Sokel starého domu - kamene, šutolina, piesok, drť

Ahojte, s babkou by sme chceli dať náš 60 ročný dom zvonku do poriadku. Viem, že je to tu miliónkrát zodpovedané ale nie sme zástancami zateplenia v našom prípade, obvodové múry sú veľmi hrubé (môj odhad 50 - 70 cm), pivnica je suchá (kúrenie tuhým palivom, vetranie) a v dome nemáme problém s plesňami. No v každom prípade ako maximálny laik by som sa chcela spýtať na sokel domu...obili sme ho od gabrincov a pod nimi sa nachádza vlastne akoby len kamenie čo sa sype a padá už len keď zafúka snáď. Ako sa to zvykne riešiť pri omietaní maltou aby to držalo? Sú na to nejaké lepidlá alebo pod. ? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Máte tam zrejme izoláciu z liatej smoly(kedysi sa tak robilo).Nesmiete ju preomietnuť.Soklový betón sa rozpadá preto že bol buď nekvalitný štrk plný hliny alebo málo cementu.Treba odstrániť všetok volný a osýpajúci sa materiál , našpricovať a omietnúť ideálne nejakou sanačnou maltou. Zbytočne neosekávať odstrániť len to čo je voľné.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Podobné som mal v starom dome, ktorý som kúpil. Platí to aj pre základový múr, a nielen sokeľ zvonku, ale aj v pivničných priestoroch ktoré sú na hline, ktorú odkopeme pred pokladkou podlahy, je dobre po očistení kartačom, od piesku, malty, hliny, a zvetraných kamienkov, Baumit Vorspritzer, je to zmes, ktorá sa po zamiešaní s vodou a našpricovaní na základ, či sokel, zažerie do kameňa, a po vyschnutí je tvrdá, (aj hroľatá) ako beton. a na takúto spoľahlivú plochu už môžete nanášať čokoľvek.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?