Tatranský profil na sadrokartónovú konštrukciu

Profilova fotka
Ahojte, ak by sa tu niekto našiel a poradil, veľmi by mi pomohlo. Chceme robiť dreveny strop v jednej miestnosti, ale keďže je to starší dom, tak sa nebude postupovať ako pri novom, tzn. nemáme drevené hrady o ktoré by sa tatransky profil uchytil. Ťahanie elektr. káblov si vyžiadalo zníženie stropu. A teraz otázka : ako znížiť strop, ak chceme použiť tatranský obklad? Nechceli sme používať drevené nosníky kvôli hmotnosti, potrebujeme to čo najviac odľahčiť. Napadlo nás použiť sdk hliníkovú konštrukciu , ale neviem ako na to správne uchytiť ten tatranský obklad, resp. či je to vôbec reálne možné. Ďakujem za všetky odpovede.
Odpovedať
1
2
My sme davali takuto konstrukciu opretu len o steny, na to tatransky profil.
Odpovedať
@liviaz Fakt je že pri hliníkovej konštrukcii dosiahnete väčšiu presnosť no drevo tam môžete akurát tak naskrutkovať čo by nevyzeralo bohvie ako dobre, takže by som skôr volil konštrukciu zo strešných lát chytenú na SDK závesoch. Keď použijete tatranský hrúbky 11-12mm môžete ho zaklincovať do perka takže to nebude vidno a výdreva Vám stačí na každých 80cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica hm, len my to budeme mať v rovine, čo to mate za hranoly ? ake hrubky ? a ako často ste ich davali od seba ? uchytene je to tymi železnymi patkami ? @heimdal88 ako myslíte tu konštrukciu, sdk konštrukciu na každych 80 cm a potom na to ešte laty ? nerozumiem tomu postupu dobre.
Odpovedať
@liviaz Su to klasicke stresne laty, upevnene kovovymi L spojkami do steny aj navzajom medzi sebou, neviem ako presne boli od seba - miestnost na fotke ma sirku 4 m. Tatransky profil sme potom upevnovali sponami s nastrelovackou, aby nebolo vidiet ziadne klince ci skrutky a bolo to rychlejsie ako klinceky do perka.
Odpovedať
Konštrukciu celú spraviť z dreva zo strešných lát povedzme 4x5cm, len ak to potrebujete spustiť nižšie na zavesenie by som dal závesy ktoré sa používajú na sadrokartonárske konštrukcie. Pri tenšom tatranskom vám postačí osová vzdialenosť výdrevy max. každých 80cm.
Odpovedať
@stanica Tie klinčeky som tam písal preto že nie každý kto by si to robil svojpomocne má k dispozícii kompresor s klincovačkou. Čo je nesporne rýchlejší a efektívnejší spôsob montáže.
Odpovedať
@heimdal88 ale my sme to robili nastrelovackou obycajnou Extol za 10 - 15 eur, uz nepamatam presne cenu http://www.naradie1.sk/images/9175a.jpg
Odpovedať
@liviaz kludne staci drevena vydreva,cca 80cm od seba a myslim ze kludne 5x5cm a klinceky do tatranskeho profilu určite nie, ved už su na to,, pliešky ,,ktore sa zatlačaju do pero dražky a iba tie ,,pliešky ,,sa klincuju, takze klinčeky nevidno na tatranskom.
Odpovedať
Profilova fotka
@heimdal88 klincovačku máme ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@romajko no hej, len iné je keď dávate pliešky na stenu na bok, ale toto má visieť vo vzduchu, ako strop, takže neviem či by som to radšej nepoistila tymi klinčekmi.
Odpovedať
@liviaz Tak to máte vyhrané keď je dobré náradie spraví sa to skoro samo.
Odpovedať
@liviaz ale tie spony sa dávajú namiesto klincekov a upevňujú nastrelovacimi sponkami o rost a nie o stenu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@liviaz daju sa vyrobit lahke,dute hrady .vyzera to ovela lepsie tatransky vyzera moc lacno.pozri moj fotoblog.vintage.samozrejme moze bit aj iny styl. ;-)
Odpovedať
@clus je to vec názoru,ale tatranský profil sa dá povrchovo velmi rôzne osetrit,nemyslím,že vyzerá lacno :-)
Odpovedať
Ahoj konštrukcia na SDK určite nie ,ale ako tu písali mnohí klasické strešné laty len musíte viberať rovné to je podmienka aby neboli vikrutené a hlavne suché ,a spravíš konštrukciiu ako na sdk ale rozsah nemusí biť 60 cm ale može biťaž 80 ale podla uvaženia.
Odpovedať
Profilova fotka
@clus ano ak mate kvalitny tatransky profil a široky tak ako chceme , naolejovany bude kvalitnym olejom ako podlaha, nevidim v tom problem. hrady som ale nechcela.
Odpovedať
no pokial ide tatranec na strop tak 80 cm od seba je vela nostnostou udrzi ale pokial je tensi tatranec tak sa vaicej uvolnuju klince a o tych ihlach s klincovaciek ani nehovorim potom sa to casto ohyba lebo to drzi na kazdom druhom trame a len behame a dobijame klince a spenvnujeme po urcitom case.takze ked je to dobre ukotvene tak ci je na strope 300 a ci 500 kg je uz jedno
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica @heimdal88 @romajko @remarek @juzan ahojte, takže takto nejak sme sa rozhodli urobiť to, teda mm bol navrhovateľ aj realizator, klincuje to v spojoch, ja len dufam že to bude pevne, a že mi to nepadne na hlavu...čo na to hovoríte ????
Odpovedať
@liviaz :-) ;-) dobre to bude. nemaj boja.
Odpovedať
@romajko presne takto by to malo vyzerať, až na to že ten tatranský by mal byť najskôr natretý.
Odpovedať
@heimdal88 tak to je pravda, mozno tam je priesvitny lak.
Odpovedať
Profilova fotka
Bude to držať v pohode.
Odpovedať
Konštrukcia ok ale Tatranský je surový treba ho natrieť ,škoda že ste to nespravili ešte ked nebol položený .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@liviaz chcel by som sa opytat ake parametre (dlzka priemer) mal klince ktorým ste to prichytavali.. a hrubak obkladu ? idem to tiez tak robit bo no neviem zvolit klinec.. klincovacku poziciam kupim uz na konkretny klinec.. Nas profil ma hrubku 15mm Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Máte niekto kontakt na firmu ktorá sa venuje tatranskemu profilu ?ba okolie?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@liviaz čo ak je krivá stena ako ste to riešili? nevidno alebo ja nevidím :-) ako tam idú tie klinčeky?
Odpovedať
Trochu sa votriem do temy, v obyvacke budem mat otvoreny strop a chcel by som tam dreveny strop, no nie tatransky, skor nieco napohlad ako clt panel, existuje nejaky takyto obklad? Viete o niecom? Rozmyslal som aj nad obycajnou plavackou, ale ako ju uchytit o konstrukciu? Dakujem za rady.
Odpovedať
@fotox3 dlžka klinca má byť taká aby to držalo v podklade 3x šírka, klince musia byť bez hlavičky a pribíjajú sa na vyfrézovanú drážku, dalšia lata ho prekryje a nie je vidieť,v hoby si pýtaj klinčeky na tatranský profil ,laty zatláčaj do drážok krátkymi kúskami na ktoré budeš tlcť kladivom , aby sa nepoškodila, to sa naučí i 10 r. decko neviem na čo je na to firma,to je len zábavka v porovnaní s inými prácami na dome, ak je stena krivá musí sa s poslednej laty odpíliť na mieru
Odpovedať
@marek_norway a čo drevené kazety? alebo imitácia dreva na polystyréne ?stačí ich natrieť lepidlom , akurát sa musia zatlačiť pokiaľ lep chytí
Odpovedať
@duzu nebude to vyzerat lacno a staromodne? to fakt nieje na trhu nejaky rozumny obklad, nieco ako parkety alebo plavacka ale na strop?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?