Stará strecha z eternitu - skladovanie

Profilova fotka
Ahojte strecháči, potrebujem poradiť pretože nikde v zákonoch som nenašla možnosti skladovania eternitu. Starú (eternitovú) srechu nám zhodila firma (tá čo nám robila novú strechu), zatiaľ nám neostávali peniaze pre vývoz na skládku (vyčíslili nám 7000 eur) takže sme sa rozhodli uskladniť ho v našej starej vybetonovanej žumpe pretpže ju nepoužívame keďže sme si dali čističku odpadových vôd. No a tu sa naskytol problém. Náš sused videl ako ukladáme tento odpad a teraz prišiel že si to máme okamžite zlikvidovať inak nás nahlási. Myslíte si že má na to právo? resp. či my máme právo takto uskladniť tento odpad a či by z toho mohli byť nejaké opletačky. Ďakujem.
Odpovedať
@natallynka Hmm.. A viete, ze aj Vam a aj tej firme uz za to zlozenie hrozi pokuta? S azbestom (a teda aj s eternitom) uz dnes moze podla zakona manipulovat len firma s povolenim.. Nahlasit na zivotne prostredie Vas moze ktokolvek, vklude aj ten sused..
Odpovedať
Hod do tej zumpy suseda a zalej ju betonom :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@cache firma co nam to robila na to povolenie ma. Jedine co je vo vei je to, ze to mame uskladnene u nas na pozemku v starej zumpe.
Odpovedať
@natallynka Ok, takto sa spytam, ked to skladali, mali na sebe kompletne overaly, respiratory, postrekovali to a balili to do igelitovych vriec, ktore potom naskladali do kontajneru, ktory teraz maju odviezt? Ak nie a nahadzali vam to niekde na kopu na pozemku, tak nemaju povolenie na likvidaciu azbestu, len to o sebe hovoria..
Odpovedať
@natallynka rozdrvte to na prach a ten potom porozhadzujte na pozemok, kludne aj k susedom... vietor sa o to postara. Ale teraz vazne - sused ma pravdu, nemate to co skladovat v nejakej zumpe.
Odpovedať
@natallynka Ak tá firma nemala povolenia, tak jej hrozí veľká pokuta, takisto aj Vám ale v menšej miere, prípadné trestné stíhanie za verejné ohrozenie? § 302 Neoprávnené nakladanie s odpadmi (1) Kto nakladá s odpadmi v malom rozsahu v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. (2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 vo väčšom rozsahu. ukázali Vám povolenie na demontáž eternitu z vašej strechy od RÚVZ ? mali povolenie od OÚŽP? @andrej485 to už nepomôže, keďže sa zverila s tým na verejnom fóre, tak už ktokoľvek to môže nahlásiť na polícii.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache okrem toho kontajneru a vyvozu... no parada
Odpovedať
cca 2roky dozadu som o tom cital a uz vtedy som nechapal ake je to prisne, vraj ide o trestny cin neopravneneho nakladania s odpadmi a hrozi pokuta 16tisic € rychlo zabetonovat, napr do zakladovej dosky ak niekto blizko stavia dom...
Odpovedať
Profilova fotka
Sused bude pekna mrcha, ked sa takto vyhrazal :-D na Vasom mieste by som sa toho rychlo nejako zbavil ... ako to uz necham na Vas ... mozno sa aspon s niekym znamym dohodol na docasnom uskladneni na inom mieste (samozrejme aby ten sused o tom nevedel ...)
Odpovedať
Firma vám vôbec nemala dovoliť, aby ste to tak urobili. A na vašom mieste by som s eternitom ani nemanipulovala. Môj starý otec opravoval veľa rokov strechy. Stále mával na staré kolená problémy s vykašliavaním krvi. A prečo asi? Len vtedy to nebolo známe, čo eternit robí. Takže by som nejako veľmi nešpekulovala. jednak ide o zdravie a jednak.... čo ak nejaký dobrák naozaj nahlási a pokuta vyjde niekoľkonásobne viac, ako by ste zaplatili za likvidáciu. Skúste zavolať na firmu, ktorá eternit skladala a dohodnúť sa nejako.
Odpovedať
treba zabezpečit ,aby eternik nenavlhol od stalej vlhkosti takze šachta asi nie ale pozbieraj to do igelitových vriec a uskladni na vhodnom mieste a pozor na rukavice a ochranu dychacich ciest, tetreba všade vidieť rakovinu. ked tu sa robia stresy aj z tesnenia na radiatore ktore je azbestove , a stupacky v činžaku sa tiš z azbestu a dobre je .. čo teraz ked je to take ake je obesiš sa ? to zasa nie . pokuse to odnes na likvidaciu
Odpovedať
@natallynka Azbest je nebezpečný lebo sa pri manipulácii uvolňujú drobné čiastočky s ktorými sa telo nevie vysporiadať a usadzujú sa v pľúcach. Tento krok už ale máte za sebou, teraz by bolo najlepšie s tým nehýbať a zaliať to betónom. No nie je to legálne riešenie aj keď momentálne najbezpečnejšie. Sused ťa udať môže
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nechcel by som mat suseda Vaseho suseda :-D Vobec sa mu necudujem, zije si svoj pokojny zivot a zrazu niekto odvedla ide robit nieco co mu moze znizit kvalitu zdravia, uskladnenie nebezpecneho odpadu sa ho naozaj tyka a ma plne pravo vas udat. Vy nemate pravo sa na neho hnevat, nieto este robit taketo habaduri. Podobne je to aj s vypustanim zumpy do pody, ale to je bohuzial nasa socikovska natura, ktora zmizne dufam do 3 generacii.... 7000€ za uskladnenie sa aj mne zda vela, skusil by som zistit ci to je ozaj take drahe, mozno niekde je skladka, kde sa to da ulozit lacnejsie.
Odpovedať
@brandy12 Ahoj. Jak se ten azbest na Slovensku likviduje ? :-p
Odpovedať
@natallynka skús možno pre zaujímavosť týchto http://www.astana.sk/odvoz-a-likvidac...
Odpovedať
@praoteccech Pokial viem tak naozaj pokrokovo...uskladnenim tam kde to nikoho netrapi, cize na skladke :-S Na babkinej chalupe sme mali tiez azbesvove eternity, aby sa usetrilo tak sme ich nechali na streche(na 90% boli funkcne) a prekryli to cele plechovou strechou. Tiez nic moc riesenie :-p
Odpovedať
@brandy12 Ahoj. To jsou potom paradoxy, že. Sám ten eternit nesmíte zabetonovat do starého septiku a firma s posvěcením státu to jednoduše skládkuje a zahrne to pouze zeminou. Tak to funguje i v Česku. Stejně nebezpečné jsou pouze poletující vlákna, tedy když se s eternitem pracuje. Když je starý a láme se, tak těch vláken je ve vzduchu opravdu hodně. Jinak, někde se azbest překryje další nepropustnou vrstvou a řešení se posune o několik desítek roků dál. Pak se třeba zjistí, že je azbest neškodný a bude po ftákách. :-D :-D :-D :-D :-D No spíše se potvrdí, že škodlivý je.
Odpovedať
Profilova fotka
@natallynka Nechcem byť generálom po boji, ale celkom elegantné riešenie je, že existuje technológia, pri ktorej sa eternit (pokiaľ nie je, pravdaže, vlnitý) prelepuje asfaltovými pásmi. A je hneď riešenie 2in1...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?