Vlhký dom po 2 rokoch

Dobrý deň. Pred 2 rokmi sme kúpili cca 50ročný dom. Predchádzajúci majitelia pred pár rokmi zrekonštruovali spodné podlažie = nové kúrenie, znížené stropy, nové okná a podlahy. Druhé podlažie nie je vôbec zobytnené, je tam priamo pod strechou len povala. Strecha je pôvodná, dom nie je zateplený. Dom sme kupovali a teda aj obhliadky robili vo februári. Dom nebol vlhký, vo vnútri sme necítili vlhko. Medzi výmenami majiteľov bol dom prázdny asi 1,5 mesiaca. Pred nasťahovaním sme nerobili žiadne veľké úpravy - len sme vypratali dom a celý ho vymaľovali. Ani vtedy sme si nevšimli nijaké známky po vlhkosti alebo vlhnutí. Nikde (ani za nábytkom) nebola pleseň. Prvá zima prešla úplne v pohode. Po silných mrazoch v noci sme síce mali na oknách v spodnej časti trošku orosené, ale iné známky vlhkosti sa neprejavili. Tento rok nám hneď od začiatku zimy ( a to je oveľa slabšia zima ako vlani) začali vlhnúť dolné rohy a spodné časti stien za nábytkom v miestnostiach, ktorých steny sú obvodovými múrmi. Vlhké sú obidva rohy a pás v spodnej časti steny a na tom taká žltá pleseň. Žiadny zásah do stavby sme ešte nerobili, strecha je pôvodná, ešte sme ani nezateplili. Dom je z polovice podpivničený a podlažie je nad úrovňou terénu. Vedeli by ste mi poradiť, čo môže byť príčinou vlhnutia a plesnenia stien, keď pred rokom sme ten problém nemali? Čo podniknúť na odstránenie problému teraz a čo po zime? Ďakujem.
Odpovedať
@lauralaplant predchadzajuci majitelia asi nesetrili na kureni? A viac vetrali?
Odpovedať
Teoreticky by mohol byt dovodom nedoplatok za plyn po zime 2014-2015 a nasledna zmena sposobu vyuzivania a uzivania izieb. Ako prvu vec odtiahnite aspon trochu nabytok od stien a zacnite viac kurit, vdaka comu budete viac vetrat a problem by mohol ciastocne zmiznut. Trvale vyriesenie problemu bude mozne az po posudeni odbornikom priamo na mieste (ci napr nemate vzlinajucu vlhkost) a nasledne navrhnut ako urobit racionalne a technicky co najlepsie zateplenie sokla, stien a strechy, atd..
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser nevies niekoho takeho prosim odporucit? (BA a okolie..)
Odpovedať
@peto99 Neviem, ako vetrali. A čo sa týka kúrenia, tak vždy keď sme tam boli na obhliadkach, bola mi zima, lebo vo vnútri mali chladno - na môj vkus, vždy som po obhliadke prechladla :-D
Odpovedať
@stowasser Máme termostat nastavený na 22 stupňov cez deň a v noci na 20. Ako silno by sa asi malo kúriť? Zimu 2014/2015 sme tam už bývali my a áno, mali sme nedoplatok na plyne :-D a celý predminulý rok (2014) sme kúrili rovnako ako minulý rok (2015). V tú prvú zimu (2014/2015) sme problém s vlhkom a plesňami nemali a nastal až teraz a pritom robíme všetko rovnako, ako cez prvú zimu, čo sme tam bývali. A prečo sa problém ukázal až druhú zimu a prvý rok to bolo ok? Nemyslím, že predchádzajúci majitelia kúrili viac, lebo pri obhliadkach domu mi tam prišlo veľmi chladno na to, že tam mali malé dieťa. Ja som zakaždým prechladla, keď sme tam boli.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?