocuvat hluk,co ti an to nie je jasne?niekedy treba trosku vec otocit,ako by sa to pacilo mne,keby mi toto niekto druhy robil a potom konat,ak prerabali isto sa nad tym mali zamysliet
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vsetci tu pisu len svoj nazor a zatial sa zda, ze nikto sa tu s podobnym probelmom nestretol. Ja som chcela nejaky 'rukolapny' dokaz, ci maju pravdu oni alebo my. My sme sa na to pozreli aj z tej strany, ze ak by to spravil sused z druhej strany nam. Digestor by mi vadil, ale ventilatory z kupelne nie. Sneh by ma popravde ani nenapadol riesit. Strechari si klopkali na celo, ze im vyhovieme, ale chceli sme mat pokoj. Ale asi to nema vyznam sa tu opakovat. Jedna strana tvrdi posli ich do **** a druha, ze sme divni my. Asi nam ostava len pockat s cim pridu nabuduce a nadalej sa pekne usmievat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@elzika neviem aka je medzi vami vzdialenost, ak je mensia, prave ten teply vlhky vzduch je v zime najproblematickejsi. Ak je to naozaj tak, ze sneh z Vasej strechy moze spadnut na ich pozemok, tak je v prvom rade v tvojom zaujme to riesit. Ak si klopali strechari na celo tak potom boli strasni odbornici. Tu nejde o 10 zim kedy nenapadne u Vas sneh, ale o tu jednu ked napadne. A ver tomu, ze ak ten sneh zleti a blbou nahodou niekomu ublizi budes si to dozivotne vycitat. Ja mam strechu len 16 stupnov. Tiez som si vravel, pfff s takym sklonom nebudem riesit blbosti na zadrzanie snehu. Za poslednych 6 rokov napadol 1x vacsi sneh a bol som stastny, ze ked to zletelo zo strechy (na moj pozemok) tam nikto nebol. Ten sneh sme odpratavali snad cely den a takmer garantujem, ze keby tam niekto bol tak to ma zasebou... Mozno nieco na precitanie http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/r...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?