Solarny panel na ohrev vody

Prosim poradte.... rekonstruujeme RD a zvazujeme.ohrev vody na solarny panel .... kurenie bude podlahove drevom, plynovy krb, ohrev vody inak na plyn .... vedel.mi ma niekto zasvätit do tajov solarneho panela? Oplati sa/neoplati? A co to obnasa? Navratnost? Cena? Spokojnost?
Odpovedať
@veverka123456 pri ohreve tuv plynom vás bude teplá voda stať cca 15€ mesačne. Solar 2000€ /15 máte 11r. Pri plyne návratnosť nebude jedine prednosť je ohrievať bazén v lete
Odpovedať
Profilova fotka
Solárne kolektory na ohrev TUV sú ekologické, ich návratnosť je individuálna. Pokiaľ zákazník nemá merač spotreby TUV, ťažko sa kalkuluje návratnosť. Investíciu by som zvážil - ale skôr nie ako áno. Keby ohrievate TUV elektrinou, tak áno.
Odpovedať
@veverka123456 Ci sa oplati zavisi od spotreby TUV. Potom treba uz len dat si spravit cenovu ponuku a zobrat do ruky kalkulacku. Zalezi aj ake mate podmienky - sklon, orientaciu, atd. Vyhodou teplovodnych kolektorov je, ze sa tam nema co pokazit - otec za 27 rokov 2x vymenil obehove cerpadlo. Taktiez ich vykon casom neklesa. Jediny servis je vymena teplonosnej nemrznucej kvapaliny po uplynuti zivotnosti.
Odpovedať
@kejsix tak tak aj udrzbu treba zaratat ci sa to oplati i spotrebu obehoveho. Nema problem ked nie je doma a nema spotrebu v lete, ze musi tu vodu ochladzovat v noci cez kolektory?
Odpovedať
@veverka123456 Návratnosť nepočítaj, pri plyne to nemá zmysel. Ak chceš slnečné kolektory, tak si ich daj. Ja som chcel a neriešil som, či tam nejaká návratnosť je alebo nie. Jednoducho som to chcel a bol som ochotný do toho investovať. Zatiaľ to 3 roky funguje bez zásahu. V lete to vodu ohreje, v zime nie. Jednak minulú zimu bolo asi len 5 slnečných dní a potom aj to slnko je príliš nízko, takže tá účinnosť je menšia. Minulú zimu som tie slnečné dni sledoval, lebo som bol zvedavý, ako to v zime ohrieva.
Odpovedať
Profilova fotka
presne tak,záleží od spotreby vody,za 15e mesačne,sa budeš umývať maximálne vo vlažnej,tristovka bojler na 45stupňov 39e 4 členná rodina.Ak máš slnečné miesto a 2000e naviac,jednoznačne 8-)
Odpovedať
@rkorba To cerpadielko ma 20W, kolko spravi za den? :-) Ano, v lete mava samozrejme prebytky, kedze uz byvaju v dome len dvaja. Ma ku kolektorom dobry pristup, ked treba tak zakryje starym kobercom :-D Kazdopadne, za tie roky sa im to davno zaplatilo... @chrobak7 Preco by nemala pocitat navratnost? Nejakych desat rokov u niecoho kde sa nema co pokazit je niekomu vela? Ako sorry, tu sa obhajuju FV a elektromobily a ine vtakoviny, ktore casto nemaju navratnost realne ziadnu, mnozstvo kurvitiek a tam je to ok :-D
Odpovedať
@chrobak7 Tak ale ved kto caka v nasich podmienkach v zime ohrev TUV teplovodnym kolektorom? Ved to je nezmysel na prve precitanie.
Odpovedať
@kejsix a navratnost sa predlzuje :-) Ked vypadne v lete elektrika na cely den, nevyvrie to?
Odpovedať
@kejsix Však chápem, len som chcel vedieť, čo to robí v zime. Tých pár dní ohrialo vodu na nejakých 20-30 ° a potom plyn doohrial. Ani som nerátal s tým, že to v zime bude ohrievať vodu, preto ako primárny zdroj mám ohrev plynom.
Odpovedať
@rkorba Cim sa predlzuje? Tym cerpadlom? Keby islo 10h denne cely mesiac (v praxi nezmysel) tak spali 6kWh. To je okolo 1€. Tak neviem, ci to muyslis vazne. Ano, ked nieje el., tak vyvrie. U otca poistak vypusti kvapalinu, po ochladeni vodu do systemu dotlaci a odvzdusni za 15 min. Ale ok, je to servis navyse. U novych instalacii sa Ti to vsak nestane. Potrebu cerpadla, regulatora ci moznost vyvarenia mozes vyriesit samotiaznym systemom, ak mas na to podmienky :-D
Odpovedať
@chrobak7 Preto mam zasobnik s dvoma hadmi, spodny na solar a vrch dohrieva plyn. Otec ma dva zasobniky, v zime ich prepina do kaskady. Rieseni je viac.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rkorba vyvrie, to médium je vo svojej podstate a svojim zložením niečo ako destilovaná voda s prímesou nemrznúcej zmesi - čiže doslova to čo lejeme do chladiacich okruhov áut. Ak vypadne elektrina cez leto na celý deň, tak hrozí poškodenie. Pre to by tieto srandy mali ísť na záložáku v prípade blackoutu. Alebo ako písal @kejsix - zakryť to bielou plachtou alebo kobercom ... na všetko sa nájde riešenie, jedno je ale menej pohodlné ako druhé 😄 @veverka123456 ak chcete SOLAR a máte na to peniaze na zvyš, tak si to kúpte. Lepšia investícia do domu je možná len do izolácií. Solárne zásobníky majú aj vlastnú topnú špirálu, ktorú pripojíš cez zimu alebo keď sa solárna sezóna bude schyľovať ku koncu, do elektriny a funguješ ako s normálnym elektrickým bojlerom. Nevýhodou ale môže byť fakt, že špirála býva v strede, tým pádom ohrieva na požadovanú teplotu možno 3/4 zásobníku ... ale to pri 300L asi nikto riešiť nebude 😉
Odpovedať
@dominik_galaba Alebo spraviť pohon solárneho čerpadlá z panelu FV a máš po starostiach. Poškodenie v prípade vypadku elektriny hrozí čomu podľa Teba? Nezmysel, systémy sú na to stavané.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix žiaľ sa to stáva ak sa Solar inštaluje niekde kde je stabilita siete horšia, už sme pár takých prípadov mali. Pravda, ten jeden FV panel by to vedel krásne zastrešiť. Dobrý nápad.
Odpovedať
@matko101112 predpokladám el. bojler a to je 0,1293 €/kWh a plyn je 0,0462 €/kWh čiže z 39€ by bolo 14€
Odpovedať
@dominik_galaba Tak to mate kvalitne instalacie, ked ich vyvretie kvapaliny poskodi.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix žiaľ predbiehaš, nikto netvrdí že naši zákazníci 😄 čo sa týka toho čo poskytujeme, tak tam je samozrejme ventil ktorý je nastavený na tlak okolo 5,5 - 6 BAR ... ale kvalitný solárny systém ktorý riešime, má expanzku ktorá má dostatok priestoru na to aby pohltila tlak vznikajúci pri premene média z kvapalného na plynné ... ak niekto robil solar svojpomocne a tieto veci neriešil - boli také prípady, tak dochádzalo k prasknutiu potrubia či už vo výmenníku alebo niekde na vetve ... Pozri, nie môj tata zakrýva systém kobercom. 😉
Odpovedať
@dominik_galaba Motáš piate cez deviate, ako vždy. Ja mám skúsenosti s prevádzkou takmer 30 rokov, tým by som debatu s Tebou ukončil.
Odpovedať
@dominik_galaba jeden solarny panel s mikroinvertorom ;-) Akurat musis vyriesit automaticke prepinanie sieti.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix to nie so mnou sa nedá diskutovať, ale s tebou ... ty 30 ročná prax 35 ročného chlapa... 😉 Pýtal si sa a dostal si odpoveď - a ja prekrúcam ... @rkorba dalo by sa to riešiť... ale k certifikovaným kvalitným to potrebné nebude. 😄 a keď už, tak napájať všetko, ako prietokové čerpadlo, tak aj riadiacu jednotku.
Odpovedať
@dominik_galaba Odpoved? Cize ak nema niekto poistak a praskne mu vplyvom tlaku kvapaliny nieco, tak je to snad chyba nespravnej montaze,nemyslis? Spravne realizovany system nemoze vyvarenie poskodit... Ze do toho pleties zakryvanie kvoli prebytkom,to skoda reci :-) Ale potesil si ma odhadom mojho veku. :-) @rkorba Nemusis,nechas to bezat na ten FV panel stale a nemas problem. Sa divim, ze tuto certifikovaneho odborníka to nenapadlo :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix aha takže keď to necháš bežať na FV panel, a padne ti slnko za obzor alebo oblak tak systém postojí a naakumulované teplo už ďalej do výmenníka nepôjde 😄 to je teda fakt nápad za 100 bodov ... potrebuješ dobeh, lebo to teplo stratíš. ja som nikde nenapísal, že som certifikovaný odborník, to sú tvoje slová. Ja nemusím odhadovať, máš to v profile. 35 ročný Marek O. z Bytče.
Odpovedať
@dominik_galaba Ježiši kriste :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix ale veď ja neviem čo je ti smiešne, ja proti tebe nič nemám, podľa mňa si skúsenejší ako ja. :/ A práve od skúsenejších sa máme učiť... 🙂
Odpovedať
@veverka123456 ak mate radi sprchovanie , a máte peniaze dajte si to . určite ušetrite .,ale len teplovodné doporučujem , aj v zime vykuri ked je slnko , minimálne ako predohrev pre druhu špirálu..
Odpovedať
@kejsix Vyvriet t nema ani u starsich a spravne navrhnutych systemov s dostatocnym objemom expanzky a natlakovanym tak,aby v hore v koletoroch bol cca 2,5bar tlak.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem sa rozhodnúť, solar na ohrev vody áno-nie, pre-proti. Sme 4 člena rodina 2+2 každý deň sprcha, 1x týždenne plná vaňa(po náročnom týždni treba si dopriať). Momentalne mam ohrev vody cez leto elektrinou a v zime cez kotol na pelety. Chcel by som znížiť náklady na TUV. Vodu mame z vlastnej studne. Kolko panelov by som potreboval umiestniť na strechu? Akeho výrobcu by ste odporučili? Aka je životnosť? Aka je starostlivosť? Co by ma to mohlo tak stať? Ma niekto osobnú skúsenosť?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Prosím, kto vie poradiť ohľadne solárnych panelov, umiestnenia a či sa v danej lokalite oplatia ? Jedná sa o novostavbu, kúrenie teplovodné elektrikou, prípadne príležitostne kachle. Plyn na pozemku nie je. Dom sa nachádza v rekreačnej oblasti, t.j. aj dosť vysokých stromov a strecha sedlová, jedna strana na juho - východ, druhá na juho - západ. Mne sa zdá, že tam je slnka až až. Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?