Ak chceme zbúrať starý chliev, musíme informovať úrad?

Dobrý deň. Chcem sa spýtať. Kupili sme starší dom. Na pozemku je aj starý chliev ktorý by sme chceli odstrániť. Na katastralnej mape je ten chliev na liste vlastníctva mame na pozemku zapisany len ten rodinný dom ako stavbu.. Ak chceme zbúrať ten chliev musim o tom informovat stavebny úrad a spraviť všetky papierovacky okolo toho? Ako som si citala je toho úplne neúrekom co mi príde totalne nelogicke. Ide len o to ze mame hypo a zalozili sme aj druhý byt. Takze ked budeme po rekonstrukcii chcieť odbremenit od druhého bytu ci ked pride znalec a uvidi ze tam ten chliev nie je ktorý tam predtým stal ci z toho nebudu problemy. Kedze na tej mape je. Prosím o radu. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mimka2806 bolo by fajn sa informovat priamo na prislusnom stavebnom urade ale pokial je na mape, tak je potrebne asi o tom informovat.
Odpovedať
Profilova fotka
ako viete, že ho nezbúrali už pred Vami? Takých objektov, ktoré sú v katastri a neexistujú je veľa.
Odpovedať
@mimka2806 zbúrať a neriešiť. Zbúrať ešte pred tým ako tam príde znalec na zakladanie pre banku. Inač klasika, legalizovať, čiže, geodet, zákres, na kataster doklad že stavba bola postavené pred rokom 19.. . Potvrdenie dá obec. Kopu peňazí, kopu času a úplne zbytočne keď to pôjde dolu. A keď to bude zapísané a zaťažené ťarchou tak bude veľký problém následne pri búračke lebo už to vlastne nie je len tvoje ale aj banka tam bude mať podiel a už sa to zase ťažšie rieši.
Odpovedať
@mimka2806 Môže to byť problém pri znaleckom posudku. Pozri túto tému, príspevok od zuzanale: http://www.modrastrecha.sk/forum/kupa... Pre znalca musí skutočnosť sedieť s údajmi na mape a na liste vlastníctva.
Odpovedať
@palo18 znalec uz tam samozrejme bol ked sme dom kupovali. Museli sme si zobrat hypotéku je založený tento dom a este aj byt. Ako píšem na katastralnej mape ten chliev je ale na liste vlastníctva sa uvadza ako stavba len rodinný dom. Nic iné. A keby si ten chliev prerobime na nieco ine cize tam to ostane len by to sluzilo na iný účel to su s tým tiez take opletacky? My by sme to za normálnych okolností vôbec neriesili len ide o to ze ked si zavolame znalca na ohodnotenie domu po rekonštrukcii ked budeme chciet odbremenit ten byt kt sme zalozili,aby nerobili problémy...
Odpovedať
Aj u nas sopa teda byvali chliev tiez nam to odhadkyna ohodnocovala ale nemame to ani zakreslene v mape.Chceme to tiez zburat a postavit tam malu dielnicku proste len na naradie.Je to opacha hnusna a to nam ohodnotila na 2000eur ci kolko.
Odpovedať
@mimka2806 No dobre - ak je stavba zakreslená na mape, tak musí mať nejaké označenie, alebo nejaké číslo. Najlepšie by bolo, keby si sem hodila kópiu tej katastrálnej mapy. Je dosť možné, že je tam zakreslená iba vyňatá parcela - teda pozemok pod tým chlievom, ale samotná stavba tam zakreslená ani zapísaná nebude. Je možné, že pôvodní majitelia museli vyňať pozemok pod drobnou stavbou a potom ten chliev postavili ako drobnú stavbu (ani nepíšeš, koľko m2 to je), ktorá sa do mapy ani LV nezapisuje. Ja mám tiež záhradný domček, ktorý nie je zapísaný v LV ani na mape, ale ja som vyňal celý pozemok ako druh pozemku "ostatné plochy". Ak ten kúsok na mape má nejaké parcelné číslo, tak na LV to číslo musí byť uvedené a k nemu by malo byť uvedený aj spôsob použitia, t.j. zastavané plochy a nádvoria, ostatné plochy, zýhrady, orná pôda a pod. Z toho čo popisuješ, nevieme povedať, čo to je a ako to riešiť. Daj sem tú kópiu mapy. ALebo aspoň napíš, aké druhy pozemkov máš na LV.
Odpovedať
Este u nas.Na toto som sa informovala u nas na urade len neni kedy za 7rokov sa k tomu dokopat.Tiez mame dom co v skutocnosti uz neexistuje ale stale figuruje supisne cislo v lv.Majitelom je stale realitka co sme od nich kupili dom.A mne na urade povedali ze staci dodatocne buracie povolenie a urobia vymaz ale to musi urobit realitka.
Odpovedať
Zažiadajte si na stavebnom úrade o odstránenie stavby. K tomu potrebujete, aby Vám oprávnená osoba najlepšie autorizovaný projektant vyhotovil dokumentáciu. Dokumentácia obsahuje správu, kde sa uvádza popis stavby, uvádza sa tam podľa vyhlášky klasifikácia, množstvo a spôsob likvidácie odpadu (napr. či tam nie je nebezpečný odpad) Súčasťou je aj jednoduchý výkres s uvedením pôdorysu a rezu, z ktorého sa vlastne tie odpady počítajú. Uvádzajú sa tam aj bezpečnostné požiadavky pre búranie....... Prípadne sa do správy dajú aj nejaké fotky. Sú na to vyhlášky. Ak Vám to úrad povolí, tak ostatné už riešiť nemusíte. Ak sa niekto v budúcnosti bude nad nesúladom s katastrálnou mapou čudovať, tak budete mať doklad o odstránení.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@kntsz A presne preto by to nemala robiť... načo toľko opletačiek so zburaním starého chlievu, ktorý nemá žiadnu hodnotu. Jednoducho sa povie, že stavba spadla sama a sutiny sa odstánili.. dovidenia dopočutia... A presne preto sa neoplatí ani dávať stavebné ohlásenie pri stavbe čohokoľvek do 25m2, lebo to tam tí blázni zakrelslia na katastrálnej mape a v prípade,že to v budúcnosti chcete odstrániť tak s tým budú len problémy...
Odpovedať
Profilova fotka
@kntsz ako môže úrad povoliť odstránenie stavby, ktorá neexistuje? nemá rozhodnutie, číslo, nie je zakreslená v mape? A pri klasifikovaní by to bola drobná stavba, na ktorú netreba povolenie Už pomaly sa statik bude vyjadrovať aj k postaveniu latríny.
Odpovedať
@playandwin nekreslia to "blázni" dnes sa to fotografuje zo satelitu, tak je vidieť na mape každá zmena i ked vyrúbeš strom, mne je tiež vidieť na pozemku zastavanú plochu,ktorá nemá žiadne číslo, do 25 m2 môže byť na základoch a väčšia len na pätkách a nemá to žiadne číslo a platím to ako záhrada a nádvorie v priznaní dani, na to sa nemá dať aké povolenie na odstránenie, lebo je to povolené ako drobná stavba
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?