Starší dom - prerobiť alebo zbúrať?

Neviete mi niekto poradiť, na koho sa obrátiťpri takomto rozhodovaní? Máme pozemok na ktorom stojí 40-ročný dom, napohľad v dobrom stave, má obrovské základy/pivnicu z liateho betónu a inak je to tehla bez okožovania... Koho bysom mala zobrať pozrieť sa na to, aby nám fundovane poradil, či je dom zdravý a oplatí sa ho prerobiť, prípadne či by sa dali použiť základy a na pivnicu postaviť niečo nové... Projektanta? Statika? Stavebnú firmu? Faktneviem. Všetci ma strašia, že prerábať starý dom sa neoplatí, ale zbúraťho bude nočná mora... S.O.S.!!!
Odpovedať
1
2
katkad, aj my sme prerabali stary dom. Bolo potrebne odkopat zaklady, aby sa zistilio ako su hlboke a ci su betonove. Pokial je dom suchy, ze nie je zamokreny /co sa uz da dnes taktiez odstranit/ aj zo stareho domu sa da prerobit perfektne byvanie. Poradit by si sa mala najlepsie so statikom, alebo stavebnym dozorom, pokial je fundovany. My sme k pôvodnemu stavu robili pristavbu a nadstavbu. Nas pôvodny dom je sice cely z tehal, ale poznam, co robili tiez pristavbu a nadstavbu na dom, ktory ani nemal betonove zaklady, iba sypane a bol z kameňa a palenej hliny a teraz je z toho krasny obrovsky dom. Ale museli samozrejme robiť nosne piliere, aby odlahcili pôvodne mury. Prajem ti vela uspechov a pevne nervy, ale nevzdavaj to, bolo by to skoda.
Odpovedať
Profilova fotka
Treba sa obratit na statika co povie na zaklady, nosne obvodove mury. Samozrejme mu oznamit ci budete iba rekonstruovat alebo nadstavovat. Ked sa vyjadri ze ok tak dalej uz bude komunikovat s architektom ktoremu bude odsuhlasovat dane prestavby. Projekt na prestavbu, nadstavbu RD bude okolo 2 500,- eur vratane statika a ostatnych profesii. Cena je samozrejme orientacna. Je pravdou ze je jednoduchsie stavat ako prerabat a aj lacnejsie pokial ale mate moznost zohnat lacnu pracovnu silu na buracie prace a lacny odvoz stavebnej sute. Pokial mate robit vsetko oficialne tak treba ratat s nakladmi za likvidaciu stareho domu ktora moze byt podla velkosti okolo 30tis eur a viac. Ak neuvazujete menit povodny podoris domu a dom ma relativne dobre dispozicne clenenie tak by som ostal pri rekonstrukcii a nestaval by som nanovo.
Odpovedať
Ja som si dal robit rozpocet na prerabanie alebo znovupostavenie.Znovupostavenie ma vyslo iba o 50-tisic drahsie a v tom bola cena aj za zburanie stareho.Ked bol u nas architekt na kontrole tak povedal,ze taku kvalitnu stavbu este nevidel.Nove je nove.Navyse sa zistilo ,ze na jednej strane bol iba 40 cm zaklad a nahadzaneho kopu odpadu v zakladoch.Teraz je vsetko nove od vodovodnych trubiek cez kable az po mury.Robila mi to firma na ktoru sa da uplne spolahnut.Ani raz som nebol pri stavbe.
Odpovedať
Este som zabudol,ze asi 10-ty sused prerabal stary dom co mi vyfukol v den ked som ho chcel kupit na pozemok pre deti.On ho prerobil a teraz place.Vrazil do toho kopec penazi a nic z toho.U nas su tekute piesky a voda takze mu to sada a vlhne aj ked je to podrezane.Navyse ta strasna stara architektura domu.
Odpovedať
ak mas moznost postavi si podla mna novy my tiez prerabame stary dom a stale len burame a to uz 6 mesiac burali sme nadstavbu, robili novu strechu zistili sme ze sada dom na jednej strane kvoli studni co bola len par metrov od domu, ak sa da postavte si novy dom ale to je len moj nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
Stavaj nový. My sme tiež prerobili starý a všetci hovoria že neverili že sa todá taktosuper prerobiť,ale čo nás to stálo času, roboty a penazí ani nechcem na to myslieť. Keby to nebol rodičovský tak nikdy do toho nejdem. Ale nechcela som aby sa predal, mam tu pekne spomienky, ale draho ma to vyšlo to ti možem povedať, nikdy viac.
Odpovedať
No ja som toho nazoru, ze postavit novy. ;-)
Odpovedať
urcite radsej zburat a postavit novy ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
jednovetove odpovede typu "urcite radsej zburat a postavit novy" milujem. mile mamicky na materskej dovolenke, prosim vas ked neviete ako poradit, tak mlcte. 40 rocny dom bude skoro urcite postaveny z palenej tehly, a mury budu celkom urcite dost hrube. predpokladam ze aj podpivniceny ten dom je. ak je to takto a viac menej vam vyhovuje to ako je dom orientovany, plus podorys, tak celkom urcite radim NEBURAT. usetrite peniaze minimalne za obvodove murivo a zaklady a zaroven si usetrite kopu papierovaciek. najlepsie vam bude vediet v tomto poradit architekt a statik. kludne sa poradte s nimi, naozaj sa oplati do konzultacie investovat zo par eur.
Odpovedať
Profilova fotka
moj priatel prerabal firmu, ale to bol starsi dom... hovoril, ze nikdy viac! ze koko bordelu a hnusoby spod krovu a tak... zte lkeby robil este raz, tak len nanovo..( a to nie je mamicka na MD :-)) ) Ale je fakt, ze 40r dom nie je az taky stary, nasi maju 30r a je uplne v pohode, urcite by som ho neburala, ale pripravte sa na dost nakladnu rokonstrukciu.... ono treba vsetko co zburas aj niekam odviezt, a to nieco stoji a nie malo... a je s tym aj kopec roboty.. vlastne navyse.. kamoska s priatelom prerobili dom po babicke, klasicky so strechou a to tak, ze krov drzali lenb podpery z dreva( jedna staticka sa na to bola pozriet co uci na SŠ stavebnej, ze to si musi odfotit, ze by neverila, ze to udrzi....)lebo vsetky )(!) mury vnutorne a priecky ( aj nosne) dali prec... vznikol krasny dom, kuchynu z neho mam v albume, vchod a vsteko je uplne inde, ale stalo to kopec penazi... ja by som asi prerabala.. bolo by mi luto budrat..ale to aj sami vidíte , ci dom nie je vlhky a pod... prajem pevne nervy.... ;-)
Odpovedať
ale ten krásny pocit ako sa zo stareho postupne tvorí nové je na nezaplatenie. :-D
Odpovedať
Prerabali sme... a vlastne ho mama este stale doraba a doraba... je to nekonecne. Odstrani sa jeden problem a objavi sa dalsi. Sli do toho strasne peniaze a stale nie je koniec. Ak zatial mate kde byvat a mate peniaze na buracku, neviazu k domu nejake citove spomienky, radsej zburat a postavit z dnesnych materialov. Realne to nebude stat ovela viac, ako prerabka, samozrejme okrem odvozu materialu, co je dost vysoka polozka, ak je to vsetko legalne na legalnu skladku. Vezmi si len izolaciu podlah, ktora sa nerobila ako dnes, takze pridas (podla uvazenia) nejakych 15 cm do podlahy, musis dvihat dvere (ak je vyska miestnosti dostacujuca, ale tieto domy sa robili na vyssie ako 260 cm). Sadnite si s niekym, kto staval alebo prerabal a zacnite pocitat, potom uz je rozhodovanie lahke. A hlavne mesacne naklady - v starom prerobenom dome je to asi dvojnasobok oproti novostavbe.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ahoj Katka som projektantka a otazka je velmi zaujmava no odpoved na nu dostatnes len od zainteresovaneho cloveka s nasho fachu ci uz tam vezmes statika elbo projektanta ajskor je nutne dom vidiet a psoudit ci je mozne vobec robit nejake zasahy a ptom je uz len na vas ako sa rozhodnete. buranie ma svoje nevyhody okrem casu a velkeho mnozstva odpadu s ktorym moze byt problem na meste ci obci su tu aj papierovacky navyse co vas budu cakat po uradoch no nci prijemne samozrejme ze sa to da vsetko zvladnut. no am to i svoje vyhody novy moderny ekologicky a ekonomicky domcek. rekonstrukcia nieje lacna a dost azvisi od typu domu niekedy sa vyplati vaic niekedy menej kedze viem ako sa cca stavalo pred 40-50 rokmi nebude to ziadna slava a rozhodne nemozete cakat ze vas domcek bude nizkoenergeticky ale urcite by sa s tym dalo nieco robit... co odporucam najst si chopneho projektnta alebo staika v tvojom okoli a zobrat h ona stavbu popisat mu dom nech sa tam prejde a posudi sam co bude najlepsie a samozrejmostou bude aj vyhotovenie rozpoctu ... ci uz sa rohodnete tak ci onak drzim palceky a ver ze niej nic krajsie ako ybvat vo svojom ci uz zrenovvanom alebo novom domceku:)
Odpovedať
Profilova fotka
urcite zburat.naklady trochu nizsie od novostavby ale nikdy to nebude take,ako chces.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
nuz my prerabame existujuci dom a pristavujeme novu pristavbu.... bol to obhlianut architekt , statik niekolko krta a aj stavebny dozor.... az sme zacali stavat az potom sa zacali objavovat niektore nalezitosti , ktore bolo treba riesit a mylsim ze sa nam to predrazuje, prave koli tymto neocakavanym udalostiam , naprikald ...storpy su iba sypana skvara , a dosky a taky skvarobeton tenka vrstva asi od 3-5cm chce to dodatocne spevnovanie obidvoch podlazi s tym sa nepocitalo ani v projekte a ani v rozpocte , a to est enehovorim o tom ze nejakym zazrakom maju mury na 1NP o 10cm viac ako na 2NP a est ek tomu aj to ze dom nenei do praveho uhla a je do lichobeznika...a potom spojit strechu tramy.... ktore uz su navrhnute na pravy uhol....atd... takze ak si pripraveny riesit neocakavane udalosti na dome a nechces sa vzdat svojho domu tak ok....... ale ja az teraz som pochopila co to je prerabat , stoji to viac nervou , viac premyslania viac casu a viac neocakavanych vydajov......apropo neisom na materskej dovolenke a so stastim zaciatocnika som sa vrhala do rpestavby nasho stareho domu.... takze podla mojho nazoru teraz som to uz pochopila, ze stary dom vas vzdy niecim prekvapi je to ako kinder vajce........ prekvapko vo vnutri ked odkopete , odbijete atd je vzdy zarucene...u noveho vam to id epodl aprojektu a neriesite.......takze mily JANKOJANKO neries...... mamicky na materskej........tu uz mam davno za sebou a pokecala by som si s tebou o prestavbe a rekonstrukcii , skusenosti bohate mam.............
Odpovedať
uplne suhlasim s andraskou... :-) a mily jankojanko, ak ma zena male dieta, to neznamena ze nemusi byt na mat. dovolenke, dnes existuju aj pracujuce matky ;-) , ktore maju stavebne vzdelanie a tiez vlastne skusenosti ... v rodine sa prestavovalo az az... rodicia prestavovali starsi rod. dom, aj ini pribuzni a viem ake to obnasa peripetie ... a aj my s manzelom tiez prestavujeme 30 rocnu murovanu chatu, je to dom rozmerov 7x8m plus poschodie a robime este pristavbu, takze presne viem o com prestavba je... a netreba odsudzovat ludi podla strucne vyjadreneho nazoru..., o tom je diskusia, ze kazdy napise svoj nazor 8-)... a inak stale viac a viac som toho nazoru, ze jednoduchsie je zburat a postavit novy, lebo novostavba je predsa len novostavba... , ale komu ide o kazde euro, tak nech si to poriadne zvazi a konzultuje so statikom a projektantom... ale tiez musi ratat s vedlajsim vydavkami ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
hlavne o ti eneocakavane vydaje id ea nie su male...co vyhodis a zdemolujes nasledne do toho domu treba nasypat v inom materialy opat...obrazne povedane, co sme vyhadzali na tony desiatky ton skvary a sutiny, terza s askrabem cez pol hlavy ako dorovnat a znizit naklady a spevnit stropy a odlahcit, iste su materialy novodobe ale ked mi to hodily do alternativ v materialy tak jedna drahsia od druhej...len sa mi oci krutili ako McDAg-ovi.... to su neocakavane vydaje ktore musim vynalozit a sa s nimi nepocitalo...vsetko je riesitelne , len mat hotovost...a presen tak nepomoze vam ani statik ani projektatnt mali sme ... ked mi navrhol ako spevnit strop, tak moje kly..... to som rovno mohla zburat celu 2podlaznu chajdu co sme na pociatku dali preklepat vstekymi moznymi sposobmi a ze je fasa dobra a ze sa da realizovat prestavba.......jaajaja mylsim ze kazdykto prerabal ...ma podobny nazor.... aj ked s ami to teraz zda ako nikdy nekonciaci pribeh , vidim prve lastovicky...uz s ato zacina podobat na dom... no Boh nam pomahaj...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@j_michaela Ahoj. Hladám projektantku na vytvorenie projektu RD, ktorý by mal byť realizovaný tento rok. Budem rada ak sa mi ozves. 0907-256761
Odpovedať
@denisa83 ahoj denisa83 už si našla projektantku?
Odpovedať
ahojte, nam sa potarilo kupit starsi 60r dom s 13 arovou zahradou za take peniaze co by sme nikde ani len 1000m2 pozemok nekupili. Mali sme tam 3 projektantov 2 statikov a inych zainteresovanych ludi. Nakolko dom ma 60cm betonove zaklady, je v casti z nepalenej tehly -hlina-nabijanina, strop je tramovy dreveny, pristavba murovana z tehal a byvala veranda je obmurovana iba 15cm tehlou bez zakladu. Ako prve sme vytrhali podlahy, vynosili skvaru, piesok a vsetok bordel, ideme to dat podrezat, mame uzastnu ponuku. Keby ma podrezanie malo stat 3000euro ako sa mnohokrat spomina tak by som dom mozno zburala,ale rozhodli sme sa ist do toho. Teraz davame robit projekt skusenemu architektovi, ktory nas zaujal hned na mieste svojim sposobom prace a vedomostami. Budeme robit novy veniec, nadstavovat podkrovie, mozno aj bez zelezobetonoveho stropu, vsetko sa da ekonomicky a efektivne doriesit.Budeme prevazovat pristavovane mury a dorabat na jednej strane zaklady. Krov dame dolu ale spodne tramy nechame mozno a zavencujeme spolu. Rieseni je nespocetne len si treba podla mna vybrat osobu ktorej mozete doverovat a to je vyber projektanta. Dlho sme vahali ze to zvladneme aj bez projektu ale dohodli sme sa ist na istotu. Velmi rada sa s vami podelim o skusenosti. Uver brat nechceme, mame kde byvat, a tak pomalicky z vlastnych zdrojov budeme prerabat. No nie sme milionari a tak verim ze efektivne a ekonomicky prestavime nas domcek na dom snov. Som pripravena ist do toho, na pleciach mam viac nez dost nakolko muz je rakusan a ja riesim vsetko za neho.Mam aj deti a dalsie planujem a aj plno elanu a chuti do nasho hniezdocka. Apropo zburanie...my platime v obci 5eur tona za stavebny odpad, jedna vlecka traktora je 3-4tony a odvoz vlecky 8eur cize min 10 eur 1 vlecka odpadu.Takychto vleciek sme odniesli 3 a to boli iba dva tenke mury a iba polovicne tehly.Takze si zratajte jaku vahu ma 60cm hruba stena z hliny.....a kolko vleciek odpadu a kolko penazi robotnikom co to budu robit, kolko dni a pocet....za tie peniaze co by sme to mali zburat mame podrezane a zdrave mury!!!!a mozno material na domurovanie toho co sme vyburali. Cize treba mysliet ako uz 3 krat spominam ekologicky,ekonomicky a efektivne. Vela stastia vsetkym
Odpovedať
Profilova fotka
@froschka To je všetko krásne, ale aj tak si raz povieš radšej sme to mohli zbúrať. Hlavne pri dome kde sú nepálené tehly...Ešte som sa nestretla s nikým, kto by to neoľutoval. Len časom sa Ti prejavia nedostatky starého domu. Viem o čom hovorím. Ja v takom bývam. Už ho v podstate prerábame druhý krát po 15 rokoch. A to sa nám zdal zdravý. Ale staré je len staré!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@froschka držím Vám prsty, problémom nepálenej tehly je vzlínajúca vlhkosť, podrezaním sa stratí.Nepálená tehla je kvalitný stavebný materiál, zabudli sme ho používať, tak ako drevo. Jediný problém čo môžete mať sú dilatácie s novými základmi a stenami, ale pri dnešných technologických a materiálových možnostiach sa do dá kvalitne vyriešiť A nie vždy to najdrahšie je aj najlepšie.
Odpovedať
jan45 dakujem, prave pre toto riesenie mame nasho statika, ktory nam poradil ako vsetko dorobit a previazat a verim ze to vsetko bude dobre mtina ja by som rada neolutovala, mozno raz olutujem, ale mozno prave zalezi na tom kto vam rekonstrukciu robil a ako zodpovedne sa k tomu postavil s patricnymi znalostami techniky a realizacie. Dom mame aj ako investiciu, nakolko mame kde byvat, radi by sme to potom prenajali a ktovie mozno si raz dovolime stavat od zakladov novy domcek. Rada vsak budem prispievat do tejto diskusie ako sa nam dari a jak sme na tom s nervami :-D nakoniec mozno predsa len vezmeme uver a dokoncime to rychlejsie a najom by nam pomohol platit hypoteku, tak uvidim, este tento rok by sme to chceli zrealizovat aspon aby mal dom nove prevencovanie,deku,strop, krov, okna strechu a IS zavedene. Ostatne uz bude malina. rada by som sa docitala nejakych info ako ste jednotlive veci riesili vy, nejake typi a triky kde sa da usetrit, co sa da svojpomocne. my si chceme zabezpecit stavebny dozor a murara jedneho a zvysok pomocnych robotnikov alebo rodinu a svojpomocne. Muz je sikovny a vytrvaly tak dufam ze sa do miliona zmestime.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
aj ja by som potrebovala pomoc!!!! my sme kúpili tiež starší dom asi pred piatimi rokmi a od vtedy nič inšie nerobíme len to isté dookola, prerobili sme kúpeľnu, ktorá nás vyšla 2000 eur ale keby ste ju videli tak nepoviete že má 1,5 roka, robil ju síce manžel s kamarátmi, ale keby sme ju dali nejakej firme stálo by nás to oveľa viacej ale možno by sme teraz nemali také starosti, tam by bolo treba vyrovnať múry, niekde až o 10cm, no strašné niečo! a teraz na tých nových obkladačkách to dosť vidno, ale mna asi všetko hnevá na tomto dome : sú tu dosť hrubé nosné múry a potom ešte vonku je gang ktorý je široký asi meter čo by nevadilo keby izby nemali len 4x4 najväčšia (spálňa) a výšku 2,20cm čo dosť zmenšuje, dom je podpivničený- pivnicu máme pod spálňou, izby sú všetky 3 rovno za sebou a potom tri schodíky do kuchyne a za nou kupeľna , žiadna chodba, žiadne súkromie, máme dve malá deti ktoré tu nemôžu mať ani detskú vlastnú, tak sme všetci v jednej.....a teraz by sme chceli zase niečo prerobiť svojpomocne lebo peňazí nieje nazvyš lebo takto sa nedá žiť ale veľmi sa mi do toho nechce ak to nemá stáť za nič.... čo by ste mi poradili? robiť či nerobiť....hnevá ma že tento dom nemá aspoň vyššie stropy tak by sa dalo aspoň priečky prebúrať a bolo by to väčšie ale toto nemá žiadny vnútorný priestor.... :-( pa
Odpovedať
@kristina14 Nepomohlo by vam nejako zastresit ten ganok,aby ste mali vchody do izieb stadial? Vzdy je to lepsie,ako priechodzie izby bez sukromia...
Odpovedať
Profilova fotka
ten gánok je zastrešený- dosahuje nan strecha ale museli by sa zamurovať okná aby z toho bola chodba a to veľmi nechcem , už som poskúšala toľko variácií ale všetko stojí toľko peniažkov , a všetko súvisí zo všetkým.... ja som rozmýšlala tak že či by sa nedali zbúrať od gangu nosné múry a nechať len stlpy z nich a otvoriť to aj s gangom a potom zaskliť...koho by sme na to mali volať? a tiež som rozmýšľala o podkroví ale to vidím len za pár rokov tak neviem čo robiť..... :-(
Odpovedať
@kristina14 najprv si s muzom sadnite, a urobte si nejaku viziu do buducna - polozte si otazky, ci tam chcete ostat v tom dome najblizsich 5 rokov, alebo 10, alebo cely zivot? A podla toho postupujte. Ak to ma byt len na preklenutie najblizsich 5 rokov, kym su deti male, kym usetrite nejake financie, tak by som nic nerobila, tych 5 rokov utecie ako nic a zbytocne miniete kopu penazi do niecoho, s cim aj tak nikdy spokojni nebudete. Ak je ale vasa situacia taka, ze nehrozi ine byvanie, tak skuste porozmyslat, ako rozumne by sa ten dom dal prerobit. Nerobte ciastkove riesenia, k nicomu nevedu, zacnite uvazovat o tom, ako by mal dom vyzerat, aby ste boli spokojni. Ak to chce prestavbu, oslovte projektanta - bude mat na to iny pohlad, dobre napady, mozno vymysli nieco, co by vam v zivote nenapadlo. A navrhne aj postup prac - mozno sa to bude dat robit pekne postupne, kazdy rok nieco, aby vysledok bol ok.. Drzim palce..
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem....no ved to že do budúcna nevidím lebo na dom mame hypoteku a dom je záruka na ňu.....najbližších 30 rokov ale ja takto nedokážem žiť.....kúpili sme tu dom lebo ja s tadeto pochádzam, mám tu celú rodinu, nechcela som tu byť ale nemali sme inú možnosť v tom roku, išli sme sa brať a po svadbe by nám už nedali hypotéku.... a teraz platiť za niečo čo sme si ani nemali kedy premyslieť....
Odpovedať
Profilova fotka
tak my sme tiez kupili starsi dom pred 5 rokmi a zatial ziadne vacsie problemy sme nemali, klop klop... prve roky sme vychytavali muchy, co a ako by sme chceli zburat, nadstavat a podobne a potom raz v jari (pred 2 rokmi), ked som odisla do porodnice, hned vecer sa zhodila strecha a zacalo sa prerabat... kompletnu prerabku domu sme stihli do oktobra toho isteho roku, takze ziadne 3-4 roky bordelu v dome... je pravda, ze vsetko sme si naplanovali vopred a poznahali sikovnych majstrov, samozrejme pomahal aj otec a brati... taktiez sme nebrali ziadnu hypoteku, ziadny uver, vsetko sme zvladli pekne svojpomocne... a zatial vsetko klape... je pravda, ze nemame kompletne zariadenu obyvacku a detske izby, ale pomalicky zariadime aj to... som na materskej, takze zijeme z jedneho platu, no nemame na krku ziadne dlhy a zariadujeme podla toho, ako sa citime... uz sa tesim, ako pojdemd o roboty a zacneme dalej rychlejsie prerabat, hlavne okolie domceka... a na zaver: ked je dom starsi dom este dobry, odporucam prerabat... ja nelutujem, dnes sa da vsetko...
Odpovedať
Profilova fotka
no my sme to tiež už rátali keby sme chceli meniť strechu že by nás to nevyšlo veľa lebo drevo je v poriadku....len to že dom je úzky a dlhý, tak neviem ako o vymyslieť..... ja som to chcela tak že dole bude iba kuchyňa s obývačkou z troch izieb a kúpelna a na podkroví iba izby.....ja som zase za to, že najskôr chcem skrášliť okolie domu a na tom pracujeme od minulého roku ale aj to ide pomaly. Dvor je tu tiež neveľký, za domom pajta, a za ňou veľká záhrada ale nemáme čas na ňu....najskôr dom, dvor, potom záhrada....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?