Výber radiatorov a vstupná teplota voda do nich

Poprosil by som Vás o reakciu na výber spoľahlivej značky radiatorov, typu - dvojradove vs. trojradove. Rovnako aj teplotný spád aký máte v radiatorovom kureni, a ci je mozne niekedy v buducnosti prejst na ohrev vody do radiatorov pomocou tepelného cerpadla s tym ze uz teraz pri vybere si viem upravit teplotny spad tak aby to TC utiahlo. Dakujem
Odpovedať
1
2
Radiátor sa vyberá podľa požadovaného výkonu, nie podľa počtu telies. To je základ.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas89374 plechové radiátory -úplne vyhovujú vyrobené u nás - KORAD, záruka 10 rokov....teplotný spád 55°/45°.
Odpovedať
@eagleowl a nemal by sa ten teplotny spad navrhnut s rezervou pre pripadne zapojenie TC? napr. 35/45?
Odpovedať
@zita19 to viem, ale v com je lepsi trojradovy od dvojradoveho?
Odpovedať
@tomas89374 pro rovnakej dlzke ma trojradovy o tretinu vacsiu plochu. Ci aj realne vyziari o tretinu viac tepla je otazne. Trojradovy sa pouziva ak ti na pozadovany vykon nestaci dvojradovy (mas malo miesta, radiator musi byt kratky...) Este celkom chvali hlinnikove dizajnove. Cena je vyssia ale ak ma byt radiator na viditelnom mieste, je to dobra alternativa.
Odpovedať
@tomas89374 pri rovnakej zastavanej veľkosti má väčšiu výhrevnú plochu, teda aj väčší výkon
Odpovedať
@tomas89374 a keď už ich budeš kupovať, tak kúp s najvyšším počtom konvektorov. Značku korad alebo korado
Odpovedať
@zita19 koli comu je to dobre?
Odpovedať
to vždy záleží od akého zdroja z ktorého ich nahrievaš, ak pevné palivo alebo el. kotol kľudne i 85 st,ak KK aby išiel na najvyššiu účinnosť len do 55st ak TC tak čo najnižšiu a musíš mať väčšiu plochu takže dobré je to k tomu aby si z každého zdroja využil čo najviac energie
Odpovedať
@tomas89374 väčšia plocha, ktorá odovzdáva teplo obtekajucemu vzduchu, tým padom stačí menší radiátor pre ten istý vykon
Odpovedať
Nakoľko si neposkytol žiadne vstupné dáta nikto ti nepovie aký radiátor tam máš dat. Ako píšu hore čím väčší tým lepšie pre nizkoteplotny zdroj. Ale bez relevantných stupov od teba je to nemožné nejako odhadnúť
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas89374 najmenší teplotný spád udaný výrobcom je 55/45.....vzhľadom na to že sa zjavne neorientuješ ani v základoch (jedno, 2,3radový radiátor) tak si daj spraviť PROJEKT na kúrenie podľa vypočítanej straty jednotlivých miestností....a tam ti navrhnú aké výkony radiátorov pre daný teplotný spád máš mať....podľa požadovaných výkonov nájdeš v katalógu Korad všetky možnosti aké radiátory môžeš použiť (dĺžka, výška, počet radov) .....radiátory môžu byť predimenzované a potom budú fungovať v nižšom teplotnom spáde....ale MUSÍ to byť spravené tak aby boli predimenzované priamo-úmerne v KAŽDEJ miestnosti inak sú to len vyhodené peniaze za väčšie (teda drahšie) radiátory. (TČ musí v prípade potreby teplotu 55°vládnuť).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marcos33 čiže keď to budem počítať je určite lepšie to predimenzivat som pochopil. Proste dám taky aký sa zmestí a ak by sa zapojilo TC aby bola rezerva pre nižšiu vykurovaciu teplotu.
Odpovedať
@eagleowl ak najmenší teplotný spád je 55/45 tak chápem to správne ze vyrátať si veľkosť radiátora na esre nižšiu teplotu je technicky nezmysel? Ak 55 zvládne čerpadlo, tak není o com. Projekt mam, len tam je to dimenzovane na vyšší teplotný spád. Asi o 10 stupňov viac. Tak preto si chcem nechať radšej rezervu.
Odpovedať
@tomas89374 tak pokud máte projekt v čem je problem(předpokládám že mate v něm požadovaný výkon radiátoru? na stránkach ma korado kalkulačku kde vložíte tepelný výkon radiátoru, který má pokrýt stanovené tepelné ztráty vytápěné místnosti a vstupní a výstupní teplotu a hodí vám to rozměr/typ.
Odpovedať
@raziel628 ako som písal vyššie chcem to dimenzivst na nižší teplotný spád 55/45,v projekte je o 10 vyšší.
Odpovedať
Tomáš v technických listoch radiátora nájdete spád 55/45. Lenže pre tc je 55 absolútna ekonomická samovražda. Tc funguje dobre pri nižších teplotách vody a správne nastavenom systéme t.j. vhodná akumulačné nádrž a Prevádzka pri vhodnej vonkajšej teplote. Áno predajcovia radi uvádzajú že ich tc zvládne az 55 stupnovu vodu lenže to je teoretické maximum . Tc vtedy pôjde na plné pecky a som zvedavý koľko to vydrží Preto je ideálne tc s podlahovkou. Ak už. Tak si navrhnite systém na prevádzku pri 40 stupnovej vode -všetko záleží od toho kde bývate a aké sú tam zimy. Tc na Orave a v BA bude úplne inde v rámci efektivity. A ako prepočítať výkon na ccA 40 stupnovu vodu? Treba sa opýtať niekoho kto stým robí. Prípadne to skúsiť rozumne odhadnúť ale nie z brucha. Len pre info, mám nezatepleny dom a pri 10 stupňoch kúrim na cca 38 stupnovu vodu. Keby som mal nový dom tak môžem ísť nižšie. Lenže mam veľké liatinové radiátory a tam je ta výhoda. Pod 33 stupňov to už nejde nakoľko to radiátory neodovzdaju a kotol cykluje. Dajte sú tu námahu teraz a všetko si to dobre navrhnite lebo potom vás tie zmeny pri tc budú stáť oveľa viac
Odpovedať
@marcos33 Mne TČ dávalo 60°C a kompresor išiel na 73%, ale to bolo tento týždeň, kedy je vonku ešte relatívne teplo.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas89374 je to novostavba, alebo rekonstrukcia stareho domu? Preco radiatory, ktore su pre TC menej vhodne ako podlahovka? Pri vyssom spade mas stale horsi SCOP. Tepelny vykon pre radiatory tep.vykonu 1kw pri spade 55/45 je pri spade 45/35 cca polovicny (580W), pri spade 35/30 tretinovy (330W) pri teplote 20C. TC chodia v spade 30/25 alebo 35/25, zavisi od typu. Ak chces TC na vysoku teplotu, je nutne vybrat presne taky typ, idealne s dvojkompresorovou jednotku alebo typ, ktory to zvlada bez pouzitia spiraly (priamotop), ale neviem ci taky existuje. Napr. Vaillant AROTHERM Plus zvlada 70C ale asi so spiralou. https://www.vaillant.sk/pre-zakazniko... Prepocet sa robi podla DIN EN 4704, cast 3. Projekt TZB ma byt na to co pouzijes, nie na to co nepouzijes 🙂. Tzn. preratat minimalne podlahovku a eventualne radiatory (historicka budova a pod).
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas89374 vyrátať si výkon pre nižší teplotný spád nie je technický nezmysel ...ako už @mgx uviedol povedzme že by si chcel 35/30....z toho vychádza že potrebuješ 3x väčší radiátor ako pre 55/45.....to teoreticky nie je problém ak to nie je starý dom (ak sú straty veľké budú mať radiátory obludné rozmery alebo ich bude jednoducho treba viac)......ale musíš dodržať tento pomer v KAŽDEJ miestnosti....problém to môže byť napr. v kúpeľni lebo "rebrík" má malý výkon (budeš musieť použiť klasický panelový namiesto bežne využívaného "rebríku" )....ak nedáš do niektorej miestnosti radiátor predimenzovaný v rovnakom pomere ako v ostatných miestnostiach môžu nastať iba dve situácie 1) bude v tej miestnosti zima alebo 2) TČ bude kúriť na vyššiu teplotu a v ostatných miestnostiach termostatické ventily uškrtia výkon a tie radiátory budú potom vlastne len vyhodené peniaze. Tak že ešte raz.....ak predimenzovať OK...ale všade.
Odpovedať
@tomas89374 stale nevidim problem vemu projekt podivam se jaky radiator je tam projektovan (bud vemu kw, nebo dle typu dohledam jeho vykon podle vyrobce pro tepelny spad jako je v projektu). Nasledne toto zadam do kalkulacky vyrobce (zadam pozadovany vykon a novou vami pozadovanou vstupni/vystupni teplotu) a vyskoci vam xyz radiatoru ktere splnuji vas vykon pri pozadovane teplote. Ale jinak jak pisou tady kolegove radiator a TC moc dohromady nejdou a nebo budou silene velke….
Odpovedať
@mgx rekonstrukcia, prizemie podlahovka, podkrovie budu radiatory. Mam kotol na pelety s akumulacnou nadrzou, ale mozno za 20 rokov sa bude davat uz TC, tak preto rozmyslam dopredu.
Odpovedať
@tomas89374 po 20 r, budú isto iné výhodnejšie technologie ako sú dnes, aj ked bolo známe TC už v čase kompresorových chladničiek, na vykurovanie sa používa viac až teraz ked zdražel plyn
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas89374 aky je dovod mat na poschodi radiatory? Ak chce zena v zime susit pradlo, kup jej susiak za 20e. Kombinacia podlahovka dole hore radiatory bola in pred 20 rokmi, ale nechapem preco v roku 2022, ak nejde o historicku budovu. Radiatory potrebuju vyssi tepelny spad. Samozrejme, da sa to preratat aj na radiatory pre horne poschodie, ale to znamena ze budes mat v kazdej izbe radiator od steny po stenu 🙂. Alternativne stenove vykurovanie 🙂.
Odpovedať
@mgx preto radiator, lebo keby chcem v podkrovi podlahove vykurovaniu musel by som stary dreveny strop zatazit cementovym poterom hrubky 60 mm, co je znacna tiaz, preto take riesenie. A kable alebo rohoze do podlahy som nechcel. Podla mna radiator je vzdy in vzhladom na jeho teplotnu variabilitu narozdiel od podlahovku.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas89374 existuje sucha podlahovka, skladba je systemova doska, roznasaci plech, 2x cetris alebo fermacel alebo OSB doska, vaha zanedbatelna. Nechapem co mas na mysli pod pojmom tepl.variabilita (asi ze to vies vypnut), tak to sa da aj v rozvadzaci. Jedina nevyhoda je dlhsia reakcia podlahovky, ale oproti inym veciam je to nic. Ale je to tvoj dom a tvoje peniaze.
Odpovedať
@mgx ved som pisal ze nechcem suchu podlahovku v zmysle elektricke rohoze do podlahy alebo kable a viem ze na to sa dava sucha podlaha - teda dosky cetris alebo fermacell. Dobra podlahova je pre mna iba voda v rurkach zaliata poterom. Toto su uz take kombinacie co nie vzdy sa mize vyplatit. Variabilita v zmysle, ze v jednej izbe chcem teplotu 20 stupnov a v druhej 22 a som to schopny jednoducho ovladat termostatmi na radiatore, a efekt je aj casovo rychly, co si myslim ze pre miestosti ktore sluzia na spanie je idealne. Radiator mi vzhladovo nevadi. A dalsia vec ze nizkoteplotne vykurovanie a este k tomu na oboch podlaziach je pre vyborne zateplene domy, radiator je v tomto istota. Lebo kym sa dom zatepli bude tiez nejaka casova doba a radiatormi vykurit nezatepleny dom nie je problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas89374 nikto tu nespomina elektricku rohoz, len ty. Normalna rura s vodou v systemovej doske, len prenos tepla z rury na fermacel/cetris je zabezpeceny roznasacim plechom. https://www.univenta.sk/wp-content/up... Mam ju v kupelni a WC, pretoze som potreboval zrekonstruovat podlahovku v starom dome pocas 2 dni, co sa mokrym procesom zabezpecit nedalo. Roztec rur je 15mm. Cena oproti mokrej podlahovke a tackerom cca 2 nasobna na m2. Ale aj tak menej ako radiator. Svoje som povedal, evanielium nesirim. Vykurit nezatepleny dom s podlahovkou nie je tiez problem, len to netrva hodinu. Daj si pre mna za mna radiator, priplatis si za TC a z SCOP budes mat hlavu v smutku. + naklady na dve cerpadlove skupiny, zmiesavanie atd. Ale bol si varovany.
Odpovedať
@mgx cize na rurky z vodou co su v podlahe sa kladie nejaky plech a na to hned doska fermacell? toho by som sa bal ci to splna poziadavky pevnosti, lebo pokial viem sucha podlaha s podlahovym kurenim sa robi cez elektricke rohoze, ale davat na rurky dosku po ktorej chodim a ta samotna doska mi opiera o rurky kde mi ide voda, tak to urcite nie. Alebo ako je to podoprete?
Odpovedať
@tomas89374 https://vytapeni.tzb-info.cz/podlahov...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?