Vlhkosť vnútorných múrov v dome z 90. rokov

Pozdravujem. Už dlhšie máme problém s vlhnutím vnútorného múru v rodinnom dome, ktorý bol postavený v 90.-tych rokoch. V tomto múre sú zabudované potrubia, nie je nám jasné, čo je príčinou vlhnutia a opadávania omietky v spodných častiach múru. Ide o dlhodobejšie pretekanie v potrubiach alebo vlhnutie zospodu? V tejto konkrétnej časti domu už dom nie je podpivničený. Na koho sa obrátiť, volať vodárov, volať firmu na detekovanie, sanáciu? Za každý názor, skúsenosť, ďakujeme. Poraďte, prosím. ďakujem
Odpovedať
@holmarko Unik z trubiek kurenia by si urcite spozoroval v stracajucej sa vode a castom dopustani do systemu. Toto mi pripada ako vlhkost zo spodu. Daj dolu spodnu cast omietky a uvidis. Potom uz len doplnit hydroizolaciu. Idealne komplexne v celom dome.
Odpovedať
@holmarko Problém bude skôr zo spodu. Presakovanie z trubiek by sa prejavilo v horšom.
Odpovedať
Tiež si nemyslím, že by to boli trúbky, to by postupovalo trochu rýchlejšie a všimli by ste si vyššiu spotrebu vody...
Odpovedať
@holmarko Nemyslím si ,že je to z vlhkosti pod múrom. Skôr je problém niekde v unikajúcej vode. Akú ste mali spotrebu vody? Sused mal tiež takto všetko navlhnuté a a opadávalo mu to a nakoniec im slzil spoj na kolene pri sprchovej batérií.
Odpovedať
Dovolím si tvrdiť, že toto je zo spodnej vlhkosti, takže riešiť vodorovnú izoláciu.
Odpovedať
@17juraj17 @miroslavmaxian @siengo @blackomt @insed Chlapi vďaka. Dopĺňam, že tam, kde je dom podpivničený nie je nič vidieť ani dolu v kotolni, ani na iných stenách. Takže nerozumiem, prečo sa toto deje len na tomto vnútornom múre.V stene sú aj odpadové rúry z kuchyne a kúpelne na poschodí, ale to by zasa páchlo, nie? Pokiaľ viem, ak je únik vody malý, tak to nie sú schopné zachytiť ani prístroje, na spotrebe sa nič neukazuje.
Odpovedať
@holmarko Podla tvojich doplnených info nemas inu moznost ako dat dolu cast omietky dostat sa k rozvodom a skontrolovat tesnost spojov a samo ze moze byt poskodena aj trubka niekde. Ak by to bol aj odpad tak to zapachat urcite nemusi. Pri vode si spotrebu nevsimes. Ja som skor myslel unik vody z kurenia. Tam sa unik vypozorovat da kedze je to uzavrety okruh ak teda nemas otvorenu expanzku. No jednoznacne to treba obuchat a fyzicky skontrolovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Zo 100% istotou to nieje únik vody z potrubí. Určite je to neodborne ,zle urobená hydroizolácia múrov. Najpravdepodobnejšie preomietly vodorovnú hydroizoláciu múru.Tak ako na fotto.Takéto poruchy sa dajú riešiť sanačnými omietkami. A hlavne nemalovať Primalexom.
Odpovedať
máme tiež podobný problém na chalupe, ako sa rieši hydroizolácia prosím? aké úkony sú presne potrebné urobiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@decembrovka77 Najskôr zistiť či máte alebo nemáte hydroizoláciu múrov.
Odpovedať
asi nemáme...je to starý dom...cca 50 rokov
Odpovedať
Ahojte. Tak sa znovu ozývam. Všade dookola mi radia podrezanie múrov, je to vraj istota, síce to stojí. Nemáte niekto skúsenosti s týmto spôsobom, koľko to zhruba trvá, neviete o nejakej dobre firme, som z Ružomberka. Vďaka všetkým
Odpovedať
Článok sa načítava...
@holmarko Ako dlho to uz mas.lebo nam dorobili obkladaci kupelnu a kotolnu nahodili my sanitu a zistila som ze my niekde tecie voda lebo sa my na novych omiezkach objavili flaky mokre.A ked zapnem vodu tak my hodiny na teplej vode krutia ako keby sa zblaznili.A ties neviem kde je chyba alebo ako to najst asi budeme musiet kazdu jednu bateriu zhodit a hladat chybu lebo mam aj podomitkove dve a vsade my davali predlzenie.Tak ties mam aj ja problem a uz my z toho zacina sibat mozem uz ist byvat a toto sa ti ukaze vsetko my robili odbornici co sa tym zivia.A ak nenajdeme chybu tak ties musim volat firmu co my najde miesto kde my unika voda.Za kazdu radu a info dakujem kde by my mohli spravit chybu dufam ze v kureni to nebude lebo my voda ktora je natlakovana neklesla stale my rucicka stoji na 2baroch alebo ako sa tovolauz ani neviem.diky.
Odpovedať
@mesarosanton ahoj.nevies my poradit kde mam hladat chybu co som pisala v hornom prispevku diky.a teda ako mam postupovat a aky tlak ma byt z hodin sachty do domu.
Odpovedať
Som čistý amatér, ale podľa mňa to je 1. premietnutá spodná izolácia a 2. možno pomôže drenáž. My máme už roky podobný problém, akurát že ide 80 ročný dom. Podpílenie by bolo asi najlepšie, ale predpokladám, že vy máte riadne betónové základy a normálny materiál. Vlhkosť môže kapilárne stúpať cez omietku. Pokiaľ to z vonku opatrne oklepete neporušením izolácie, 1. úspešný krok spravený. Určite by pomohla sanačná omietka, My máme základy z kameňa boli potiahnuté akýmsi cementovým poterom, cez izoláciu, ktorá je aj tak už poriadne navetraná. Tento poter som celý dal dole. Tiež som zhodil vonkajšiu omietku steny, do výšky vlhnutia. Vydlabal som aj fugy koľko dalo a zahádzal naspäť sanačnou omietkou tak, aby izolácia bola odnelená (vpichol som tam plechovú lištu. Po niekoľkých rokoch to aj tak ďalej vlhne zvonku, ale istý progres je. Asi dám ešte drenáž.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?